SağlıkYaşam

Muz Yemek Ruh Halinizi İyileştirir mi?

Muz yemek ruh halinizi iyileştirir mi? Muz hangi hastalıklara iyi gelir? Muz ruh hali için iyi bir besin mi? Muz yemek depresyona yardımcı olur mu?

Muz yemek ruh halinizi iyileştirir mi? Muzun faydaları nelerdir? Muz hangi hastalıklara iyi gelir? Muz ruh hali için iyi bir besin mi? Muz yemek depresyona yardımcı olur mu? Muz yemek insanı mutlu eder mi? Depresyonla mücadeleye yardımcı yiyecekler nelerdir? Hangi yiyecekler ruh halinizi yükseltir? Muz anksiyete ve depresyona iyi gelir mi?

Muz Yemek Ruh Halinizi İyileştirir mi?

Ruh sağlığının en çok gözden kaçan yönlerinden biri beslenmedir. Aldığımız gıdalar, fiziksel sağlığımızın yanı sıra zihinsel ve duygusal sağlığımızda da önemli bir rol oynar.

Evet, muzlar sağlıklı bir zihin için harikadır. Muz yemek ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni, muzun serotonin üretimine yardımcı olan bir amino asit olan triptofanı etkilemesidir.

Serotonin, doğal olarak oluşan bir nörotransmiter – beyindeki nöronlar arasında mesaj gönderen bir kimyasal türüdür. Vücut kendi başına serotonin yapabilir, ancak bazen en iyi şekilde işlev görmemiz için gereken miktarda değil.

Serotoninin en önemli işlevlerinden biri ruh halini dengelemek olduğundan, muhtemelen depresyonla ilişkili serotonin düzeylerini duymuşsunuzdur. Ek olarak, kimyasal genel olarak iyi olma hissine katkıda bulunur, bu nedenle beyindeki serotonin seviyelerini artırmak için çeşitli antidepresan ilaçlar tasarlanmıştır.

Ancak, bu ilaçlar tek serotonin kaynağı değildir. Doğal olarak yediğimiz gıdaların çoğu serotonin içerir. Muz, serotoninin ruh halini iyileştiren faydalarını desteklemeye yardımcı olabilecek besleyici gıdaların başlıca örneğidir.

Muz: Serotonininizi Doğal Olarak Artıran Süper Yiyecek

Muz serotonin içerirken, atıştırmalık olarak bir tane almak moralinizi hemen yükseltmez. Diğer formlardan farklı olarak, muzda bulunan serotonin kan-beyin bariyerini geçmez, bu da vücut tarafından doğal olarak üretilen serotonini desteklemek için beyne giremeyeceği anlamına gelir.

Ancak araştırmalar, muzların beynin üretebildiği serotonin miktarını artırarak daha dolaylı bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Vücudun serotonini düzgün bir şekilde yapmak ve kullanmak için B6 vitamini de dahil olmak üzere diğer besinlere ihtiyacı vardır ve muz bu vitaminin özellikle zengin bir kaynağıdır.

B6 vitamini açısından yetersiz bir diyet düşük serotonin seviyelerine katkıda bulunuyorsa, diyet değişiklikleri yardımcı olabilir – ancak bu, günde bir muz yemenin ruh halinizi iyileştirmek için yeterli olacağı anlamına gelmez.

Yetişkinler için (19-50 yaş arası), önerilen günlük B6 vitamini miktarı (RDA) 1,3 miligramdır (mg). Tek bir orta boy muzda 0.4 mg (RDA’nın yaklaşık %20’si) bulunur. Yalnızca muzdan yeterli miktarda B6 vitamini almak için günde beş (tam anlamıyla bir demet) yemeniz gerekir.

Muzlar mucizevi bir şekilde ruh halinizi iyileştirmeye veya moodunuzu artırmaya yardımcı olmayabilir, ancak bu onların besinsel olarak değersiz oldukları anlamına gelmez. Birincisi, muzun kalorisi düşüktür (ortalama 105 kalori) ve neredeyse hiç yağ içermez.

Bir orta boy muz (17-20 cm, 118 gram), önerilen günlük değerin %12’si olan yaklaşık 3,1 gram lif içerir.

Muz aynı zamanda, kalp ve diğer kasların yanı sıra sinirlerdeki hücreleri destekleyen bir elektrolit olan zengin bir potasyum kaynağıdır. Diyetinizde çok az potasyum bulunması, yüksek tansiyon (hipertansiyon) dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa katkıda bulunabilir.

Ayrıca muzdan yeterli dozda bağışıklık destekleyici C vitamini alacaksınız; bu da günlük değerinizin yaklaşık %17’sine karşılık gelir.

Muz Yemek İçin 9 Sağlıklı Neden!

Muz yemek, önemli sayıda rahatsızlığın üstesinden gelmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. Muz üç doğal şeker içerir – sakaroz, fruktoz ve lifle birlikte glikoz. Ve araştırmalar, sadece iki muzun 90 dakikalık yorucu bir egzersiz için yeterli enerji sağladığını kanıtlamıştır.

Yine de, muzların formda kalmanıza yardımcı olmasının tek yolu enerji değildir. Muz yemek, günlük diyetinize eklendiğinde önemli sayıda hastalık ve durumun üstesinden gelmeye veya bunları önlemeye yardımcı olabilir.

  1. Anemi: Demir içeriği yüksek olan muz, kanda anemiyi önlemeye yardımcı olan hemoglobin üretimine yardımcı olabilir.
  2. Kabızlık: Lif oranı yüksek olan muzlar, normal bağırsak hareketini geri kazanmaya yardımcı olur ve laksatif kullanmadan doğal olarak sorunun üstesinden gelmenizi sağlar.
  3. Depresyon: MIND ruh sağlığı yardım kuruluşu tarafından depresyondan mustarip insanlar arasında yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, çoğu kişi bir muz yedikten sonra çok daha iyi hissetmiştir. Bunun nedeni, muzların, vücudun serotonine dönüştürdüğü, sizi rahatlattığı, ruh halinizi iyileştirdiği ve genellikle daha mutlu hissettirdiği bilinen bir protein türü olan triptofan içermesidir.
  4. Mide ekşimesi: Muz vücutta doğal bir antasit (Asidi nötralize yapan) etkiye sahiptir. Mide ekşimesi çekiyorsanız, yatıştırıcı bir rahatlama için bir muz yemeyi deneyin.
  5. Yüksek Tansiyon: Bu eşsiz tropik meyve potasyum açısından son derece yüksek, ancak tuz oranı düşük olduğundan yüksek tansiyonun yönetilmesine yardımcı olmak için mükemmeldir. Öyle ki, ABD Gıda ve İlaç İdaresi, muz endüstrisinin, meyvenin yüksek tansiyon ve felç riskini azaltma kabiliyeti konusunda resmi iddialarda bulunmasına izin vermiştir.
  6. Sabah Hastalığı: Öğün aralarında muz atıştırmak, kan şekerini yükseltmeye ve sabah bulantılarını önlemeye yardımcı olur.
  7. Sinirler: Muz, sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olan B vitaminleri bakımından yüksektir.
  8. PMS (Premenstrüel sendrom): Muzun içerdiği B6 vitamini, ruh hali değişimleri, yemek yeme isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon dahil olmak üzere çok çeşitli belirti için ruh halinizi etkileyebilecek kan şekeri seviyelerini düzenler.
  9. İnme: Araştırmaya göre, düzenli bir diyetin parçası olarak muz yemek, felç nedeniyle ölüm riskini %40’a kadar azaltabilir!

Diğer Mood Artırıcı Gıdalar

Muz hayranı değilseniz, aralarından seçim yapabileceğiniz serotonin ve B6 vitamini açısından zengin başka yiyecekler de var.

Örneğin, sığır karaciğeri, sarı yüzgeçli ton balığı, somon balığı ve tavuk göğsü gibi çeşitli protein kaynaklarından B6 vitamini alabilirsiniz.

B6 vitamininin karbonhidrat kaynakları arasında, güçlendirilmiş tahıllar ve patatesler bulunur. Bir fincan haşlanmış patates, orta boy bir muz kadar B6 vitamini içerir.

Balık ve kümes hayvanları gibi çeşitli B6 bakımından zengin gıdalar da serotonin içerir. Hindi ve tavuk eti ise ayrıca ruh hali için başka bir önemli besin içerir: triptofan adı verilen bir amino asit.

Triptofan beyinde üretilen serotoninin öncüsüdür ve vücut onsuz nörotransmitter yapamaz.

Bir diğer önemli bileşik olan 5-Hidroksitriptofan (5-HTP) de triptofan kullanır. Vücut çok az üretiyorsa, 5 -HTP besin takviyesi olarak da alınabilir.

Araştırmalar, antidepresanlarla eşleştirildiğinde, ekin depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak, bu iddiaları güçlendirmek için ek araştırma ve klinik denemelere ihtiyaç vardır.

5-HTP Depresyonu Tedavi Edebilir mi?

Muz, hindi ve nohutla birlikte, vücudun nörotransmitter üretmek için ihtiyaç duyduğu diğer temel besinlerin yanı sıra doğal serotonin kaynakları olan birçok başka gıda vardır, örneğin:

  • Yağlı balıklar (ton balığı ve uskumru gibi)
  • Kuruyemiş ve tohumlar (özellikle ceviz ve keten tohumu)
  • Fasulye (böbrek fasulye, barbunya ve siyah fasulye gibi)
  • Taze ürünler (ıspanak veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler)
  • Probiyotik/fermente gıdalar (kefir, yoğurt ve tofu gibi)

Besleyici ve dengeli beslenme fiziksel ve zihinsel sağlığınız için faydalı olsa da, depresyon için “her derde deva” olabilecek “ruh halini yükselten” bir yiyecek yoktur.

Sonuç olarak;

Araştırmalar, sağlıklı vücut fonksiyonlarını ve ruh halini desteklemek için diyet değişikliklerinin, depresyon için başarılı bir tedavi planının bir yönü olabileceğini gösteriyor.

Moodunuzu yüksek tutmak ve iyi bir ruh hali için yeme şeklinizi değiştirmeye karar verebilirsiniz. Bununla birlikte, tüm beslenme ve zihinsel sağlık ihtiyaçlarınızın karşılandığından emin olmak için doktorunuzun yanı sıra kayıtlı bir diyetisyen ve terapist gibi diğer kişilerin desteğini aldığınızdan emin olmak en iyisidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün