NamazRamazan

Ramazanda imsak vakti sabah namazı kılınır mı?

Ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır? Oruç vakti ne zaman başlar? Ramazanda neden imsak vaktinde ezan okunur? Ramazanda sabah ezanı neden erken okunuyor? Sahurda ezan okunduktan hemen sonra sabah namazı kılınabilir mi?

Ramazanda imsak vakti sabah namazı kılınır mı? Ramazanda sabah namazı ne zaman kılınır? Oruç vakti ne zaman başlar? Ramazanda neden imsak vaktinde ezan okunur? Ramazanda sabah ezanı neden erken okunuyor? Sahurda ezan okunduktan hemen sonra sabah namazı kılınabilir mi? Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?

İmsak nedir, ne zaman başlar? Sabah namazı imsak girince kılınır mı? Sabah namazı vakti ne zaman sona erer? Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi? Sabah namazı vakti ne zaman sona erer? Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi? İşte Diyanet’in açıklaması…

Ramazanda imsak vakti sabah namazı kılınır mı?

1 Ramazan 1444 Hicri takvime göre 2023 yılı başlayacak olan, 11 ayın sultanı Ramazan Ayı, 23 Mart 2023 Perşembe günü başlıyor. Ramazan ayı için ilk teravih namazı 22 Mart Çarşamba gece kılınacak ve aynı gece sahur yapılacak.

Müslüman âlemi Ramazan orucuna başlamak için bu gece sahur yemeği yiyecek ve imsak vaktinde okunan sabah ezanıyla yılın ilk orucuna niyet edilerek oruç tutulacak.

Diyanet bilgilerine göre Sabah namazının vakti, imsak ile girer. İmsak vakti tan yerinin ağarması anlamına gelen ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Bu nedenle imsak vakti girdiğinde sabah namazı kılınabilir ve oruç yasakları başlar. Sabah namazının vakti, güneşin doğuşuna kadar devam eder.

  • İmsak vakti ile birlikte sabah namazının vakti girdiği için bu vakitte sabah namazı kılınabilir.
  • İmsak vakti girdiğinde oruç başlar, yeme içme son bulur.

Bu konuyla ilgili olarak bazı rivayetlere dayanan Hanefi mezhebine göre, sabah namazının biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Rivayet edilen Hz. Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.v.) imamlık ettiğine ilişkin diğer bir hadis-i şerife göre; Hz. Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” buyurmuştur. (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Sabah namazı vakti ile ilgili Kuran-ı Kerim’deki âyet-i kerimede şöyle buyurulmaktadır:

“Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsrâ Sûresi 78)

Ezan imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile oruç vakti başlar ve yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.

Ramazanda sabah ezanı neden erken okunur?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sadece Ramazan ayına mahsus bir uygulama olarak sabah ezanı imsak vakti girdiğinde okunmaktadır. Bunun sebebi, oruç vaktinin başladığını ilan etme, duyurma ve bir yandan da sabah namazının vaktinin girdiğini bildirmek içindir.

Dolayısıyla Ramazan ayında imsak vaktinde okunan ezan ile birlikte sabah namazı kılınabilir, bir sakıncası yoktur.

Ayrıca Ramazan ayı dışındaki aylarda sabah ezanı imsaktan 15-20 dk sonra okunur. Bunun nedeni ise sabah namazı vakti girmediği için değil, cemaatle camide sabah namazını kılmanın fazileti fazla olduğu için ve cemaatin kolay şekilde cemaate yetişebilmesi içindir.

Bu nedenle Ramazan ayı dışında sabah namazını, ezan okunmamış olsa bile imsak vakti girdikten sonra ezanı beklemeden sabah namazını kılmak caizdir. Ancak vakti müsait olanların ezanı beklemeleri ise daha faziletlidir.

Özet olarak sabah ezanı Ramazan’da erken okunmuyor, diğer zamanlarda geç okunmaktadır.

Oruç vakti ne zaman başlar?

İmsak vakti sabah namazının ve orucun başladığı vakittir.

İmsak kelime anlamı olarak, bir şeyi yapmaktan el çekme, geri durma, nefsine hakim olarak o şeyi yapmama anlamına gelir. İmsak vakti ise, yeme içmeyi bırakma, oruca başlanan saat ve gecenin sona erdiği vakit olarak bilinmektedir.

Bu nedenle imsak vakti girdiği anda oruç başlar ve yeme-içme gibi orucu bozacak her türlü fiiller terk edilmelidir. Dolayısıyla Ramazan ayında imsak vakti sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye devam edilmez, çünkü oruç başlar. İslam âlimlerine göre ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Örneğin, İstanbul için Ramazan ayının ilk günü olan 2 Nisan 2023 günü imsak vakti saat 05:29 ’de sabah ezanı okunur ve yeme içme terk edilerek, ramazan orucuna başlanır. Bu saatten itibaren ise güneşin doğduğu saat 06:55’a kadar sabah namazı kılınabilir.

Bu Yazılarda ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün