Gündem

2023 Dünya İlk Yardım Günü Ne Zaman?

Her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü tüm dünyada kutlanan “Dünya İlk Yardım Günü” tarihi, etkinlikleri ve Teması

2023 Dünya İlk Yardım Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Neden kutlanıyor? Bugün ilk yardım günü mü? Dünyada ilk yardım ilk kez ne zaman yapıldı? İlk yardımın 4 ilkesi nedir? Her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü nasıl ortaya çıktı? Tüm dünyada kutlanan “Dünya İlk Yardım Günü” tarihi, etkinlikleri ve Teması

Dünya İlk Yardım Günü nedir?

Her yıl Eylül ayının ikinci Cumartesi günü “Dünya İlk Yardım Günü” olarak tüm dünyada kutlanıyor. “Dünya İlk Yardım Günü” 2003 yılından bu yana 188 ülkede aynı anda kutlanmaktadır.

Her yıl değişik bir tema ile sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan “Dünya İlk Yardım Günü”nde Türk Kızılayı da ülkemizde birçok etkinlik düzenlemektedir.

İlk Yardım Günü, Eylül ayının ikinci Cumartesi günü düzenlenen küresel bir kutlamadır. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından 2000 yılında kurulmuştur ve o zamandan beri her yıl kutlanmaktadır.

“İlk yardım” terimi, ani bir yaralanma veya hastalığa yakalanan herhangi bir kişiye verilen yardımı ifade eder. Ana hedefleri yaşamı korumak ve durumun kötüleşmesini önlemektir.

Her zaman sağlık personeli tarafından yapılmaz. Acil durumlarda, sıradan insanlar genellikle birinin hayatını kurtarmak için ilk yardım yapmak zorundadır. İlk Yardım Günü, ilk yardımın nasıl yaralanmaları önleyebileceği ve günlük ve kriz durumlarında hayat kurtarabileceği konusunda farkındalık yaratmayı ve ilk yardımın erişilebilirliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Bu gün düzenlenen etkinlikler ve faaliyetler ilk yardım eğitimine odaklanmaktadır. Her yıl, gün için yeni bir küresel tema seçilir ve katılımcılar, mevcut yılın temasına göre etkinlikler planlamaya teşvik edilir. İlk yardım eğitimi herkes için erişilebilir olmalıdır .

İlk Yardım Günü neden önemlidir?

İlk Yardım, normal tıbbi yardım gelmeden önce yaralı veya hasta bir kişiye verilen herhangi bir acil tedavi veya tıbbi yardım olarak kabul edilir. Hayat kurtarırken, temel İlk Yardım bilgisi inanılmaz derecede önemlidir.

İlk yardımı öğrenmek hızlı ve kolaydır. Sevdiğiniz biri veya bir yabancı için yaşam ile ölüm arasında çok kısa fark olabilir. İlk yardım kursları tipik olarak 3 ila 6 saat sürer. Hayat kurtarabilecek bir günlük yatırımdır.

Günlük durumlarda ilk Yardım gereksinimi, mutfakta keskin bir mutfak bıçağından yanlışlıkla yaralanmak veya merdivenlerden düşüp incinmek kadar basit olabilir.

Ancak bir kriz durumunda bu, savaş bölgesi ülkelerindeki veya doğal afetlerden etkilenen bölgelerdeki insanlara tıbbi yardım vermek kadar şiddetli olabilir, Örneğin sel felaketi, yangın, tsunamiler ve depremler.

Dünyanın neresinde olursanız olun, İlk Yardım tüm insan yaşamı için gereklidir. Bu nedenle gerçekten de Dünya İlk Yardım Günü adına önemli bir küresel olay yapar.

İlk Yardımın Tarihi Nedir?

Hayat kurtarmak her zaman önemli olsa da, dünyada ilk defa ilk yardım olayının yaklaşık 160 yıl önce başladığına inanılıyor.

Cenevre’den genç bir işadamı olan Henry Dunant, Kuzey İtalya’daki Solferino Muharebesi’nde savaş yaralılarına şahit olması ve onlara ilk yardımda bulunmasına dayanmaktadır.

Savaşın gerçekleştiği 24 Haziran 1869 gününün gecesinde kralın Solferino’daki karargâhına ulaşan Dunant, savaş meydanında tıbbi yardım alamadan yatan yaralıların durumuna tanıklık etti. Etrafındaki yaklaşık 40.000 asker ve sivilin öldüğünü fark etti.

Henry Dunant, muharebe sırasında işleriyle ilgili olarak kralla görüşmeyi başaramadı. Ancak orada kaldığı günler boyunca yaralı askerlere hangi tarafın askeri olduklarına bakmaksızın yardım etmek için yöredeki sivil halkı örgütledi. Tüm çabalara rağmen 22 bin Avusturyalı ve 17 bin Fransız askerinin hayatı kurtarılamadı.

Henry Dunant insani yardıma resmi bir ihtiyaç çağrısında bulundu ve Kızıl Haç fikri doğdu. Cenevre’ye döndüğünde savaşla ilgili anılarını anlatan bir kitap yazdı. Üç yılda yazdığı “Bir Solferino Hatırası” adlı kitap, 1863’te yayımlandı.

Kızılhaç’ın oluşumu

Servetini ve zamanını bu dava için harcayan Dunant; Avrupa’nın her yerini ziyaret ederek konferansa temsilci göndermeleri için hükümetler ile temasa geçti.

26-29 Ekim 1863’te Cenevre’de gerçekleşen konferansa 16 ülkeden 39 temsilci katıldı. 22 Ağustos 1864’te 12 devlet Cenevre Konvansiyonu olarak bilinen uluslararası anlaşmayı imzaladı.

Bugün Uluslararası Kızılhaç Federasyonu olarak bilinen bu konvansiyon,Kızılay Dernekleri ile birlikte dünyanın en büyük insani yardım ağıdır.

2023 Dünya İlk Yardım Günü Ne Zaman?

Bu yıl ilk yardım günü her yıl olduğu bibi Eylül ayının ikinci Cumartesi günü olan 9 Eylül 2023 tarihinde kutlanmaktadır.

Amaçlar

  • Halkın, ilk yardım ile ilgili basit uygulamaların hayat kurtardığı ve ilk yardım öğrenmenin önemini fark etmelerini sağlamak,
  • Kişileri ilk yardım öğrenmeye motive etmek
  • İlk yardım konusunda yerel otoritelerin ve basının ilgi ve desteğini arttırmak,
  • Küresel düzeyde kutlanan bu günde insanları ilk yardım eğitimi almaya teşvik etmek.
Dünya İlk Yardım Günü

Dünya İlk Yardım Günü’nün Teması 2022

2022 yılında Dünya İlk Yardım Günü’nün teması ‘Yaşam Boyu İlk Yardım’ olarak belirlenmişti. Dünya ilk yardım günü 11 Eylül 2022 Cumartesi günü okullarda ve toplum genelinde sağlık kuruluşlarında kahraman olun temasıyla gerçekleşti.

Dünya İlk Yardım Günü, Küresel İlk Yardım Referans Merkezi’nin (Global First Aid Reference Centre) etkinliğidir. İlk yardımı vurgulamak ve hem genel halkı hem de gönüllüleri harekete geçiren farkındalık kampanyaları yapmak için bir fırsattır.

Türk Kızılay İlk Yardım Eğitim Merkezleri Haritası için tıklayın

İlk Yardım Ne Demek?

İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin veya ilk yardım eğitimi almış herkesin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

İlk Yardım Amaçları

  • Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak,
  • Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek,
  • İyileştirmeyi kolaylaştırmak.

İlk yardımda yapılması gerekenler

  • Hasta ya da yaralının aciliyet durumunu değerlendirmek (bilinç ve solunum),
  • Hasta ya da yaralının korku ve endişelerini gidermek,
  • Hasta ya da yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek,
  • Hasta ya da yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak,
  • Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak (112),

Olay yeri güvenliği açısından herhangi bir tehlike yoksa hasta ya da yaralıyı kesinlikle yerinden kımıldatmamak, kırık, çıkık, burkulma gibi durumlarda yerinde müdahalede bulunarak kazazedeyi güvenli şekilde sağlık kurumuna nakletmek.

“First Aid – IFRC” – Afet ve İlk Yardım Mobil Uygulaması

Türk Kızılay, toplumsal ilk yardım bilinci oluşturarak afet sonrası bireylerin zarar görebilirliğini azaltmak amacıyla ilk yardım eğitimleri vermektedir. İlk yardım eğitimlerinin Türkiye düzeyinde yaygınlaştırılması amacıyla Türk Kızılay tarafından küresel düzeyde geliştirilmiş olan Afet ve İlk Yardım konularını içeren ve herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilecek mobil uygulama geliştirilmiştir.

Türk Kızılay’ın Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ile birlikte geliştirdiği ve 10 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan ilk yardım uygulaması “First Aid” ile IOS ve Android mağazalarından ilk yardım hizmetlerine kolaylıkla ulaşılabiliyor.

İlk yardım hayat kurtarır.

2023 World First Aid Day

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün