Yaşam

Mevlid ne demek? “Mevlit mi, Mevlüt mü?” Nasıl Yazılır?

Mevlid ne demek, hangi anlama gelir? TDK’ya göre Mevlit ne demek, nasıl yazılır? Türkçe, Arapça, Osmanlıca yazılışı, okunuşu. Mevlüt nedir? Mevlit, mevlüt, mevlid, mevlüd hangisi doğru? Mevlüt ne demek?

Mevlid ne demek, hangi anlama gelir? TDK’ya göre Mevlit ne demek, nasıl yazılır? Türkçe, Arapça, Osmanlıca yazılışı, okunuşu. Mevlüt nedir? Mevlit, mevlüt, mevlid, mevlüd hangisi doğru? Mevlüt ne demek? Mevlid-i Şerif nasıl yazılır? TDK yazım bilgisi dahilinde hangi sözcük nasıl yazılır? Mevlit Kuran’da geçiyor mu? Türkçe Mevlit kelimesi özellikleri, örnek cümleler ve sözler

Mevlid kelimesi; günlük hayatta ve yaşamda sık sık kullanılan ve duyduğumuz kelimeler arasında yer almaktadır. Özellikle Mevlid Kandili ve mevlit okumalarında televizyonda, haber veya makalede okurken karşımıza çıkan bu ve benzer kelimelerin anlamları merak edilip araştırılıyor. Son dönemde gündemde çokça merak edilen mevlid kelimesinin anlamı ne demek, kökeni ne, kaç anlamı var?

“Mevlit mi?” yoksa “Mevlüt mü?” Nasıl Yazılır? İşte Mevlit, Mevlid, Mevlüt kelimelerinin doğru anlamı, cümle içinde kullanımı, örnek cümleler ve sözler ile birlikte merak edilenler…

Mevlid Ne Nemek?

Arapça kökenli olan mevlid (مولد) kelimesi, anlam olarak doğmak, doğum anlamına gelir. Arapça velede ولد  “doğurdu” fiilinin masdarıdır.

Dini anlamda Hz. Peygamberin doğumu, veladeti anlamında kullanılan bu kelime genellikle Mevlüt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Bu anlamda doğru kullanımı “Mevlid” şeklinde olmalıdır.

Mevlid Kandili diğer bir adıyla Mevlid-i Nebi, İslam dini Peygamberi ve tüm insanlara ilahi rahmet ve rehber olan Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm’ın doğum gecesi anlamına gelir. İslam’da Hz. Peygamber Muhammed (sav)’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. İslami takvimin üçüncü ayı olan Rebiülevvel ayının 11. gününde ikindi namazından sonra başlar.

Arapça Yazılışı:

 لَيْلَةُ المَوْلِدِ النَّبَوِيِّ

Leyletül Mevlid-i Nebeviyye

Halk arasında mevlit, mevlüd, mevlüt olarak da söylenmekte, ayrıca Mevlüt ismi kişilere ad olarak da verilmektedir.

Türkçe Doğru Yazılışı

  • Mevlüt (Yanlış kullanım ancak Özel isim olarak kullanılır)
  • Mevlid (Dini anlamda Arapça kullanımı)
  • Mevlüd (Yanlış kullanım)
  • Mevlit (Doğru kullanım)

Edebî bir terim olarak “mevlîd”, İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)’in doğumunu, hayatından kısa bölümleri, mucizelerini anlatan mesnevi tarzındaki metinlerin tümüne verilen isim olmakla beraber, İslâm edebiyâtında bir edebî türdür.

Günümüzde Türkiye’de bu türün en tanınan örneği, Süleyman Çelebi‘nin 15. yüzyıl tarihli “Vesîletü’n Necât” (Kurtuluş Vesilesi) ismini taşıyan manzum, Türkçe eseridir. Bu nedenle “mevlîd” kelimesi ile kastedilen çoğunlukla Süleyman Çelebi’nin söz konusu eseridir.

Musikî terimi olarak “mevlîd”, cami ve tekke musikisinin bir türünü ifade eder. İslâm musikîsinde “mevlîd” okuyanlar, Farsçadan türetilmiş “mevlidhan” tâbiri ile belirtilir. Günümüzde icrâ edilmekte olan mevlid bestesini, 17. yüzyılda Bursalı Sekbân adlı bir musikîşinas tarafından bestelendiği tahmin edilmektedir.

Türk Dil Kurumu’na göre Mevlit kelimesinin anlamı:

TDK sözlüğüne göre; Türkçeye Arapçadan geçen mevlit kelimesi; “Hz. Muhammed’in doğumunu, hayatını anlatan mesnevi ve bu mesnevinin okunduğu dini tören” anlamına gelmektedir.

Arapça mevlid

  1. isim Hz. Muhammed’in doğumunu, hayatını anlatan mesnevi.
  2. isim Bu mesnevinin okunduğu dinî tören:

“Mevlid-i Nebevî ile Mi’raciyenin okunması, gayet nâfi’ ve güzel âdettir ve müstahsen bir âdet-i İslâmiyedir.” (Risale-i Nur / Mektûbât)

“Bir otomobilde bulunan radyo ile, uzakta bir mevlid-i şerif dinliyorduk.”

Mevlit Kelimesi Anlamı

  1. isim, eskimiş Doğma, doğum.
  2. isim, eskimiş Doğum yeri, insanın doğduğu yer.

Cümle içinde örnek doğru kullanımı:

Büyükbaba için yapılan mevlit törenine katılmayı çok istiyorum.

“Daha mevlit bitmeden dört aydır yağmayan yağmur dışarısını sel içinde bıraktı.” – Ömer Seyfettin

“Cennetten getirilen Buraka dair, Mevlit yazan Süleyman Efendi hazin bir aşk macerasını beyan ediyor.”

Mevlüt isim olarak anlamı nedir?

Mevlüt ismi erkek bebeklere, kişilere ad olarak verilmektedir. Anlam olarak aynı anlamda; Doğma, dünyaya gelme. Doğulan zaman manasına gelir.

Mevlüt ismi Kur’an ı Kerim’de geçiyor mu?

“Doğum zamanı, doğum” anlamına gelen ve aynı anlamda olan Mevlüt ya da Mevlit kelimeleri Kuran-ı Kerim’de yer almamaktadır. Ancak Mevlüt kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir.

Türkiye’de kaç tane Mevlüt ismi var?

Türkiye’de Aralık 2018 itibariyle tam olarak 70.701 tane Mevlüt ismini kullanan insan bulunuyor. Tüm isimler içinde 398 sırada. Yani Türkiye’de her 1,841 kişiden biri Mevlüt. İstanbul’da ise toplam 7.720 kişi Mevlüt ismini kullanıyor.

Çocuğa Mevlüt ismi koymak caiz mi?

Evet, Mevlüt ismi caizdir. Mevlüt isminin kullanılması islami açıdan caizdir ve kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Mevlüt isminin Ebced değeri nedir?

Arapça kökenli Mevlüt (مولود) isminin ebced değeri 86’dır. Mevlüt isminin ebced değerine karşılık gelen esması (Esmaül Hüsna) El-Bedî’dir.

Benzer Konular 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün