Tarihte Bugün

17 Mart Tarihte Bugün

17 Mart Tarihte Bugün yaşanan önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar bugün doğanlar ve ölenler, kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

17 Mart Tarihte Bugün meydana gelen dünyada ve Türkiye’de önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar, bugün doğan ve ölen ünlüler, 17 Mart olayları kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

Bugün doğanlar ve ölenler, yaşanmış tarihi olaylar, toplumsal haberler, bugün hangi gün ve ne günü? Bugün günlerden ne? 17 Mart’ta ne oldu? 17 Mart özel bir gün mü? 17 Mart ne günü? 17 Mart’ta ne kutlanır? Dünyada ve Türkiye’de 17 Mart Dünya ne günü? Tarihte Bugün ne oldu sayfamızdan okuyabilirsiniz.

17 Mart Önemli Gündem Başlıkları ve Olaylar

  • TANAP Doğalgaz Boru Hattı’nın temeli atıldı (2015)
  • Berd-ül-acûz (Kocakarı) Soğuklarının sonu
  • HDP’ye Kapatma Davası Açıldı (2021)
  • İtalya’nın Birleşmesinin Yıldönümü
  • Dünya Uyku Günü 
Günün Sözü: “Allahım! Senin iznin ve yardımınla sabahladık ve akşamladık. Yine senin izin ve yardımınla yaşar ve ölürüz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.” (Ebu Dâvûd – Hadis-i Şerif)

17 Mart Tarihte Bugün Ne Oldu?

Tarihte Bugün Olan Toplumsal Haberler ve Olaylar

1756 – İrlanda’nın koruyucu azizlerinden, Aziz Patrick’in (385-461) adına kutlanan bir festival olan Aziz Patrick Günü, ilk kez New York’ta da kutlandı.

Amerikan Devrimi

1776 – George Washington ve Henry Knox’un kente bakan tepelere topçu birliklerini konuşlandırmasının ardından İngiliz güçleri, Boston’u terk etmek zorunda kaldı.

1816 – 38 tonluk ‘Elise’ adlı buharlı tekne, kaptan Pierre Andriel yönetiminde, Manş Denizi’ni aşan ilk buharlı tekne oldu.

1845 – Küçük paketlerde kullanılan lastik bandın patenti alındı.

İtalyan Birliğinin Kuruluşu

1861 – 19. Yüzyılın başlarında İtalya toprakları, hala milli birlikten yoksun, irili ufaklı devletlerden oluşuyordu. Bunların içerisinde en güçlüsü olan Piyemonte Krallığı milli birlik için çalışmalara başladı. Başta Kont Cavour ve Garibaldi birlik çalışmalarını hızlandırdılar. Giderek güçlenen Piyemonte Krallığı 1860’larda birçok devleti birleştirmişti.

Piyemonte Kralı Victor Emmanuel’in 17 Mart 1861’de İtalya Kralı ilan edilmesi ile İtalya resmen kurulmuş oldu ve İtalya Ulusal Birliğini tamamladı.

1891 – Türk bürokrat, siyasetçi ve yazar Ahmed İhsan Tokgöz, Servet-i Fünun dergisini kurdu.

1901 – Van Gogh’un resimleri Paris’te Bernheim-Jeune galerisinde sergilenmeye başladı. 1890’da intihar eden sanatçı, yaşamı boyunca sadece bir tane resim satabilmişti.

1915 – Çanakkale Savaşı: Kraliyet Donanması Komutanı Amiral Sackville Carden, görevinden ayrıldı.

1920 – İngilizler, Eskişehir ve Afyon’dan çekildiler.

Londra’da ilk doğum kontrol kliniği

1921 – Londra’da ilk doğum kontrol kliniği açıldı. Kliniğe başvuranlara, düşük ücretle korunma araç gereçleri verildi.

1926 – “Demir Sanayinin Tesisine Dair Kanun” TBMM’de kabul edildi.

1927 – İtalya’da müzmin bekarların ağır vergi ödemeleri için kanun çıkarıldı.

1941 – Alman denizaltı kaptanı Otto Kretschmer’in denizaltısı batırıldı ve esir alındı.

1944 – Varlık Vergisi’nin tasfiyesine ilişkin yasa yürürlüğe girdi.

Brüksel Antlaşması imzalandı

1948 – Belçika, Fransa, Hollanda, Birleşik Krallık ve Lüksemburg arasında, 50 yıl süreli Brüksel Antlaşması imzalandı ve Batı Avrupa Birliği kuruldu.

1954 – İspanya’yı kura sonucunda eleyen Türkiye millî futbol takımı, FIFA Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı.

1961 – İspanya’nın Madrid kentinde Vicente Calderón Stadyumu‘nun yapımına başlandı.

1965 – 30 milyon dolarlık hacmi olan Türk-İsrail Ticaret Antlaşması imzalandı.

1966 – ABD donanması’na ait “Alvin” adlı araştırma-kurtarma denizaltısı, İspanya kıyıları açıklarında ABD’ye ait kayıp hidrojen bombası’nı buldu.

1968 – PTT ile Northern Electric firmasının işbirliğiyle kurulan telefon fabrikasında yapılan ilk yerli telefon cihazları, 157 liradan satışa çıkarıldı.

1969 – Golda Meir, İsrail’in ilk kadın Başbakanı oldu.

1970 – My Lai katliamı: ABD Ordusu, olayı örtbas etmeye çalıştıkları için 14 subay hakkında soruşturma başlattı.

Eti kuruldu

1972 – Eti Gıda San. ve Tic. A.Ş. Eskişehir’de kuruldu.

1985 – İki ünlü oyun yazarı Arthur Miller ve Harold Pinter, hapiste bulunan Uluslararası Yazarlar üyesi yazarları ziyaret etmek amacıyla Türkiye’ye geldi.

1990 – Miss Turkey 1990 Türkiye güzellik yarışmasında Jülide Ateş, Türkiye Güzeli seçildi.

1995 – Azerbaycan’da 15 Mart’ta başlatılan ve Türkiye’nin de adının karıştığı bir darbe girişimi bastırıldı. Devlet Başkanı Haydar Aliyev’i devirmek isteyen OMON Birlikleri’nin Komutanı Albay Ruşen Cevadov dahil olmak üzere, 400 kişi yaşamını yitirdi.

1995 – Michael Jordan, basketbola geri dönme kararı aldı.

TANAP temeli atıldı

2015 – Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya transfer etmesi planlanan TANAP Doğalgaz Boru Hattı’

nın temeli atıldı. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), 12 Haziran 2018’de hizmete açıldı.

2021 – İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski Ordu Valisi Seddar Yavuz’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 7080 TL para cezasına çarptırıldı.

2021 – Rusya’nın ABD’nin seçimlerine karıştığına dair iddialarını yalanlamasının ardından konuşan ABD Başkanı Joe Biden, “Putin, seçimlere karıştığı için bedelini ödeyecek” dedi ve “Bence, Rusya’nın lideri Putin bir katil” ifadesini kullandı. Biden ABC kanalında kendisine yöneltilen Putin’e nasıl bir bedel ödetileceği sorusuna ise “Yakında göreceksiniz” yanıtını verdi.

2021 – TBMM Genel Kurulu’nda Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının okunmasıyla birlikte HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. HDP milletvekilleri ise Gergerlioğlu hakkındaki kararın okunmasını sıra kapaklarına vurarak protesto etti. Gergerlioğlu, kararın okunması sonrası “Milletimin kalbindeyim, milletimin bağrındayım. Hiçbir yere gitmiyorum” dedi. HDP’nin milletvekili sayısı 55’e inmiş oldu.

HDP’ye kapatma davası

2021 – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirtildi.

2022 – Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14’te sabit bıraktı.

2022 – İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,75’e çıkardı.

2023 – Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında (Ukrayna’daki) savaş suçu gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarıldığını açıkladı. Rusya, UCM üyesi olmadığı için Lahey’deki mahkemesinin Rusya üzerinde cezalandırma yetkisi bulunmuyor

Mart Ayı Takvimi

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 29 – 30 – 31

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün