Yaşam

Yuri Gecesi – Dünya Uzay Partisi 2024

Yuri Gecesi nedir, ne zaman kutlanır? Neden Yuri’nin Gecesini kutlarız? Yuri Gecesinin önemi ve amacı nedir? 12 Nisan 1961’de ne oldu? 12 Nisan Yuri Gecesi kısaca nasıl ortaya çıktı tarihçesi, kökeni nedir?

Yuri Gecesi nedir, ne zaman kutlanır? Neden Yuri’nin Gecesini kutlarız? Nisan ayı içerisinde kutlanan Yuri Gecesinin önemi ve amacı nedir? 12 Nisan’da hangi gün kutlanır? 12 Nisan 1961’de ne oldu? 12 Nisan Yuri Gecesi kısaca nasıl ortaya çıktı tarihçesi, kökeni nedir?

Yuri Gecesi

Yuri’nin Gecesi her yıl 12 Nisan’da kutlanır ve aynı zamanda popüler şekilde Dünya Uzay Partisi olarak da bilinir. Bu gün, uzaya çıkan ilk insanın yanı sıra insanlığın uzay araştırmalarındaki olağanüstü başarılarını anıyor. Aynı zamanda kozmosu keşfederken insanlığın bize getirdiği müzik, sanat, bilim, kültür ve birbirimizi kutluyor!

Gün, dünyayı bir araya getirmek, kim olduğumuzun en büyük parçalarını güçlendirmek ve nereye gittiğimize dair bir vizyon vermek için uzayı kullanmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, insanlar bir arada barış ve uyum içinde yaşarlarsa, uzay araştırmalarında ve astronomik bilimlerde büyük şeylerin olabileceğinin kavranmasının hedefliyor.

Bu tarihte ayrıca, ilk insanlı uzay uçuşundan tam 20 yıl sonra, 12 Nisan 1981’de Columbia’nın ilk Uzay Mekiği fırlatması olan STS-1 de anılmaktadır.

Uluslararası İnsanlı Uzay Uçuş Günü

12 Nisan’da Yuri Gagarin’in (SSCB) ilk insanlı uzay uçuşunun yıldönümünü kutlayan yıllık kutlama Uluslararası İnsanlı Uzay Uçuş Günü kutlamasıdır. Uçuşun 50. yıldönümünden birkaç gün önce, 7 Nisan 2011’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 65. oturumunda ilan edilmiştir.

Yuri’nin Gecesi’nin Tarihi

Yuri’nin Gecesi, 1999 yılında Loretta Hidalgo Whitesides, George T. Whitesides ve Trish Garner tarafından UNISPACE III konferansındaki Uzay Üretimi Forumu sırasında başlatıldı.

2000 yılında Sputnik I’in fırlatılışını özel olarak kutlamak isteyen Yuri’nin Gecesi Los Angeles’ta bir etkinlik olarak ilan edildi. Ancak Uzay Üretimi Forumu’ndan olanlar, aynı anda dünyanın dört bir yanındaki kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Bu yüzden Dünya Uzay Partisi doğdu.

Yuri’nin Gecesi, gelecek nesil kaşifleri eğitmeye ve geliştirmeye adanmış, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Etkinlikler düzenler, projelere ev sahipliği yapar ve yeni fikirlerin keşfedilmesini teşvik ederler.

Gün, uzay temalı partileri eğitim ve sosyal yardımla birleştiriyor. Bu kutlamalar, 12 Nisan 1961’de uzaya çıkan ilk insan olan Yuri Gagarin’in anısına düzenleniyor. Bu aynı zamanda ilk uzay mekiğinin 12 Nisan 1981’de fırlatılışının açılış kutlamasını da içeriyor. Yuri’nin Gecesi bilgi, logo, multimedya ve tanıtım ile gezegendeki merkezi etkinlik organizatörlerini destekler.

Bu etkinlikler, bir NASA Merkezinde tüm gece süren bir tekno ve teknoloji deneyiminden, bir film gösterimi ve yıldız gözlemine, bir barda veya barbeküde bir arkadaş toplantısına kadar değişebilir.

Yuri’nin Gecesi’nin misyonu, liderleri hayallerinin peşinden gitmeye, ortak bir vizyona dayalı topluluklar kurmaya, sosyal ve kültürel engeller arasında köprü kurmaya ve bilim okuryazarlığını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu gün ayrıca, bireylere gezegenimizi ve insanlığın geleceğini sahiplenmeleri için ilham vererek ‘Genel Bakış Etkisi’ni yaratmayı amaçlıyor.

Yuri Gagarin Kimdir? (Kısaca)

Bir marangozun oğlu olan Yuri Alekseyevich Gagarin, 9 Mart’ta Rusya’nın Klushino kasabasında doğdu. Gagarin, 1957’de Sovyet Hava Kuvvetleri’nde teğmen olarak görevlendirildi.

27 yaşındaki Gagarin, 1961 yılının 12 Nisan’ında sabahı saat 9:07’de “Poyekhali!” (Tercüme: “Hadi gidelim!”) anlamına gelen tek bir Rusça kelimeyle Vostok 1 uzay aracı kozmodromundan havalanan ve uzaya çıkan ilk insan oldu.

Tarihi başarısı açıklandıktan sonra, çekici ve alçakgönüllü Gagarin dünya çapında bir anda ünlü oldu. Kendisine Lenin Nişanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Sovyetler Birliği’nde onun için anıtlar dikildi ve sokaklar onun onuruna yeniden adlandırıldı.

Yuri Gagarin 27 Mart 1968’de rutin bir eğitim uçuşu sırasında bir kaza sonucu yaşamını yitirdi.

Yörüngesel uzay gemimle Dünya’nın etrafında dönerken gezegenimizin güzelliğine hayran kaldım. Dünyanın insanları, bu güzelliği korumamıza ve geliştirmemize izin verin – onu yok etmeyelim! – Yuri Gagarin

Yuri Gagarin uzayda ne yaptı?

12 Nisan 1961’de Gagarin Kazakistan, SSCB’deki Baikonur Cosmodrome’dan bir Vostok roketi ile yörüngeye fırlatıldı ve uzaya çıkan ilk insan oldu. Bir yörüngeyi tamamladıktan sonra, uzay aracının otomatik kontrolleri ile birlikte güvenli bir şekilde Dünya’ya geri döndü. Yuri Gagarin’in tüm yolculuğu yaklaşık 108 dakika sürdü.

Gagarin’in yolculuk esnasında, ‘Dünya mavi ve çok güzel. Harika görünüyor’ sözleri ise tarihe geçti.

Yuri Gagarin uzayda ne kadar kaldı?

Yuri Gagarin, Vostok-K roketiyle fırlatılan Vostok 3KA uzay aracında 1 saat 48 dakika (108 dakika) kalarak Dünya etrafındaki bir yörüngeyi tamamladı.

Uzayda yörüngesine giren ilk hayvan neydi?

Dünya çevresinde yörüngesel bir uzay uçuşu yapan ilk hayvan, 3 Kasım 1957’de Sovyet uzay aracı Sputnik 2’de bulunan köpek Laika’ydı.

2024 Yuri Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Yuri’nin Gecesi, uzay araştırmalarındaki kilometre taşlarını anmak için her 12 Nisan’da düzenlenen uluslararası bir kutlamadır. Yuri’nin Gecesi genellikle “Dünya Uzay Partisi” olarak adlandırılır.

Bugün uzaya ilk insanlı uçuşun 63. yıldönümü. 12 Nisan 1961’de Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu.Bu gece astronotlar ve daha birçok uzay meraklısı insan, 63 yıllık insanlı uzay uçuşunu kutluyor. Dünya Uzay Partisi ya da Yuri’nin Gecesi (Yuri’s Night) bu yıl 12 Nisan

Cuma gününe denk geliyor.

  • 2024 – 12 Nisan Cuma
  • 2025 – 12 Nisan Cumartesi
  • 2026 – 12 Nisan Pazar

Ayrıca 12 Nisan’da Rusya’da ve diğer bazı eski SSCB ülkelerinde Kozmonot Günü kutlanır. NASA astronotlarına ve onların başarılarına adanmış bir gün olan Astronotlar Günü, Ocak ayının son Cuma günü kutlanmaktadır.

İlk Yuri Gecesi Vostok 1’in uzaya fırlatıldığı tarihten tam 40 yıl sonra 12 Nisan 2001 tarihinde kutlanmıştır.

Yuri’nin Gecesi, yeni nesil uzay araştırmacılarını cesaretlendirmeye ve geliştirmeye adanmış olduğundan, gün hepimizde bilimsel düşünceyi teşvik ediyor. Bu uzay seyahati, insanlık tarihinde uzaya giden ilk insanın dönüm noktası olan bir olayı kutluyor. 1961’den beri, insanlığın uzay araştırmaları alanındaki ilerlemesi dikkat çekici olmuştur.

Yuri’nin Gecesi nasıl kutlanır?

Her yıl 12 Nisan veya yakın tarihlerde Yuri’nin Gecesi etkinlikleri uzay temalı partiler, eğitim ve sosyal yardımlarla birleştirilerek kutlanır. Partiler ve etkinlikler NASA merkezlerinde, müzelerde, planetaryumlarda, okullarda, barlarda, gece kulüplerinde, evlerde ve diğer yerlerde düzenlenmektedir. Çoğu zaman, konuklar gösterinin havasına katkıda bulunmak için çeşitli uzay temalı kıyafetler giymeye teşvik edilir.

2022 Yuri Gecesi Güncel Haberler

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya’ya yönelik yaptırımlardan uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin de nasibini aldı. ABD’de 160 kuruluşun katıldığı Uluslararası Uzay Sempozyomu, Yuri Gagarin’in ismini etkinliklerden kaldırdı.

ABD’nin Colorado eyaletinde gerçekleşen Uluslararası Uzay Sempozyumu, Yuri Gecesi etkinlikleri kapsamında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını gerekçe göstererek uzaya çıkan ilk insan olan Rus kozmonot Yuri Gagarin’in ismi sansürlendi.

Uluslararası Uzay Vakfı, uzay çalışmalarına devam eden yaklaşık 160 kuruluşun katılımcı olduğu etkinliklerden Gagarin’in isminin çıkarılmasına karar vermesinin ardından, “Yuri’nin Gecesi” isimli etkinlik “Uzay Kutlaması: Sıradakini Keşfet” olarak değiştirildi.

Bu yazılarda ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün