SağlıkYaşam

Dünya Vitiligo Günü 2023

Dünya Vitiligo Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden Vitiligo gününü kutlarız? Vitiligo için neden özel bir gün seçilmiştir? Vitiligo hastalığı ve 25 Haziran Dünya Vitiligo Günü kısaca tarihçesi ve kökeni nedir?

Dünya Vitiligo Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden Vitiligo gününü kutlarız? Vitiligo için neden özel bir gün seçilmiştir? Dünya Vitiligo Günü neden önemlidir? Vitiligo hastalığı ve 25 Haziran Dünya Vitiligo Günü kısaca nasıl ortaya çıktı tarihçesi, kökeni nedir?

Vitiligo Günü neden kutlanır? Dünya Vitiligo Günü ne zaman başladı? Vitiligo farkındalık rengi ve farkındalık Ayı var mı? Vitiligo hastalığı geçici mi, hastalığın çaresi nedir, kremle geçer mi? Vitiligo yayılması nasıl engellenir? Vitiligo ne sıklıkla görülür?

Dünya Vitiligo Günü

Her yıl 25 Haziran’da Dünya Vitiligo Günü, vitiligo hastalarının hayatlarını kutlar. Vitiligo, nüfusun %1 ila %2’sini etkileyen bir cilt hastalığıdır. Vücudun farklı bölgelerindeki lekelerin renginin değişmesine ve cilt renginin tamamen kaybolmasına neden olan yaşam boyu süren bir hastalıktır. Diğer belirtiler arasında saçların erken ağarması veya beyazlaması ve kirpiklerin veya kaşların rengini kaybetmesi ve beyazlaşması sayılabilir.

Dünya Vitiligo Günü ilk olarak 2011’de kutlandı ve mor renk, durumu temsil eden resmi renk olduğu için ‘Vitiligo Farkındalık Günü’ veya Vitiligo Mor Eğlence Günü olarak da bilinir.

Bu gün, bazı bölgelerde ve hastanelerde ve kliniklerde gönüllü doktorlar ücretsiz cilt taraması sunabilir. Ayrıca halka açık eğitim etkinliklerine de ev sahipliği yapabilirler. Ulusal ve yerel vitiligo destek grupları da konferanslar, yürüyüşler, geçit törenleri ve diğer etkinlikler düzenlemektedir.

25 Haziran Dünya Vitiligo Günü, Birleşmiş Milletler tarafından henüz tanınmamaktadır ve Global Vitiligo Foundation tarafından BM’in resmi olarak tanınması için çalışmalar yürütülmektedir.

Halk arasında “Ala Hastalığı” olarak da bilinmekle birlikte sıklıkla hatalı şekilde sedef (psoriasis) hastalığıyla karıştırılmaktadır. Ancak bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Sedef hastalığı, deride kaşıntılı ve üzerleri beyaz kepeklerle kaplı yaralarla seyretmektedir.

Dünya Vitiligo Günü Tarihi

Vitiligo, hemen hemen antik tarihten beri tanımlanmıştır ve ilk tanımı 3.000 yıldan daha eskiye dayanmaktadır. Tarihsel olarak MS 1. yüzyılda Celsus, Latince kitabı De Medicina’da ‘vitiligo’ kelimesini kullanmıştır.

1050 – 1348 yılları arasında Orta Çağ’da Vitiligo, Avrupa tarafından bilinmiyor ve cüzzam ve diğer bozukluklarla karıştırılıyordu.

19. yüzyılın sonu, vitiligoyu anlamak açısından çok ilerlemenin olduğu bir dönemdi. Doktorlar, duygusal stres olaylarının vitiligo ortaya çıkmasına yol açtığını gözlemlediler. Ayrıca, o sırada mevcut olan tedavilerin hiçbirinin hastalık üzerinde fazla bir etkisi olmadığını da fark ettiler. 1940’larda, hastalık, aileleri etkilediğinden vitiligonun genetik olabileceği gözlendi.

Dünya Vitiligo Günü ilk olarak 2011 yılında Nijerya’nın Lagos kentinde gerçekleşen açılış etkinliğiyle kutlandı. Micheal Jackson, bu durumdan muzdarip en tanınmış ünlülerden biriydi. 25 Haziran 2009 tarihinde vefat etmiştir, bu nedenle 25 Haziran Dünya Vitiligo Günü onun anısına kutlanmaktadır.

2013 yılında Dünya Vitiligo Günü, merkezini Roma’dan Detroit olarak değiştirdi. Hareket, bir avuç gönüllüden 500 bin aktivist ve 17 ülkede ücretsiz cilt muayenesi sunan 50’den fazla kliniğe kadar yıllar içinde istikrarlı bir şekilde büyüdü. 2020 Dünya Vitiligo Günü, Çin’de bir web semineri 5,51 milyon kişi tarafından izlenmiştir.

Bu gün dünya çapında birçok etkinlik düzenleniyor. Farkındalık kampanyasının bir başka kısmı, vitiligoluların sahip oldukları güvensizliklerin üstesinden gelmelerine yardımcı olur. Bu tür etkinlikler yerel kuruluşlar tarafından organize edilir ve şahsen olduğu kadar çevrimiçi olarak da gerçekleştirilir.

2023 Dünya Vitiligo Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Her yıl 25 Haziran, hayatımızda Vitiligo rahatsızlıklarının farkındalığını arttırmak ve bu hastalık hakkında toplum bilincini oluşturmak amacıyla kutladığımız bir gündür. Yıllar içinde amacı, sadece vitiligo bilincini artırmaktan, vitiligodan etkilenen yaklaşık 100 milyon insanın zorbalığının, sosyal ihmalinin, psikolojik travmasının ve engelliliğinin tanınmasını içerecek şekilde genişledi.

Bu yıl ki Dünya Vitiligo Günü 25 Haziran 2023 Pazar gününe denk geliyor. Bu yıl küresel Dünya Vitiligo Günü merkezi Meksika’ya taşınıyor. ABD’deki kutlamalar Minnesota VITFriends ve Global Vitiligo Foundation tarafından düzenleniyor…

  • 2023 – 25 Haziran Pazar
  • 2024 – 25 Haziran Salı
  • 2025 – 25 Haziran Çarşamba
  • 2026 – 25 Haziran Perşembe

Mor, vitiligo farkındalığının rengidir. Haziran, Vitiligo Farkındalık Ayıdır.

Vitiligo Hakkında 5 Önemli Gerçek

  1. Tedavisi yoktur; Vitiligo, doğru beslenerek, çok fazla güneşe maruz kalmayarak, cildinize özen göstererek, organik losyonlar kullanarak, egzersiz yaparak ve stresi azaltarak yönetilebilir.
  2. Nedeni bilinmiyor; Farklı vitiligo türleri vardır ve bu farklı türlerin farklı kökenleri ve nedenleri vardır.
  3. Vitiligo bulaşıcı değildir ve kaşınmıyor; Doğrudan veya dolaylı temas yoluyla bir kişiden diğerine bulaşmaz.
  4. Vücudun herhangi bir yerinde oluşur; Göz çevresinde, ağızda, dirseklerde, bileklerde, ellerde ve ayak bileklerinde bulunabilir.
  5. Birçok ünlü insanda vitiligo var; Steve Martin, Winnie Harlow, John Hamm ve Joe Rogan, bozukluğu olan ünlülerden bazılarıdır.

Dünya Vitiligo Günü Neden Önemlidir?

Vitiligo “unutulmuş” bir hastalıktır. Gün, etkilenen insanların zorbalık, sosyal ihmal, psikolojik travma ve engellilik konusunda farkındalık oluşturmasını amaçlar. Bazı kültürlerde vitiligolu insanlara karşı aşırı bir önyargı vardır ve sadece onları eğitmek yardımcı olacaktır.

Daha iyi tedaviyi savunmak ve teşvik etmek amacıyla bu gün önemlidir. Hareket, daha iyi tedavi ve vitiligo bakımı ve sağlık sistemlerinde iyileştirme çağrısında bulunur. Bu, özellikle yoksul ülkelerde daha çok önemli ve gereklidir.

Hastalık hakkındaki farkındalığı olumlu bir şekilde vurgular; İnsanlar vitiligolu insanlarla dalga geçmemeyi veya alay etmemeyi öğreniyorlar. Bunun nedeni, sosyal medyanın vitiligolu kişilerin güzelliğini öne çıkarmasıdır. Bu gün, hassas bir konuya olumlu bir ışık tutuyor.

Vitiligoya nedir, ne sebep olur?

Halk arasında “beyazlama hastalığı” ya da “ala hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı “vitiligo”dur. Vitiligo, deride melanin adı verilen bir pigmentin eksikliğinden kaynaklanır. Melanin, melanosit adı verilen cilt hücreleri tarafından üretilir ve cildinize rengini verir.

Vitiligo cildin herhangi bir bölgesini etkileyebilir, ancak genellikle yüz, boyun ve ellerde ve cilt kırışıklıklarında görülür.

Vitiligo belirtileri

Vitiligo’nun erken belirtileri şunlardır:

  • Saç derisinde veya kaşlarda erken grileşme.
  • Ağzın iç kısmında renk kaybı.
  • Gözün retina renginde değişiklik.

Vitiligodan en çok etkilenen cilt bölgeleri şunlardır:

  • Ağız ve gözler
  • Parmaklar ve bilekler
  • Kol ve Koltuk altı
  • Kasık
  • Cinsel organlar
  • Ağız içi

Bazen kafa derisi gibi saç köklerinin olduğu yerlerde de gelişebilir. Cildinizdeki melanin eksikliği, etkilenen bölgedeki tüyleri beyaz veya griye çevirebilir.

Vitiligo genellikle yavaş yavaş tamamen beyaza dönen soluk bir cilt yaması olarak başlar. Bir yamanın merkezi, çevresinde daha soluk bir ten ile beyaz olabilir. Derinin altında kan damarları varsa, yama beyaz yerine hafif pembe olabilir. Yamanın kenarları pürüzsüz veya düzensiz bir şekil alabilir. Bazen kırmızı ve iltihaplıdırlar veya kahverengimsi renk değişikliği (hiperpigmentasyon) vardır.

Durum kişiden kişiye değişir. Bazı insanlarda sadece birkaç küçük beyaz leke bulunabilirken diğerleri cildinin geniş alanlarında birleşen daha büyük beyaz lekelere sahip olabilir. Vitiligo genellikle 20 ila 30 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkar. Bazı insanlar tüm vücutta yaygın bir pigment kaybı yaşayabilir.

Vitiligo sadece cildi etkiler. Vücutta hastalık yapmaz. Ancak cildin ne kadar etkileneceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. Beyaz lekeler genellikle kalıcıdır.

Farklı vitiligo türleri nelerdir?

Segmental olmayan vitiligo ve segmental vitiligo olmak üzere 2 ana vitiligo türü vardır.

Vitiligo tedavisi

Vitiligo rahatsızlığınız şiddetliyse veya sizi mutsuz ediyorsa tedaviyi düşünebilirsiniz. Hastalığın tedavisinde birtakım kremlerden faydalanmak mümkündür.

Vitiligonun neden olduğu beyaz lekeler genellikle kalıcıdır, ancak görünümlerini azaltmak için tedavi seçenekleri mevcuttur.

Yamalar nispeten küçükse, bunları kapatmak için cilt kamuflaj kremi kullanılabilir. Steroid kremler de bazı pigmentleri geri kazandırmak için cilt üzerinde kullanılabilir, ancak uzun süreli kullanım ciltte çatlaklara ve incelmeye neden olabilir.

Steroid kremler işe yaramazsa fototerapi (ışıkla tedavi) kullanılabilir. Tedavi, cildinizin rengini geri kazanmasına yardımcı olsa da, etki genellikle uzun sürmez. Tedavi, durumun yayılmasını durduramaz.

Vitiligonun ayrıca cerrahi tedavisi vardır. Punch greft uygulaması denilen bir yöntemle derinin rengini kaybettiği bölgelere vücudun başka alanından alınan derilerin konulmasıyla renk kaybı olan bölgenin yeniden renklenmesi sağlanabilmektedir.

Vitiligo tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün