2025 hac tarihi ne zaman? Hac başvuruları bitti mı? Hac başvurusu nasıl yapılır? Hac için yaş sınırı nedir? 2025 yılı için Hac kontenjanı belli mi, bu yıl ücret ne kadar? Hac Başvuruları başladı mı, ne zaman başlıyor?
Hac kuraları ne zaman çekilecek? 2025 yılında hacca gidebilmek için hac kayıt tarihi öğrenmek isteyen vatandaşlar konu hakkında detayları araştırıyor. Buna göre Diyanet hac kayıt tarihleri, hac gidiş dönüş tarihleri sorgulama ekranı bilgileri, 2025 hac kafile tarihleri merak ediliyor…
2025 hac tarihi ne zaman?
2025 yılına ait hac tarihi, Zilhicce 1446 (01-11 Haziran 2025) tarihleri arasında. Hac kesin kayıtları 04-15 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak, ek kontenjanlar ise 21-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak.
2025 yılında hac ibadeti, İslam takvimine göre Zilhicce ayının 8-12. günleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu tarihler, miladi takvime göre 6-10 Haziran 2025’e denk gelmektedir.
Hac yolculuğu için ilk kafilenin 29 Nisan 2025 tarihinde, son kafilenin ise 31 Mayıs 2025’te kutsal topraklara hareket etmesi planlanmaktadır. Dönüşler ise 15 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanacaktır.
Hac ibadeti, İslam’ın beş temel şartından biridir ve belirli şartları taşıyan Müslümanların ömürlerinde bir kez yerine getirmeleri gereken bir ibadettir. Hac sırasında ihrama girme, Arafat’ta vakfe yapma, şeytan taşlama ve Kâbe’yi tavaf etme gibi çeşitli ritüeller yerine getirilir.
Hac ibadeti, Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahiptir ve İslam’ın beş temel şartından biridir. Bu ibadeti yerine getirmek isteyenlerin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği takvim ve kurallara uygun olarak hazırlık yapmaları gerekmektedir.
Türkiye’nin hac kontenjanı
2025 yılı için Türkiye’nin hac kontenjanı Suudi Arabistan tarafından 84.942 kişi olarak belirlenmiştir. Bu sayı, hem ilk kez başvuran hem de önceki yıllardan bekleyen adayları içeren yaklaşık 1.849.584 kişi arasından yapılan kura ile dağıtılmaktadır. Kura çekilişleri noter huzurunda gerçekleştirilmiş ve sonuçlar e-Devlet üzerinden açıklanmıştır. Bu sayı, kutsal topraklara gitmeye hak kazanacak hacı adaylarının toplam sayısını göstermektedir.
Hac ayları hicri takvime göre esas alınır. Şevval ve zilkade aylarının tümü ile zilhicce ayının ilk 10 günü hac ayları olarak diyanet tarafından belirtilmiştir. Bu aylara hac ayları denmesinin sebebi, hac şartı olan ihrama şevval ayından itibaren girilebilmesi hususu bakımındandır.
2025 Yılı Hac Protokolü Cidde’de imzalandı
12 Ocak 2025 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, 2025 yılı Hac Protokolü’nü Cidde’de imzaladı.
Bu protokole göre, 2025 yılında Türkiye’den 84.942 kişi için hac kontenjanı ayrılmıştır.
Bununla birlikte, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia, hac ibadetinin kolaylıkla yerine getirilebilmesi için bu yıl ek tedbirler aldıklarını belirterek, hac mekanlarının kısıtlı bir alanı kapsaması nedeniyle bir planlama dahilinde hac organizasyonunu gerçekleştirdiklerini, dolayısıyla bu yıl hac vizesi bulunmayanların, farklı vize türleriyle Mekke’ye gelerek hac yapmalarına izin vermeyeceklerine dikkati çekmiştir.
Hac başvurusu nasıl yapılıyor?
Başkanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamaya göre, kurada ismi çıkan 83 bin 430 hacı adayı, kesin kayıt işlemlerini e-Devlet’te bulunan “Hac İşlemleri” dijital hizmeti üzerinden yapabilecek.
Hac kayıt başvuruları yapabilmek için diyanete başvuru yapmaları gerekir. Site üzerinden hac konaklamaları ve ulaşım yolları seçilerek ücret ödemeleri yapılabilir ve bu başvurular diyanetin resmi internet sayfasından yapılabileceği gibi E-Devlet aracılığıyla da yapılabilir.
Hac kimlere farzdır?
Hac ibadeti, İslam’ın beş temel şartından biri olup hem bedenî ve hem malî yönü olan bir ibadettir. Yani hem bedenen ve hem mal ile yapılan bir ibadet olan hac farizası şu şartları taşıyan kimselere farzdır;
- Müslüman olmak.
- Akıl baliğ olmak (Akıl yönünden eksik veya noksan olmamak)
- Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
- Hür ve özgür olmak.
- Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
- Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.
- Hac zamanı yani Kurban Bayramı olan haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.
Haccın Faydaları
Hac seyahati içerir ve diğer ibadetlerden daha fazla çaba gerektirir. Bunun içindir ki Allah, kullarına, hem maddi hem de fiziksel olarak yapabilmeleri şartıyla, ömürde sadece bir kez yapmayı zorunlu kılmıştır. Haccın faydaları ve gizli hikmetleri çoktur ve bunlardan bazıları (hadislere göre) aşağıda verilmiştir:
1- Hac, İslam’ın Beş Şartı’ndan biridir.
Allah Resulü (sav) şöyle buyurmuştur:
“İslam beş esas üzerine kurulmuştur ve hac yapmak da bunlardan biridir.” (Sahih Buhari: 8)
Hac, İslam’ın beş şartından biri olduğu için, sadece bu gerçek onun önemini ve Allah’ın onu ne kadar sevdiğini gösterir.
2- Önceki Günahların Tümü Bağışlanır
Ebu Hureyre (RA)’den rivayet edildiğine göre Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:
“Kim Allah rızası için hac yapar, eşiyle cinsel ilişkide bulunmaz, kötülük ve günah işlemezse, yeniden doğmuş gibi (Hac’tan sonra bütün günahlardan arınmış olarak) döner.” (Sahih Buhari: 1521)
Hadislere göre Hac, Sünnete göre ve sadece Allah’ı razı etmek için yapılırsa, bütün günahlardan arınır ve hacılar yeni doğmuş bir bebek gibi günahsız olurlar.
3- Cennet Ödüldür
Ebu Hureyre (RA)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Ve Mebrûr Haccı’nın (Allah’ın kabul ettiği) mükâfatı cennetten başka bir şey değildir.” (Sahih Buhari: 1773)
Hadis kendini açıklayıcıdır ve açıkça belirtir ki, Hac, doğru niyetle ve sünnete uygun olarak yapılırsa, o zaman Allah Hac’ı kesinlikle kabul eder ve Allah’ın kabul ettiği Hac’ın mükâfatı cennetten (Cennet) başka bir şey değildir.
4- Hac Hacıları Allah’ın Misafiridir
İslam’da misafirlere büyük saygı, sevgi ve haysiyetle davranılır. Bu gerçek şu hadisten de anlaşılmaktadır:
“Allah’a ve ahiret gününe iman eden, misafirine ikramda bulunsun.” (Sahih Buhari: 6135)
Peygamberimiz (sav) bu hadiste misafirlerimize nasıl davranmamız gerektiğini bize bildirmiştir. O halde , Alemlerin Yaratıcısı olan Allah tarafından misafir edildiğinde misafire nasıl davranılacağını bir düşünün.
Aşağıdaki hadisler, hac ve umre hacılarının Allah’ın misafirleri olduğunu açıkça göstermektedir.
“Hac ve umre yapan hacılar, Allah’ın bir heyetidir. Eğer O’na dua ederlerse, onlara cevap verecektir; O’ndan bağışlanma dilerlerse, onları bağışlar.” (İbn Mâce: 2892)
O halde hac yap ve Allah’ın misafiri ol, dünyada ve ahirette O’ndan dilediğini iste .
5- Kadınlar için Hac, Cihaddır
Aişe (RA) anlatıyor :
“Ey Allah’ın Resulü (s.a.v.) dedim! Biz cihadı amellerin en hayırlısı sayarız.” Peygamber (s.a.v.) “Kadınlar için cihadın en hayırlısı Mebrûr’u haccetmektir” buyurmuştur. (Sahih Buhari: 1520)
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- Diyanet: “Turist vizesiyle hac ibadeti yapılamaz”
- Diyanet umre fiyatları
- Diyanet 2025 Yılı Hac Kuraları Açıklandı
- Hac Ön Kayıtları ne zaman başlıyor?
- Kurban Bayramı ne zaman?
- Zilhicce Ayı Ne Zaman?