Gündemİslam

2024 Yılı Zilhicce Ayı ne zaman başlıyor?

2024 Zilhicce ayı ne zaman, kaç gün sürecek? Hicri takvimin son ayı, Kurban ve Hac ibadetlerini barındıran Zilhicce ayı önemi, faziletleri, Zilhicce ibadetleri neler olacak?

2024 Zilhicce ayı ne zaman, kaç gün sürecek? Hicri takvimin son ayı, Kurban ve Hac ibadetlerini barındıran Zilhicce ayı önemi, faziletleri, Zilhicce ibadetleri neler olacak?

Hicri takvimin son ayı (12. ay) olan Zilhicce Ayı ne zaman başlıyor ve kaç gün sürecek, ne zaman bitiyor? İslam âlemi için Kurban ve Hac ibadetlerini barındıran bu ayın önemi ve fazileti

Müslüman alemi açısından büyük öneme sahip olan Zilhicce ayı vatandaşların hac ve kurban ibadetlerini gerçekleştirmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Peki Zilhicce nedir? Diyanet İşleri Başkanlığının dini günler takvimine göre 2024 Zilhicce ayı ne zaman başlayacak? Bu önemli ayın faziletleri nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Hicri Takvime göre Miladi olarak 2024 içerisinde Hicri 1445 yılı, Zilhicce Ayı 7 Haziran 2024 Cuma günü giriyor. Bu ay Hac ve Kurban ayıdır. Bu ayın ilk on günü oruçla geçirmek ve 10. günü kurban kesmek çok faziletlidir.

2024 Zilhicce ayı ne zaman başlıyor?

Hicri aylardan Zilhicce Ayı, Hicri-kamerî ayların (12) onikincisidir. Hicri Zil-ka’de ayından sonra gelen aydır. 2024 Zilhicce Ayı Diyanet İşleri Başkanlığı Dini takvimine göre bu yıl 7 Haziran 2024 Cuma günü başlayacak.

  • 1 Zilhicce 1445 / 7 Haziran 2024 Cuma
  • 9 Zilhicce 1445 / 15 Haziran 2024 Cumartesi (Kurban Bayramı Arefe)
  • 10 Zilhicce 1445 / 16 Haziran 2024 Pazar (Kurban Bayramı)
  • 30 Zilhicce 1445 / 6 Temmuz 2024 Cumartesi (Zilhicce ayının son günü)

Zilhicce Ayı Nedir?

İslam dünyasında Hac ibadetinin ve Kurban Bayramı’nın yer aldığı Hicri ay’a Zilhicce ayı adı verilir. Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı olarak kutlanır.

Zilhicce; Hicri-kamerî ayların 12’ncisidir. Her senenin Kurban Bayramından önceki ilk dokuz (9) günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün” “leyâli-i aşere” yani on (10) mübarek gecedir. Onuncu gün (10.) Kurban Bayramı‘nın ilk günüdür.

Zilhicce kelime anlamı olarak; sözlükte “Hac ayı” anlamına gelmektedir. Zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın Zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Hac ayı ve Kurban ayı anlamına da gelmektedir.

Zilhicce Ayı ibadetleri nelerdir?

Zilhicce Ayı, kurban kestiğimiz ve hac ibadetini yaptığımız mübarek bir aydır. Diğer mübarek aylar gibi Zilhicce Ayının da faziletleri çok büyüktür. Bir rivayette, Hazret-i Âdem’in tevbesi Muharrem veya Zilhicce ayında kabul edilmiştir.

Bu ayda Kurban ibadeti ve Hac ibadetini idrak edeceğiniz Zilhicce ayı bu açıdan da önemli ve faziletli aylardan sayılmaktadır.

2024 Hicri Yılbaşı Ne Zaman?

7 Haziran 2024 Cuma günü başlayacak olan Hicri 1445 Zilhicce ayı 30 gün çekecek ve 6 Temmuz 2024 Cumartesi sona erecek ve ardından 7 Temmuz 2024 Pazar günü Hicri Yılbaşı 1 Muharrem 1446 yılına girmiş olacağız.

  • 2024 Yılı için Zilhicce Ayı 30 gün çekiyor. Zilhicce‘den sonra gelen Hicri ay ise Hicri yılbaşı ayı olan Muharrem ayıdır.

Zilhicce Ayının  8. günü Terviye Günü, 9. günü Kurban Bayramı Arefe günü, 10.günü ise Kurban Bayramı 1. günüdür.

Zilhicce Ayı ne zaman sona erecek?

Hicri Takvime göre 1445 Zilhicce Ayı 7 Haziran 2024 Cuma başlar ve 6 Temmuz 2024 Cumartesi günü sona erer. Zilhicce ayı bu yıl 30 gün çeker.

  • 1 Zilhicce 1445 / 7 Haziran 2024 Cuma
  • 9 Zilhicce 1445 / 15 Haziran 2024 Cumartesi (Kurban Bayramı Arefe)
  • 10 Zilhicce 1445 / 16 Haziran 2024 Pazar (Kurban Bayramı)
  • 30 Zilhicce 1445 / 6 Temmuz 2024 Cumartesi (Zilhicce ayının son günü)

Zilhicce Ayının Önemi ve Fazileti

İdrak edeceğimiz Zilhicce ayı diğer mübarek aylar gibi ahiret ticareti için gerçekten çok önemli bir mevsimdir. Zilhicce ayının değerini, önemini ve vazifelerini hadis-i şerif ve rivayetlerle nakletmeye çalışacağız.

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem ) şöyle buyurmuştur;

“Allah katında çokça ibadet edilecek ve salih amel işlenecek günler içerisinde, Zilhicce’nin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur.” (Buhârî)

Bu ayın önemi, fazileti ve üstünlüğü hakkında Ebu Sa’id (Radıyallahu Anh)’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Ayların efendisi Ramazan ayıdır. (Kendisinde işlenen günahların) haramlık (ve yasaklık konusunda en büyük cezalara sebep oluşu) bakımından ayların en büyüğü ise Zilhiccedir”. (Bezzar, El-Müsned, Beyhaki, Şu’abu’l-iman)

Yine Zilhicce ayı ve ilk on gününün fazileti hakkında Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh)’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Allah-u Azze ve Celle zamandan bir kısmını diğer bir kısmına karşı seçmiştir. Allah-u Teala’nın zamanlar içerisinde en sevdiği dönem haram aylardır. Allah-u Teala’nın o haram aylar içerisinde en sevdiği ay Zilhiccedir. Allah-u Teala’nın Zilhicceden en çok sevdiği ise o ayın ilk onudur.” (Beyhâki, Şu’abu’l-iman)

Hicri takvimde de Miladi takvim gibi 12 ay bulunmaktadır.

Hicri Aylar Şunlardır;

  1. Ay : Muharrem ayı
  2. Ay : Safer ayı
  3. Ay : Rebîulevvel ayı
  4. Ay : Rebîulâhir ayı
  5. Ay : Cemâziyelevvel ayı
  6. Ay : Cemâziyelâhir ayı
  7. Ay : Recep ayı
  8. Ay : Şaban ayı
  9. Ay : Ramazan ayı
  10. Ay : Şevval ayı
  11. Ay : Zilkâde ayı
  12. Ay : Zilhicce ayı

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

6 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün