Yaşam

Salim ne demek? TDK sözlük anlamı nedir?

TDK'ya göre Salim ne demek? Salim sözlük anlamı nedir? Salim kelimesinin kaç anlamı var? Aklıselim nedir? Selim aklın özellikleri nelerdir?

TDK’ya göre Salim ne demek? Türkçe, Arapça, Osmanlıca yazılışı, okunuşu. Aklıselim nedir? Selim aklın özellikleri, örnek cümleler ve sözler

Salim kelimesi; günlük hayatta ve yaşamda sık sık kullanılan ve duyduğumuz kelimeler arasında yer almaktadır. Televizyonda, haber veya makalede okurken karşımıza çıkan bu ve benzer kelimelerin anlamları merak edilip araştırılıyor. Son dönemde gündemde çokça merak edilen salim kelimesinin anlamı ne demek, kökeni ne, kaç anlamı var?

Peki Aklıselim nedir, ne demektir? Selim aklın özellikleri nelerdir? Akli selim nasıl yazılır? Tıpta Salim nedir? İşte salim kelimesi cümle içinde kullanımı, örnek cümleler ve sözler ile birlikte merak edilenler…

Salim Ne Demek?

Arapça kökenli olan Salim (سالم) kelimesi, anlam olarak sağlam, esen, sakin, huzurlu, noksansız, güvenli, emin anlamına gelir. Sağlam, sağlıklı, sıhhatli, korku, endişe ve sıkıntıdan uzak, güvenli, emin (kimse) anlamında sıfat olarak kullanılır.

Türkçe’de oldukça sık kullanılan salim kelimesi, aynı zamanda erkek ismi olarak geçer. Erkek ismi olarak kullanılan Selim ismi ile Salim ismi benzer anlama gelir ve her iki ismin de kökeni Arapça’dır. Bu iki isim de ülkemizde sıklıkla kullanılan bir isim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aynı şekilde sıklıkla kullandığımız “sağ salim” ifadesi ise sağ selamet, hiçbir zarar görmeden, sağlam, sağlıklı anlamını taşır.

Salimen: Hiçbir kötü durumla karşılaşmaksızın, sağ ve esen olarak anlamındadır.

Fikr-i sâlim: Eserinde ve fikirlerinde şüpheden ve hatadan uzak, sağlam, sağlıklı ve doğru fikir anlamında kullanılır.

Sâlime: Sâlim kelimesiyle aynı anlamda olup, kelimenin müennes şeklidir. Yani dişi olarak kabul edilen varlığı gösteren kelimelere müennes yani dişil kelimeler denir.

Sâlimen: Sağ, sağlam ve sıhhatli olarak, emin ve emniyette olan

Gemiye bindikleri zaman, dini yalnız O’na has kılarak (ihlâsla) Allah’a yalvarırlar. Fakat onları sâlimen karaya çıkarınca, bir bakarsın ki, (Allah’a) ortak koşmaktadırlar. (Ankebût 29/65. Ayet)

Efkâr-ı sâlime: Doğru fikirler.

Salim Arapça Yazılışı: سالم

  • Salim isminin ebced değeri : 131
  • Esması ve okuma sayısı : Es-Selâm : 131

Es-Selâm esmasının anlamı : Kullarına selametlik ve esenlik veren, emniyet, güven ve esenlik sahibi, her türlü tehlikelerden kullarını kurtaran, selamete çıkaran, emniyet ve güven veren demektir.

Türk Dil Kurumu (TDK) Anlamı

TDK’ye göre salim kelimesi ise şu anlamlara gelmektedir:

  • Esen (ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı, sıhhatli), sağlam
  • Sakin, huzurlu

“Ben kahveye salim kafayla, serinkanlılıkla düşünmek için gittim.” – Zeyyat Selimoğlu

Salim ile ilgili cümleler ve sözler

“Büyük bir selâmet vardır ki, lâfzan ve mânen hatâdan sâlimdir.”

“Şöyle salim kafayla düşündüğüm zaman, ölümü arzuladığımı fark ediyorum; böyle rezil bir yaşamın ve dünyada iyi ve güzel olan her şeyin gözünde artık var olmayan birinin nesini seveceğim diyorum…” – Lev Nikolayeviç Tolstoy

Şu son ayların bu acayip zulmü neydi bana karşı? Eski salim kafamı bulamıyordum artık. Her zaman, her yerde en tuhaf azapları ben çekiyordum. – Knut Hamsun

Hayat sizin mazeretlerinizle ilgilenmiyor. Denizde karşılaştığınız fırtınalar kimsenin umrunda değil. Herkes gemiyi limana sağ salim getirip getirmediğinize bakıyor.

“Müslüman, diğer Müslümanların, dilinden ve elinden salim olduğu (zarar görmediği) kimsedir…” (Hadis – Buhari, İman, 4.)

Tıpta Salim nedir?

Kullanıcıların zaman zaman yazımında karıştırdıkları bir kelime ise tıpta kullanılan “salım” kelimesidir. İngilizce “emission” kelimesine karşılık gelen salım, fizik ve medikal anlamda kullanılan bir kelimedir.

Nezle, salgın hastalık gibi anlamlarda kullanılır. Ayrıca bir köyün ekilmemiş, nadasa bırakılmış bölgesi içinde salım alan ifade edilir.

Aklıselim nedir?

Doğru karar verebilen, sağduyu sahibi, selamete ermiş kimse için kullanılan aklıselim ifadesi hataya düşmeyen, daha sonra pişman olacağı bir işi yapmayan kimse için kullanılır. Akîl yani akıllı olan, akıllı kimse, şahıs anlamında kullanılan bir sıfattır.

Günlük hayatta da devamlı karşılaştığımız kelimelerden biri olan akl-ı selim, her insanda az veya çok duyarlık, hâfıza ve hayal gücü gibi özellikleri belirler. Déscartes, “doğruyu yanlıştan ayırma gücü” diye tarif ettiği akl-ı selîmi (le bon sens) akıl ile aynı kabul eder ve bunun bütün insanlarda eşit olduğunu söyler.

Aklıselim ile ilgili örnek cümleler:

  • Aklıselim birisi olduğu verdiği kararlardan belli.
  • Hiç kimse, en aklıselim görünenler dahi, delilikten muaf değildi.
  • Aptal her söze inanır, aklıselim sahibi ise yürüdüğü yollara dikkat eder. – Leonid Andreyev
  • Aşk ne aklıselim bilir, ne damak tadı. Tek bildiği bodoslama bir seyir: Kanatlar açık, gözler bağlı. Ve işte bu yüzden Aşk’a derler hınzır çocuk. Seçimleri tutarsız ,hep hatalı, hep yamuk – William Shakespeare

Selim aklın özellikleri nelerdir?

Yanılmayan, pişman olacak bir işi yapmayan ve peygamberlere, âlim ve evliyalara mahsus, ileriyi gören akıl manasına gelir. Selim akıl sâhibi kişiler, doğru ve yanlışı araştırır ve karar vererek yanlış yapmaz, nefsine kanmaz. Allah’a sığınır. İslâm dininin göstermiş olduğu hükümlere uyar.

Aklıselim kimseler, doğruyu yanlıştan ayırt etme, araştırma, düşünme, anlama ve kavrama, keşfetme, doğru karar verme ve nefsini kontrol edebilme gibi özellikleri sayesinde ileri görüşlü olur ve pişman olmayacağı işi yapmamaya çalışır.

Aklıselim nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu (TDK) imla kılavuzunda “aklıselim” maddesi olmamakla birlikte Türkçe Sözlük’te bu kelime “Aklıselim” şeklinde birleşik yazılmaktadır. Dil Derneği Yazım Kılavuzu da birleşik yazımı önermektedir.

Sözcüğün etimolojik analizine göre bu ifade akıl ve selim kelimelerinin birleşimiyle “akl-ı selim” kalıbından gelmiştir. Dolayısıyla “Selim akıl” sözcüğü, daha anlaşılır bir ifadeyle sağduyu anlamına gelen birleşik söz öbeği zamanla kalıp haline gelerek birleşik yazılır.

Benzer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün