Yaşam

Ahlaksız Ne Demek? TDK’ya göre kelime anlamı nedir?

Ahlaksız ne demek? TDK’ya Göre kelime ve sözlük anlamı nedir? Ahlaksız insan kime denir? Terbiyesiz anlamı ne? Ahlaksız kelimesinin cümle içerisinde doğru kullanım örnekleri ve yazılışı

Ahlaksız ne demek? TDK’ya Göre kelime ve sözlük anlamı nedir? Ahlâksız insan kime denir? Terbiyesiz anlamı ne? Ahlaksız kelimesinin cümle içerisinde doğru kullanım örnekleri ve yazılışı. İngilizce ahlaksız ne demek?

Günlük yaşamda sıklıkla duyduğumuz ve kullanılan kelimeler arasında yer alan ahlaksız kelimesi anlamı ve kökeni merak ediliyor. Sosyal medya, TV veya birçok yerde bu kelimeyi ilk kez duyan kişiler arama motoru Google’da ‘ahlaksız ne demek ne anlama geliyor?’ sorusunun cevabını araştırıyor. Peki ahlâksız kelimesinin kökeni ne, kaç anlamı var? İşte ahlaksız kelimesinin anlamı ve örnek cümleler ile birlikte merak edilenler…

Ahlaksız Ne Demek?

Ahlak kelimesini olumsuzu olarak dilimizde kullanılan ahlaksız kelimesi, günlük hayatta oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK’ye göre ise anlamı şu şekildedir:

– Ahlak kurallarına uymayan

– Dürüst davranmayan, kötü huylu, terbiyesiz

Benzer kelime öbekleri

  • ahlâksız adam
  • ahlâksız işlerle uğraşması
  • ahlâksız troller
  • Ahlâksız kazanç
  • Ahlâksız teklif

İngilizce ahlaksız ne demek?

  • Nonmoral : ahlaki olmayan
  • Immoral, Unmoral : ahlaksız, terbiyesiz

Ahlâksız insan kime denir?

Ahlak, insanın huylarının ve özelliklerinin bütünüdür. Olumlu manada iyi huylu güzel davranışlı kişiler için ahlaklı insan denir. Kötü huylu ve kötü davranışlı, ahlaki değerlere uygun davranmayan kişilere de ahlâksız insan denir.

Ahlaksızlık nedir TDK?

Arapça kökenli ahlak kelimesinin olumsuz hali olarak Türkçe’de kullanılır.

  1. Ahlak kurallarına uymayan.
  2. Dürüst davranmayan, kötü huylu, terbiyesiz:

Örnek Cümle:

“O ahlaksız insanların arasında bu çocuk nasıl rahat eder.”

“Ayrımcılık temelinde bir ırk ahlaksızlıktır.”

“Hafıza bir nimettir. Fakat ahlâksız bir adamda, musibet zamanında nisyan ona râcihtir.”

Ahlaksızlık, ahlaki yasaların, normların veya standartların ihlalidir. Örfe ve ahlâkî değerlere önem vermeyen, onlara uymayan davranış veya görüş, gayriahlâkî, töre tanımaz anlamına gelir.

Dini anlamda İslam’da ve Hıristiyanlıkta günah, ahlaksızlığı anlamada merkezi bir kavram olarak kullanılır.

Ahlaksızlık sahte imza atmaktır, kamu kaynaklarını çalmaktır, rüşvettir, hırsızlıktır, ihaleler üzerinden komisyon almaktır ve 800 bin lira değeri armağan olarak kabul etmektir. Kadının saçının veya diz kapağının üzerinin gözükmesi çağdaş dünya için asla ahlaksızlık değildir. Ahlak anlayışının kadının cinselliği üzerine indirgendiği ülkelerde ahlaktan ve etik değerlerden bahsetmek mümkün değildir. – Türker Ertürk

Ahlaksız neye denir?

Anlam itibariyle 2 farklı durum için kullanılır. Bunlardan birisi; Ahlâk kurallarına uymayan, dürüst davranmayan. Diğeri ise kötü huylu, terbiyesiz anlamında kullanılır. Benzer bir ifadeyle Ahlaksızlık, ahlakın yokluğu, ona karşı kayıtsızlık, göz ardı etme veya ahlaktan yoksun olma durumudur.

Akıllı olmayan herhangi bir varlık kategorik olarak ahlak dışı olarak kabul edilebilir. Çünkü ahlâksız, doğru ile yanlışı ayırt edebilen ama yine de kasıtlı olarak yanlış yapan insanları tanımlar. Ahlakî olmayan ise ahlak açıkça bir sorun olmadığında kullanılır ve ahlak dışı, neyin doğru neyin yanlış olduğunun kabulünü, ancak bir eylemi gerçekleştirirken ahlaka ilgisizliği ifade eder.

İnsanlarda ve hayvanlarda ahlak ve ahlaksızlık kavramları, bilim adamları ve filozoflar arasında hala bir tartışma konusudur. Bilim İnsanları, hayvanların ahlaki yaratıklar olduğunu savunuyor. Bunun nedeni ise hayvanlar, ahlaki olarak hareket etmezlerse kendi hemcinslerinden ve diğer hayvan ve insanlardan saygı göremeyeceklerinin farkında olmalarıdır. Hayvanlarda içgüdüsel olan bu his diğerlerine karşı bir tür saygı borçludur.

Terbiyesiz anlamı nedir?

Toplum kurallarına aykırı davranan, örf ve adetlere göre terbiyesi olmayan anlamına gelen terbiyesiz kelimesi kullanılır. Terbiyesiz kelimesi, kötülük veya yanlış yapma niyetini ifade eder ve bu, ahlakın bir zıtlığıdır.

Örnek Cümle:

O kirli, mağrur, terbiyesiz, câhil, tufeylî insana hiçbir yerde tesâdüf kâbil olmadı. (Ahmet Hâşim)

Böyle bir terbiyesiz, misafir diye çağrılır mı? Misafir böyle şey yapar mı? (R. N. Güntekin)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün