Gündem

Ayasofya’da ilk Cuma Namazı 24 Temmuz’da

Ayasofya’da ilk cuma namazı için hazırlıklar sürüyor. 24 Temmuz'da kılınacak olan Ayasofya'da ilk Cuma namazının detayları...

Ayasofya’da ilk cuma namazı için hazırlıklar sürüyor. 24 Temmuz’da kılınacak olan Ayasofya’da ilk Cuma namazının detayları…

Dünyanın en eski katedrali ve eski şehir simgelerinden biri olan Hagia Sophia Kilisesi, 1453 yılında Fâtih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya adıyla fethin sembolü olarak camiye dönüştürüldü. Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise müze olması kararı alınmıştı.

1 Haziran 1453

Ayasofya Camiinde İlk Cuma Namazı Ne Zaman Kılındı?

İstanbul’un fethinin sembolü olarak İslami gelenek doğrultusunda şehrin en büyük kilisesi ve katedrali olan Ayasofya, Camiye dönüştürüldü. Fetihten sonraki ilk Cuma namazı 1 Haziran 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin tarafından kıldırıldı.

Ayasofya’da Namaz

Ayasofya’da ilk Cuma Namazı

Danıştay’ın 2 Temmuz‘da gördüğü duruşmanın ardından 10 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına karar verilmiş, resmi olarak cami statüsünde Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararı sonrası Ayasoyfa Camii’nde 86 yıl sonra cemaatle ilk namazın 24 Temmuz Cuma günü kılınacağını açıklamıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya Camii’ne iki imam ve dört müezzin atandı.

Ayasofya’da Cuma Namazını Kim Kıldıracak?

24 Temmuz günü Ayasofya Camii içinde 86 yıl sonra kılınacak ilk Cuma namazı için 500 kişi namaz kılacak. Sultanahmet Meydanı’nda toplu namaz kılınacak. Cami içerisinde kılınacak ilk Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldıracak.

Ayasofya’da görevlendirilen imamlar ve müezzinler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde görevlendirilen imam-kayyım ve müezzinleri açıkladı. Erbaş, 3 imam ve 5 müezzin atandığını açıkladı.

Ayasofya’da görev alacak 3 imam: Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Ferruh Muştuer, Bünyamin Topçuoğlu.

Müezzin Kayyımlar; Mehmet Hadi Duran, Rıdvan Akbaş, Şükrü Asıleren, İbrahim Çoban, Alpcan Çelik

Ayasofya’daki Mozaikler

Perdeleme ve Karartma Uygulanacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya içerisinde bulunan ikona ve fresklerin üstünü namaz vakitlerinde perdeleme veya teknolojik imkanlarla kapatılacağını (ışıklandırma, karartma yoluyla), namaz bittikten sonra sergilenmeye devam edeceğini açıkladı.

Buradaki temel ilke bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi olarak açıklandı.

Camiye girişler kontrollü yapılacak, gerek x-ray gerek fiziki mesafe olarak, camideki yerleşim noktasındaki planlamalar, tamamen koronavirüs sürecindeki hassasiyetler dikkate alınarak yapılacak.

Ayasofya-i Kebir Camii

Caminin ismiyle ilgili de açıklamada bulunan Ali Erbaş, isim konusunda bir değişiklik planlanmadığını açıkladı. Yani Ayasofya-i Kebir Camii ismi kullanılmaya devam edecek.

Ayasofya

Hem İbadete Hem Ziyarete Açılacak

Ayasofya’nın her alanı için, yabancı turistlerin ibadet yapılırken ziyarette bulunabileceğine vurgu yapan Erbaş, “Ayasofya’nın her alanı hem ibadet hem ziyarete açılma noktasında rahat bir şekilde kullanıma hazır hale getirilecektir” dedi.

Ayasofya için tarihi gün 24 Temmuz Cuma

Ayasofya Camii’nde 24 Temmuz Cuma günü kılınacak ilk namaz için hazırlıklar devam ediyor.

Namaz sırasında tarihi yapıdaki ikonaların ışık oyunlarıyla karartılması veya perde sistemiyle kapatılması yöntemleri üzerinde duruluyor.

Ayasofya’da ibadet konusunda Osmanlı seyahatnameleri araştırılıyor ve bunlara uygun olarak hangi katların nasıl kullanılacağı belirlenecek.

Camiye özel halı üretilerek ve ibadet edilecek kısma yerleştirilecek.

Cemaatin abdest almak için kullanacağı şadırvandaki eksikler giderilecek.

Ayakkabılar için bölmeler yapılacak.

Ayasofya’nın içinde tarihi yapıya zarar vermeyecek şekilde ileri teknoloji bir ses sistemi kullanılacak.

Ayasofya’nın girişinde bulunan bilet gişeleri ve turnikeler kaldırılacak.

İbadet alanında ve yukarı katlarda yerli ve yabancı ziyaretçiler için koridorlar oluşturulacak.

Ayasofya 24 Temmuz Cuma Namazı Programı Belli Oldu

Ayasofya Camisi’nde yarın sabah 10.00’da sala ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapılacak. Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet edecek.

Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak.

Ayasofya ve Çevresinde 5 Farklı Açık Alan

Salgın nedeniyle gelen misafirler için Ayasofya Camii ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi.

Bu alanlar; erkekler için, Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi.

Kadınlar için, Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

Namaz kılınacak alanlara 3 ana istikametten gelinecek. Bunlar, Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı.

İstanbul Valisi Ayasofya için yapılan çalışmaları açıkladı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camisi’nde yarın kılınacak ilk namaz için alınan tedbirleri açıkladı;

“Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polis kontrolü ve arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için, misafirlerimizin, yanlarında el ve sırt çantaları getirmemelerini istirham ediyoruz.”

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün