Gündem

2023 Sonbahar Mevsimi nedir? Özellikleri nelerdir?

Sonbahar Mevsimi nedir? Ne zaman başlar ve ne zaman biter? Sonbahar ayları ve özellikleri nelerdir? Sonbahar Mevsiminde ne olur? Sonbaharın belirtileri, sonbahar meyveleri...

Sonbahar Mevsimi nedir? Ne zaman başlar ve ne zaman biter? Sonbahar ayları ve özellikleri nelerdir? Sonbahar mevsimi hangi aylarda olur? Sonbahar Mevsiminde ne olur? Sonbaharın belirtileri, sonbahar meyveleri… Güz mevsimi ve mevsim tarihleri, Sonbahar hakkında ilginç bilgiler

2023 Sonbahar mevsimi neden doodle oldu? Sonbahar 2023 mevsimi özellikleri! Sonbahar ne zaman başlıyor, bitiyor? Sonbahar nasıl bir mevsim? Sonbahar hangi aylarda olur? Sonbahar ayları nelerdir? Sonbahar başladı mı?

Arama motoru Google tarafından sonbahar 2023 mevsiminin gelişi doodle ile duyuruldu. Sonbaharın gelişini simgeleyen eylül ayının özellikleri doodle ile birlikte merak edilmeye başladı. Peki, güz ya da hazan mevsimi olarak bilinen Sonbahar ayı ne zaman başlar, özellikleri neler?

Sonbahar mevsimi doodle oldu.

Her özel gün için doodle hazırlayan Google 2021 Sonbahar mevsimini unutmadı ve 22 Eylül 2023 Cuma günü kullanıcılarını hoş bir doodle ile karşıladı. Arama devi Google hazırladığı doodle ile kuzey yarımküre için yaz mevsimine veda sonbahara merhaba dedi.

Doodle tasarımında 22 Eylül ‘sonbahar mevsimi’ etiketi ile başta sonbahar dönümü olmak üzere sonbahar ile ilgili içerikler tek bir sayfada kullanıcılara sunuyor. Belirtilen bu tarihle birlikte Kuzey Yarım Küre’de yeşil örtünün kalkıp yerini sarıya bıraktığı döneme girilir. Gündüzler kısalarak geceler uzar.

Google, bu yıllık astronomik günü kutlamak için sonbahar renklerinde dikenli bir kirpi doodle’ı yayınladı. İşte 2023 Sonbahar mevsimi için hazırlanan Doodle animasyon resmi…

Milyonlarca kullanıcı Google’ın ana sayfasında yer alan Doodle tasarımına tıklayarak Sonbahar mevsimi ile ilgili içeriklere kolaylıkla ulaşabiliyor ve 22  – 23 Eylül Ekinoksuyla ilgili bilgi ve haberlere erişebiliyor.

Gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu Sonbahar Ekinoksu için arama motoru google’un hazırladığı doodle ile arama sonuçları sayfasında en altta bulunan iki kutucuktan birine tıkladığınızda sararmış sonbahar yaprakları ekranda kayarak düşüyor, güzel bir görüntü oluşturuyor.

Sonbahar Mevsimi Nedir?

Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki geçiş mevsimdir Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir. Sonbaharın ana özelliklerinden biri, havaların soğuması ve yaprak döken ağaçların yapraklarının dökülmesidir.

TDK’ya göre Sonbahar Anlamı nedir?

Türk Dil Kurumuna göre Sonbahar Anlamı nedir, nasıl yazılır? Sonbahar bitişik mi ayrı mı yazılır?

Türkçemizde kullanılan Sonbahar kelimesinin kökeni farsça dilinden gelmektedir.

  • Kuzey yarım kürede eylül, ekim ve kasım aylarını içine alan süre, güz, hazan, bağ bozumu.
  • Yaşlılık dönemi anlamına gelir.

Birleşik kelimelerden iki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan “sonbahar” kelimesi telaffuzda kullanmak son derece kolay olsa da yazım konusunda bazen sıkıntılar çıkarabiliyor. Sonbahar kelimesi TDK sözlüğüne göre birleşik olarak ‘sonbahar‘ şeklinde yazılmaktadır.

  • Son bahar (Yanlış Kullanım)
  • Sonbahar (Doğru Kullanım)

Sonbahar kelimesinin eş anlamlı iki farklı kelimesi bulunur. Bunlar Hazan ve Güz kelimeleridir.

Sonbahar Mevsiminin Özellikleri ve Belirtileri

Sonbahar, gün ışığının belirgin şekilde kısaldığı ve sıcaklığın önemli ölçüde azaldığı mevsimdir.

Gündüzler kısalır, geceler uzar Güneş erken batar ve daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar Kış mevsiminin habercisidir.

Sonbaharda ağaçların yaprakları sararır ve dökülür. Yapraklar düşmeden önce yeşilden kırmızıya, turuncuya, sarıya veya kahverengiye dönüşür. Doğadaki otlar ve çimenler kurur ve solar. Ayrıca günler daha kısa olduğu için daha az güneş ışığı vardır.

Soğuklar başladığı için kışlık giysiler çıkarılır, kalın ve kapalı giysiler (yağmurluk, bot, şapka, ceket, şemsiye, kazak vb) giyilir.

Sonbaharda, birçok kuş kış göçüne hazırlanırken, bazı iğer hayvanlar ise çiftleşme dönemi başlar.

ABD’den gelen kral kelebekleri (Monarch butterfly) sonbaharda Meksika’ya göç eder. Bu kadar uzun mesafeleri daha sıcak bir iklime göç edebilen tek böceklerdir.

Sonbahar mevsimi bazı bölgelerde aurora mevsimi olarak da adlandırılır, çünkü akşam karanlıkta bulutsuz ve açık bir gökyüzünde yıldızların daha iyi bir şekilde izlenmesini sağlar.

Sonbahar Ekinoksu, gece ve gündüzün aynı uzunlukta olduğu yılın iki zamanıdır. Bu tarihlerde Güneş, tam olarak ekvatorun üzerindedir. Sonbahar Ekinoksuna en yakın dolunaya Hasat Ayı denir. Bol ve bereketli bir hasatın önemli ve hayati olduğuna inanılır. Bazı yaygın sonbahar hasatları kabak, elma ve mısırdır.

Sonbahar Ekinoksu, Kuzey Yarımküre’de 23 Eylül civarında ve Güney Yarımküre’de ise 21 Mart civarında sonbaharın başlangıcını ifade ede ve Kış Gündönümü ile sona erer (Kuzey Yarımküre’de 21 Aralık ve Güney Yarımküre’de 21 Haziran).

Almanya’nın Münih kentinde, Oktoberfest sonbaharda kutlanır.

Edebiyatta ve Şiirde sonbahar, genellikle melankoli ile ilişkilendirilir.

Batıl inanca göre, sonbaharda bir kişi düşen bir yaprağı yakaladığında, ona iyi şans getirir.

Etimoloji ve Eski İnançlar

Sonbahar kelimesi Latince Autumnus’tan türetilmiştir. Geçmiş auctumnus kelimesi, muhtemelen antik Etrurya dili Etrüsk kökü autu’dan gelir ve yılın geçişi ile ilgili bir anlam ifade eder.

16. yüzyıldan önce hasat kelimesi, bu güne kadar diğer Batı Germen dillerinde yaygın olduğu için genellikle mevsimi belirtmek için kullanılan bir terimdi.

Mevsim için kullanılan alternatif sözcük sonbaharın kökeni eski Cermen dillerine kadar uzanıyor.

Yunan mitolojisinde, Horae mevsimlerin tanrısıydı, zamanın ve havanın doğal bölümlerinden sorumluydu, Romalılar ise Autumnus’un meyve ve fındık hasadını getiren olduğuna inanıyorlardı.

Ayrıca Amerika’daki Pueblo Kızılderilileri, Selu olarak bilinen mısır anasını (Corn Mother) onurlandıran ayinler yapıyolar, bol hasat ve şifa veren olduğuna inanıyorlardı.

Hıristiyanların Hazreti Meryem’in göğe kabulü olarak inandıkları “Day of Assumption” kutlamaasının kökeni, eski Hasat Leydimiz Bayramı (Feast of Our Lady of Harvest) kutlamalarından gelmektedir.

Sonbaharda ne yetişir?

Sonbaharda yetişen sebze ve meyveler nelerdir?

Sonbahar mevsimi 3 aydan oluşur. Eylül, Ekim ve Kasım. Bu aylarda Mevsim değişimine bağlı olarak yetişen meyve ve sebzelerde özel ve doğadaki gibi koyu sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu renkler hakimdir. Bu birbirinden farklı ve eşsiz renkteki besinler, hastalıklarla savaşan zengin vitamin ve mineralli özelliklere sahiptir. Siz de sonbaharın meyve ve sebze zenginliğinden yararlanın…

  • Eylül sebzeleri: Mantar, pazı, mısır, patlıcan, kabak, kırmızıbiber, dolmalık biber, barbunya, Karnıbahar, marul, tere, taze soğan vb
  • Eylül meyveleri: Mürdüm eriği, kavun, incir, üzüm, fındık, karpuz, ayva
  • Ekim sebzeleri: Mantar, ceviz, fındık, pırasa, ıspanak, turp, havuç, karnabahar
  • Ekim ayı meyveleri: Üzüm, elma, armut, greyfurt, muz, mandalina
  • Kasım sebzeleri: Kabak, lahana, bal kabağı, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar, pırasa ve pazı, Brokoli
  • Kasım meyveleri: Ceviz, Kestane, Elma, Üzüm, Mandalina, Nar, Kivi, Armut, Greyfurt, Portakal, Ayva

Sonbahar ve Diğer Mevsimler

Mevsim, Dünya’nın eksen eğikliğinin etkisiyle beraber, Güneş çevresindeki yıllık hareketi sonucu Dünya üzerinde yaşanan birbirinden farklı, ortalama hava durumu koşullarına verilen isimdir. İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış olmak üzere dört mevsim vardır. Bu dört mevsim yine Dünya’nın eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki hareketleri nedeniyle 21 Mart, 21 Haziran, 23 Eylül ve 21 Aralık tarihlerinde değişir.

21 Mart-20 Haziran kuzey yarımkürede İlkbahar, güney yarımkürede Sonbahar mevsimidir.

21 Haziran-22 Eylül kuzey yarımkürede Yaz, güney yarımkürede Kış mevsimidir.

23 Eylül-20 Aralık kuzey yarımkürede Sonbahar, güney yarımkürede İlkbahar mevsimidir.

21 Aralık-20 Mart kuzey yarımkürede Kış, güney yarımkürede Yaz mevsimidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün