SağlıkYaşam

Uyuşturucu ile Mücadele Günü 2023

26 Haziran Uyuşturucu ile Mücadele Günü nedir, ne zaman kutlanır? Uyuşturucuyla mücadelenin önemi nedir? Bağımlılıkla mücadele ne demek? Ülkemizde bağımlılıkla mücadele eden kurumlar nelerdir?

26 Haziran Uyuşturucu ile Mücadele Günü veya Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele gününü kutlarız? Uyuşturucu Suistimali ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü için neden özel bir gün seçilmiştir?

Uyuşturucuyla mücadelenin önemi nedir? Uyuşturucu bağımlılığı ve ticaretiyle mücadele neden önemlidir? Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü kısaca nasıl ortaya çıktı, tarihçesi, kökeni nedir? 26 Haziran hangi uluslararası gün?

Uyuşturucu ticareti nedir? Bağımlılıkla mücadele ne demek? Ülkemizde bağımlılıkla mücadele eden kurumlar nelerdir? Uyuşturucu ve Bağımlılıkla mücadele için neler yapılabilir?

Uyuşturucu Kullanımı Ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü

Uyuşturucu ile Mücadele ya da Uluslararası Uyuşturucu Suistimali ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü, Birleşmiş Milletler tarafından, uyuşturucu bağımlılığını kontrol etmek ve uyuşturucu kaçakçılığını önlemek için eylemlerin ve işbirliğinin belirlendiği gün olarak her yıl 26 Haziran’da kutlanır.

Gün, uyuşturucu bağımlılığından muzdarip olanları rehabilite etmek ve hiçbir uyuşturucunun yasa dışı olarak tüketilmediğinden veya ticaretinin yapılmadığından emin olmak için birlikte çalışan bireyler, topluluklar, kuruluşlar ve ülkeler tarafından desteklenmektedir.

Uyuşturucu kullanımıyla ilgili kaynakları veya bilgileri paylaşmak kadar basit bir şey, insanların zararlı ilaçlara yönelmesini de engelleyebilir. Bu, nesiller boyu insanların uyuşturucu kullanımının neden olduğu uzun vadeli zararlardan muzdarip olmasını engelleyebilecek, yaşamı onaylayan bir eylemdir.

Tarihçesi

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı, Kaçakçılığı ile Mücadele ve Yasadışı Ticaretle Mücadele Günü, uluslararası alanda gerçekleşen bir Birleşmiş Milletler gözlemidir. Bu gün, gündem uyuşturucu kullanımına ve yasadışı uyuşturucu ticaretine karşı savunuculuk yapmaktır. 1989’dan beri her yıl 26 Haziran’da çeşitlik etkinliklerle kutlanmaktadır.

26 Haziran tarihinin seçilmesinin nedeni ise, Çinli bilgin ve devlet adamı Lin Zexu’nun Humen, Guangdong’daki afyon ticaretini, Çin ve İngiltere arasındaki Birinci Afyon Savaşı’ndan hemen önce 25 Haziran 1839’da sona erdirmesini anmak için seçilmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 7 Aralık 1987 tarih ve 42/112 sayılı kararla, uyuşturucudan arınmış bir uluslararası toplum hedefine ulaşmak için eylem ve işbirliğini güçlendirme kararlılığının bir ifadesi olarak 26 Haziran’ı Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gün olarak ilan etti ve kutlamaya karar verdi.

  • 1730’da Çin’de afyon içmek yasaklandı.
  • 1920 – 1933 yılları arası ABD alkol üretimini ve tüketimini yasaklandı.

26 Haziran 1987’de Viyana’da yapılan Uluslararası Uyuşturucu Suistimali ve Kaçakçılığı Konferansı’nda, uyuşturucu bağımlılığı ve kaçakçılığıyla mücadeleyi anmak için yıllık bir gün kutlanması önerildi. Yasadışı kaçakçılığa karşı katı kısıtlamalara ve uyuşturucu kullanımına karşı aktif kampanyalara rağmen, her ikisi de gelişmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 2007 Dünya Uyuşturucu Raporu, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığından elde edilen gelirin 300 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Uyuşturucu Suistimali ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü’nde, kampanyalar, mitingler ve afiş yapımı, toplumu uyuşturucu kullanımı konusunda bilinçlendirmeye dahil etmenin en yaygın yollarıdır.

Dünya Uyuşturucu Raporu istatistikleri de gündemde tartışılarak sorunların nasıl aşılacağı konusunda hükümetlere gerçekler ve pratik çözümler sunuluyor. Uyuşturucu bağımlılığından etkilenenlere ayrıca kanıta dayalı önleme, tedavi ve bakım sunulmaktadır. Toplulukların ve hükümetlerin çabalarıyla, uyuşturucu bağımlılığının ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığının sona ermesi öngörülebilir.

Uyuşturucu ile Mücadele Günü Teması

Dünya Uyuşturucu Günü, uyuşturucu bağımlılarının hayatlarını kurtarabilecek araştırma bulgularını, verileri ve gerçekleri paylaşmaya adanmıştır.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) 2022 Temasını “Sağlık ve insani krizlerde uyuşturucu sorunlarının ele alınması” olarak seçmiştir. UNODC’ye göre, kişi ‘Gerçekleri bilmeli’ ve ‘sadece doğrulanmış kaynaklardan bilgi paylaşmalıdır’.

UNODC, her yıl mevcut uyuşturucu sorununu ele almak için gerçek verileri ve istatistikleri içeren Dünya Uyuşturucu Raporunu hazırlamaktadır.

Sizde bu gün bireysel veya kurumsal olarak uyuşturucuyla ilgili gerçekleri paylaşın, hayat kurtarın.

Uyuşturucu ticareti nedir?

Uyuşturucu kaçakçılığı, uyuşturucu yasağı yasalarına tabi maddelerin yetiştirilmesi, üretilmesi, dağıtılması ve satışını içeren küresel bir yasa dışı ticarettir. Küresel uyuşturucu ticaretine dahil olan birçok faktör vardır. Faktörlerin çoğu, uyuşturucu talebi, uyuşturucu arzı, ikisinin birbiriyle etkileşim şekli ve para ile ilgilidir.

Yasadışı ticaretin anlamı nedir?

Uyuşturucu veya çalıntı mal gibi bir şeyin ticaretini yapan kişi, yasadışı olduğu halde bunları alıp satar.

Uyuşturucularla ilgili 5 ilginç gerçek

  1. Alkol bir uyuşturucudur; Aslında, en yaygın olarak kötüye kullanılan ilaçtır.
  2. Eskiden eroin yasaldı ve öksürüğe panzehir olarak reçete edilirdi.
  3. Bazı baharatlar yüksek etki edebilir; Küçük hindistan cevizi gibi baharatların halüsinasyon etkileri olabilir.
  4. Kokain her zaman bir uyuşturucu değildi; Eskiden Cola’ya eklenirdi.
  5. Esrar kullanımı tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve üniversite öğrencileri arasında son 30 yılın en yüksek seviyesinde.

Uyuşturucuyla Mücadele Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor??

Uluslararası Uyuşturucu Suistimali ve Yasadışı Kaçakçılığa Karşı mücadele için kutlanan gün veya Dünya Uyuşturucu Günü, uyuşturucu kullanımının olmadığı bir dünyaya ulaşmada eylem ve işbirliğini güçlendirmek için her yıl 26 Haziran’da kutlanır. Bu yıl ki kutlamalar ise 26 Haziran 2023 Pazartesi gününe denk geliyor.

  • 2023 – 26 Haziran Pazartesi
  • 2024 – 26 Haziran Çarşamba
  • 2025 – 26 Haziran Perşembe
  • 2026 – 26 Haziran Cuma

Türkiye’de Bağımlılıkla Mücadele

Türkiye’de Yeşilay bünyesinde yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM); teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılıkları ile sağlıklı yaşam modüllerinden oluşan, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bu konularda bilgilendirmeyi ve farkındalıklarını artırmayı amaçlayan bir birincil önleme programıdır.

İçişleri Bakanlığına bağlı olarak uyuşturucu arzının önlenmesi amacıyla uyuşturucu ile sahada mücadele için Aralık 2014’de Narkotim’ler 11 ilde göreve başlamıştır. Bugün itibarıyla Narkotim Projesi 50 ile yaygınlaştırılmıştır.

3 Ocak 2014 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay arasında imzalanan protokol ile Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) hayata geçirilmiştir.

6545 ve 6638 sayılı Kanunlarda Adalet Bakanlığınca yapılan değişliklerle uyuşturucu ile ilintili suçlara uygulanan cezai müeyyideler ağırlaştırılmıştır

5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun kapsamında çıkarılan tüzükle ceza infaz kurumlarında bulunan sağlık ve psiko-sosyal yardım servislerinin görevleri tanımlanmış olup, bağımlılık tedavi hizmetleri bu servisler tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Psiko-sosyal servisler çocuk ceza infaz kurumlarında suça sürüklenen ve 12-18 yaş aralığında bulunan çocukların kendilerini ifade edebilmeleri, ruhsal problemlerine çözüm bulabilmeleri amacıyla aktif olarak çalışmaktadır.   Madde bağımlılığı tedavileri için AMATEM veya ÇEMATEM’lere yönlendirmeler yapılmaktadır.

Çeşitli nedenlerle 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında olmayan 18 yaş üzeri alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisi gören hastaların ayakta ve yatarak tedavi süreçlerinin sorunsuz tamamlanabilmesi için düzenlemeler yapılmıştır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasını önlenmek, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarının sağlamak, yeniden uyuşturucuya başlamasını önlemek amacıyla Sosyal Uyum Birimleri’nin faaliyete başlaması ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından vatandaşların yüz yüze danışmanlık alabilecekleri Türkiye için yeni bir model olan Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) uyuşturucu kullanan kişiler ve ailelerine yönelik psiko-sosyal danışmanlık hizmetleri, tedavi sitemine erişimi sağlama, tedavi sonrası rehabilitasyon (iyileştirme) süreçlerine ilişkin çalışmalar yapmaktadır.

Uyuşturucu bağımlılığını yenmek için ipuçları:

Kendinizi destekleyici insanlarla bir araya gelin; Ayık kalmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri de ayık arkadaşlar bulmaktır. Geçmişinizdeki sağlıksız ilişkileri kesmek zor olsa da, temiz kalma ihtiyacınızı destekleyen insanlarla takılmak uzun vadede işe yarayacaktır.

Yeni hobiler bulun; Meşgul kalmak, zihninizi kullanma arzunuzdan uzak tutmanın en iyi yoludur. Sadece bu kadar da değil, aynı zamanda ilginç ve ödüllendirici bir hobi edinmek, yaşamınızda neşe ve amaç bulmanıza ve eski sağlıksız alışkanlıklarınızı ilaçsız yeni aktivitelerle değiştirmenize de yardımcı olabilir.

Egzersiz yapmak beden ve zihin için iyidir. Fiziksel sağlığınız iyileştikçe, ruh halinizi yükseltebilecek endorfinlerin “doğal yüksekliğini” de deneyimleyeceksiniz. Ve bir egzersiz rutini günlerinize bir yapı oluşturarak tekrarlama riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.

İyileşme sürecinde desteklenecek değerli bir neden bulmak, kendinize yardım ederken başkalarına da yardım etmenizi sağlar. Bu, bir amaç duygusu keşfetmenize, sağlıklı bağlantılar ve dostluklar kurmanıza ve topluma yaptığınız katkılardan dolayı kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

İyi beslenmek; Yediğiniz yiyeceklerin sağlığınız üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Sağlıklı, çok yönlü bir diyet uyguladığınızdan emin olarak, hem fiziksel hem de zihinsel olarak formda kalacaksınız. Ve eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, ruh halinizi yükseltmek için uyuşturucuya başvurmanız daha az olasıdır.

Bazen, iyileşme sürecinde neler olup bittiği hakkında konuşacak birine ihtiyacın olur. Düşüncelerinizi, deneyimlerinizi anlayan ve zor zamanlarda size destek olabilecek biriyle paylaşmak paha biçilmezdir. Yerel bir destek grubu bulmak, bir sponsorla çalışmak veya işler zorlaştığında konuşmak için güvenilir bir arkadaşınızı aramak etkili olur.

Meditasyon yapmak. Farkındalık egzersizlerinin stres ve kaygıyı azalttığı, kan basıncını düşürdüğü ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Bir meditasyon pratiği geliştirmek, sakinliği ve huzuru bulmanıza ve aksi halde çalkantılı bir zamanda zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir.

Profesyonel yardım alın. Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak zordur ve ihtiyacınız olduğunda bir tıp uzmanından ekstra yardım istemekte utanılacak bir şey yoktur. Doktorlar ve davranış terapistleri, tekrarlamaları önlemek ve ayıklığı sürdürmek için güvenli bir yol sağlayarak, yapılandırılmış programlarla sizi başarıya hazırlayabilir.

Uyuşturucuyla Mücadele Sloganları ve Sözleri

“Dünya çapında 35 milyon insan uyuşturucu kullanımı sorunları yaşıyor. Bu sorunun üstesinden gelmek, entegre sağlık ve ceza adaleti müdahalelerini gerektirir.” – António Guterres / Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri

“Bir gram önlem, bir kilo tedaviye bedeldir.” – Benjamin Franklin

“Dünyada hayatı anlamlı kılabilecek bir ilaç yok.” – Sarah Kane

“Uyuşturucu bağımlılığı zihinsel, psikolojik ve fiziksel sağlığı bozan kendi kendini cezalandıran bir hastalıktır.”

Uyuşturucuya Teslim Olmak Geleceğinizden Vazgeçmektir.

Rüyalar Bir Koklamada Gerçekleşmez.

Hayatınızı Mahvetmek İsteniyorsa Zevk Vermez.

Size Uyuşturucunun Eğlenceli Olduğunu Söyleyen Zaten Sefil Bir Hayat Yaşıyor.

Mutsuz Olmanın Zevkli Hiçbir Şeyi Yoktur.

Uyuşturucu Dost Değil, Haindir.

Boş zamanlarda uyuşturucuları değil, çalışma saatleri tüketin.

Zihin Bulutluysa Gözler Geleceği Göremez.

Uyuşturucu Bağımlılığı Yaşam Mükemmelliğinin Anahtarı Değildir.

Hayallerinizi Uyuşturmayın.

Uyuşturucular Patronunuz Değil, Sizi Dikte Etmesine İzin Vermeyin.

Uyuşturucu Değil, Fırsat Arayın.

Bağımlısı Olman Gereken Tek Şey Başarıdır.

Gelecek sizi bekliyor, Uyuşturucuların Yolunuzu Bulandırmasına İzin Vermeyin.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün