Yaşam

Kabe’nin Mermerleri Neden Soğuk?

Kabe'nin Mermerleri Neden Soğuk? Kabe'nin zemini neden her zaman serindir? Yükselen sıcaklıklarda Mekke'nin zeminini serin tutan nedir? Kabe mermerleri nereden gelir?

Kabe’nin Mermerleri Neden Soğuk? Kabe’nin zemini neden her zaman serindir? Yükselen sıcaklıklarda Mekke’nin zeminini serin tutan nedir? Kabe mermerleri nereden gelir? Kabe’ye ısı geçirmeyen mermerler nedir? Kabe’nin zemini nasıl hep soğuk kalabiliyor?

Kutsal toprakları ziyaret eden birçok Müslüman ayaklarını Mekke Ulu Camii’nin zeminine koyar koymaz, gündüz kavurucu güneş sıcağına rağmen zeminin soğuk ve serin olduğunu fark ediyor. Dolayısıyla birçok kişi bu mermerlerin soğukluğunun sırrını merak ediyor.

Peki bu mermerler kendisinden doğal mı yoksa altında onu soğutan bir teknoloji mi var? Mekke-i Mükerreme’deki Ulu Cami (Kabe)’nin zemininde özel soğutma mı var? Kabe’nin zemini neden her zaman serindir? Kabe’deki Mermerler neden soğuk? Kabe mermerleri nereden gelir?

Kabe’nin Mermerleri

Coğrafi konumu sebebiyle genellikle sıcaklığın hakim olduğu İslam dininin merkezi olan Mekke’deki Kabe veya Mescid-i Haram’ı yıl boyunca dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman ziyaret ediyor.

Suudi Arabistan Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı 2023 Ramazan ayında yaptığı Mekke’deki Ulu Cami’nin zeminlerinde özel bir soğutma sisteminin olmadığını ve Umre ve Hacıların ibadetlerini rahat ve serin bir şekilde yapabilmeleri için özel olarak nadide bir Mermer türü olan “Thassos Mermeri” kullandıklarını açıkladı.

Mekke’deki Ulu Cami’nin zeminlerinde soğutma cihazları yoktur. Yunanistan’ın “Thassos” adasından ithal edilen nadide mermer türü olan “Thassos Mermeri” ibadet edenlerin ve cemaatlerin güneşin maksimum sıcaklığında dahi rahatına neden olan ışık ve ısıyı yansıtmak için kullanılmaktadır.

Suud yönetimi ve Krallık onlarca yıldır, başka hiçbir granit ve mermer türünün yapamadığı ışığı ve ısıyı yansıttığı için özellikle Mekke’deki Mescid-i Haram’ın içindeki ve çevresindeki alanlar için kullanılan ünlü Yunan “Thassos” mermerini ithal ediyor.

Mekke’deki Ulu Camii’nin zeminini serin tutan Thassos mermeridir. Yetkililer, soğuğun asıl sebebinin mermer zeminin altına döşenen bir dizi soğuk su borusu olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Yunan “Thassos” mermeri hakkında daha fazla bilgi

Thassos Mermer menşei Yunanistandır. Bu beyaz mermer türü mermeri nadirdir ve Yunanistan’daki “Thassos” (Türkçe: Taşoz veya Taşyüz/Taşözü) adasından ithal edilmektedir. Bu mermer türü bazı günlerde sıcaklığın 50 santigrat dereceye ulaşmasına rağmen kutsal alanın mermerini soğuk ve serin tutmaktadır.

Kutsal alanın mermeri, Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Thassos adasından gelmektedir ve alanı 380 metrekareyi geçmemektedir. Yunanlılar, çağlar boyunca mermeri keşfeden ve kullanımını geliştiren ilk halklar arasındadır.

Mescid-i Haram’da kullanılan mermerin kalınlığı 5 santimetredir; Nem emilimini artırmak için 5 cm kalınlığında bloklar yerleştirilir. Kristal beyazı rengiyle diğerlerinden ayrıldığı gibi, en saf ve sağlam doğal taşlardan biri olduğu gibi, gece boyunca nemi çok küçük gözeneklerle içine çekmesi ve gündüzleri dışarı atması ile de ayırt edilir.

Kar beyazı adıyla da bilinen Thassos Mermer, dekorasyonda birçok alanda kullanılır. duvar ve zeminleri kaplamanın yanı sıra zarif masalar, lavabo, denizlik uygulamaları için kullanılabilen popüler bir mermer eşitidir.

Mescid-i Haram’da ibadet eden Müslümanların serin ve huzurlu olması için yüksek sıcaklıklarda bile her zaman serin olabilen bu özelliği ile tercih edilmektedir.

45-50 derecelik bir sıcaklık bile olsa Hacı adayları, Kutsal Kâbe’yi tavaf ederken, güçlü güneş ışığı altında bile bu sıcaklığı hissetmezler.

Suudi Krallık, Yunanistan’dan devasa kaya parçaları halinde mermer ithal ediyor ve özel Suudi fabrikalarında ve kalifiye teknik kadroların gözetiminde işlenerek bu parçaları belirli ebatlarda ve özel standartlarda karolar halinde kesiyor.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün