Yaşam

Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Başladı! Takmama Cezası ne kadar 2024?

2024 Zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor? Hangi araçları kapsıyor? Kış Lastiği Takmama Cezası nedir? İşte Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları

Zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor, hangi araçları kapsıyor ve ne zaman bitiyor? Kış lastikleri için yasal zorunluluk nedir? Kış lastiği uygulaması hangi illerde zorunlu? 2024 Kış Lastiği Takmama Cezası ne kadar, kaç TL? Kış lastikleri olmayan ticari binek araçlara ne kadar ceza kesilir? Kış lastiği kimlere zorunlu? Kış lastiklerinin önemi ne? Uygulamanın dışında hangi araçlar var? Kış lastiği zorunlu mu?

Otomobil sahipleri dikkat! Kış lastiği hangi araçlara zorunlu, kimler takmak zorunda? Peki, Denetimde nelere dikkat edilir? Lastik değiştirirken nelere dikkat edilmeli? Lastik değiştirmek kaç para? İşte Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları

Aralık ayının girmesi ve soğukların iyiden iyiye hissedilmeye başlamasıyla her yıl olduğu gibi Türkiye’de Kış Lastiği Zorunluluğu gündeme geldi. Soğuk havada yollarda oluşabilecek buzlanma ve kar tehlikesine karşı ülkemizde zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması ile istenmeyen durumların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Her sene 1 Aralık -1 Nisan tarihleri arasında uygulanan kış lastiği uygulaması belli araçları kapsıyor. Bilindiği gibi, belirtilen tarihler arasında trafikte zorunlu kış lastiği takmayan araçlar para cezası ile karşı karşıya kalıyor. Peki Kış lastiği zorunlu mu? 2024 – 2025 Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor? İşte, 2025 kış lastiği uygulaması hakkında merak edilenler, cezalar ve yaptırımlar…

2024 Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Trafik kanununa göre şehirlerarası kargo, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2025’e kadar devam edecek. Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın şehir içi ve şehirlerarası karayollarında kargo, eşya ve yolcu taşıyan ticari araçların her yıl 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasındaki 4 ay boyunca Kış Lastiği takmaları mecburidir.

Ulaştırma Bakanlığı yönergelerine göre Türkiye sınırları içerisinde şehir içi ve şehir dışı otoyollarının çoğunda seyahat eden, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan ticari araçlar için 1 Aralık 2024 ile 1 Nisan 2025 (31 Mart 2025 gece 00:00’a kadar) tarihlerinde kış lastiği kullanmak zorunlu olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012’de yürürlüğe giren yasa, nakliye şirketlerinin sahip olduğu araçlara kış lastiği takılmasını zorunlu kılıyor.

Kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması, 1 Nisan 2025 tarihinde ise sona erecek. Kış lastiği takma zorunluluğuna uygun olmayan sürücüler geri çevrilebilir veya para cezasına çarptırılabilir.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan’da bitiyor

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması gereken zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Nisan 2025 Salı günü itibarıyla sona erecek.

Kış Lastiği Takmama Cezası 

Aralık itibariyle birlikte Kış ayına giriş yapıyoruz. Dolayısıyla 1 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması devreye girecek.

2025 yılı için kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği yeniden değerleme oranıyla güncellenmiş ve 5.856 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza, şehirler arası yollarda ticari araçlar için geçerlidir. Özel araçlar için zorunluluk olmamakla birlikte, kış lastiği kullanımı güvenlik açısından önerilmektedir​.

Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık 2024 Pazar günü itibariyle başlıyor ve 1 Nisan 2025 Salı gününe kadar devam edecek. Bu tarih aralığında zorunlu kış lastiği uygulamasını yaptırmayan ticari araçlara Kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanacak; Ceza puanı ise 10’dur.

2025 yılı için yeniden değerleme oranı %43,93 olarak belirlenmiştir. Bu oran, Ekim 2023 ile Ekim 2024 arasında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerinin 12 aylık ortalamalarına dayalı olarak hesaplanır. Vergi, harç ve cezalardaki artışlar, bu oran üzerinden düzenlenecektir.

Cumhurbaşkanının Vergi Usul Kanunu kapsamında bu oranı %50’ye kadar artırma veya azaltma yetkisi bulunmaktadır. Ancak aksi bir karar alınmazsa, 2025’teki tüm vergi, ceza ve harçlarda %43,93’lük bir artış uygulanacaktır​.

Buna göre zorunlu olduğu halde araçlarına kış lastiği taktırmayan işletmelere 2024 yılı için 4 bin 69 lira para cezası uygulanacak.

Kış lastiği taktırmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2025 itibarıyla güncellenecek.

Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçları Kapsar?

Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.

Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 655 (KHK) no’lu Kanun Hükmünde Kararnamesi ile belirlenmiş olan; zorunlu kış lastiği uygulaması 4 ay boyunca yürürlükte kalacak ve takip eden yılın 1 Nisan gününe kadar devam edecektir.

  • Kararnameye göre kış lastiği kullanım zorunluluğu olan araçlar öncelikle yük ve yolcu taşıyan “A” türü yetki belgeli ticari araçlardır.
  • Otomobil ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacaklara A1 yetki belgesi,
  • Otomobil ile Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara A2 yetki belgesi,
  • Oto kiralama işletmeciliği yapacaklara A3 yetki belgesi verilir.
  • Ticari taksiler, minibüsler, midibüsler, otobüsler, servis araçları, hafif ticari panelvanlar, kamyonetler, kamyonlar, çekiciler (tırlar), tankerler, yarı römorklar ve römorklar bu uygulamanın temel konusunu oluşturmaktadır.
  • Kamyon, çekici, tanker, kamyonet, otobüs gibi araçların tahrikli dingillerinde (çekiş olan tekerlekler) kış lastiği takılı olmak zorundadır.
  • Kamyonet, minibüs, midibüs vs gibi belirtilen “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinde kış lastiği takılı olmalıdır.
  • Yarı römork ve römorkların frenleme tertibatının olduğu dingilleri üzerindeki tüm lastikler kış lastiği olmak zorundadır.

Kış Lastiği Zorunluluğu Hangi Araçları Kapsamaz?

Hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu yoktur.

  • Binek ve hususi araçlar
  • Lastik tekerlekli traktörler
  • İki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar
  • Römork ve yarı römorklar
  • Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar
Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor

Hususi kamyonet araçlarda kış lastiği zorunlu mu?

Resmi gazetede yayımlanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili usul ve esaslar hakkında tebliğ yönetmeliğine göre yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekmektedir.

İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir. Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay uzatabilir.

Kış Lastiğinin Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından açıklanan Kış Lastiği mevzuatına göre; Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliğinin 4mm, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerekiyor. Denetimlerde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmektedir.

Kış lastiği alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunlu ancak hususi araçlar için uzmanlar mutlaka araçlara kış lastiği takılmasını tavsiye ediyor. Çünkü kış lastiği, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiği ya da dört mevsim lastiklerine oranla daha iyi ve yüksek yol tutuş ve yüksek güvenlikli seyahat imkanı sağlıyor.

Üzerinde M ve S işareti veya kar tanesi işareti bulunan kış lastiğinde en önemli kriter diş derinliğidir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiklerinde diş derinliğinin en az 4mm olması gerekiyor. Kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise bu rakamın 1,6 mm’nin altında olmaması gerekiyor.

Kış lastiğinde dikkat edilmesi gereken bir başka husus da lastiğin üretim tarihidir. Lastik her ne kadar sıfır ve kullanılmamış olsa bile araç lastiklerinin bir raf ömrü olduğu için sürücülerin kış lastiği satın alırken mutlaka üretim tarihlerine bakmaları ve özellikle 4 yıl ve daha eski üretim tarihi olan lastiklerin alınmaması gerekiyor. Mümkünse o yıl içerisinde üretilmiş lastiklerin alınması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Bununla birlikte sadece karlı ve buzlu yollarda kullanılan sivri ve çivili lastikler de kış lastiği yerine geçmektedir.

Kış Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi kış lastiği takılmalı, kış lastiğinin kuralları nelerdir?

Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekir. Sadece buzlu ve karlı zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.

M+S Kış Lastiği nedir?

Kış lastiklerinin üzerinde bulunan “M+S” harfleri İngilizce “Mud; çamur ve Snow; kar” kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır. M+S lastiği (veya M&S, MS, M/S…) kısaca çamurlu ve karlı zeminlerde sürüşe uygun bir lastiktir.

M+S harfleri bütün kış lastiklerinde bulunur. Ancak, her M+S lastiği, kış lastiği değildir.  Nitekim bu işareti 4×4 lastiklerde, yaz lastikleri ve dört mevsim lastiklerinde ve hatta karavanlara yönelik yaz lastiklerinde bu işaret kullanılabilir.

Kış lastikleri ne zaman takılmalıdır?

Lastik değişimi 1 Aralık’tan önce yapılmalıdır. Kış lastiği taktırmak için bir lastik bayisine veya bir araç bakım merkezine gidebilirsiniz. Lastiğin araca takılması bir teknisyen tarafından gerçekleştirilmesi gereken belirli işlemler içerir. Lastik değiştirme işlemi 20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilir.

Diğer yandan sürüş ve seyahat güvenliği için en iyi zaman, sıcaklık 7 C’nin altına düşmeden veya ilk kar yağışından öncedir. Birçok sürücü, ilk kar yağışının ardından servis departmanlarının telaşını önlemek için Aralık ayı öncesinde kış lastikleri takıyor.

Lastik değişimi ücretleri 2024-2025

2024 yılında lastik değişim ücretleri, jant boyutuna ve hizmet türüne göre farklılık göstermektedir:

  • 13-14 inç jantlar: 600 TL civarında,
  • 15-16 inç jantlar: 750 TL,
  • 17 inç jantlar: 850 TL,
  • 18 inç jantlar: 950 TL,
  • 19 inç jantlar: 1.100 TL,
  • 20-21 inç jantlar: 1.250 TL civarında belirlenmiştir​

Ayrıca, lastik oteli (depolama hizmeti) genellikle değişim ücretine eşdeğer maliyettedir​

Bu fiyatlar şehir ve hizmet sağlayıcıya göre değişiklik gösterebilir. Özellikle balans ve rot ayarları ek hizmetler olarak ücretlendirilmektedir. Örneğin, 4 lastik değişimi ve balans ayarı toplamda 1.000-1.200 TL’ye kadar çıkabilir​

Hizmet almadan önce bulunduğunuz şehirdeki fiyatları araştırmanız faydalı olacaktır.

Kış Lastiğinin Faydaları Nelerdir?

Kış lastiği sadece kar yağdığında kullanmaz. O yüzden eskiden kar lastiği olarak bilinen bu ifade Kış Lastiği olarak adlandırılmaya başlandı. 7 derecenin altına düşen tüm sıcaklıklarda kauçuğun sertleşmesinden dolayı yaz lastiği değil kış lastiği kullanmak gerekir.

Sürüş ve seyahat güvenliği için mevsime göre doğru lastik seçimi önemlidir. Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastik gelir. Araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması ve yeterli diş derinliğinde olması gerekir.

Kış koşullarında karlı buzlu yollarda kış lastikleri daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Islak, sulu ve çamurlu zeminde aracın kayma riskini azaltır.

Islak bir zeminde lastik üzerindeki olukların lastiğin temas yüzeyindeki suyu yeterince tahliye edememesine suda kızaklama (aquaplanning) adı verilir. Oldukça tehlikeli olan suda kızaklama aracın kontrolünün kaybolmasına ve kazalara sebebiyet verebilir. Havanın soğuk olduğu kış koşullarında kış lastikleri söz konusu suda kızaklama ihtimaline karşı daha güvenli olacaktır.

Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor… Kış mevsiminde güvenli bir şekilde sürüş yapmamızı sağlayan kış lastiği uygulaması zorunludur.

Siz de araçlarınızda kış lastiği kullanın, sevdiklerinize güvenle ulaşın. Frene değil kurallara güvenelim.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün