Gündemİslam

2023 Hac Ön Kayıtları için son tarih 31 Ocak

2023 hac ön kayıtları ne zaman başlıyor? Hac ön kayıt nasıl yapılır? Hac ne zaman yazılacak? 2023 Hac kurasına nasıl katılırım? Diyanet Hac kontenjanı belli oldu mu? 2023 Diyanet Hac kuraları ne zaman yapılacak?

2023 hac ön kayıtları ne zaman başlıyor? Hac ön kayıt nasıl yapılır? Hac ne zaman yazılacak? 2023 Hac kurasına nasıl katılırım? Diyanet Hac kontenjanı belli oldu mu? 2023 Diyanet Hac kuraları ne zaman yapılacak? 2023 hac için ön kayıtlar nereden yapılacak? Bu sene hacca kaç kişi gidecek?

2023 yılı için hac ön kayıt ve kura tarihleri açıklandı. Peki, Hac ön kayıtları ne zaman başlayacak? Hac kuraları ne zaman çekilecek?

Hac Ön Kayıtları

2023 yılı itibariyle hac ön kayıtları 5 Ocak 2023 Perşembe günü başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, ilk defa hacca gitmek isteyenler için kayıt tarihlerini açıkladı.

İslam dininde en önemli ibadetlerden biri olan ve 2023 yılı itibariyle ilk defa hac farizasını yerine getirmek isteyen hacı adayları için Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde Hac ön kayıtları ile ilgili bilgi verildi. Hac ibadeti için ilk defa kayıt yaptıracak veya kayıtlarını güncelleyecek adaylar, işlemlerini 5 Ocak 2023 Perşembe gününden itibaren yapabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2023 yılı hac ön kayıt ve kayıt güncelleme işlemlerinin 31 Ocak’a kadar uzatıldığını duyurdu. Vatandaşlar işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek Kura tarihinde ismi çıkan adaylar, 2023 haccı için kesin kayıt hakkı elde edecek. Kayıtların ardından hac kura tarihinin açıklanması bekleniyor.

  • 2023 Hac kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 05-31 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacak.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada 2020 ve 2021 yıllarında Kovid-19 salgını nedeniyle hac ibadetinin yapılamadığı ve dolayısıyla bu yıllarda ön kayıt alınmadığı hatırlatıldı. 2022 yılında ise Suudi Arabistan makamlarınca Türkiye’den sadece 37 bin 770 hacı adayı kabul edilmişti.

Yoğun talep olması beklenen 2023 hac ibadeti için Hac ve Umre Kurulunun aldığı karar gereği ilk defa hacca başvuracak vatandaşlara bir imkân tanındı. Bu imkan sonucunda hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, 5-31 Ocak tarihleri arasında müracaatlarını e-Devlet üzerinden yapabilecekler.

Daha önce hiç kayıt yaptırmayanların vatandaşlar, Hac ön kayıt için başvurularını yaptıktan sonra anlaşmalı bankalardan ön kayıt ücretini ödemeleri gerekmekte. Ücreti yatırdıktan sonra alt ve üst kategoriler olmak üzere konaklama tercihlerinde bulunulacak. Dolayısıyla 2023 Hacı adayları ekonomik durumlarına göre tercihte bulunabilecekler.

Ayrıca yanında kiminle gidiyorlarsa onu da yazdırabilecekler ve 2023 yılı için belirlenecek tarihte önceden bekleyen hacı adayları kuraya girecekler. Kurada isimleri çıktığı takdirde hac ibadetini yapmaya gidebilecekler.

2020’de kuradan ismi çıkan ve kesin kayıt elde edenlerin hakları devam ediyor. Bu hacı adayları 65 yaş sınırı ve aşılarının eksik olmasından dolayı gidememişlerdi. Hac ve Umre Kurulunun aldığı karar gereği 2020 yılında kesin kayıt hakkı elde edip paralarını içeride bloke eden hacı adayları, 2023’te 65 yaş üzerine izin verildiği takdirde hacca direkt gidebilecekler.

Hacı adaylarının başvuru ve kayıt süreçleri e-Devlet üzerinden yapılacak ve vatandaşlar buradan takip edebilcekler. Detaylı bilgi için Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Genel Müdürlüğü hac.gov.tr adresinden ve 0859 260 1313 çağrı merkezinden bilgi alınabilecek.

Hac Ön Kayıt Başvuru Ekranı için Tıklayın

“Önceden bekleyenlerin kuradan çıkma ihtimali daha fazla”

Kuradan ismi çıkan adayların kesin kayıt işlemleri de e-Devlet’ten yapılacak. Geçen yıllarda ön kaydını yaptırmış 2,5 milyona yakın hacı adayı olması nedeniyle kura sisteminde önceden bekleyenlerin kuradan çıkma ihtimali daha fazla. Daha önce Kuradan ismi çıkan adayların katsayısı yüksek olduğu için kurada öncelikli olacaklar.

10 yıl önce kaydolan 100 kere kuraya girecek

Önceki yıllarda kayıt yaptıranların kayıtları otomatik yenileniyor. Buna göre 2020 yılında kurası çıkmış olanlar bu hac döneminde bir daha kuraya girmeden hacca gidebilecekler.

Bu sene hac ön kayıt yaptıran kişi 1 kere kuraya girecek. Geçen yıl kaydolan 2 yıl olduğu için 4 kere kuraya girme hakkı elde ediyor. 3 yıl önce kaydolan 9 kez, 10 yıl önce kaydolmuş vatandaşlarımız bu sene 100 kere kuraya giriyor.

Diyanet kaynaklarına göre bu yıl 150 bin vatandaş başvuru yaptı. 2,2 milyon vatandaş ise başvurusu e-Devlet üzerinden yenilendi.

Bu sene Hac kontenjanı kapsamında 83 bin 430 vatandaş hacca gidebilecek.

2023 yılı Hac kontenjanı belli oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde 2023 hac ön protokolü imzalanarak Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığının Türkiye’ye ayıracağı hac kotası belli oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 65 yaş üstü dahil 2023 yılında 83 bin 430 Türk vatandaşının Hac için mübarek topraklara gidebileceğini duyurdu.

Erbaş mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Elhamdülillah, Beytullah’tan milletimize selam gönderiyorum. Hamdolsun Hac kontenjanında salgın öncesi duruma dönüldü. Dolayısıyla bu yıl 65 yaş üstü dahil, 83 bin 430 hacı adayımızı kutsal topraklarda ağırlayacağız İnşallah. Milletimize hayırlı, mübarek olsun.”

Kurada ismi olmayanları yanına almak hak kaybına neden oluyor

İlk defa müracaat eden ve kurada ismi çıkmayan birini yanlarına almak isteyen hacı adayları bu takdirde kazanılan hakları kaybedecekler ve tekrar kuraya girmek zorunda kalacaklar.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada yeterli kontenjan ve uygun şartlar olduğu müddetçe, geçen yıllara göre 2023 yılı için hacca gidecek vatandaşların sayısının çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor. 2020 yılında kesin kayıt hakkı elde edip 65 yaş sınırı ve salgın şartları nedeniyle hacca gidemeyenlerin haklarının baki olduğunun altı çiziliyor.

2023 hac ücretleri ne kadar, kaç TL olacak?

Bu seneki Hac ibadeti fiyatları, geçen yıllarda olduğu gibi Suudi Arabistan’ın resmi para birimi olan Riyal cinsinden belirleniyor. Hac ücretleri her yıl kişi başı ortalama 20 bin riyal ile 40 bin riyal arasında değişiklik göstermektedir.

Oda türüne göre ortalama oda fiyatları şu şekilde:

  • 2 Kişilik Oda: 175.097 Türk Lirası
  • 3 Kişilik Oda: 165.364 Türk Lirası
  • 4 Kişilik Oda 150.955 Türk Lirası

Hac kimlere farzdır?

Hac ibadeti, İslam’ın beş temel şartından biri olup hem bedenî ve hem malî yönü olan bir ibadettir. Yani hem bedenen ve hem mal ile yapılan bir ibadet olan hac farizası şu şartları taşıyan kimselere farzdır;

  • Müslüman olmak.
  • Akıl baliğ olmak (Akıl yönünden eksik veya noksan olmamak)
  • Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
  • Hür ve özgür olmak.
  • Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
  • Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.
  • Hac zamanı yani Kurban Bayramı olan haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.

Hac ibadeti İslam’ın beş temel şartından biri olmasına rağmen tüm Müslümanlar üzerine farz olmayan bir ibadettir. Sadece belli şartlara sahip olan Müslümanlara farzdır. Bunları şu şekilde özetler ve İslâm alimlerinin rivayetleriyle şöyle sıralayabiliriz;

Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip olmak, hür, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş olan Müslümanlara farzdır. (Tirmizî, Kâsânî, İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, Merğînânî, el-Hidâye)

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün