NamazRamazan

Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?

Ramazan ayı içerisinde kılınan Teravih namazı nedir? Nasıl kılınır ve kaç rekattır? Teravih namazı kılmak farz mıdır? Kılmanın Hükmü nedir?

Evde Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazının kılınışı nasıl? Nasıl kılınır? Kaç rekattır? Ramazan ayında kılınan Teravih Namazı ile ilgili Diyanet Açıklaması ve kapsamlı, detaylı bilgiler…

Ramazan ayı içerisinde kılınan Teravih namazı nedir? Teravih ne anlama gelir? Teravih namazı neden kılınır? Nasıl kılınır ve kaç rekattır? Teravih namazı kılmak farz mı sünnet midir? Teravih Kılmanın Hükmü nedir? Teravih namazı kendi başına kılınır mı? Teravih sadece Ramazan’da mı kılınır?

Sadece Ramazan ayına özel ve Ramazan’da kılınan teravih namazı, 2023 yılı itibariyle idrak edeceğimiz Ramazan ayı içinde en çok merak edilen konular arasında yer almakta… Peki teravih namazı saat kaçta? İlk teravih ne zaman? Teravih namazı kaç rekat, ne zaman ve nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? İşte detaylar…

Ramazan ayı içerisinde eda edilen nafile namaz olan Teravih namazı camide cemaat ile kılınabildiği gibi evlerde cemaat ile veya bireysel olarak kılınabilmektedir. Teravih namazı 20 rekattan oluşur ve yatsı namazının ilk dört rekat sünneti, dört rekat farzı ve iki rekat son sünneti kılındıktan sonra iki rekat veya dört rekata bir selam verilerek kılınır. İşte adım adım teravih namazı kılınışı…

Teravih ne demek?

Arapça tervîha kelimesinin çoğulu olup “rahatlatmak, dinlendirmek” gibi anlamlara gelir. Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.

Teravih Namazı Nedir?

Teravih, sünnet-i müekkededir. Kadın ve erkek için orucun değil rama­zan ayının sünnetidir. Teheccüt namazı 12 rekatı geçmediği halde, teravih namazı yirmi rekattır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden Önce kılı­nır.

Teravihin cemaatle kılınması kifâî sünnettir. Teravih on selâm ile kılınır ve beş tervîha (dinlenme) yapılır. Yani her iki rekatta bir selâm verilip, her dört rekatta bir istirahat edilir. Besinci tervîhadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.

Peygamber Efendimiz’den rivayet edilen bir çok hadis-i şerifte bu namazın fazileti ve önemi üzerinde durulmuş ve yalnız tüm Müslümanlara farz olur endişesiyle Peygamber Efendimiz tarafından bizzat bazen farklı rekatlarda kıldırılmıştır.

Teravih Kaç Rekattır?

Teravih namazının 20 rekat olduğu İslam alemi tarafından kabul edilmektedir. Müslümanlar arasında 20 rekat kılınmaktadır. Teravih namazı 2’şer rekatta bir selam verilerek kılınabileceği gibi 4’er rekatta veya 8’er rekatta bir selam verilerek de kılınabilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde teravih namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir.

Teravih Namazına nasıl niyet edilir?

Genelde camilerde cemaat ile birlikte kılınan Teravih namazı, imam ile birlikte “Niyet ettim teravih namazını kılmaya” diye niyet edilerek imama uyulur. Ramazan gecelerinde camilerde kılınan teravih namazından sonra cemaat ile birlikte vitir namazı da imam ile birlikte kılınır.

Evde tek başına teravih namazını kılarken “Niyet ettim Allah rızası için 2 rekatlık teravih namazını kılmaya” şeklinde niyet edilir.

Teravih namazı 2, 4, 6, 8 ,10’ar rekat şeklinde de kılınabilir. Niyet ederken kaç rekat kılmak arzu ediliyorsa buna göre niyet edilir.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır? 

2 Rekat Şeklinde Kılınan Teravih Namazının kılınışı

1.Rekat

  • Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için Teravih Namazını kılmaya”
  • “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
  • Sübhaneke Duası okunur.
  • Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim” sonra Fatiha Suresi okunur
  • Zamm-ı Sure okunur. (Kuran ı Kerimden en az üç ayet okunur)
  • “Allah’u Ekber” diyerek Rüku‘ya eğilinir, üç kere “Sübhane rabbiye’l-azîm” denir.
  • Rüku’dan doğrularak “Semi Allahulimen hamide – Rabbena leke’l-hamd” denir.
  • “Allahu Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane rabbiye’l-a’lâ” denir. “Allahu Ekber” denir ve doğrularak oturulur, sonra tekrar “Allahu Ekber” denir ve tekrar secdeye gidilir. Secdede tekrar üç kere “Subhane rabbiye’l-a’lâ” denir.

2.Rekat

  • Ayağa kalkarak kıyama durulur.
  • “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Besmele çekilir. Sonra Fatiha Suresi okunur.
  • Sonra Zamm-ı Sure okunur. (Kuran ı Kerimden en az üç ayet okunur)
  • “Allah’u Ekber” diyerek Rüku‘ya eğilinir, üç kere “Sübhane rabbiye’l-azîm” denir.
  • Rüku’dan doğrularak “Semi Allahulimen hamide – Rabbena leke’l-hamd” denir.
  • “Allahu Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane rabbiye’l-a’lâ” denir. “Allahu Ekber” denir ve doğrularak oturulur, sonra tekrar “Allahu Ekber” denir ve tekrar secdeye gidilir. Secdede tekrar üç kere “Subhane rabbiye’l-a’lâ” denir.
  • Sonra oturarak Ettehiyyâtü Duası ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
  • “Es selâmu aleyküm ve rahmetullah” diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.

Ramazan ayı boyunca kılınan Teravih namazı toplam 20 rekattır. Camide ve mescitlerde cemaat ile kılınabildiği gibi,tek başına olarak da kılınabilir. En az 2’şer rekat olmak üzere, 4’er, 8’er, 10’ar rekat da kılınınabilir.

Teravih Namazının Hükmü ve Mahiyeti

Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Resûl-i Ekrem (s.a.v.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir. (Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 177-178).

Yine Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.

Teravih namazının vakti ne zamandır?

Yatsı namazını kılmadan önce teravih kılınsa geçerli olur mu?

Travîh namazının vakti ilk hilal akşamından (başlangıç) ikinci hilal akşamına (Ramazan ayının son günü) kadardır. Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; teravih’in kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir. (İbnü’l- Hümâm, Feth, I, 487; Kâsânî, Bedâî’, I, 290)

Teravih namazının 20 rekat olduğu çoğunluk tarafından kabul edil­mekle ve Müslümanlar arasında yerleşik teamül de bu yönde olmakla bir­likte, zaman zaman bunun 20 rekat kılınmasının sünnete aykırı olduğu, 8 rekat kılınmasının daha doğru olacağı iddiaları gündeme gelmektedir. Bu sebeple teravihin rekat sayısını tesbit amacıyla teravih namazı ile ilgili bazı hadisleri paylaşıyoruz.

Oruç tutamayanlar da teravih kılabilir mi?

Teravih tamamen isteğe bağlı sünnet olan bir namazdır. Orucun sahih olması ile ilgisi yoktur. Teravih namazının kılınmaması, orucun batıl olmadığı gibi, teravih namazının kılınması da batıl bir orucu kurtarmaz. Sonuç olarak Evet; farklı sebeplerden dolayı oruç tutamayan Müslümanlar Teravih namazını kılabilir.

Hz. Peygamber Efendimiz teravih namazını kıldırdı mı?

Hayatının son yılında Hz. Muhammed (SAV) bir gece dışarı çıktı ve teravih namazını kıldı. O gece bazı kimseler onunla namaz kıldı. İkinci gecede haber yayıldı ve daha çok insan teravih namazına katıldı. Üçüncü geceye daha da fazla insan katıldı. Dördüncü gece mescit tıklım tıklım doldu ve halk Peygamber’in gelişini bekledi.

Ancak Hz. Peygamber efendmiz evde tek başına namaz kıldı. Sabah namazından sonra: “Size farz kılınacağından korkmamdan başka bir şey beni size gelmekten alıkoyamadı” buyurdu. (Müslim)

TERAVİH İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

Hz. Peygamber, teravih namazını birkaç gece dışında sürekli olarak tek başına kılmış ve arkadaşlarını

“Kim ramazan namazını (teravih) inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek kılarsa onun geçmiş günahtan bağışlanır” diyerek bu namaza teşvik etmiştir (Buharı, “Salâtü’t-terâvîh”, 1; Müslim, “Salâtü’l-müsâfîrîn”, 174)

Teravih Namazı Sünnet midir?

Hz. Peygamber ramazanda Mescid-i Nebevî’de itikâf için hasırdan bir hücre edinmişti. Ramazanın son on gününde birkaç gece (Âişe’nin rivayetine göre iki veya üç gece) buradan çıkıp cemaatle hem yatsı namazını hem de teravih namazını kılmıştır.

İnsanların yoğun ilgisini görünce bir gece yatsı namazını kıldırıp hücresine çekilmiş ve teravihi kıldırmak için çıkmamıştı. İnsanlar Hz. Peygamberin çıkacağını umdukları için beklemişler, hatta uyuduysa uyansın diye öksürmeye başlamışlardı. Hz. Peygamber (sabah namazı vaktinde) dışarı çıkıp, orada bekleyenlere şöyle demiştir:

“Sizin teravih kılmak hususundaki arzunuzun farkındayım, bu namazı size kıldırmam için bir engel de yoktur, fakat teravihin size farz kılınmasından endişe ettiğim için çıkıp kıldırmadım. Şayet farz kılınacak olsa bunu hakkıyla yerine getiremezsiniz. Haydi evlerinize gidiniz. Farz namazlar dışında, kişinin kıldığı en faziletli namaz evinde kıldığı namazdır”

(Buhârî, “Salâtü’t-terâvîh”, 2; Müslim, “Salâtü’l-müsâfîrîn”, 178)

Teravih Namazı ve Hadisler

Ebû Zerr’in bir rivayeti ise şöyledir; Hz. Peygamber ramazanın bitmesine bir hafta kalıncaya kadar bize farz dışında hiçbir namaz kıldırmadı. Rama­zanın 23. gecesinde gecenin ilk üçte biri geçinceye kadar bize namaz kıldır­dı. Ramazanın bitmesine altı gece kalınca bize namaz kıldırmadı. Beş gece kalınca, gecenin yarısı geçene kadar bize namaz kıldırdı.

Ben, “Ey Allah’ın resulü, gecenin kalan yarısında da bize namaz kıldırsaydınız” deyince, Hz. Peygamber cevaben “İmam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılmak bütün geceyi ihya etmeye eşdeğerdir” buyurdu. Ramazanın bitmesine dört gece kala, gecenin üçte birine kadar beklediğimiz halde, Hz. Peygamber bize namaz kıldırmadı. Ramazandan üç gece kalınca Hz. Peygamber ehlini, ka­dınlarını ve arkadaşlarını topladı, bize bütün gece namaz kıldırdı. Namaz o kadar uzadı ki biz sahuru geçireceğiz sandık. Ramazanın geri kalan gecele­rinde Hz. Peygamber bize namaz kıldırmadı (Ebû Dâvûd, “Salât”, 318)

Kuvvetli rivayetler, Hz. Peygamber’in ramazanın son birkaç günü mescidde teravih namazı kıldırdığını göstermektedir. Bu rivayetlerde, teravihin kaç rekat olduğu belli değildir. Yine teravih namazına ilişkin bu rivayetlerin sunuluş şekli ve içeriğine bakılarak teravih namazının, sadece Hz. Peygam­berin son ramazan ayında söz konusu olduğu gibi bir izlenim de edinil­mektedir, çünkü teravih namazı, birkaç ramazan devam etmiş olsaydı, hiç değilse sayısı konusunda bir netlik elde edilmiş olurdu.

Buhârî’deki ifadeye göre “Hz. Peygamber’in gece namazı” hususunda sorulan bir soruya cevaben Hz. Âişe şöyle demiştir:

“Hz. Peygamber ramazan geceleri de dahil hiçbir gece on bir rekattan fazla nafile namaz kılmamıştır. Öyle bir dört rekat namaz kılardı ki, o dört rekatın ne kadar uzun ve ne denli güzel olduğunu hiç sorma! Ardından aynı şekilde bir dört rekat daha kılardı. Daha sonra üç rekat daha kılardı. Ben bir keresinde ‘Ey Allah’ın resulü! Vitir kılmadan mı uyuyacaksın?’ diyecek oldum, bana dedi ki: Ey Âişe, benim gözlerim uyur ama kalbim uyumaz” (Buhârî, “Salâtü’t-terâvîh”, 1)

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün