Tarihte Bugün

1 Mart Tarihte Bugün

1 Mart Tarihte Bugün yaşanan önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar bugün doğanlar ve ölenler, kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

1 Mart Tarihte Bugün meydana gelen dünyada ve Türkiye’de önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar, bugün doğan ve ölen ünlüler kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

Bugün doğanlar ve ölenler, yaşanmış tarihi olaylar, toplumsal haberler, bugün hangi özel gün ve ne günü? Dünyada ve Türkiye’de Dünya ne günü? 1 Mart Tarihte Bugün ne oldu sayfamızdan okuyabilirsiniz.

1 Mart Haberleri, Önemli Gündem Başlıkları

  • 1 Mart Muhasebeciler Günü ve Haftası (1-7 Mart)
  • Sıfır Ayrımcılık Günü
  • Yeşilay Haftası (1-7 Mart)
  • Deprem Haftası (1-7 Mart)
  • Girişimcilik Haftası (1-7 Mart)
  • Ardahan’ın Hanak ilçesinin kurtuluşu (1918)
  • Mersin’in Arslanköy ilçesinin kurtuluşu (1922)
Günün Sözü: “Büyük günahlardan kaçındığı müddetçe, eğer bir kul ihlâslı olarak “Lâ ilâhe illallah” derse, semânın kapıları Arşa varıncaya kadar mutlaka ona açılır.” (Tirmizî- Hadis-i Şerif)

1 Mart Tarihte Bugün Ne Oldu?

Tarihte Bugün Olan Toplumsal Haberler ve Olaylar

1565 – Günümüzde Brezilya’nın en büyük ikinci kenti konumunda olan Rio de Janeiro şehri, Aziz Sebastian’a ithafen São Sebastião do Rio de Janeiro adıyla kurulmuştur.

1803 – Ohio, ABD’ye katılarak ülkenin 17. eyaleti oldu.

1811 – Kavalalı Mehmet Ali, Memlûkleri Kahire Kalesine davet edip imha etti.

1815 – Napolyon Bonapart, Elba’daki sürgünden Fransa’ya geri döndü.

1867 – Nebraska, ABD’ye katılarak ülkenin 37. eyaleti oldu.

1872 – Dünyanın ilk ulusal parkı olan Yellowstone Ulusal Parkı açıldı.

I. İtalya-Habeşistan Savaşı bitti

1896 – Adowa Muharebesi: Habeşistan, üstün sayıdaki İtalya kuvvetlerini yendi ve böylece I. İtalya-Habeşistan Savaşı sona erdi.

1896 – Fransız fizikçi Henri Becquerel, radyoaktiviteyi (nükleer bozunma, atom çekirdeğinin, tanecikler veya elektromanyetik ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanması olayı) keşfetti.

1901 – Avustralya Ordusu kuruldu.

Paraşütle Uçaktan ilk atlayış

1912 – ABD Kara Kuvvetleri’nden Yüzbaşı Kaptan Albert Berry, bir paraşüt ile uçaktan atlayan ilk kişi oldu. Albert Berry, 1912 yılında çift kanatlı bir uçaktan 1.500 feet (457 m) yükseklikte paraşütle atladı ve başarılı şekilde yere indi.

Kore 1 Mart Hareketi

1919 – Kore’nin tek taraflı bağımsızlık ilanını kutladığı gündür. Samil Bağımsızlık Hareketi olarak da bilinen 1 Mart hareketi, Kore’nin Japon egemenliğinden kurtulması ve ulusal bağımsızlığına kavuşması amacıyla düzenlenen gösterilere verilen addır.

1 Mart, günümüzde Güney Kore’de “1 Mart Bağımsız Hareketi günü”, Kuzey Kore’de ise “Halk Ayaklanmasını Anma Günü” olarak anılmaktadır.

“İstiklâl Marşı” Mecliste ilk kez okundu.

1921 – Mehmet Âkif Ersoy’un sözlerini yazdığı “İstiklâl Marşı“, Maarif Vekili (Millî Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından, Mecliste ilk kez okundu.

Latife Hanım, meclise gelen ilk kadın oldu.

1923 – Mustafa Kemal Paşa, TBMM’nin yeni çalışma dönemini açtı. Mustafa Kemal’in açış konuşmasını mecliste dinleyiciler balkonundan izleyen Latife Hanım, meclise gelen ilk kadın oldu.

Türk Ceza Kanunu, TBMM’de kabul edildi.

1926 – İtalyan yasaları esas alınarak hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu, TBMM’de kabul edildi.

1931 – Bolşevik siyasetçi Troçki’nin Büyükada’da kaldığı Arap İzzet Paşa Yalısı yandı.

1935 – TBMM, 5. dönem çalışmalarına başladı. Atatürk, 4. kez Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM’de ilk kez 18 kadın milletvekili yer aldı.

1936 – ABD’de Hoover Barajı’nın inşaatı tamamlandı. O tarihte dünyanın en büyük beton yapısı ve en büyük hidroelektrik santraliydi.

1940 – Bulgaristan, Tripartite Paktı’nı imzalayarak Mihver Devletleri’ne katıldı. Mihver Devletler; 2. Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletler bloğuna karşı oluşturulan blok devletlerdir.

1941 – Alman birlikleri Bulgaristan’a girdi.

1946 – Birleşik Krallık’ın merkez bankası Bank of England kamulaştırıldı.

1947 – Uluslararası para fonu IMF (International Monetary Fund) , finans işlemlerine başladı.

1947 – İffet Halim Oruz’un çıkardığı Kadın gazetesi yayına başladı. Gazete, 1979 yılına kadar, 32 yılda 1125 sayı olarak çıktı.

1951 – Hastalık ve Analık Sigortası Yasası, İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürürlüğe girdi.

1952 – Dünya gazetesi yayın hayatına başladı

1953 – Stalin kalp krizi geçirdi. Dört gün sonra 5 Mart 1953’de 74 yaşında öldü.

1954 – Porto Riko’lu milliyetçiler, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’ne saldırdı, beş senatör yaralandı.

1958 – İzmit Körfezi’nde çalışan Üsküdar vapuru, saatteki hızı 130 kilometreyi bulan kasırga yüzünden Soğucak mevkiinde battı. Resmi rakamlara göre 300’e yakın yolcudan 272’i öldü; 21 kişi kurtuldu.

1959 – Kıbrıs’a dönen Makarios, Kıbrıslı Rumlar tarafından büyük bir tezahüratla karşılandı.

1960 – 1000 siyahi öğrenci, ABD’nin Alabama eyaletinde ayrımcılığı protesto etti.

1963 – İstanbul Boğazı’nda Dolmabahçe açıklarında çarpışan iki Sovyet tankerinden, denize sızan ince mazotun alev almasıyla Yüzer Karaköy İskelesi ve Kadıköy vapuru yandı.

1963 – Kürt lider Molla Mustafa Barzani, Amerikan Associated Press’e verdiği bir demeçte, Irak Hükümetinin, Kürdistan’a özerklik tanımaması halinde kuvvetlerini yeniden harekete geçireceğini söyledi. Barzani, Irak Başbakanı Kasım’ın devrilmesinde, Kürt mücadelesinin rol oynadığını ileri sürdü. “Muhtar bir Kürt bölgesinin kuruluşuna muhalefet eden başka herhangi bir kişinin de akıbeti aynı olacaktır” dedi.

1966 – SSCB uzay sondası Venera 3, Venüs yüzeyine çarparak düştü.

1966 – Baas Partisi, Suriye’de yönetimi ele geçirdi.

Seçim Kanunu Kabul edildi.

1968 – Millî Bakiye usulünü kaldıran yeni Seçim Kanunu, TBMM’de kabul edildi.

1974 – Amerika Birleşik Devletleri’nde 1972-1974 yılları arasında Başkan Richard Nixon yönetimini içeren ve Nixon’ın başkanlığının sona ermesiyle sonuçlan büyük bir federal siyasi Watergate skandalı sebebiyle 7 kişiye skandaldaki rolleri nedeniyle dava açıldı.

1975 – Avustralya’da renkli televizyon yayınları başladı.

1978 – Charlie Chaplin’in cenazesi, İsviçre’deki mezarlıktan çalındı. Hırsızların yakalanmasından sonra Chaplin’in naaşı 11 hafta sonra Cenevre Gölü’ünde 1,8 metre suyun altından çıkartılıp tekrar mezarına defnedildi. Chaplin, 25 Aralık 1977’de İsviçre’de hayatını kaybetmişti.

1978 – Adnan Menderes’in oğlu, Adalet Partisi Aydın Milletvekili Mutlu Menderes, trafik kazası sonucu öldü.

1980 – Voyager 1 uzay sondası, Satürn’ün Janus adlı Ay’ının varlığını tescil etti.

1983 –Hakkâri’de Bir Mevsim’ adlı film, Berlin Film Şenliği’nde 4 ödül alarak, şenlikte en çok ödül alan birkaç filmden biri olarak sinema tarihine geçti.

1984 – TBMM’de sıkıyönetimin 13 ilde kaldırılmasını, 54 ilde ise 4 ay süreyle uzatılması kararlaştırıldı. Başbakan Turgut Özal yaptığı açıklamada, “Olaylarda yüzde 99 azalma var. Ancak aşırı sol ve bölücü örgütler faaliyetlerine yer altında devam ediyorlar” dedi.

1989 – Türkiye’nin ilk özel TV kanalı Star 1, Eutelsat F 5 uydusundan test sinyali yayınlamaya başladı.

1992 – Türkiye’nin ikinci özel TV kanalı Show TV, yayın hayatına başladı.

1992 – İstanbul Kuledibi’ndeki Neve Şalom Sinagogu’na bombalı saldırıda bulunuldu.

Kanlı Düğün

1992 – Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti’nde ayrılıkçı referandum kararı alınması ve ‘Kanlı Düğün’ ismiyle anılan olay Bosna Savaşı’nı tetikledi.

1996 – Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu’nda, Türkiye kara para aklayan ülkeler arasında sayıldı.

1997 – “Persona non grata” (istenmeyen kişi) ilan edilen İran’ın Erzurum Başkonsolosu Said Zare ülkesine geri döndü. İran da misilleme olarak Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk ile Urumiye Başkonsolosu Ufuk Özsancak’ı “persona non grata” ilan etti.

1998 – Titanik, dünya çapında 1 milyar dolar üstü hasılat yapan ilk film oldu.

Ottawa Antlaşması yürürlüğe girdi.

1999 – Dünyada büyüyen mayın sorununa karşı; anti-personel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanması ve imhasına dair Ottawa Antlaşması, 1 Mart 1999 tarihinde 131 ülke tarafından onaylanarak ve 146 ülke tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Türkiye’nin

de imzaladığı bu sözleşmeye ABD ve Irak taraf değildir.

2000 – Finlandiya Anayasası yeniden yazıldı.

2002 – ABD kuvvetleri Afganistan topraklarına girdi.

2003 – Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının 6 ay süreyle Türkiye’de bulunmasına izin verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM’nin kapalı oturumunda reddedildi.

2005 – Türkler: Bir İmparatorluğun Mimarları ve Mimar Sinan’ın Dehası adlı fotoğraf sergisi, Londra’da açıldı.

2006 – İngilizce Wikipedia sitesi, Jordanhill railway station maddesiyle bir milyonuncu maddeye erişti.

2007 – Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada; savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçundan, 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

2009 – Ciner Yayın Holding bünyesinde ve Fatih Altaylı’nın editörlüğünde yayınlanan Gazete Habertürk yayına başladı.

Türk Lirası’nın simgesi tanıtıldı

2012 – Merkez Bankasının açtığı yarışma sonucunda ilk kez belirlenen TL’nin simgesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.

2014 – FIFA, kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasına izin verdi.

2017 – Türk Hava Yolları, “Bonds & Loans”un uçak finansmanı dalında “Yılın En İyi Ulaştırma ve Taşımacılık Finansmanı”, “Yılın En İyi Ticaret ve İhracat Finansmanı” ve “Yılın En İyi Yapılandırılmış Finansmanı” ödüllerinin sahibi oldu.

2018 – Karadeniz’i Doğu Anadolu üzerinden İran’a bağlayan Artvin-Rize-Ardahan karayolundaki Cankurtaran Geçidi’nde inşa edilen tüneli hizmete açıldı.

2020 – Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’de 27 Şubat’ta 34 Mehmetçiğin şehit olmasının ardından İdlib’e yönelik ‘Bahar Kalkanı Harekatı’nın başlatıldığını açıkladı.

Türkiye ekonomisi 2020’de yüzde 1,8 büyüdü

2021 – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekonominin, 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla %1,8 büyüdüğünü açıkladı. 2020 yılında kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla cari fiyatlarla 60.537 TL, bir başka deyişle 8.599 olarak hesaplandı. Böylece, kişi başına düşen milli gelir 2006’dan bu yana ilk kez 9000 dolar seviyesinin altına indi.

2021 – Oscar’ın habercisi olarak nitelendirilen ve Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından belirlenen 78. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu.

2021 – “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla bugün görülen karar duruşmasında hakim karşısına çıkan ve 4’er yıl 8’er ay hapis cezası istenen usta sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen beraat etti.

2021 – Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy; yolsuzluk, bir yargıca rüşvet vermeye çalışma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılandığı davada 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın iki yılı ertelendi. Sarkozy cezasını ev hapsinde çekebilir ve kendisine elektronik kelepçe takılabilir. Ancak Sarkozy’nin cezaya itiraz etmesi bekleniyor.

2021 – Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’nin koronavirüs risk haritası açıklandı. Yeni kontrollü normalleşme süreci başladı.

2023 – Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle çalışmalarına üç hafta ara veren TBMM, ara sonrasındaki ilk çalışma gününde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi hükümleri, TBMM’ye sunulan haliyle aynen kabul edildi. Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Mart Ayı Takvimi

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28293031

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün