Kültür-SanatYaşam

15 Nisan Dünya Sanat Günü 2023

Dünya Sanat Günü nedir? Neden ve ne zaman kutlanıyor? Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan Dünya Sanat Günü mesajları ve sözleri

Dünya Sanat Günü nedir? Neden ve ne zaman kutlanıyor? Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan Dünya Sanat Günü mesajları ve Kültür Sanat haberleri

Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan tarihi, Dünya Sanat Günü olarak yaşama katkı sunan tüm dünyadaki sanatçılar ve sanatseverler için en özel gün olarak kutlanıyor. Bu özel günde bireyler, Sanat Günü’ne dair sorgulamalarını gerçekleştiriyor. Peki sanat neden önemlidir? 15 Nisan Dünya Ne günü? Sanat türleri nelerdir? 2023 Dünya Sanat Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Dünya Sanatçılar günü ne zaman?

Her yıl Nisan ayının 15. günü kutlanan Uluslararası Sanat Günü, 2023 yılında da çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu özel günde bireyler araştırmalarını sürdürürken, ‘Dünya Sanat Günü nedir, ne zamandan beri ve neden kutlanmaktadır?’ sorularına da cevap arıyor. Yazımızın detaylarından 15 Nisan Dünya genelinde kutlanan 2023 Sanat Gününün hikayesi, tarihçesi ile beraber merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

15 Nisan Dünya Sanat Günü

Sanat yüzyıllardır bu dünyada var olmuştur. Ne yazık ki, sanatın anlamı ve önemi yıllar içinde yavaş yavaş azaldı. 2012 yılı itibarıyla kutlanmaya başlanan Dünya Sanat Günü, her yıl Nisan ayının 15. günü kutlanan, sanat etkinlikleri düzenlenip cadde ve sokakların sanat eserleri ile süslenildiği bir gün olarak kabul edilir.

Sanat, zihni açar ve insanların dünyayı farklı bir bakış açısıyla görmelerine yardımcı olur. Yeni bir bakış açısı kazanmalarına yardımcı olur. Sanat evrenseldir ve dünyanın her yerindeki insanlar tarafından anlaşılabilir. Dil veya sınır engelleri yoktur.

2023 yılında 15 Nisan Cumartesi gününe denk gelmektedir.

  • 2023 – 15 Nisan Cumartesi
  • 2024 – 15 Nisan Pazartesi
  • 2025 – 15 Nisan Salı
  • 2026 – 15 Nisan Çarşamba
  • 2027 – 15 Nisan Perşembe

Meksika’nın en önemli kültür merkezlerinden biri ve Jalisco eyaletinin başkenti Guadalajara’da düzenlenen Uluslararası Sanat Derneği 17. Genel Kurulu’nda, 15 Nisan’ı Dünya Sanat Günü olarak ilan etmek üzere 2012 yılında yapılan ilk kutlama önerisi Genel Kurul tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

“Sanat, dünyadaki tüm insanlar için yaratıcılığı, yeniliği ve kültürel çeşitliliği besler ve bilgi paylaşımında ve merak ve diyaloğu teşvik etmede önemli bir rol oynar. Bunlar, sanatın her zaman sahip olduğu ve sanatçıların ve sanatsal özgürlüğün teşvik edildiği ve korunduğu ortamları desteklemeye devam edersek her zaman sahip olacağı niteliklerdir. Bu şekilde, sanatın gelişimini ilerletmek, özgür ve barışçıl bir dünyaya ulaşma araçlarımızı da geliştirecektir.” – UNESCO

Her yıl, 15 Nisan’da Sanat Günü kutlamaları, sanatsal yaratımlar ve toplum arasındaki bağları güçlendirmeye yardımcı oluyor, sanatsal ifadelerin çeşitliliği konusunda daha fazla farkındalığı teşvik ediyor ve sanatçıların sürdürülebilir kalkınmaya katkılarını vurguluyor. Kültür, kapsayıcı ve eşitlikçi eğitimin önünü açabileceğinden, aynı zamanda okullarda sanat eğitimine ışık tutmak için bir fırsattır.

Tarihçesi

Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, International Associations of Art (IAA), (Uluslararası Sanat Derneği)’ın 2011 yılında Meksika’da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır. Baykam, toplantıda Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Sanat Günü olarak kutlanmasını önermiş ve bu öneri çoğunluk oyu alarak kabul edilmiş ve her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day (WAD) olarak kutlanılması kararı alınmıştır.

Bu teklifin sponsorluğunu Türkiye’den Bedri Baykam üstlenmiştir. Teklifte katkı sunan Meksika’dan Rosa Maria Burillo Velasco, Fransa’dan Anne Pourny, Çin’den Liu Dawei, Kıbrıs’tan Christos Symeonides, İsveç’ten Anders Liden, Japonya’dan Kan Irie, Slovakya’dan Pavel Kral ve Mauritius’tan Dev Chooramun ve Norveç’ten Hilde Rognskog tarafından da imzalanmıştır.

15 Nisan 2012’deki ilk Dünya Sanat Günü, tüm IAA ulusal komiteleri ve aralarında Fransa, İsveç, Slovakya, Güney Afrika, Kıbrıs ve Venezuela’nın da bulunduğu 150 sanatçı tarafından evrensel kutlamaya yönelik amaçla desteklendi.

Etkinlikler, özel müze saatlerinden konferanslara ve daha fazlasına kadar çeşitlilik gösteriyordu. Örneğin Venezuela, Da Vinci onuruna tablolar, heykeller, baskılar, videolar ve daha fazlasını içeren açık hava sanat sergilerinin yanı sıra Floransalı bir yemek pişirme gösterisi düzenledi.

Sanat Günü artık bir “UNESCO GÜNÜ”

2018’in Ağustos ayında IAA Başkanı Bedri Baykam, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’e müracaat ederek, World Art Day’in uluslararası takvimde Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri olarak resmileşmesini talep etti.

Sanatın gelişmesini, yayılmasını ve beğenilmesini teşvik etmek için bir kutlama olan Dünya Sanat Günü, 2019’da UNESCO’nun Genel Konferansı’nın 40. oturumunda ilan edildi. Böylece Türkiyeli sanatçılarının 2011’de başlattıkları girişim, 8 yılın ardından dünyaya mal oldu ve 2020 tarihinden itibaren sürekli kutlanacak “Uluslararası UNESCO Günleri” arasındaki yerini aldı.

Sanatçılar ve sanatseverler için özel olan bu gün, özellikle Google Art Project tarafından çevrimiçi olarak da destekleniyor.

Türkiye’deki Sanat Günü Etkinlikleri ve Kutlamaları

Türkiye’de ilk Sanat Günü 15 Nisan 2012 tarihinde yapıldı. Bu kutlamalar İstanbul’da bulunan Abdi İpekçi caddesinde kurulan sahnede gerçekleşti. Ayrıca Maçka Demokrasi Parkı’nda bulunan UPSD Sanat Galerisi’nde gerçekleşen Sanat Sergisi’nin ardından Bring your own Bottle (Kendi Şişeni Getir) partisi düzenlendi.

Her yıl Türkiye’nin çeşitli illerinde ise bazı sanatsal etkinliklerle kutlanmış, İzmir’de Sokak tiyatrosu, dans – müzik, Resim – Fotoğraf – Heykel – Seramik, Sinema, Müzik, Bildiri, Söyleşi, Edebiyat ve Tiyatro sanat dallarında kutlamalar ve gösteriler yapılmıştır.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da toplu etkinlikler ve buluşmalarla bu özel günü kültür-sanat aktivitelerinden mahrum kalmadan evde birçok çevrim içi platforma ulaşarak doyasıya yaşayabilirsiniz.

Hangi Şehirler Sanatla Tanınır?

Roma, Paris, Viyana ve Kudüs gibi şehirler sanat ve kültürleriyle ünlüdür. Floransa, Mexico City, Venedik, Londra, Barselona ve Lagos da sanatla tanınır.

Yemek yapmak sanat mıdır?

Yemek yapmak bir sanat formu olarak kabul edilebilir. Örneğin bir pasta güzel bir sanat eseri olarak kabul edilebilir.

Dünya Sanatçılar günü ne zaman?

“Sanat, doğadan alınan ilhamdır.” Her yıl 25 Ekim’de Uluslararası Sanatçı Günü’nü kutluyoruz.

Sanat, sayısız şeyi kapsar. Hayatın güzelliğini ya da acı bir gerçeği tasvir eder. Tarihi, devrimleri, isyanları kaydeder ve bazen onlardan kurtulmanın bir yoludur. Kısacası sanatsız tarih ve kültür olmaz.

Sanat ve Ünlü Sanatçılar Hakkında 5 İlginç Gerçek

  1. Salvador Dali bir keresinde ünlü tablosu “Belleğin Azmi” ya da “Eriyen Saatler” (The Persistence of Memory) saatleri eritme fikrinin güneşte eridiğini gördüğü Camembert peynirinden geldiğini açıklamıştı.
  2. Mona Lisa ancak 1911’de çalındıktan sonra ün kazandı. Yaklaşık 350 yıl boyunca sadece birkaç eleştirmen ve bilim adamı bu tabloyu kutladı ve kabul etti!
  3. Sanat yarışmalarının Olimpiyatların bir parçası olduğunu biliyor muydunuz? Sanat yarışmaları, 1912’den 1948’e kadar olan ilk yıllarında modern Olimpiyat Oyunlarının bir parçasını oluşturdu. Madalyalar, spordan ilham alan sanat eserlerine verildi ve mimari, edebiyat, müzik, resim ve heykel olmak üzere beş kategoriye ayrıldı.
  4. Değerli taş resimleri Hindistan’ın Rajasthan kentinde doğdu. Ressamlar güzel sanat eserleri yaratmak için yakut, safir, yeşim, lapis lazuli vb. gibi değerli ve yarı değerli taşları ince toz halinde kullanırlar.
  5. Kabul edilen en genç sanatçı Picasso, daha yürümeyi öğrenmeden çizebilirdi! Ve ilk söylediği kelime “kalem” oldu.

Dünyanın en pahalı tablosu nedir?

Leonardo da Vinci’nin elinde kristal bir küre tutan İsa Mesih tasviri dünyanın en pahalı tablosudur. Salvator Mundi, Leonardo’nun öğrencileri ve diğerleri tarafından yaklaşık 12 bilinen örnekle en çok kopyalanan resimlerinden biridir.

Uzmanlar, Salvator Mundi (dünyanın kurtarıcısı) olarak bilinen parçaya 450 milyon doların üzerinde değer veriyor. Şu anda Mohammad bin Salman’a aittir.

Tablo nerede? Kesin olarak nerede olduğu bilinmiyor. Dünyanın en pahalı tablosu Suudi Arabistan’da bir yerde, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın emriyle gizlenmiş, , Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi’si… Çoğu gözlemci, muhtemelen Orta Doğu’da saklandığı konusunda hemfikir, ancak bazıları Cenevre’de vergiden muaf bir bölgede veya hatta Prens’in yarım milyar dolarlık yatında saklandığını düşünüyor.

Dünyanın Kurtarıcısı olarak İsa imajı, Christie’nin 2017 müzayedesinde Son da Vinci olarak fatura edildi ve burada bin Salman’ın bir vekiline 450 milyon $ (342 milyon £) rekor bir fiyatla satıldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün