2023 Ramazan Ayı ilk teravih namazı ne zaman? Son teravih namazı ne zaman kılınacak? Huzur ve bereket ayı olan ve 11 ayın sultanı 2023 Ramazan Ayı ilk teravih namazı 22 Mart 2023 Çarşamba günü kılınacak. Teravih Namazı Nasıl Kılınır? 2023 Ramazanda son Teravih ne zaman? 20 Nisan 2023 Perşembe teravih namazı kılınacak mı?
İslam dininde önemli bir yeri olan üç ayların sonuncusunu, huzur ve bereket ayı 11 ayın sultanı Ramazan Ayı yaklaşıyor. İlk teravih namazının kılınacağı tarih, pek çok vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Mübarek ramazan ayının ilk teravih namazı için tarih araştırması yapan vatandaşlar, konuya dair Diyanet’in açıklamalarını sorguluyor. Peki, ramazan ayının ilk teravih namazı ne zaman kılınacak? İşte, 2023 Ramazan ayı hakkında detaylar ve Ramazan imsakiyesi…
2023 İlk Teravih Namazı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2023 yılı Dini Takvime göre, Müslümanlar için büyük öneme sahip Üç aylardan Ramazanın ilk orucu için 22 Mart Çarşamba’yı 23 Mart Perşembe gününe bağlayan gece sahura kalkılacak. 2023 yılı Ramazan Ayının ilk teravih namazı 22 Mart 2023 Çarşamba gecesi kılınacak. Ertesi gün 2023 Ramazan Orucuna niyet edilecek ve ilk oruç tutmaya başlanacaktır.
Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği bu ayda, Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir gecesi idrak edilecek.
- Teravih Namazı, Ramazan gecelerinde kılınan nafile namazdır.
- Teravih Namazı; Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.
- Teravih namazı, sünnet-i müekkededir. Kadın ve erkek için Ramazan Ayı içerisinde kılınan sünnet namazıdır.
Teheccüt namazı 12 rekatı geçmediği halde, teravih namazı yirmi rekattır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden Önce kılınır. Teravihin cemaatle kılınması kifâî sünnettir. Teravih on selâm ile kılınır ve beş tervîha (dinlenme) yapılır. Yani her iki rekatta bir selâm verilip, her dört rekatta bir istirahat edilir. Besinci tervîhadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.
Resûl-i Ekrem (s.a.v.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir. (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178).
Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
2023 Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi gecesi idrak edilecek.
Ramazan ayının ardından 21 Nisan 2023 Cuma günü ise Müslümanların büyük sevinçle karşıladığı Ramazan Bayramı’na girilecek.
Son teravih namazı hangi gün?
Ramazan ayının son orucu bu yıl 20 Nisan’da tutulacak. Bu yılın son teravih namazı ise 19 Nisan 2023 Çarşamba günü yatsı namazının ardından kılınacak. Ramazan ayının son günü (arefe) olan 20 Nisan Perşembe günü teravih kılınmayacak, sadece yatsı namazı kılınacak. Ertesi gün ise Ramazan bayramı idrak edilecek.
- 22 Mart 2023 Çarşamba gecesi Teravih Namazı Kılınacak.
- 23 Mart 2023 Perşembe Ramazan Ayı Başlangıcı, İlk Oruç tutulacak.
- 17 Nisan 2023 Pazartesi KADİR GECESİ
- 20 Nisan 2023 Perşembe RAMAZAN BAYRAMI AREFE
Teravih cemaatle kılınmalı mı?
Bu namazı cemaatle kılmanın hükmü, diğer namazları cemaatle kılmanın hükmünden farklıdır. Ramazan ayında, diğer vakitlerdeki kıyamdan farklı olarak, her gece cemaatle teravih namazını ilan ederek ve teşvik ederek kılmak caizdir.
Ramazan ayında gece ibadetine verilen isim olan teravih namazını herkesin evde, tek başına veya toplu olarak kılması son derece uygundur. Aslında nafile namazları evde kılmak, farz namazlar için camiden çıkmak daha iyidir.
Bir kimse evde, tek başına veya eşi ve çocukları ile birlikte namaz kılarsa, iyi faziletli bir amel işlemiş olur. Bazı kişiler çalıştıkları veya yapacak bir işleri olduğu için cemaate katılamayabilirler. Bu nedenle, fırsat buldukça evde dua edebilir veya namazlarını kılabilirler.
Hafız olan bazıları ise teravihte Kuran’dan uzun bölümler okumak isteyebilir, bu da onların evde namaz kılmak zorunda oldukları anlamına gelir. Bütün bunlar kabul edilebilir. Teravih de dahil olmak üzere nafile namazlarda uzun Kur’an ayetleri okumakta bir sakınca yoktur. Teravih namazında en az rekat sayısı 2’dir.
Teravih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?
Teravih, normal namaz kıldığınız gibi, her biri ikişer rekat olarak kılınır. En kısası iki rekat, en uzunu ise 20 rekattır. Ancak Halife Hz. Ömer bin Abdülaziz zamanında (MS 717 – 720) Medine halkı teravih namazını 36 rekat da kılmıştır.
Teravih namazları camilerde ve maskeli olarak kılınacak
Yeni normalleşmeyle birlikte namazlar da camilerde kılınmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, beş vakit namazda olduğu gibi Ramazan ayı boyunca teravih namazlarının camilerde kılınabileceğini söyledi.
2022 Yılı Ramazan Ayı Faaliyetleri Tanıtım Programı’nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Tüm aile fertlerimizle teravih namazına, sohbete ve mukabeleye katılarak, ramazanın manevi havasını hep birlikte teneffüs edeceğiz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2 yıl aradan sonra tekrar cemaatle teravih namazını kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatarak, “Ancak bu süreçte devam eden tedbirlere hassasiyetlere riayet etmemiz lazım. Cami ve mescitlerimizde Başkanlığımızca alınan temizlik ve maske kullanımı gibi gerekli tedbirlerin uygulanmasına devam edilecek. Hastalık belirtileri taşıyan kardeşlerimizin cemaate katılmamalarını istirham ediyorum” uyarısında bulundu.
İlgili Diğer Konular
- Evde Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
- Sağlık Bakanı Koca’dan Teravih Namazı Açıklaması
- Teravih Namazı Nedir, Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?
- Ramazan ayı zikirleri ve okunacak dualar
- Ramazan Ayının Önemi
- Ramazan ve Oruç Hakkında Ayet ve Hadisler
- Ramazan Ayında Meydana Gelen 8 Önemli Olay
- Diyanet Dini Günler ve Hicri Aylar Takvimi
Nukteler.com Facebook’ta!