Yaşam

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü 2024

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedir, ne zaman kutlanır? 2024 Dünya Anadil Günü’ün Teması ve tarihçesi nedir? Çok Dillilik Neden Önemli?

21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedir, ne zaman kutlanır? Dünya Anadil Günü neden kutlanıyor? 2024 Dünya Anadil Günü’ün Teması ve tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? 21 Şubat Dünya ne günü? Neden 21 Şubat seçildi? UNESCO 21 Şubat’ı ne zaman ilan etti? 21 Şubat Anadil Günü ne demek, neden önemlidir, amacı nedir? Çok Dillilik Neden Önemli?

Dünyada yaklaşık 7.000’den fazla dil var ama her iki haftada bir dilin yok olduğunu ve öldüğünü biliyor muydunuz? 21 Şubat Dünya Anadil Günü (International Mother Language Day), dünyadaki tüm dilleri kutlamak ve korumak için bir gündür.

Uluslararası Anadil Günü

Bir dil, bir iletişim biçiminden çok daha fazlasıdır. Dil ve özellikle ana dilimiz kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Hatta bazı insanlar dilimizin dünyaya bakış açımızı değiştirebileceğini düşünüyor.

1999’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Anadil Günü’nü kutlama fikrini onayladı. 2000 yılından itibaren Uluslararası Anadil Günü, dünya genelinde her yıl 21 Şubat’ta kutlanıyor.

Bu yıllık anma, Bengalceyi günümüz Bangladeş’inin resmi dili olarak tanımaya çalışan Bengalce Dil Hareketi’ne bir saygı duruşu olarak başladı. Tarihsel olarak, bu bölge Doğu Pakistan’ın bir parçası olarak kabul edildi ve kendine özgü bir dil ve kültüre sahip büyük Bengal topluluklarına sahipti. Bengal dilinin içinde bulunduğu kötü durum, dünyadaki küçük dil topluluklarının karşılaştığı pek çok benzer durumun temsilcisidir.

Dolayısıyla bu gün, dünyada birden fazla dil olduğunu ve onların mirasını ve varlığını korumak için çaba göstermemiz gerektiğini bilmemiz için eşit derecede önemlidir.

Dilin her türlü iletişim için temel olduğunu ve iletişimin insan toplumunda değişim ve gelişme sağlamada önemli bir rol oynadığını göz ardı edemeyiz. Kuşkusuz bu girişim, dillerle ilgili sorunlara ilişkin farkındalığı artırıyor ve dünyanın çeşitli yerlerinde dil çeşitliliği ve çok dillilik için strateji ve politikaların uygulanmasını desteklemek için kaynakları ve ortakları seferber ediyor.

Dünya Anadil Günü Tarihçesi

Uluslararası Anadil Günü, 2000 yılından beri tüm dünyada her yıl kutlanan bir gündür. İlk kez 17 Kasım 1999’da UNESCO tarafından ilan edildi. Daha sonra 2002’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM’nin 56/262 sayılı kararının kabul edilmesiyle bu günü resmen tanımıştır.

Uluslararası Anadil Günü’nü kutlamak, Bangladeş’te bir girişimdi. 21 Şubat aynı zamanda Bangladeş halkının Bangla dilinin tanınması için mücadele ettiği yıl dönümüdür. Bunun geçmişi, Pakistan’ın kurulduğu 1947 yılına kadar uzanıyor. Doğu Pakistan ve Batı Pakistan olarak bilinen coğrafi olarak ayrı iki bölümü kapsıyordu. Bu bölgelerin çarpıcı biçimde farklı kültürleri ve dilleri vardı.

1948’de Doğu Pakistan’dan Dhirendranath Datta, Pakistan Kurucu Meclisinde Urduca’ya ek olarak Bangla dilinin ulusal dillerden en az biri olmasını talep etti. Bunun gerçekleşmesi için birçok protesto düzenlendi, ancak Pakistan hükümeti bu protestoları bastırmak için halka açık toplantıları ve mitingleri yasakladı. Dhaka (Dakka) Üniversitesi öğrencileri, halkla birlikte büyük mitingler ve toplantılar düzenlediler. Polis bu mitinglere ateş bile açtı.

Gün, Bangladeş’te ortaya çıktıktan çok sonra, Bangladeşli bir eğitimci, akademisyen ve dilbilimci aktivist Rafiqul İslam’ın önerisi Bangladeş parlamentosuna sunuldu. Bangladeş Hükümeti de UNESCO’ya resmi bir teklifte bulundu. 17 Kasım 1999’da UNESCO’nun 30. Genel Kurulu, oybirliğiyle 1952’de tam da bu günde hayatlarını feda eden şehitleri anmak için 21 Şubat’ın tüm dünyada “Uluslararası Anadil Günü” ilan edilmesine karar verdi.

Uluslararası Anadil Günü Teması

Her yıl UNESCO, farklı bir tema seçer ve Fransa’nın Paris kentindeki merkezinde farklı etkinlikler düzenler. Diğer ülkeler de bu günü kutlamak için özel projeler oluşturur.

UNESCO tarafından belirlenen 24. Uluslararası Anadil Günü ‘çokdilli eğitim – eğitimi dönüştürmek için bir gereklilik’ temasına odaklanacak.

Ana dile dayalı çok dilli eğitim, baskın olmayan dilleri, azınlık gruplarının dillerini ve yerli dilleri konuşan nüfus gruplarının öğrenime erişimini ve dahil edilmesini kolaylaştırır. UNESCO tarafından 21 Şubat’ta düzenlenen etkinlik, çokdilliliğin eğitimi hayat boyu öğrenme perspektifinden ve farklı bağlamlarda dönüştürme potansiyelini araştırıyor ve tartışıyor.

Tartışmalar aşağıdaki birbiriyle bağlantılı üç tema etrafında şekillenecektir:

  • Çok dilli eğitimin erken çocukluk eğitiminden çok daha ötesine dönüştürülmesi için bir gereklilik olarak çok dilli eğitimin geliştirilmesi;
  • Hızla değişen küresel bağlamlarımızda ve acil durumlar dahil olmak üzere kriz durumlarında çok dilli eğitim ve çok dillilik yoluyla öğrenmeyi desteklemek;
  • Kaybolan veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dilleri canlandırmak.

Anadil Ne Demek?

Belli dil grupları içinde toplanan ve akraba oldukları kabul edilen dillerin kökeni olan dildir. Anadil, çocuklukta evde öğrenilen ve verilerin toplandığı tarihte hala kişi tarafından anlaşılan ilk dili ifade eder. Ana dili, insanın konuşmayı ilk öğrendiği dildir.

Bu metaforda, dil, birincil bakıcınızdan, gençken size en çok bakan kişiden geliyormuş gibi görülür ve geleneksel olarak bu kişi annelerdir.

Bazı kişiler anadilini annenin konuştuğu dil sansa da bu her zaman doğru değildir. Örneğin ABD’de yaşayan Hintli bir anne, anadili Hintçe olduğu halde çocukları sadece İngilizce konuşabilir.

Uluslararası Dil Günü neden kutlanır?

Uluslararası Anadil Günü, dilsel ve kültürel çeşitliliğin yanı sıra çok dilliliği desteklemek için dünya çapında kutlanmaktadır.

Uluslararası Anadil günü ilk ne zaman kutlanmaya başladı?

Uluslararası Anadil Günü’nü kutlama fikri Bangladeş’in girişimiydi. 1999 UNESCO Genel Konferansı’nda onaylandı ve 2000’den beri tüm dünyada gözlemleniyor.

Dünya AnaDil Günü Ne Zaman?

Dünya, her yıl 21 Şubat’ta dilsel ve kültürel çeşitliliğin yanı sıra çok dilliliği teşvik etmek için Uluslararası Anadil Günü’nü (International Mother Language Day) kutluyor.

  • 2024 – 21 Şubat Çarşamba
  • 2025 – 21 Şubat Cuma
  • 2026 – 21 Şubat Cumartesi
  • 2027 – 21 Şubat Pazar

Bugün Uluslararası Anadil Günü’nde, dünyamızı zenginleştiren çeşitli dilsel gelenekleri onurlandırıyoruz. 21 Şubat Dünya Anadili Günü Kutlu Olsun…

Eğitimde anadilin önemi

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azouley, Uluslararası Anadili Günü’nde yakın zamanda yaptığı bir konuşmada, anadillerin ‘gelişmekte olan milyonlarca genç zihni şekillendirdiğini’ vurguladı. Çocukların en iyi ana dillerinde öğrendiklerine ve bu fırsata sahip olmasının önemli olduğuna inanıyor. Dünya çapında, nüfusun yüzde 40’ı anlayabilecekleri veya konuşabilecekleri bir dilde eğitime erişemiyor. Belirli dilleri kullanmak, hayatta başarılı olmayı kolaylaştırabilir veya çok daha zorlaştırabilir.

Dil kalbe nüfuz eder

Nelson Mandela bir keresinde şöyle demişti: “Bir adamla anladığı bir dilde konuşursanız, bu onun aklını başından alır. Onunla onun dilinde konuşursan, onun kalbine ulaşırsınız.”

Tüm dillerin en az yüzde 43’ü tehlikede ve dünya dillerinin 100’den azı dijital dünyada kullanılıyor. İnternet iletişiminin çoğu şu dillerden birinde yapılır: İngilizce, Çince Mandarin Çincesi, İspanyolca, Arapça, Portekizce, Endonezyaca, Malaya dili, Japonca, Rusça ve Almanca.

Ancak herkesin kendi ana dilini kullanma ve dilinin temsil ettiği anıları, gelenekleri ve düşünce biçimlerini sürdürme hakkı vardır. Ve Uluslararası Anadil Günü bununla ilgilidir.

Uluslararası Anadil Günü Neden Önemlidir?

Çeşitliliği teşvik eder; Dünya, farklı dilleri konuşan yüzlerce kültürden oluşur. Uluslararası Anadil Günü kültürel çeşitliliği teşvik eder. İnsanların dünyadaki birçok dili bilmesini sağlar ve diğer kültürlere açılan bir pencere sağlar.

Dil öğrenimini teşvik eder; Birden fazla dil bilmek her zaman avantajdır Birden fazla dil konuşan kişilerde hafıza, problem çözme ve eleştirel düşünme becerileri, gelişmiş konsantrasyon, çoklu görev yeteneği ve daha iyi dinleme becerileri gelişmiştir. Uluslararası Anadil Günü, çok dilliliği ve başka bir dil öğrenmeyi teşvik eder.

Diller başkalarıyla etkileşim yoluyla gelişir; Her dilin, diğer dillerden etkilenmiş sözdizimi ve kelime dağarcığı yönleri vardır. Bu, tarih boyunca birçok dilin şu anki biçimine dönüşmesidir. Dilin korunması, dünyanın dilsel manzarasının zengin ve çeşitli olmasına yardımcı olacaktır.

Çok dillilik; Çeşitli istatistiklere göre, dünya nüfusunun en az yarısı iki dilli. Çok dillilik, yalnızca profesyonel veya eğitimsel nedenlerle değil, aynı zamanda kültürel olarak ödüllendirici bir öğrenme deneyimi olarak da daha popüler hale geliyor.

Eski dilleri korur; Diller kolay iletişim için gereklidir. Birçok dil kayboluyor ve biz onların varlığından bile haberdar değiliz. Bu gün dünyanın birçok diline ışık tutmakta ve eski dilleri de bilmemizi sağlamaktadır.

Dünyadaki ilk dil hangisidir?

Dünyanın en eski dili Devbhasha olarak da bilinen Sanskritçe’dir. Tüm Avrupa dillerinin Sanskritçe’den esinlendiği gözlemlenmiştir.

Tehlike altında olan diller

Dünyadaki 7.000 dilden yüzde 43’ü tehlikede. Nesli tükenmekte olan bu diller gelecekte yok olacak. Diller birkaç nedenden dolayı tehlike altındadır.

Bazı diller basitçe daha yaygın olarak konuşulan dillerle değiştirilir. Diğer diller yeni nesil çocuklar tarafından öğrenilmiyor. Bugün hala yaşayan tek bir anadili olan düzinelerce topluluk var. O dili bilen insan öldüğünde dili de ölür.

En çok tehlike altındaki diller, aşağıdakiler de dahil olmak üzere azınlık toplulukları tarafından konuşulmaktadır:

  • Papua Yeni Gine Kabileleri
  • Avustralya’nın yerli halkları
  • Amerika’nın yerli halkları
  • İrlandalılar ve Basklar gibi marjinalize edilmiş Avrupa halkları

Öğrenmesi en zor dil nedir?

Öğrenilmesi en zor dillerden bazıları Mandarin, İzlandaca, Japonca, Macarca, Korece, Arapça, Fince ve Lehçedir.

Hangi dilin grameri en zor?

Macarca ve Fin dilleri en zorlu dilbilgisine sahiptir ve kolayca kavranması zor olabilir.

Dünya AnaDil Günü Nasıl Gözlemlenir?

Dünyadaki birçok insan bu günde ana dillerini kutluyor. Linguapax Ödülü ve Ekushey Miras Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül, dilin korunmasında ve çok dilliliğin teşvik edilmesinde başarılı olanlara verilir. Fransa’nın Paris kentinde bulunan UNESCO genel merkezi de her yıl özel bir etkinlik düzenlemektedir.

Güne birçok okul ve üniversite katılıyor. Öğretmenler, öğrencileri ana dillerinde bir şeyler yazmaya teşvik eder veya çok çeşitli dilleri kutlayan kültürel etkinlikler düzenler.

  • Atanızın ana dilini araştırın.
  • Nesli tükenmekte olan bir dili öğrenmeye çalışın.
  • Farklı dillerde merhaba veya teşekkür ederim gibi temel kelimeleri söylemeyi öğrenin.
  • Dünya Anadil Günü’nde, en azından ailenizle birlikte sadece kendi dilinizde konuşmaya çalışın.
  • Natalie Portman, Jodie Foster, Viggo Mortensen ve Penelope Cruz gibi çok dilli ünlüler hakkında bilgi edinin.
  • Nesli tükenmekte olan dilleri ve onları korumak için neler yapıldığını araştırın.

Zaten çok dilli misiniz? Pekala, becerilerinizi bir arkadaşınıza veya ailenize başka bir dil öğretmek için kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda bilginizi tazelemenize ve dilde mükemmel bir şekilde ustalaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bu günü #UluslararasıAnaDilGünü, #DünyaAnaDilGünü, #InternationalMotherLanguageDay ile sosyal medyada paylaşın.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün