Gündem

Dünya Hemşireler Günü 2023 ve Hemşirelik Haftası

Dünya Hemşirelik günü ve haftası. 12 -18 Mayıs Hemşirelik Haftası olarak kutlanır. Hemşireler Günü Tarihçesi ve Florence Nightingale Kimdir?

2023 Dünya Hemşireler Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Florence Nightingale kimdir? Lambalı kadın kimdir? Hemşireler günü nereden ne nasıl çıktı? Hemşireler Günü’nü neden kutlarız? 2023 Hemşirelik haftası ne zaman? Hemşirelik Günü ve Hemşireler Haftası mesajları, Florence Nightingale sözleri

Hemşirelik mesleğinin önemi nedir? Dünyada Hemşirelik haftası kutlamaları ve 2023 Yılı Hemşireler Günü ve haftası ne zaman, hangi güne denk geliyor? 12 Mayıs neden hemşireler günü olarak kutlanır?

Dünya Hemşirelik günü ve haftası, Florence Nightingale’nin doğum günü olan 12 Mayıs’ta kutlanır. 12 -18 Mayıs tarihleri de Hemşirelik Haftası olarak kutlanmaktadır.

Hemşireler Günü 

İlk olarak ABD Sağlık ve Eğitim Bakanlığında yetkili olan Dorothy Sutherland, 1953 yılında dönemin başkanı Dwight D. Eisenhower ile görüşerek bir sonraki yılın Ekim ayını “Hemşireler Günü” ilan etmeyi teklif eder. Ancak o dönemde bu teklif onaylanmaz. 1972 yılında ise bu önemli günün tanınması için resmi bir bildiri hazırlama girişiminde bulunulur ve Ulusal Temsilciler Meclisine sunulur. Fakat yine bu teklif onaylanmaz.

Bundan iki yıl sonra (1974), Uluslararası Hemşireler Konseyi, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı “Uluslararası Hemşireler Günü” ilan eder. Aynı yıl dönemin ABD Başkanı Nixon imzasıyla kesin olarak karar verilir. Yani 12 Mayıs 1974 yılından bu yana resmi olarak hemşireler günü kutlanmaya başlanmış olur.

1993 yılında Amerikan Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu, bir sonraki yıl yani 1994 yılında ve takip eden tüm yıllarda Ulusal Hemşireler Haftası’nı kutlamak için 6 – 12 Mayıs’ı kalıcı tarihler olarak belirledi.

Hemşire Florence Nightingale Kimdir?

İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve modern hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820’de İtalya’nın Toskana kentindeki Villa Colombaia’da varlıklı ve iyi bağlantıları olan bir İngiliz ailesinde doğmuştur. Adını tıpkı ablası Parthenope gibi, doğduğu şehirden almıştır.

Florence, Latince ve Antik Yunanca hakkında da iyi bilgiye sahip olmakla birlikte İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca da bilmekteydi.

1853-1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında, Selimiye Kışlası’nın İngilizler tarafından hastane olarak kullanıldığı dönemi gösteren 1856 tarihli taş baskı. Florence Nightingale, 1854’te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askelerinin tedavisinde görev almıştı.

Modern hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale, kırım savaşı sırasında, Selimiye Kışlası’nın İngilizler tarafından hastane olarak kullanıldığı dönemde 3 Aralık 1854’te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askerlerinin tedavisinde görev almıştı. Kırım Savaşı sırasında eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır.

Florence Nightingale

1860 yılında Nightingale, Londra’da St Thomas’ Hospital’da kendi hemşirelik okulunun kurulmasıyla profesyonel hemşirelik vakfının temellerini atmıştır.

Dünyada ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur ve şu anda King’s College London’ın parçasıdır. Yeni hemşireler tarafından alınan Nightingale Andı ile adı onurlandırılmıştır. Doğum günü olan 12 Mayıs her yıl “Uluslararası Hemşireleri Günü” olarak kutlanmaktadır.

Florence Nightingale, Sosyal reformlar, İngiliz toplumunun tüm kesimlerine yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi hususunda, Hindistan’daki açlık sorunu hakkında, kadınlara yönelik gördüğü fuhuş yasalarını ortadan kaldırma ve kadınların iş gücüne katılımını kabul ettirme şekillerini genişletme alanlarında çalışmaları olmuştur. Bu konular hakkında yazdığı eserler ile destek olmaya çalışmıştır.

Sosyal konulara ilgisi, konulara istatistik bir bakış açısıyla bakması ve hemşirelik yönüyle oldukça sosyal, modern birçok yönlü bir insandır. Ayrıca istatistiksel verilerin grafiksel sunumunu halka sevdirmeye yardımcı olmuştur. Din ve mistisizm üzerine yoğunlaşmış çalışmaları sadece ölümünden sonra yayımlanmıştır.

Lambalı Kadın

Hemşireliğe son derece olumlu bir itibar kazandırmış ve Viktorya kültüründe bir ikon olmuştur. Özellikle gece gündüz demeden yaralı askerlere baktığı için kendisine “Lambalı Kadın” denilmiştir.

Nightingale, Kırım Savaşı sırasında The Times gazetesinde yer alan bir haberde yer alan şu sözden dolayı “Lambalı Kadın” lakabını almıştır:

O, bu hastanelerde hiç abartı olmayan bir “hizmet eden melek” ve narin bedeni her koridorda sessizce süzülürken, her zavallı adamın yüzü onu görünce minnetle yumuşar. Bütün sağlık görevlileri gece için inzivaya çekildiklerinde ve bu perişan hastalarının kilometrelerce üzerine sessizlik ve karanlık çöktüğünde, tek başına, elinde küçük bir lamba ile tek başına dolaşırken görülebilir.

—  Cook, ET The Life of Florence Nightingale’de alıntılanmıştır. (1913) Cilt 1, sayfa 237.

Bu ifade, Henry Wadsworth Longfellow’un 1857 şiiri “Santa Filomena” tarafından daha da popülerleştirilmiştir.

Merhaba! O sefalet evinde
Lambalı bir kadın görüyorum,
Parıldayan kasvetten geçen,
Ve odadan odaya uçan.

2023 Yılı Hemşireler Günü Ne Zaman? Hangi Gün?

Florence Nigthingele’nin doğum günü olan 12 Mayıs tarihi 2023 yılı Cuma Hemşireler Günü bütün dünyada ‘Dünya Hemşireler Günü ‘olarak kutlanmaktadır. 12 -18 Mayıs tarihleri de Hemşirelik Haftası olarak kutlanır.

  • 2023 – 12 Mayıs Cuma
  • 2024 – 12 Mayıs Pazar
  • 2025 -12 Mayıs Pazartesi
  • 2026 – 12 Mayıs Salı

Hemşirelik Haftası 2023

Hemşireler Haftası küresel olarak ülkemizde ve diğer birçok ülkede her yıl 12 Mayıs’ı içine alan hafta “12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası” olarak kutlanır.

1950’lerden sonra hemşirelerin tıp alanında oynadığı önemli rolü tanımak için başlayan gelenek, Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı içine alan hafta boyunca kutlanmaktadır.

Hemşirelik Haftası tüm dünyada toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan sevgisiyle, özveri, sabır ve hoşgörü kavramlarını içinde barındıran Hemşirelik Mesleğini onurlandırmak amacıyla kutlanır.

Dünya Hemşirelik Haftası

Dünyada ilk hemşire kimdir?

Profesyonel ve modern hemşireliğinin kurucusu Florence Nightingale, İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve ilk profesyonel hemşiredir.

Hemşireler Günü’nü neden kutluyoruz?

Hemşireler tıbbi bakımın bel kemiğidir

Doktorlar bize teşhis koyabilir, ilaçlarımızı yazabilir, ameliyatlarımızı yapabilir, ancak hemşireler olmadan işleri imkânsız olurdu. Hemşireler her gün ön saflarda yer alıyor – iğneler ve fiziksel muayeneler yapıyor, yaraları kontrol ediyor, pansuman yapıyor ve çoğu durumda, doktor yokken hastalara bakıyor. Bu nedenle hemşireler en savunmasız anlarımızda yanımızdadır.

Hemşireler defalarca en güvenilir meslek olarak sıralanır

Muhtemelen, hemşireler sizin hakkınızda hayatınızdaki herkesten daha çok şey biliyor. Kilonuzu biliyorlar ve bunu bir sır olarak saklıyorlar! Sizi çıplak görebilirler ve tüm yaşamsal durumunuzu bilebilirler. Tabi ki onlara her zaman güvenebilirsiniz. Yıllardır yapılan anketlere göre, hem Türkiye’de hem de dünyada insanların %80’inden fazlası hemşirelerin “yüksek” veya “çok yüksek” etik standartlara sahip olduğunu düşünüyor.

Merak edenler için işte 2021 Gallup Dürüstlük ve Etik anketine göre güvenilirliğe göre en iyi 5 meslek sıralaması; Hemşirelik: %81, Tıp doktorları: %67, İlkokul öğretmenleri: %63, Eczacılar: %63, Askeri görevliler: %61.

Çalışmadıklarında bile, arkadaşlarına ve ailelerine yardımcı olurlar.

Ailenizde veya yakın çevrenizde bir hemşire olacak kadar şanslıysanız, sağlığınız için asla endişelenmenize gerek yok. Mesai saatleri dışında bile, hemşireler her zaman tıbbi tavsiye, ilaç vermeye ve bir şeyler ters gittiğinde bizi hemen tedavi için yardım etmeye hazırdır.

Dünya Hemşireler Günü Kutlama Mesajları ve Sözleri

– “Korkunun ruhu altında ne kadar az şey yapılabilir.” – Florence Nightingale

– Tüm hemşirelerimizin, Hemşireler Haftasını kutluyor, sağlık ve mutluluk diliyorum

– Sağlık sektörünün vazgeçilmez haline gelen tüm hemşirelerin hemşireler günü kutlu olsun…

– “Önce İnsan” diyerek halkla hizmeti şiar edinmiş, insanların sağlıkları için çok önemli ve kutsal bir görevi ifa eden, bu yüce mesleğin mensubu bütün fedakâr, cefakâr hemşirelerimizin “Hemşireler Gününü” kutlayarak meslek hayatlarında başarılar dilerim.

– Gece gündüz demeden sağlığımız için çalışan tüm hemşirelerimizin hemşireler günü kutlu olsun.

– Hayatımız ve sağlığımız için emek harcayan hemşirelerimizin Hemşireler Günü ve Hemşireler Haftası kutlu olsun.

– Her türlü olumsuzlukta, maddi ve manevi zorlukta ülkemizin her köşesinde, insan hayatının kutsallığından ödün vermeksizin, her türlü özveri ve gayretle mesleğini icra etmeye çalışan tüm hemşirelerimizin “12 Mayıs Hemşireler Gününü” Kutlar sağlık ve mutluluklar dilerim.

– Ebe ve hemşireler günü kutlu olsun. Bu ülke sizinle gurur duyuyor.

– 12-18 Mayıs Hemşireler haftası. Bütün hemşirelerimizin Hemşireler günü kutlu olsun

– Sevgi, şefkat ve hoşgörünün simgesi haline gelen hemşirelerimizin hemşireler günü kutlu olsun.

Bilgi, deneyim, emek ve fedakârlıkla mesleğini icra eden bütün hemşirelerimize teşekkür ederiz.

Özveri, sabır ve büyük bir fedakârlıkla; mesleklerinin kutsal sorumluluğuyla görevlerini yerine getiren tüm hemşirelerimizin #HemşirelerGünü kutlu olsun.

Mesleğini büyük bir özveri ve vicdanıyla yapan tüm meslektaşlarımın ve adaylarının Hemşireler Haftası ve hemşireler günü kutlu olsun

Her şeye rağmen mesleğinin hakkını veren, kıymetini bilen, emeğini savunan hemşirelerimiz; değerimizin bilindiği, sadece alkışlarla değil, maddi manevi hakkımızı aldığımız, itibarımızın yüceltildiği güzel günler görmek dileğiyle.

Sağlık ordusunun değişmez parçası, hekimlerin en büyük destekçisi ve takım arkadaşları hemşirelerimizin günü kutlu olsun. İyi ki varsınız.

– Sağlık ordusunun vazgeçilmezleri hemşirelerin hemşireler günü kutlu olsun.

– 12 Mayıs Dünya Hemşireler günü, sağlık personelimize kutlu ve hayırlı olsun

– On iki mayıs hemşireler günüdür. Bu hayatta en kutsal görev budur. Kanatsız meleklerin mutlu günüdür, Hemşirelik gününü ben kutluyorum.

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün