GündemYaşam

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2024

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir ve neden kutlanır? 8 Mart günü önemi nedir? Dünya kadınlar günü neden ve nasıl ortaya çıkmıştır?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir ve neden kutlanır? 8 Mart günü önemi nedir? Dünya kadınlar günü neden ve nasıl ortaya çıkmıştır? 8 Mart 1857 katliamı nedir? Kadınlar gününün tarihçesi, dünya kadınlar günü etkinlikleri, Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması ile ilgili yazımızda…

2024 yılı Dünya Kadınlar günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Kadınlar Günü’nün önemi nedir ve neden kutlanır? Türkiye’de ilk kadınlar günü ne zaman kutlandı? Kadınlar gününün rengi nedir? Mor rengin Dünya Kadınlar Günü ile ne ilgisi var? İşte Kadınlar Günü hakkında bilmediğiniz ilginç gerçekler…

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü (8 Mart), kadınların tarihi, kültürel ve politik başarılarını kutlayan küresel bir gündür. Kadının varlığı, kadın hakları ve egemenliğini yaşatmak adına kutlanan bu gün ayrıca Dünya çapında cinsiyet eşitsizliğine karşı harekete geçilmesine destek olarak ortaya çıkmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, kadınların siyasi, kültürel ve sosyal alanlarda elde ettikleri haklar ve hakları için verdikleri mücadelede elde ettikleri başarılar kutlanıyor.

İnsan hakları temelinde kadınların maruz kaldığı haksızlıklar ve zorbalıklar, ayrımcılıklar ve şiddet bu günde daha yüksek sesle dile getiriliyor. 8 Mart günü Türkiye genelinde, Dünya Kadınlar Gününde kadınların ne kadar değerli oldukları bir kez daha ortaya koyacak kutlamalar gerçekleştirilecek.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta dünyada ve ülkemizde kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

8 Mart günü, kökeni ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasına dayanan Dünya Kadınlar Günü 1857’den bu yana dünya genelinde kutlanıyor.

Dünya Kadınlar Günü teması

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, bu yıl 8 Mart’ta kutlanacak olan Dünya Kadınlar günü 2024 teması “Kadınlara Yatırım Yapın: İlerlemeyi Hızlandırın” olduğunu açıkladı.

8 Mart 2024 Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler’in katılımıyla “Kadınlara Yatırım Yapın: İlerlemeyi Hızlandırın” teması altında kutlanıyor.

Dünya, jeopolitik çatışmalardan artan yoksulluk düzeylerine ve iklim değişikliğinin artan etkilerine kadar pek çok krizle karşı karşıya. Bu zorluklar ancak kadınları güçlendiren çözümlerle çözülebilir. Kadınlara yatırım yaparak değişimi tetikleyebilir ve herkes için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha eşit bir dünyaya geçişi hızlandırabiliriz.

BM 2023 raporlarına göre;

  • 360 milyar dolar; Cinsiyet eşitliğini sağlamak için yılda 360 milyar dolara ihtiyaç var.
  • Kişi başına düşen GSYH’yi %20 oranında artırmak cinsiyet eşitsizliğinin kapatılmasıyla sağlanabilir
  • % 20 ; Cinsiyet eşitsizliğinin kapatılması kişi başına düşen GSYH’yi yüzde 20 artırabilir.
  • Bakım hizmetlerine yatırım yapılarak 2030 yılına kadar 300 milyon iş yaratılacak
  • Bakımdaki açıkların kapatılması ve hizmetlerin insana yakışır işlerle genişletilmesi, 2035 yılına kadar neredeyse 300 milyon yeni iş olanağı yaratabilir.

Kadınlara yatırım yapmak ve cinsiyet eşitliğini desteklemek, toplumdaki herkesin gelişebileceği bir geleceği hızlandırır ve herkes için sınırsız fırsatlar ve güçle dolu bir dünya yaratır.

İnovasyona, teknolojiye ve dijital eğitime toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım, kadın ve kız çocuklarının hakları ve yurttaş katılımı konusundaki farkındalıklarını artırabilir. Dijital teknolojideki gelişmeler, kalkınma ve insani zorlukları ele almak ve 2030 BM Gündemi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için büyük fırsatlar sunuyor.

Kadınlar Günü’nü Google doodle ile kutluyor!

Dünyaca ünlü arama motoru Google, bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel bir tasarımla hazırladığı doodle ile kadınların kadınları desteklediği pek çok yolu kutlayarak onurlandırıyor.

Dünya genelinde tüm ülkelerde 8 Mart’ta kutlanan Kadınlar Günü’nün ana sayfasında yer veren Google, her yaştan, farklı ırk ve milleten kadın görseline yer veriyor. Tasarımda kadınların farklı meslek gruplarında olduğu vurgulanarak bu anlamlı gün bir kez daha ön plana çıkarılıyor.

Dünya Kadınlar Günü 2023
International Women’s Day 2023 / Google Doodle

Her bir “GOOGLE” mektubundaki kısa hikayeler, dünyanın her yerindeki kadınların ilerlemek ve birbirlerinin yaşam kalitelerini yükseltmek için birbirlerini desteklediği pek çok alandan yalnızca birkaçını vurguluyor.

  • Her yerdeki kadınların hayatlarının merkezinde yer alan konularda ilerlemeyi savunan nüfuz sahibi kadınlar.
  • Keşfetmek, öğrenmek ve haklarını savunmak için bir araya gelen kadınlar.
  • Hayatın her kesiminden insanlara birincil bakıcı olan kadınlar.
  • Annelik konusunda birbirleri için kritik destek sistemleri olan kadınlar.

Dünyanın dört bir yanında, hayatın her alanında birbirini destekleyen kadınların onuruna Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Dünya Kadınlar Günü neden kutlanır?

Kadınlar Günü, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi başarılarını kutlamak ve kadın hakları ile cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmak için dünya genelinde her yıl 8 Mart günü kutlanıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, dünya genelinde konferanslar, paneller, ödül törenleri, yürüyüşler ve diğer etkinlikler aracılığıyla kadınların başarıları vurgulanır ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mesajlar verilir.

8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg‘dur.

1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılmıştı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

Zetkin’in bu önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştı.

İşte 8 Mart’ın hikayesi:

8 Mart 1857’de New York’ta bulunan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, daha iyi çalışma koşulları için ve 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle tekstil fabrikasında greve başladı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi.

Kadınların örgütlediği bu grevi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak yaşamını yitirmişti. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

Clara Zetkin Tarafından Önerildi…

1910 yılında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleştirilen İkinci Enternasyonal’e bağlı Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kadın ve emek mücadelesi masaya yatırılmıştı.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, bu konferansta yaptığı konuşmada kadınlar için bir mücadele günü belirlenmesi gerektiğini söylemişti.

Zetkin’in önerisi kabul edilmiş, her ülkenin sosyalist kadınlarının her yıl aynı gün, kendi ülkelerinin işçi sınıfı örgütleriyle mutabakat içinde bir kadınlar günü düzenlemesi kararlaştırılmıştır.

Dünya Kadınlar Günü’nün Ortaya Çıkışı

Kopenhag’da gerçekleştirilen konferanstan sonraki yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılıyordu.

Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirildi.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.

16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye’de 8 Mart Günü Kutlaması

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha geniş ve yaygın olarak kutlanmaya başlandı. 12 Eylül 1980 darbe dönemi sonrasında dört yıl kutlama yapılmasa da 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü yasaklandı.

Beyoğlu Kaymakamlığı İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bugün Taksim’de düzenlenecek 21. Feminist Gece Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Beyoğlu Kaymakamlığı, yasak kararını internet sitesinden duyurdu. Gelenekselleşen feminist gece yürüyüşünü “toplumsal huzur ve barışın bozulabileceği” gerekçesiyle yasaklayan Kaymakamlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlarda, Feminist Gece Yürüyüşü adı altında 8 Mart 2023 günü saat 19.30’da Taksim Meydanı ve çevresindeki muhtelif alanlarda toplantı, gösteri yürüyüşü vb. açık alan etkinliklerinin yapılacağı anlaşılmıştır. Öncelikle İstanbul ili sınırları içerisinde toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenebilecek alan ve güzergahlar 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6. maddesi gereğince Valilik Makamının 373162 ve 390438 sayılı Olur’u ile belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Sosyal medya üzerinde toplanma çağrılarının yapıldığı Taksim Meydanı da dahil olmak üzere Beyoğlu ilçesinde hiçbir meydan, cadde ve alan toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak belirlenmiş alanlardan değildir.

Ayrıca sosyal medya üzerinden çeşitli kesimlerin yaptığı paylaşımlar göz önüne alındığında yapılması planlanan toplantının toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplumun bir kesiminde infial uyandırabileceği, toplantıyı gerçekleştirmek isteyen gruplar/şahıslar ile diğer gruplar arasında sözlü, fiziksel ve provakatif amaçlı saldırıların olabileceği ve toplumsal huzur ve barışın bozulabileceği; toplantı ve gösteriye terör örgütlerine müzahir grupların da katılabileceği ve  toplantıyı kendi amaçları yönünde suistimal edebilecekleri, bu durumun ise kamu düzeni ve milli güvenliği tehlikeye düşürebileceği; toplantı ve yürüyüşün yapılmasının planlandığı meydan ve caddelerin bulunduğu bölgenin ülkemizin en yoğun yaya ve araç trafiğine sahip yer olması, bölgenin kültür, turizm ve ticaret yönünden yüksek potansiyeli nedeniyle dükkan, otel vb. işyerlerinin çokça bulunması nedeniyle kişilerin seyahat ve çalışma özgürlüklerini kullanmasının ciddi oranda tehlikeye düşebileceği değerlendirilmektedir.”

Kadınlar Günü Gelenekleri

Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının ilerlemesini kutlamak için bir araya geldikçe, kendilerine çiçek veya başka hediyeler veren erkeklerden bolca destek alıyorlar. Bu gelenek eğitim kurumlarına ve işyerlerine kadar uzanıyor. İlham veren kadın liderler ve hayatın farklı alanlarında başarı hikayeleri olan kadınlar, dünyanın her yerindeki diğer kadınları cesaretlendirmek ve etkilemek için ön plana çıkıyor.

İspanya ve Türkiye’de bu gün siyasi faaliyetler ve protestolar düzenleniyor. Amaç, politika yapımında değişimi motive etmektir. Çin’de, kadınlara genellikle işten yarım gün izin verilir ve genel olarak işte ve evde özel muamele görürler.

Dünya Kadınlar Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

2024 yılı Mart ayı içerisinde kutlanan Dünya Kadınlar günü 8 Mart Cuma gününe denk gelmektedir.

  • 2024 – 8 Mart Cuma
  • 2025 – 8 Mart Cumartesi
  • 2026 – 8 Mart Pazar
  • 2027 – 8 Mart Pazartesi

Mor Renk ve Dünya Kadınlar Günü

Birleşik Krallık’taki Kadınların Sosyal ve Siyasi Birliği, 1908’de kadınların eşitliğini simgelemek için mor, yeşil ve beyaz renkleri kullanmaya başladı. Tarihsel olarak mor, adalet ve haysiyeti ifade eden bir renkti ve şimdi kadınları temsil etmek için kullanılıyor. Yeşil, umudun sembolüdür. Bugün mor, Dünya Kadınlar Günü’nün rengidir ve yeşil ile birleştiğinde feminist hareketi temsil eder.

“Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun…

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün