GündemYaşam

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 2024

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedir, bu yıl hangi güne denk geliyor? 19 Mayıs 1919’da ne oldu? Atatürk 19 Mayıs’ı ne zaman ve neden gençliğe armağan etmiştir? 19 Mayıs ilk ne zaman kutlandı?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedir, bu yıl hangi güne denk geliyor? 19 Mayıs 1919’da ne oldu? Atatürk 19 Mayıs’ı ne zaman ve neden gençliğe armağan etmiştir? 19 Mayıs ne zaman ilan edildi ve ilk ne zaman kutlandı? Atatürk Bandırma vapuruyla nereye ayak bastı?

Peki 19 Mayıs 1919 neyin başlangıcıdır? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın kaçıncı yılını kutluyoruz 2024? 19 Mayıs denince akla ne gelir? 19 Mayıs’ın tarihi, kökeni, anlamı ve önemi nedir? 19 Mayıs 2024 Gençlik ve Spor Bayramı ne zaman, hangi güne denk geliyor? 18, 19 ve 20 Mayıs tarihleri tatil mi? Bu yıl 19 Mayıs’ta yasak var mı? 19 Mayıs tatili kaç gün? 18 Mayıs yarım gün resmi tatil mi?

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıldönümünü kutluyoruz.! Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı gündür bugün. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a ayakbastı ve 4 yıl kadar sürecek olan Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşledi.

İşte Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs’ın tüm detaylarıyla tarihi, anlamı ve önemi hakkında bilgiler…

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

Bu yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Pazar gününe denk geliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs, aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm Türkiye’ye ve kutlu olsun. Bu özel gün Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da 18 silah arkadaşı ile birlikte Samsun’a ayak basmasından Kurtuluş Savaşı’nın başlamasına, Bandırma Vapurundan bu bayramın gençliğe armağan edilişine kadar birçok anlam ifade ediyor.

Türkiye’de her yıl milli bayram olarak kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatil olarak coşkuyla ve gururla kutlanıyor. 19 Mayıs tarihi, Türk milli mücadelesinin başlangıcı ve tarihimizde önemli bir yere sahip Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı, gençlik bayramı olarak ülkemizin dört bir yanında kutlanmaya devam ediyor.

19 Mayıs Tarihi

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmî bayramıdır.

Mustafa Kemal Paşa, 18 askerle birlikte 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a doğru Bandırma Vapuru ile yola çıkmış, vapur 17 Mayıs günü gece saat 23.00 civarında İnebolu Limanı’na ulaşmıştır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Millî Mücadele döneminde Mustafa Kemal, Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek nesillerin ve genç fikirlerin olduğunu görmüş bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımıştır. Bundan dolayı Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikrî olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir.

Bu bağlamda Atatürk’ün şu sözü çok anlamlıdır: “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız” ilk kez 1926 yılında Samsun’da “Gazi Günü” olarak kutlandı.
  • 24 Kasım 1934 tarihinde Atatürk soyadının verilmesinin ardından 1935 yılında “Atatürk Günü” oldu.
  • 1937 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi’yle “19 Mayıs İdman Bayramı” olarak tüm illerde ve okullarda etkinliklerle coşkuyla kutlanmaya başladı.
  • 20 Haziran 1938 tarihinde “Gençlik ve Spor Bayramı”, 17 Mart 1981’de “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını aldı ve ilan edildi.
  • 2012 yılından bu yana 19 Mayıs törenleri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kutlanıyor.

Atatürk Samsun’da 6 gün kaldı

Mustafa Kemal ve arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’da küçük bir grup karşıladı. “Dokuzuncu Ordu Kıtaları Müfettişi ve Padişahın Fahri Yaveri Mirliva Mustafa Kemal Paşa” unvanı ile bölgeye gelen Mustafa Kemal, Samsun’a vardığını telgrafla İstanbul’a bildirdi.

Mustafa Kemal, Samsun’da kaldığı süre içinde “Mantika Palas’ta konakladı.

9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal, durumun İngilizlerin iddia ettiği gibi olmadığını belirledi. İngilizlerin denetimindeki kentte yakından takip edilen Mustafa Kemal, kurtuluş için örgütlenmenin mümkün olmayacağını fark edince Havza’ya geçmeye karar verdi.

Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele için Samsun’a çıktıktan sonra, örgütlenme planlarının önemli bir kısmını, Samsun’un kaplıcalarıyla ünlü ilçesi Havza’da yaptı.

Atatürk, Havza’ya geçişinde İngilizlerin şüphesini çekmek istemediği için böbrek sancılarına Havza’nın şifalı kaplıcalarının iyi geleceğini gerekçe göstererek 25 Mayıs 1919’da Samsun’dan ayrıldı.

Büyük Önder’in Samsun’a çıkışı, Yunan askerlerinin denize döküldüğü 9 Eylül 1922’ye kadar sürecek büyük mücadelenin de ilk adımı oldu.

19 Mayıs ne zaman Bayram ilan edildi?

Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk’ün milli mücadele ve İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasından dolayı kutlanan bir milli bayramdır.

İlk defa 19 Mayıs, tarihte 1926 yılında Samsun’da kutlanmıştır. Samsun’da kutlandıktan sonra ulusal bir gün ilan edilerek milli bayram haline gelmiştir. İlk kez 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır ve Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Uzun yıllar “Gençlik ve Spor Bayramı” adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981’de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Atatürk 19 Mayıs’ı neden gençlere armağan etti?

Mustafa Kemal’in, Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs 1919, Atatürk’ün isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak ilan edilmiştir. Çünkü Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara sonsuz bir önem veriyor ve güven besliyordu. Türkiye’nin istikbalinin onların ellerinde ve omuzlarında yükseleceğini çok iyi biliyordu. Bu nedenle en büyük eserim dediği Cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir.

Gençliğe hitaben yaptığı konuşmasında Atatürk: “Ey Türk Gençliği! Birinci ödevin; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır” demektedir.

İşte Atatürk Kurtuluş Savaş’ımızın başlangıcı sayılan ve kendi hayatının ve Türk milletinin hayatında önemli bir dönüm noktası olan 19 Mayıs’ı bayram ilan ederek Cumhuriyeti emanet ettiği Türk gençliğine bu sebeple armağan etmiştir.

19 Mayıs 2024 ne zaman, hangi güne denk geliyor?

19 Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk’ün 105 yıl önce Samsun’a çıktığı ve milli mücadelemizi etkin bir şekilde başlattığı gündür. 19 Mayıs, işgalci güçleri yok etmek için milli iradenin, birlik ve beraberlik ruhunun ve sarsılmaz bir inancın diriltildiği gündür. 19 Mayıs milletimizin ayağa kalktığı gündür. 19 Mayıs özgürlük ve bağımsızlığa doğru atılan ilk adımdır

2024 yılı itibariyle 19 Mayıs bu yıl Pazar gününe denk geliyor.

  • 2024 – 19 Mayıs Pazar
  • 2025 – 19 Mayıs Pazartesi
  • 2026 – 19 Mayıs Salı
  • 2027 – 19 Mayıs Çarşamba

19 Mayıs Etkinlikleri ve Gelenekleri

19 Mayıs’ta Türkiye genelinde çeşitli spor etkinlikleri düzenlenir. Genç ihtiyar bir çok insan bu günü, sporcuların yerel stadyumlarında performanslarını izleyerek veya yarı maratonlar gibi halka açık spor etkinliklerine katılarak kutlar. Üniversite öğrencileri bu günde genellikle öğretmenleri ve velileri için özel programlar hazırlarlar.

Her yıl 19 Mayıs kutlamaları öncesinde genç Türk sporcular, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı Karadeniz limanı Samsun’dan ülkenin başkenti Ankara’ya ulusal bayrağı taşır.

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti için koşmaktan yorulmayanlar sağlıklı ve güvenli bir ortamda, açık havada omuz omuza gelecek 19 saat 19 dakika Ultra Maratonu’nunda koşmak için buluşacak.

Günü kutlamak için çocuklar spor gösterileri yapar, geçit törenlerinde yürür, şarkı söyleyip dans eder. Samsun’da o gün yaşananları anmak için Türk bayrağı kıyıya getirilir ve Devlet erkanı tarafından Anıtkabir’e çelenk bırakılır.

Birçok Türk de 19 Mayıs’ı Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günü olarak kutlamaktadır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Atatürk, (siyasi kariyerine atıfta bulunarak) 19 Mayıs’ta doğduğunu söylemiştir. Birçok kişi il ve ilçelerde Atatürk anıtlarına çelenk bırakır, pencerelerine Türk bayrakları asar.

19 Mayıs Bayramında Türk bayrağı, Atatürk’ün görüntüleri ve Samsun’a geldiği teknenin yanı sıra sporla ilgili görüntüler, Türkiye’de Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın sembolleridir.

19 Mayıs resmi tatil mi?

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatildir. Genel nüfus için bir izin günüdür ve okullar ve çoğu işletme kapalıdır.

Bu yıl 19 Mayıs tarihi hafta içi Cuma gününe denk geliyor ve Resmi tatil kapsamında olan Atatürk’ü Anma Spor ve Gençlik Bayramı nedeniyle tüm yurtta okullar ve resmi kurumlar kapalı olacak.

Buna göre 22 Mayıs Pazartesi günü ilkokul, ortaokul ve liseler için resmi tatil olmayıp eğitim öğretim faaliyetlerine devam edilecek. Konuya ilişkin tatil açıklaması yapıldığında yazımız içeriğinde yer vereceğiz.

18 Mayıs tatil mi?

18 Mayıs okullar tatil mi olacak? 18 Mayıs 2024 Cumartesi tatil mi, okullar yarım gün mü?

Bu yıl hafta sonuna denk gelen 19 Mayıs 2024 Pazar günü, resmi tatil kapsamında ancak 18 Mayıs Cumartesi Resmi tatil tarihleri arasında yer almıyor. Milli Bayramdan bir gün öncesi olması sebebiyle de yarım gün olarak değerlendirilmeyecek.

19 Mayıs’ta eczaneler ve hastaneler açık mı?

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bugün özel sektör ve kamu kurumlarında resmi tatildir. Bu kapsamda birçok işyeri ve kurum hizmet dışı olacak ve hizmet vermeyecek. Dolayısıyla Resmi tatil günlerinde yalnızca nöbetçi eczaneler açık olmaktadır. Nöbetçi eczane dışındaki eczaneler nöbet saatlerinde faaliyet gösteremezler.

19 Mayıs’ın resmi tatil olması sebebiyle sağlık ocakları, resmi tatillerde nöbet usulü çalışma programı sağlamaktadır. Yönetmeliğe göre sağlık ocakları resmi tatil günlerinde en az iki personelle 09.00 / 12.00 saatleri arasında nöbet tutacaktır.

Özel ve Kamu Hastanelerinde ise bu durum hastane yönetiminin aldığı karara göre değişiklik gösterebilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için hastanelerin santralinden detaylı bilgi alabilirsiniz. 19 Mayıs Pazar günü hastanelerin acil servisi açık olacaktır.

19 Mayıs’ta Kargolar açık mı?

19 Mayıs’ta kargolar çalışıyor mu? Bugün Aras, MNG, Sürat PTT kargo dağıtım yapacak mı?

Her resmi ve milli bayramlarda, günlerde olduğu gibi, kargo şirketlerinin çalışma saatleri, diğer kurumlara göre farklılık göstermektedir. Kurumların aldığı karara göre tatil günlerinde il ve ilçelerdeki bazı şubelerin kapalı olması durumuyla karşılaşabilir. Bu durumla ilgili en sağlıklı bilgi, kargo şirketlerinin çağrı merkezleri veya internet siteleri üzerinden alınmalıdır.

19 Mayıs’ta yurt genelinde tüm kamu ve kuruluşlar resmi tatil nedeniyle kapalı olacağı için noter ve PTT’ler de 19 Mayıs’ta kapalı olacak kurumlar arasındadır.

19 Mayıs 2024 Pazar günü hem resmi tatil hem de hafta sonu tatili. Bu nedenle PTT’lerde işlemlerini tamamlamayanlar bir sonraki iş günü olan 20 Mayıs 2024 Pazartesi gününü beklemek durumunda olacaklar.

PTT’lerin yanı sıra bankalar, devlet daireleri de kapalı olacak. Resmi tatilin sona ermesiyle birlikte yeniden ilgili kuruma giderek işlem yapılabilecek.

2024 yılı Resmi Tatil Takvimi

  • 2024 Yılbaşı – 1 Ocak 2024 Pazartesi Günü (1 Gün Tatil)
  • Ramazan Bayramı Arifesi – 9 Nisan Salı (Yarım Gün Tatil)
  • Ramazan Bayramı 1. gün (2024) – 10 Nisan 2024 Çarşamba
  • Ramazan Bayramı 2. gün (2024)  – 11 Nisan Perşembe
  • Ramazan Bayramı 3. gün (2024)  – 12 Nisan Cuma
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı – 23 Nisan 2024 Salı (1 Gün Tatil)
  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü – Çarşamba (1 Gün Tatil)
  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı – Pazar (1 Gün Tatil)
  • 2024 Kurban Bayramı Arifesi – 15 Haziran Cumartesi (Yarım Gün Tatil)
  • 2024 Kurban Bayramı 1. gün – 16 Haziran Pazar
  • 2024 Kurban Bayramı 2. gün – 17 Haziran Pazartesi
  • 2024 Kurban Bayramı 3. gün – 18 Haziran Salı
  • 2024 Kurban Bayramı 4. gün – 18 Haziran Çarşamba
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü – Pazartesi Günü (1 Gün Tatil)
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı (2024) – Cuma Günü (1 Gün Tatil)
  • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (2024) – Salı Günü (1,5 Gün Tatil)

Bu yazılarda ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün