Yaşam

14 Mart Pi günü nedir? Neden kutlanıyor?

Pi günü nedir? Neden ve ne zaman kutlanıyor? Pi sayısı kaçtır? Peki Pi Günü ilan edilmesinin amacı nedir? 2023 Dünya Pi günü hangi tarihe denk geliyor? İşte Pi Günü hakkında ilginç bilgiler...

Pi günü nedir? Neden ve ne zaman kutlanıyor? Pi sayısı kaçtır? Peki Pi Günü ilan edilmesinin amacı nedir? 2023 Dünya Pi günü hangi tarihe denk geliyor? Pi sayısının önemi nedir? Pi sayısını kim buldu? Pi sayısının değeri kaçtır? Uluslararası Matematik Günü ve Pi Günü aynı tarihte mi kutlanıyor? İşte Pi Günü, pi sayısı ve Matematik hakkında ilginç ve detaylı bilgiler…

Yaşamımızda bir çok alanda biz fark etmesek de karşımıza çıkan ve meşhur matematik sabiti olarak bilinen pi sayısı hakkında merak edilenler, bilinen ve bilinmeyen tüm gerçekleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Pi günü nedir?

Pi Günü, ünlü matematik sabiti π (pi) sayısının özel olarak kabul edildiği ve her yıl 14 Mart’ta kutlanan bir gündür. Pi Günü (Pi Day), 3, 1 ve 4’ün π’nin ilk üç önemli basamağı olduğu için 14 Mart’ta (ay / gün formatında 3/14) denk gelmesi sebebiyle 2009 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi tarafından oluşturulmuştur.

Pi Günü her yıl turta yapmak, turta yemek ve π’nin önemini tartışmak gibi birkaç farklı şekilde kutlanmaktadır. Pi ve pastanın İngilizce’de karşılığı “pie” ile sesteş sözcükler olması ve turta şeklinin dairesel olması nedeniyle, bireyler genel olarak Pi gününü turta yaparak kutlamaktadır.

Pi Günü Tarihi

Bu özel günün bilinen ilk ve resmi büyük ölçekli kutlaması 1988 yılında Amerikalı Fizikçi Larry Shaw tarafından bilim, teknoloji ve sanat müzesi olan San Francisco Exploratorium’da düzenlendi. Günümüzde hala Exploratorium, Pi Günü kutlamaları düzenlemeye devam etmektedir.

12 Mart 2009’da ABD Temsilciler Meclisi, 14 Mart 2009’u Ulusal Pi Günü olarak belirleyen ancak bağlayıcı olmayan bir kararı (111 H. Res. 224) kabul etti.

Kasım 2019 yılında UNESCO’nun 40. Genel Konferansında Pi Günü aynı zamdan Uluslararası Matematik Günü olarak belirlendi.

Ayrıca 2014 yılının Mart ayının tamamı (3/14) bilim insanları tarafından “Pi Ayı” olarak görüldü. 2015 yılında 14 Mart “Süper Pi Günü” olarak kutlandı. Çünkü, tarih, ay / gün / yıl formatında 3/14/15 olarak oluşturulduğu için olağanüstü bir öneme sahipti. 9: 26: 53’te, tarih ve saat birlikte π’nin ilk 10 hanesini temsil ediyordu.

Einstein, Princeton’da yaşıyordu ve Institute for Advanced Study’de çalışıyordu ve ayrıca, Einstein’ın doğum gününün 14 Mart’a denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür. Çünkü ünlü Fizik bilgini ve teorik fizikçi Albert Einstein, Almanya’nın Ulm kentinde 14 Mart 1879’de doğmuştur.

14 Mart Pi Günü

Pi Sayısı Kaçtır?

Matematikte Pi (π) sabit bir sayıdır ve bir dairenin çevresinin çapına oranıdır. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir. Pi sayısı, yaklaşık 3,14 veya 22 / 7’ye eşit olan ve bir Yunan harfi π ile temsil edilen irrasyonel matematik sabitidir. Pi (Yunanca “π” harfi), matematikte bir sabiti temsil etmek için kullanılan semboldür. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.

Pi Sayısı, çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere matematik, geometri ve fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.

İsviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda, bu sembolü kullandı. Euler’den önce gelen bazı matematikçiler tarafından da, bu sembol kullanılmıştır. Ancak, Leonard Euler’den sonra gelen, tüm matematikçiler bu sembolü benimseyip kullandılar.

Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe ismini yazdırmıştır.

İşte sizi başlatmak için virgülden sonraki ilk on rakamı 3.1415926535.

Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14’tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383… şeklinde devam etmektedir.

Pi Günüyle ilgili ilginç detaylar

Bir hesap makinesine π yazıp ENTER tuşuna bastığınızda, 3.141592654 sonucunu verecektir, bu değerin doğru olması nedeniyle değil, bir hesap makinesinin ekranı genellikle 10 basamakla sınırlı olduğu içindir. Pi irrasyonel bir sayıdır (sonsuza kadar devam eden bir ondalık sayıdır ve tekrar eden bir model yoktur), en sık olarak ondalık 3.14 veya kesir 22/7 ile yaklaşık olarak hesaplanır.

Dünyanın birçok yerinde matematikçiler tarafından matematik – geometri olimpiyatları düzenlenmekle birlikte, pi sayısının virgülden sonraki kısımda en çok yer alan rakamlarını ezberleme yarışmaları yapılmaktadır.

“Bay Beyin” lakabıyla anılmakta olan Daniel Tammet, 14 Mart 2004’te Pi sayısının virgülden sonraki kısmında yer alan 22.514 basamağını beş saat dokuz dakikada ezbere okumuş ve dünya tarihinde oldukça önemli bir rekora imza atmıştır.

En uzun pi hesaplama rekoru Fabrice Bellard tarafından hesaplanmıştı. Fransız bir bilgisayar programcısı Fabrice Bellard, 2010 yılında Chudnovsky algoritması kullanarak 2 trilyon 700 milyar rakamdan oluşan sayının ilk 2.699.999.990.000 basamağını bulmuştur.

  • Arşimet, 3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak hesaplamıştır.
  • Mısırlılar 3,1605, Babilliler 3.1/8, Batlamyus 3,14166 olarak kullanmıştır.
  • İtalyan Lazzarini 3,1415926, Fibonacci ise 3.141818 ile işlem yapıyordu.

Pi ile turtanın İngilizcesi “Pie”ın okunuşu aynı olduğu için yurt dışında pi ile turta arasında sıkı bir ilişki vardır. Pi günü Pi turtaları ile kutlanır.

Pi sayısının bir milyarıncı basamağı 9’dur

Matematiksel sabit pi (π) ve bunun bir dairenin çevresi veya bir kürenin hacmi gibi şeyleri hesaplamak için nasıl kullanılabileceğini zaten biliyor olabilirsiniz. Ancak pi’nin NASA bilim adamları ve mühendisleri tarafından diğer gezegenleri keşfetmek için her zaman kullanıldığını biliyor muydunuz?

NASA Jet Tahrik Laboratuvarı (Jet Propulsion Laboratory –JPL) gezegenler arası navigasyon için olan en yüksek doğruluk hesaplamaları için yalnızca 3.14’ü değil 3.141592653589793 kullanıyor.

Pi Gününü neden kutluyoruz?

Pi Günü, ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Peki Pi Günü ilan edilmesinin amacı nedir?

İrrasyonel sayıların belirli rakamları belirsiz kaldıkça, π’nin gizemi heyecan verici akademisyenleri üzerinde çalışmaya devamlı teşvik etmiştir. Bu benzersiz sabit, çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere matematik, geometri ve fizik, kimya gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir.

Pi Gününün resmi sebebi matematikteki çalışmalara saygı duymak olsa da pek çok kişi π gününün, daha çok bir akademi kutlaması olduğuna inanıyor. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki okullar, kolejler ve müzeler kutlamaları destekliyor.

2020’de, birçok ülke COVID-19 endişeleri nedeniyle bazı etkinlikleri iptal etti veya değiştirdi. Bu günde, bireylerin Pi sayısının öğrenmesi ve kimin en uzağa gidebileceğini görmesi gibi birkaç egzersizle dünya çapında farklı kutlamalar gerçekleştirilmişti.

Müzelerde ve Bilim merkezlerinde eğitim programları, müzik, pi ezberleme yarışmaları, sayısal zevkle birlikte pizza turtası (meyveli turta vb) lezzetli besleyici şeylerle etkinlikler düzenlenir.

14 Mart Pi Günü Pastası

Ayrıca bilmeniz gereken;

Pi Yaklaşım Günü (Pi Approximation Day) 22 Temmuz’da (gün / ay formatında 22/7) kutlanıyor. Çünkü 22⁄7 kesiri π’nin ortak bir yaklaşık değeridir.

Matematik sabiti Tau için Tau Günü olarak adlandırılan İki Pi Günü, Yunanca tau (τ) harfi ile de bilinen 2 π Günü, 28 Haziran’da (ay / gün biçiminde 6/28) kutlanır.

2023 Dünya Pi Günü Ne Zaman?

Dünyada 14 Mart, tarihin 3,14 sayısına benzemesinden dolayı Pi Günü olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla 14 Mart 2023 Salı günü Dünya Pi (π) Günü olarak kutlanacak. Pi, bir dairenin çevresinin çapına oranıdır ve pasta muhtemelen en iyi dairesel besindir. Pazar günü ikisinin de varlığını kutlayabilirsiniz.

Aynı zamanda Uluslararası Matematik Günü 14 Mart’tır veya Pi Günü olarak da bilinir. Çünkü matematiksel sabit π (pi) 3,14’e yuvarlanabilir. Kasım 2019’da UNESCO’nun 40. Genel Konferansnda, 14 Mart Pi Günü Uluslararası Matematik Günü olarak belirlendi.

Siz de bu 14 Mart’ta içinizdeki matematik merakını kanalize edin ve herkesin en sevdiği bitmeyen sayıyı yemeye ve kutlamaya hazırlanın.

İlginizi çekebilecek konular

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün