Yaşam

2023 Güneş ve Ay Tutulması Tarihleri

2023 Güneş ve Ay Tutulması tarihleri ve bir sonraki tutulma ne zaman? 2023 Güneş tutulmaları, ay tutulmaları tarihleri ve saatleri

2023 Güneş ve Ay Tutulması tarihleri ve bir sonraki tutulma ne zaman? Hangi Güneş ve ay tutulması Türkiye’den izlenebilecek? 2023 Güneş tutulmaları, ay tutulmaları tarihleri ve saatleri

2023’ye kaç tutulma var? Bir sonraki Tutulma ne zaman? Güneş tutulmaları, ay tutulmaları ve geçişler dahil olmak üzere 2023 tutulma tarihleri ve saatleri nedir?

Tutulma ne demek, anlamı nedir? Ay tutulması ve Güneş tutulması ne demek? Tutulma nasıl oluşur ve özellikleri nelerdir? Ay ve Güneş tutulması olunca ne oluyor? Merkür geçişi nedir? Güneş ve ay tutulması astrolojik etkileri nelerdir? 2023 Tutulmalar bizi astrolojik olarak nasıl etkiler? Astrolojide Ay ve Güneş Tutulması ne anlama gelir?

2023 Güneş ve Ay Tutulması Tarihleri

Gireceğimiz 2023 yılında 4 tutulma gerçekleşecek. Bunlardan 2’si güneş tutulması ve 2’si ay tutulması olacak ve Merkür geçişi olmayacak. Tutulmalardan ikisi Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinden izlenebilecek.

20 Nisan 2023 Tam Güneş Tutulması

Yılın ilk tutulması ve en nadir Güneş tutulmalarından biri olan hibrit güneş tutulması 20 Nisan 2023 Perşembe günü gerçekleşecek ve bu tutulma pek çok insan tarafından görülemeyecek. (20 Nisan Tam güneş tutulması Güney/Doğu Asya, Avustralya, Pasifik, Hint Okyanusu, Antarktika’dan görülebilir.)

Hibrit güneş tutulması, Ay’ın gölgesi dünya yüzeyinde hareket ettikçe görünümünü değiştiren nadir bir güneş tutulması türüdür. Hibrit Güneş Tutulması nadir görülen bir astronomik olaydır. Tam Güneş Tutulmaları kadar yaygın değiller.

Bu nadir tutulma türü, halkalı tutulma ile tam güneş tutulmasının birleşiminden oluşuyor. Bu kombinasyon, Dünya’nın eğriliğinden kaynaklanır ve tutulma yolunun bazı bölümlerinin ayın tam gölgesine (gölgenin en karanlık kısmı) girmesine neden olur ve bu da tam bir güneş tutulmasıyla sonuçlanırken, diğer alanlar tam gölgenin ulaşamayacağı bir yerde kalır.

Tam güneş tutulmasının başladığı tarih 20 Nisan 2023 Perşembe günü Türkiye saatiyle 04:34 (UTC 01:34), maksimum tutulma ise 07:16’de gerçekleşecek. 20 Nisan hibrit güneş tutulmasının son aşaması ise Türkiye saatiyle 09:59 (UTC 06:59)’de tamamlanacak. Türkiye genelinde konum itibariyle 20 Nisan tam güneş tutulması gözlemlenemeyecek.

Tutulma sırasında, Batı Avustralya (1 dakikaya kadar), Timor Leste (1 dakika 14 saniye) ve Batı Papua’da olmak üzere Hint ve Pasifik okyanuslarında birkaç saniyeliğine bir “ateş çemberi” görülecektir.

2023’ün ikinci tutulması, 14 Ekim’deki halkalı bir güneş tutulması olacak. Bir sonraki Tam Güneş tutulması 8 Nisan 2024’te gerçekleşecek.

5-6 Mayıs 2023 Yarı Gölgeli Ay Tutulması

2023 yılının ikinci tutulması 20 Nisan’daki tam güneş tutulmasından iki hafta sonra 5-6 Mayıs 2023’te Yarı Gölgeli Ay Tutulması (Penumbral) gerçekleşecek. (Güneş tutulması her zaman bir ay tutulmasından yaklaşık iki hafta önce veya sonra meydana gelir.)

Bu tutulma, Güney/Doğu Avrupa, Asya’nın çoğu, Avustralya, Afrika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Antarktika bölgelerinden görülebilir. Türkiye’den ise yaklaşık 3 saat sürecek olan tutulmanın her evresi görülebilecek.

Türkiye’den izlenebilcek olan Penumbral Ay Tutulması 5 Mayıs 2023 Cuma günü saat 19:45’te başlayacak ve saat 20:22’de maksimum seviyesine ulaşacak. Gölgeli tutulma Türkiye saatiyle 5 Mayıs 2023 Cuma günü saat 22:31’de sona erecek.

Ay tutulmaları, eğer gökyüzü açıksa, Dünya’nın gece tarafında her yerden görülebilir. Bazı yerlerden tutulmanın tamamı görülebilecekken, diğer bölgelerde Ay tutulma sırasında yükselecek veya batacak.

2023’teki iki ay tutulmasından ilki olan 5 Mayıs 2023 Cuma günü gerçekleşecek olan gölgeli ay tutulması, Yerberiden 5,5 gün önce meydana geldiği için Ay’ın görünür çapı ortalamadan yalnızca %0,1 daha küçük olacak (11 Mayıs 2023).

Güneş Tutulması Evreleri

14 Ekim 2023 Halkalı Güneş Tutulması

2023’ün üçüncü tutulması 14 Ekim 2023 Cumartesi günü Batı Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Pasifik, Atlantik bölgelerinden görülebilen Halkalı Güneş Tutulması olacak. Batı Yarımküre’deki milyonlarca insan bu tutulmayı deneyimleyebilir.

14 Ekim 2023’te Ay yine doğrudan Dünya ile Güneş arasından geçecek – ancak bu sefer güneş diskini tamamen örtmeyecek, bunun yerine onu ince bir “ateş çemberi” haline getirecek.

Bu halkalı tutulma, ABD’den görülebilen üç önemli güneş tutulmasından ikincisidir. Güneş’in Ay’ın etrafında bir ‘ateş çemberi’ oluşturduğu dairesellik, ABD, Meksika, Orta Amerika, Kolombiya ve Brezilya’nın bazı kısımlarından izlenebilecek.

ABD’de halka şeklindeki güneş tutulması Oregon’da 09:13 PDT (Türkiye saatiyle 20:13)’de başlar ve Teksas’ta 12:03 CDT (Türkiye saati 21:03)’de sona erer. Maksimum süre 5 dakika 17 saniye olacak.

Türkiye genelinde konum itibariyle 14 Ekim Halkalı Güneş tutulması gözlemlenemeyecek. 14 Ekim Cumartesi, Türkiye saatiyle 18:03’de (15:03 UTC) başlayacak olan tutulma, 20:59’da maksimum seviyesine ulaşacak ve 23:55’de sona erecek.

Bir sonraki Halkalı Güneş tutulması 2 Ekim 2024’te ve bir sonraki tam güneş tutulması 8 Nisan 2024’te olacak.

28-29 Ekim 2023 Kısmi Ay Tutulması

Yılın ikinci ve son ay tutulması, 14 Ekim güneş tutulmasından iki hafta sonra gerçekleşiyor. 28-29 Ekim 2023 Parçalı Ay Tutulması; Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Kuzey Amerika, Kuzey/Doğu Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Arktik, Antarktika bölgelerinin çoğundan görülebilecek.

Türkiye’den izlenebilcek olan Kısmi Ay Tutulması 28 Ekim 2023 Cumartesi saat 21:01’de başlayacak ve saat 23:14’de maksimum seviyesine ulaşacak. Parçalı ay tutulması 29 Ekim 2023 Pazar günü saat 1:26’de sona erecek ve toplamda 4 saat, 25 dakika sürecek.

Bu tutulma sırasında Ay ufkun üzerinde ve bu nedenle Türkiye genelinde hava koşullarının iyi olması durumunda tutulmanın tamamı görülebilir.

Ay Tutulması Nedir?

Ay veya gezegen gibi bir gök cismi başka bir gök cismi gölgesine girdiğinde bir tutulma meydana gelir. Dünya’da tanık olduğumuz iki tür tutulma; güneş tutulması ve ay tutulmasıdır.

Ay, Güneş’in tam önünden geçtiğinde, ışığını kısmen veya tamamen bloke ettiğinde güneş tutulması meydana gelir. Güneş tutulmaları sadece belirli alanlarda görülebilir ve güvenli bir şekilde izlenebilmesi için göz koruması gerekir.

Ay tutulması, Ay’dan yansıyan güneş ışığının tamamını veya bir kısmını kesen Dünya’nın gölgesine girdiğinde meydana gelir. Ay tutulmaları, teknik olarak Dünya’nın tüm gece tarafından görülebilir, ancak yarı gölgeli bir tutulma sırasında, Ay’ın aydınlatmasının azalması hafiftir.

İki tür ay tutulması vardır:

  • Tam ay tutulması.
  • Kısmi ay tutulması.

Ay ve Güneş, Dünya’nın tam zıt taraflarında olduğunda tam bir ay tutulması meydana gelir. Ay, Dünya’nın gölgesinde olmasına rağmen, güneş ışığının bir kısmı Ay’a ulaşır. Güneş ışığı, mavi ışığın çoğunu filtreleyen Dünya atmosferinden geçer. Bu, Ay’ın dünyadaki insanlara kırmızı (kanlı) görünmesini sağlar.

Ay’ın bir kısmı Dünya’nın gölgesine girdiğinde kısmi ay tutulması meydana gelir. Parçalı tutulmada, Dünya’nın gölgesi Ay’ın Dünya’ya bakan tarafında çok karanlık görünür.

Güneş Tutulması nedir?

Bazen Ay Dünya’nın etrafında dönerken Ay, Güneş ile Dünya arasında hareket eder. Bu olduğunda, Ay, Güneş’in ışığının Dünya’ya ulaşmasını engeller. Bu, Güneş tutulmasına neden olur. Güneş tutulması sırasında Ay, Dünya’ya gölge düşürür.

Üç ana güneş tutulması türü vardır:

Tam güneş tutulması: Dünya üzerinde küçük bir alandan tam güneş tutulması görülebilir. Tam tutulmayı gören insanlar, Dünya’ya çarptığında Ay’ın gölgesinin merkezindedir. Gökyüzü çok karanlık olur, sanki geceymiş gibi. Tam tutulmanın gerçekleşmesi için Güneş, Ay ve Dünya’nın doğrudan bir çizgide olması gerekir.

Kısmi güneş tutulması: Bu, Güneş, Ay ve Dünya tam olarak aynı hizada olmadığında meydana gelir. Güneş, yüzeyinin küçük bir bölümünde koyu bir gölgeye sahip gibi görünür.

Halkalı güneş tutulması: Ay Dünya’dan en uzak olduğunda halkalı bir tutulma olur. Ay daha uzakta olduğu için daha küçük görünür ve Güneş’in tüm görüşünü engellemez. Güneş’in önündeki Ay, Güneş renginde daha büyük bir diskin üzerinde karanlık bir disk gibi görünür. Bu, Ay’ın etrafında bir halka gibi görünen bir şey yaratır.

Tutulma özellikleri nelerdir?

Doğa olayları özellikle gökyüzü ve astroloji ile ilgilenenler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Ancak tüm tutulmalar aynı değildir. Ay ve güneş tutulmalarının gerçekleşmesi için birkaç farklı yol vardır:

  • Ay veya Güneş tamamen bloke edildiğinde tam bir tutulma (Ay veya Güneş) meydana gelir.
  • Tam bir ay tutulması sırasında , Ay, Dünya’nın gölgesinin (umbra adı verilen) karanlık merkezi tarafından tamamen gizlenir ve Ay’a koyu, kırmızımsı bir renk verir.
  • Tam güneş tutulması sırasında , Güneş Ay tarafından tamamen gizlenir ve bu da kısa bir süre huşu uyandıran karanlıkla sonuçlanır.
  • Ay’ın veya Güneş’in yalnızca bir kısmı gizlendiğinde (Ay’ın veya Güneş’in) kısmi tutulması meydana gelir.

Halkalı tutulma, bir güneş tutulması türüdür. Halkalı tutulmalar, tam güneş tutulmalarına benzer (Güneş’in Ay tarafından tamamen gizlendiği), ancak halkalı bir tutulmada, Ay’ın görünen boyutu Güneş’inkinden daha küçüktür, bu da Güneş’in tamamen gizlenmediği anlamına gelir. Bu, halka adı verilen çok parlak bir ışık halkasıyla sonuçlanır.

Penumbral tutulma bir tür ay tutulmasıdır. Yarı gölgeli tutulmalar, Ay Dünya’nın gölgesinin (penumbra olarak adlandırılan) yalnızca soluk dış kenarına girdiğinde meydana gelir ve bu da Ay’ın normalden biraz daha koyu görünmesine neden olur. Etkisi o kadar azdır ki, bakmayı bilmedikçe bir yarı gölgeli tutulmayı tanımak zor olabilir!

Ayrıca, görsel olarak çarpıcı olmasa da, tutulmaya benzeyen, transit adı verilen bir fenomen vardır:

Bir gök cismi daha büyük bir gök cismi ile üçüncü bir gök cismi arasından geçtiğinde bir geçiş meydana gelir. Örneğin Merkür, Güneş ile Dünya arasından geçtiğinde buna Merkür geçişi denir. Dünya, Güneş’ten üçüncü gezegen olduğu için, hem Merkür hem de Venüs’ün geçişlerini gözlemleyebiliriz.

2023’teki tutulmalar

  • 20 Nis 2023 – Tam Güneş Tutulması
  • 5-6 Mayıs 2023 — Yarı Gölgeli Ay Tutulması
  • 14 Eki 2023 – Halkalı Güneş Tutulması
  • 28–29 Eki 2023 — Kısmi Ay Tutulması

2022’deki tutulmalar

Kaynak: timeanddate.com

Güneş ve ay tutulması 1 yılda kaç kere olur?

NASA’ya göre, her yıl iki ila dört güneş tutulması meydana gelirken, ay tutulmaları daha az sıklıkta görülür. Herhangi bir takvim yılında, maksimum dört güneş tutulması ve üç ay tutulması gerçekleşir. Bir yıldaki minimum 4 tutulma gerçekleşirken bu dört tutulmadan 2’si her zaman güneş tutulmasıdır. Nadir olmakla birlikte, bir takvim yılında gerçekleşebilecek maksimum tutulma sayısı yedidir.

Güneş ve Ay Tutulması 2023 ve Astroloji

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 2022’de dört tutulma var. Tutulmalar, meseleleri gün ışığına çıkardıkları ve daha önce görmediğimiz şeyleri ortaya çıkardıkları için zamanın işaretleridir. Meydana geldikten sonra hemen harekete geçmeleri gerekir, bu da onları önemli olayların göstergeleri haline getirir. Güneş tutulmaları güçlü yeni aylara benzerken, ay tutulmaları yoğun dolunaylara benzer.

20 Nisan 2023 Koç burcunda Yeni Ay Güneş Tutulması meydana geliyor. Bu tutulma bir Koç-Terazi kümesindeki ilk tutulmadır. Koç burcundaki bu tutulma, kişisel planlar, cesaret, bağımsızlık ve kendini kanıtlama ile ilgili konuları güçlü bir şekilde odak noktasına getirir. Bu sorunlardan herhangi biriyle ilgili yeni başlangıçlarla ilgilidir ve uzun vadeli değişiklikler yakındır!

5 Mayıs 2023 Akrep burcunda Dolunay Ay tutulması gerçekleşiyor. Boğa burcundaki Güneş, Akrep burcundaki Ay ile karşıt açı oluşturduğunda Dolunay meydana gelir. Dolunay, Yeni Ay’da başlayan şeyin bir doruk noktası ve yerine getirilme vaadidir. Duygusal bir zamandır, romantizm ve ilişkiler zamanıdır. Boğa-Akrep kutuplaşması, aradaki denge ile ilgilidir. İdeal olarak, iki enerji arasında bir denge bulunmalıdır ve Dolunay’ın bizi yapmaya davet ettiği şey de budur.

14 Ekim 2023’te Terazi burcunda Yeni Ay, Güneş tutulması gerçekleşecek. Bu güneş tutulması evresi, Finansal olarak motive edici büyümeye, gelişmeye yardımcı olacak uygun zamanlardır. Cazibeniz işinizde başarılı olmanıza yardımcı olacak ve üstlerinizin ve kıdemlilerinizin gözünde kendinizle ilgili etkili ve olumlu bir imaj yaratacaksınız. Ancak çocuklar ve küçük yaştaki insanlar için sağlık açısından bazı düşüşler olabilir.

“Yaklaşan güneş tutulması, hayatımızda “tutulması” gerekenleri ortaya çıkaracak.”

28 Ekim 2023 Boğa burcunda Dolunay Ay tutulması meydana geliyor. Bu tutulma bizii değişmeye, seçim yapma ve dönüşmeye, gelişmeye teşvik edecek Akrep burcundaki güneş tutulmasını getiriyor. Bu, beklediğimiz büyüme anı olabilir.

2024’teki tutulmalar

  • 24–25 Mart 2024 – Yarı Gölgeli Ay Tutulması
  • 8 Nisan 2024 – Tam Güneş Tutulması
  • 17–18 Eylül 2024 – Kısmi Ay Tutulması
  • 2 Ekim 2024 – Halkalı Güneş Tutulması
  • 17 Ekim 2024 – Kısmi Ay Tutulması

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Çok güzel bir site ve burada birçok yararlı bilgi var. Bazı arkadaşlara gönderiyorum ve ayrıca paylaşımlarda bulunuyorum. Ve doğal olarak, çalışmalarınız için teşekkürler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün