GündemSözlerYaşam

19 Eylül Gaziler Günü 2023

Bugün 19 Eylül Gaziler Günü! Gaziler Günü tarihi ve hakında merak edilenler. Gaziler Günü mesajları ve anlamlı sözler

Gaziler günü nedir, neden kutlanmaya başlandı? Yarın 19 Eylül Gaziler Günü! Gaziler Günü tarihi ve hakkında merak edilenler. Gazilik nedir? Gaziler günü neden 19 Eylül’de kutlanır? Gaziler Günü mesajları ve anlamlı sözleri, Atatürk’ün gaziler için söylediği sözler 2023

Peki 19 Eylül ne günü? Gaziler Günü ne zaman kutlanır? Kıbrıs gaziler günü ne zaman? 19 Eylül Gaziler Günü Tatil mi? Gaziler Günü kutlama programı belli oldu mu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile ülkemizde gazilik unvanı devlet tarafından verilmeye başlanmasının 102. yıldönümü. Ülkemizde her yıl 19 Eylül’ü içine alan hafta ise Şehitler ve Gaziler Haftası olarak kutlanmaktadır.

19 Eylül Gaziler Günü

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından TBMM, Mustafa Kemal Paşa’ya, Mareşal rütbesiyle Gazi unvanı verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile ülkemizde gazilik unvanı devlet tarafından verilmeye başlandı. Gaziler Günü, 2002 yılından bu yana kutlanmaktadır.

“Gaziler Günü” gazilerimize duyulan saygının bir göstergesi niteliğindedir. Bu vatan topraklarına kanlarını akıtarak şanlı tarihimize destanlar yazdıran, vatanını, bayrağını, bağımsızlığını ve kutsal saydığı tüm değerleri korumak için canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen gazilerimiz, vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan abideleri, milletimizin kıvanç kaynağıdır.

13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının hemen ardından, 14-15 Eylül Gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi göndermiştir:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi Zaferinden sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verildi.

Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallik rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi nedeniyle 19 Eylül tarihi ülke genelinde Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır.

“Kahramanlık Günü”

Bu önemli gün diğer bir deyimle “Kahramanlık Günü” olarak da kutlanmaktadır. Her yıl 19 Eylül tarihinde kutladığımız bu gün, yerel kurtuluş günleri, gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için, savaş arkadaşları gazilerimizi hak ettikleri değeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırma gayreti içerisinde kutlanır.

Gazilik Nedir?

Türk milletinin gururla ve şerefle taşıdığı bir unvan olan gazilik, Savaş alanlarında kazanılmış rütbelerin en büyüğü olan şehitlikten sonraki rütbedir. Şehitlik ve gazilik mertebeleri, hiçbir değerle ölçülemeyecek kadar kıymetlidir. Bu gazi milletin evlatları olmak ayrıca büyük bir gurur kaynağıdır.

Gazilik; Müslüman bir belde de düşmanla savaşan ya da gazaya (savaşa) katılmış kimseye verilen ünvandır.

Gazilik, Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanıdır. Gazi ise bu kahramanı yazan destanın adıdır. Bu nedenledir ki Türk milleti evlatlarını askere uğurlarken “ya şehit ol, ya gazi” diye öğütte bulunur.

Allah yolunda, din ve vatan uğruna, bu değerlerin yüceliğinin şahidi olarak savaşırken ölen Müslüman kimseye şehit denir. Ancak savaşta şehit olmadan sağ olarak dönenler ise gazilik unvanı alır.

O hâlde, dünya hayatını âhiret karşılığında satanlar Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşır da öldürülür veya galip gelirse biz ona yakında büyük bir mükâfat vereceğiz. (Nisâ Suresi, 4/74)

Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma! Bilâkis onlar diridirler; Allah’ın, lutuf ve kereminden kendilerine verdikleriyle sevinçli bir halde rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehid kardeşlerine de hiçbir keder ve korku bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadırlar. (Âl-i İmrân Suresi – 169-170)

2023 Gaziler Günü Ne Zaman? Hangi Gün?

1921 yılında, TBMM tarafından Mustafa Kemal ATATÜRK’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazilik” unvanı verilmesinin onuruna kutlanan Gaziler Günü, 102. yıldönümünde her yıl olduğu gibi 19 Eylül 2023 Salı günü kutlanacak.

TBMM tarafından 27.6.2002 tarihinde kabul edilen kanun ile 18 Mart Şehitler Günü, 19 Eylül Gaziler günü olarak kabul edilmiştir. Anılan günlerde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde, halkımızın ve sivil kuruluşların iştiraki ile her yıl anma töreni düzenlenir.

Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenmektedir.

19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü Tatil mi?

18 Mart Şehitler Günü ve 19 Eylül Gaziler Gününde kamu personeli olarak görev yapanlardan kimlerin idari izinli olacakları Başbakanlık tarafından yayımlanan 2005/27 nolu genelge ile belirlenmiştir.

Söz konusu Genelgeye göre 18 Mart Şehitler Günü: Şehit dul ve yetimleri ile anne, baba ve kardeşleri, 19 Eylül Gaziler Günü ise malul gaziler ile eşleri idari izinlidir.

Vatanın ve milletin ebedi varlığını ve devletin bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek, yurt içinde güvenlik ve asayişi sağlamak veya Ülkemiz adına yurt dışında çeşitli görevler ifa etmek için can veren aziz şehitlerimize ve gazilerimize Devletimizin ve Milletimizin şükran ifadesi olarak, 4768 sayılı Kanunla 18 Mart Şehitler Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü ilan edilmiştir.

Gaziler Günü Mesajları

Vatanımızın bütünlüğü uğrunda, tereddüt etmeden canlarını ortaya koymuş olan Kahraman Gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Gününü tebrik ediyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm Gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.

Vatan sevdası ile bu topraklar için “Şahadet’e niyet ettik, gazilikle onurlandık” diyen kahramanların Gaziler Gününü kutluyorum

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Hayatta olan gazilerimizi de en derin şükran, sevgi ve saygıyla selamlıyor, aileleri ile birlikte sağlıklı ve huzurlu ömürler diliyoruz.

Gazilerimiz onurumuz, gururumuzdur.

Gaziler yaşayan anıtlardır. (Mustafa Kemal Atatürk)

Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri Gazilerimizin günü kutlu olsun!

Kahramanlıklarıyla tarihin akışını değiştiren ve fedakarlıklarıyla hepimizin kalbinde yer edinen tüm gazilerimizin “Gaziler Günü” kutlu olsun.

Bu topraklar için canını siper etmiş tüm gazilerimizin Gaziler Günü kutlu, şehadete erenlerin ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Şanlı gazi, sana selam! Selam sana ey şüheda! Vatan için bizlerin de, canlarımız olsun feda! Gaziler Günü kutlu olsun.

Bugün Mustafa Kemal ATATÜRK’e Mareşal Rütbesi ve Gazi Unvanı verilişinin 100. yıl dönümü. Tüm Gazilerimizin Gaziler Günü kutlu olsun.

Tam 100 yıl önce bugün Mustafa Kemal Atatürk’e verilen gazilik ünvanı vesilesiyle tüm Gazilerimize şükran ve minnetlerimizi sunuyorum.

Arkasında olmasaydı şanlı bir mazi, bu milletten çıkar mıydı bir büyük gazi! – Hüseyin Nihâl Atsız

Gazi, vatan sevgisinin sembolüԁür. Şehit ve Gazi, toprağı vatan; insanı ulus уapan ԁeğerlerԁir.

Başta Gazi M. Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele gazilerimize ve terörle mücadele gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün