DualarGündem

Sınava Girerken Okunacak Dualar ve Sureler

Sınava Girerken Okunacak Dualar ve Sureler, Sınavda başarı için okunacak dualar, sınav duası ve zihin açıklığı için sınav duası oku!

Sınava Girerken Okunacak Dualar ve Sureler nelerdir? Sınavda başarı için okunacak dualar, sınav duası ve zihin açıklığı için sınav duası oku! Sınavdan önce okunacak dualar. Sınavda başarılı olmak ve Zihin açıklığı için hangi dualar okunur?

Milyonlarca kişi yıl boyunca birçok sınavda ter döküyor. Sınava girecek öğrenciler ile beraber velileri de çocuklarının başarısı için sınav salonlarının dışında bekleyecek ve sınavda başarı duası okuyorlar. Peki sınav için hangi dualar okunur? İmtihanlarda başarılı olmak için okunan etkili ve tesirli Esmaül Hüsna zikirleri, başarı duası…

Bu kapsamda, sınava girmeden önce okunacak dualar ve Kuran-ı Kerim’den sureler, ayetler merak edip araştırılıyor. Peki, sınava girmeden önce okunacak dualar ve sureler nedir? Nihat Hatipoğlu’nun tavsiyeleri, sınav duası ve Arapça – Türkçe okunuşu, anlamı hakkında merak edilenleri bu yazımızda bir araya getirdik. İşte, YKS ve diğer sınavlar öncesi okunacak sınav duaları…

Sınava Girerken Okunacak Dualar

Bilindiği gibi, İslam dinine göre dualar oldukça önemli ve etkilidir, hayat boyunca karşılaştığımız imtihanlarda ve sınavlarda, kritik durumlarda sıklıkla okunur. Dinimizin emrettiği gibi önce kişi üzerine düşeni yapmalı yani derslerine yeterince çalışmalı ve daha sonra da Allah’a onun adıyla dua ederek tevekkül etmelidir.

Elbette, sadece dua okuyarak başarı beklemek doğru olmaz. Kişi önce istediği şeye emek vermeli ve çalışmalı daha sonra duasını ederek, kalanını Allah’a bırakıp ona güvenmelidir.

Sınava girerken okunacak dualar oldukça çeşitlidir. Kişi sınava girmeden önce okuduğu dua ile ilgili önce Allah’tan ne istediğini bilmelidir.

Sınava Girerken Okunması Tavsiye Edilen Dualar

1 – Sınavda unutkanlığa karşı edilecek dua

Sekine duasından aşağıdaki kısım sınav için unutkanlığa karşı, bilgilerin hatırlanması için 19 defa okunur.

Bismillahirrahmanirrahim

Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün.

İyyâke na’büdü ve iyyâkenesta’în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ.” (On dokuz defa okunacak.)

2 – Sınava (imtihana) girerken şu dua okunur:

وَقُلْ رَبِّ اَدْخِلْن۪ي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَاَخْرِجْن۪ي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ ل۪ي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَص۪يرًا

“Rabbi edhılnî müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve’c’al li min ledünke sultânen nasîrâ.” (10 Kere) (İsra suresi 80. ayet)

Anlamı: “Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çıkar. Katından (gizli ilminden) bana yardım edici bir kuvvet ihsan eyle.

3 – Sınav için sıraya oturunca şu âyetler okunur;

رَبِّ اشْرَحْ ل۪ي صَدْر۪يۙ

وَيَسِّرْ ل۪ٓي اَمْر۪يۙ

وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ

يَفْقَهُوا قَوْل۪يۖ

“Rabbişrah li sadri. Ve yessir li emri. Vahlul ukdeten min lisani. Yefgahü kavli “ (Tâ-Hâ Sûresi 25-28. Ayetler, 10 Kere okunur.)

Anlamı: “Ya Rabbi! Göğsümü ve gönlümü genişlet, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz, sözümü anlaşılır eyle.”

4 – Sınav başlayınca da şu dua okunur:

“Ya Hayyu Yâ Kayyûm, Birahmetike esteğisû.” (10 kere)

Anlamı: “Ey Hayy ve Kayyum olan Allah’ım, Senin Rahmetine Sığınıyorum.”

5 – Rabbi Yessir Duası 

Bu dua işlerimizde kolaylık ve Allahu Teala’nın yardımı için her an, her zaman, mubah olan herhangi bir işe başlarken ilk önce Besmele ile okunur. Mesela Kur’an-ı kerim öğrenmeye başlarken, yazı yazarken, sınava girerken, dine aykırı olmayan her işe başlarken söylemek iyi olur. Yapılan işin kolay gelmesi, zor gelmemesi ve hayırla neticelenmesi için dua etmiş oluyoruz.

رَبِّ يَسِّرْ وَلاَ تُعَسِّرْ، رَبِّ تَمِّمْ بِالْخَيْرِ

“Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr”

Anlamı: “Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır”

6 – “Allahümme hır li vehter li.Vela teklini ala ihtiyari.”

Anlamı: Allah’ım! Bu işi bana hayırlı kıl ve bu işi bana nasip eyle! Allah’ım beni kendi başıma bırakma. (Hadis-i Şerif – Tirmizi, De’avat,90)

7 – Sınava girmeden önce 3, 5 veya 7 defa okunur. 

Rabbi zidni ilmen ve fehmen ve el-hıkni bi’s salihin.Rabbişrahli sadri ve yessir li emri vahlü’l-ukdeten min lisani yefkahu kavli. Ya Hafız, Ya Rakib, Ya Nasır, Ya Allah. Rabbi yessir ve la tüassir, Rabbi temmim bi’l hayr. 

Anlamı: Rabbim! İlmimi ve anlayışımı arttır ve beni salih kullara dahil eyle. Rabbim! Göğsümü aç, işimi kolaylaştır ve dilimdeki bağı çöz ki sözümü anlasınlar. Ya Hafız Ya Rakib Ya Nasır Ya Allah. Rabbim kolaylaştır, zorlaştırma; Rabbim! İşimi hayırla tamama erdir.

8 – Bakara Suresinin ilk 5 ayeti, “Elif, Lam, Mim” ile okumaya devam etmek zihin açıklığı sağlar ve unutkanlığın izalesine vesiledir.

Bismillâhirrahmânirrahîm

  • Elif, Lam Mim.
  • Zalikel kitabu lareybe fihi hüdenlil müttekin.
  • Ellezine yü’minune bil gaybi ve yukimunesselate ve mimma rezaknahüm yunfikun.
  • Vellezine yü’minune bima unzile ileyke ve ma unzile min kablike ve bil ahireti hüm yukinun.
  • Ulaike ala hüden min rabbihim ve ulaike hüm-ül muflihun.

Sınava Girerken Okunacak Kuran-ı Kerim’den Sureler

Sınav ve imtihanlarda başarı için, işlerde kolaylık ve suhulet, işlerin başarıyla tamamlanması için okunması tavsiye edilen Kuran-ı Kerim’den sureler 

Benzer Konular 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün