GündemSağlık

Hantavirüs nedir? Belirtileri neler? Bulaşıcı mıdır?

Hantavirüs nedir? Dünya Korona virüs tehlikesi ile mücadele ederken Çin'den yeni Hanta virüs haberi ve buna bağlı ölüm haberi geldi. 

Hantavirüs nedir? Dünya Korona virüs tehlikesi ile mücadele ederken Çin’den yeni virüs haberi ve buna bağlı ölüm haberi geldi.

Tüm dünyada Koronavirüs tehlikesi devam ederken bu kez hantavirüs nedeniyle Çin’de bir kişinin hayatını kaybetmesi büyük paniğe neden oldu.

Dünyada bir çok ülkede corona virüs (Covid-19) salgını hızla yayılmaya devam ederken, Çin’in Yunnan eyaletinde bir kişi otobüsle seyahat ederken yaşamını yitirdi. Yapılan test sonucunda ise hanta virüsünü taşıdığı açıklandı.

Çin’in resmi yayın kuruluşu Global Times’ın haberine göre Yunnan eyaletinde hantavirüs tespit edilen bir kişinin iş için Şantung eyaletine seyahat ederken otobüste hayatını kaybettiği bildirildi. Habere göre otobüste bulunan 31 kişiye de test yapıldığı ifade edildi.

Peki Hantavirüs nedir? Belirtileri nelerdir, insandan insana bulaşır mı? Yeni bir salgın tehlikesi mi var? İşte ilk defa duyduğumuz Hantavirüs hakkında bilinmeyenler….

Hantavirüs nedir?

Hantavirüs, kemirgenler familyasından farelerinin ve diğer bazı yabani kemirgenlerin (pamuk sıçanları, güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pirinç sıçanları ve beyaz ayaklı fare ve kırmızı sırtlı vole) idrar, tükürük veya dışkısında bulunan bir virüstür. RNA virüsü olan hantavirüs adını ilk izole edildiği yer alan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden almaktadır.

Salgın Tehlikesi Yok

“Hantavirüs Akciğer Sendromu” (HPS) adı verilen hastalık, nadir ancak ciddi bir akciğer rahatsızlığına neden olur. Virüs, konağının dışında uzun süre aktif kalmaz. Açık havada 1 haftadan az ve doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında birkaç saat aktif kaldığı görülmüştür. İnsandan insana bulaşmayan hantavirüs salgın tehlikesi yaratmıyor.

Hantavirüs ilk ne zaman görüldü?

Hantavirüs ilk olarak 1994’te Kanada’da görüldü ve tanımlandı. Araştırmacılar önceki diğer vakaları incelediğinde, 1994’ten önce meydana gelen en az 3 başka vaka olduğunu tespit ettiler. Kanada Halk Sağlığı Kurumu’na göre Hantavirüs nedeniyle Ocak 2015 itibariyle 27 ölüm gerçekleşmişti.

Hantavirüs nasıl bulaşır?

Vahşi kemirgenlerden, özellikle geyik faresinden dışkı tozu yoluyla kemirgenlerin dışkısı, idrarı yoluyla enfekte ortamı yaratarak hastalara bulaşıyor.

İnsana bulaşma durumu ise solunum, tükürük veya idrar damlacıklarının solunması veya enfekte olmuş kemirgenlerden dışkı tozu solunumuyla bulaşabiliyor.

Hantavirüs belirtileri nelerdir?

İnsan sağlığını da olumsuz etkileyen Hantavirüsün neden olduğu hastalığa ‘Hantavirüs Pulmoner Sendrom’ (Hantavirüs Akciğer Sendromu) denir.

Semptomlar, enfekte olduktan 1 ila 5 hafta sonra ortaya çıkar. Ortalama 2 ila 4 hafta kuluçka süresi vardır. Bu hastalık son derece ciddidir çünkü araştırmalara göre hastalığa yakalananların yaklaşık % 40’ı ölümle sonuçlanmaktadır.

Hastalık grip benzeri bir hastalık olarak başlar. Erken aşamada, yüksek ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma ve nefes darlığı, hızlı kalp atışı ve gastrointestinal problemler yaşanabilir.

Bununla birlikte, hastalık hızla ilerler ve enfekte insanlar kan basıncında anormal bir düşüş yaşarlar ve akciğerleri sıvı ile dolar. Ölümle sonuçlanan ciddi solunum yetmezliği, erken evre semptomlarının görülmesi birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.

Hantavirüs enfeksiyonu için spesifik bir aşı veya tedavi yoktur, ancak yoğun bakım ünitesinde erken tanı ve tıbbi bakım iyileşmeye yardımcı olabilir. Enfekte olan kişilere ateş ve ağrı düşürücü ve oksijen tedavisi için ilaç verilebilir.

Kimler risk altındadır?

Kemirgenlerden bulaşan Hantavirüs enfeksiyonu için Amerika ve Kanada’da yapılan araştırmalara göre;

  • Ahır ve çiftlik işleri ile uğraşanlar,
  • Fare besicileri, fareler ile temas edenler,
  • Kereste, odun artıkları için basınçlı hava makinası ile kuru temizleme yapanlar,
  • Tarla, bahçe ekimi yapanlar.

Gün içerisindeki Koronavirüs ve sağlık alanında en son haberleri ve gelişmeleri, son 24 saatte yaşanan olayları en son ve önemli haberleri web sitemizden takip edebilirsiniz…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün