Namaz

Kaza namazı nedir? Ne zaman ve nasıl kılınır?

Geçmiş farz olan namazların borcunu kılmaya Kaza Namazı denir. Kaza namazı, ne zaman ve nasıl kılınır ve hangi vakiterde kılınmaz?

Kaza namazı nedir, ne zaman ve nasıl kılınır ve hangi vakitlerde kılınmaz? Sabah namazının kazası yatsıdan sonra kılınır mı? Kaza namazına nasıl niyet edilir? İslam dinine göre kaza namazının ilmihal bilgileri

Kaza Namazı 

Geçmiş farz olan namazların borcunu kılmaya Kaza Namazı denir. Vaktinde kılınmamış olan beş vakit farz namazın kazası farz, vitir namazının kazası ise vacip olur. Bu durumda namazın sadece farzı (ezan ve kamet ile birlikte) kılınır.

Geçmiş namaz borçlarını kılmak için, vaktinde kılınan eda namazların karşısında kullanılan bu ifade, vakti dışında kılınan namazlar için kullanılmaktadır.

Vaktinde kılınmayan ya da sahih bir şekilde eda edilmeyen namazların telafi edilmesi için vakti dışında kılındığı namazlardır. Beş vakit namazın farzı ve vitir namazı kaza edilir.

Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.

  • Sabah iki, öğle dört, ikindi dört, akşam üç, yatsı dört ve vitir üç rekât olarak kaza edilir.
  • Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnetin kazası da sünnettir.
  • Mübarek gecelerde, kandillerde, kadir gecesinde kaza namazı kılmak faziletli görülmüştür.
  • Kerahat vakti hariç her zaman kaza namazları kılınabilir.

Nasıl Kılınır?

Kaza namazı için belirli bir zaman yoktur. Yani öğle namazının kazası öğle vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. Kerahat vakitleri hariç istenilen zamanda kılınabilir.

– Bir namazın vaktinde kılınma şekli nasılsa kazası da aynı şekilde kılınır.

Bir kaza namazına şöyle niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım son sabah namazını” veya “ilk sabah namazını kılmaya.”

Öğle Namazının kazası için; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım öğle namazını kılmaya” veya “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde olan bir öğle namazını kaza etmeye.” şeklinde niyet edilerek 4 rekat farz kılınır.

Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur.

– Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra kamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan yeterli olurken, her farz namazı için ayrı ayrı kamet getirmek sünnettir.

– Kaza namazını evde kılmak daha uygundur. Çünkü bunu açığa vurmak Allahü teala’ya karşı bir riya veya gösteriş sayılabilir.  İhlas ve Allah rızası ile Kaza namazlarını kılmak gerekir.

Aynı namazları kazaya kalmış olan kişiler, bu namazı cemaatle kılabilirler. Fakat farklı farklı namazları kılmak için tek bir cemaat olamazlar; ayrı ayrı kılmaları gerekir.

Ne Zaman Kılınmaz?

Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani öğlen namazının kazası öğlen vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. öğle namazının kazasını yatsı namazından sonra kılmanızda bir sakınca yoktur.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir.

Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün