Kültür-Sanat

Bodrum Camii ve Sarnıcı – Gezilecek, Keşfedilecek Yerler

Bodrum Camii ve Sarnıcı Hakkında kısa bilgiler, Gezilecek, Keşfedilecek Yerler arasında Doğu Roma döneminden kalma dini bir yapıdır. 

Bodrum Camii ve Sarnıcı Hakkında kısa bilgiler, Gezilecek, Keşfedilecek Yerler arasında Doğu Roma döneminden kalma dini bir yapıdır.

Bodrum Camii ve Sarnıcı

Bodrum Camii Bodrum Mesih Paşa Camii eski adıyla Myrelaion Kilisesi; Doğu Roma döneminden kalma dini bir yapıdır. Yapıyı İmparator I. Romanos’un, M.S. 920’li yıllarda kadınlar manastırının kilisesi olarak yaptırdığı bilinmektedir. Mür yağı yeri anlamındaki Myrelaion isminin nasıl verildiği konusunda açık bir bilgi yoktur.

Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

1203’deki büyük yangında harap olan kilise ve manastır 13. yy. sonuna doğru tekrar yapılırken, kilisenin altındaki yapı mezar şapeline dönüştürülmüştür. Latin istilasında zarar gören kilise, 14. yy.’da tadilat görmüştür. II. Bayezıd döneminde aslen Palaiologos hanedanı üyesi Sadrazam Mesih Paşa Kiliseyi 1501’de camiye çevirmiştir.

Mimari Yapısı

Mimari olarak Kilise tuğladan yapılmıştır. Dört destekli kapalı haç planındadır. Ana mekân yüksek ve pencereli bir kubbe ile örtülüdür. Yapının doğu tarafında, içten yarım yuvarlak, dıştan üç cepheli bir apsis ile iki yanında yonca biçiminde planlanmış hücreler bulunur. Kubbenin orijinal hali korunmuştur.

Caminin yanında bir de su sarnıcı vardır. Mirelaion Manastır Kilisesinin temelleri altındaki bu sarnıç günümüze son derece iyi bir durumda gelebilmiştir. Constantinus I dönemine ait olan buradaki bir yer altı mezar odası, sonradan sarnıca çevrilmiştir. Manastırın yapım tarihi kesin olmamakla beraber Constantinus V (740-775) zamanında terk edildiği ve sonra Romanus II (959-963) tarafından yeniden kullanıldığı bilinmektedir.

Bu bakımdan sarnıcın kesin olmamakla beraber VII. yüzyıl sonlarına doğru yapıldığı sanılmaktadır. Arazi konumundan ötürü güneydoğusu kayalara dayanan sarnıcın içerisi, taş duvarlarla örülmüştür. Bu yüzden de plânı değişik ölçüler göstermektedir.

Batı yönü 28×22 m doğu yönü de 21 m genişliğindedir. İçeride bulunan 2.50-2.90 m arasında değişen sütunlar tonozlu üst örtüyü taşımaktadır.  Mirelaion Sarnıcı 1966’da Alman Arkeoloji Enstitüsü ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin ortak çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Kilisenin yanında bugün mağaza olarak kullanılan sarnıcın 30 m çapındaki çatısını, çoğu orijinal ve yükseklikleri 2.5 – 2.9 m arasında değişen 75 sütun taşımaktadır.

Bodrum Camii ve Sarnıcı Nerede?

İstanbul Fatih semtinde bulunan Bodrum Camii ve Sarnıcı tarihi mekana nasıl gidilir?

  • Adres: Mesihpaşa Mh. 3413 Fatih / İstanbul
  • İletişim Bilgileri: (0212) 491 16 63
  • Açılış & Kapanış Saatleri: 24 Saat Açık
  • Kurum: Fatih İlçe Müftülüğü

Kültür Sanat Kategorisi içerisinde Bodrum Camii ve Sarnıcı nedir? Nerede bulunur? Geçmişten günümüze tarihi hakkında genel bilgiler

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün