Gündem

Diyanet Açıkladı! Kurban yerine sadaka vermek caiz midir?

“Kurban yerine sadaka vermek caiz midir? Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanan merak edilen ve çokça sorula, tartışılan sorular

“Kurban yerine sadaka vermek caiz midir? Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanan merak edilen ve çokça sorula, tartışılan sorular

Kurban bayramı öncesi çokça sorulan ve tartışılan sorulardan biri olan “Kurban yerine sadaka vermek caiz midir? Kurban kesmeyip de parasını sadaka olarak fakirlere, hayır kurumlarına bağış veya öğrencilere burs olarak verilebilir mi? Yoksa illa kurban kesilmeli mi?” sorularının cevaplarını Din İşleri Yüksek Kurulu açıkladı.

Kurban kesme ibadeti hicretin 2. yılında meşru kılınmıştır. Kurban kesmenin Kuran-ı Kerim’deki delili ise Kevser suresidir. Kevser suresi 2. Ayetin de Cenâb-ı Hak, “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” ifadesini kullanmaktadır.

Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? Sorusuna açıklık getiren Diyanet İşleri Başkanlığının yüksek karar alma organı Din İşleri Yüksek Kurulu cevap olarak şu ifadeleri kullandı.

“İbadetlerin şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir.” diyen Din İşleri Yüksek Kurulu “Diğer taraftan ibadetler ancak emredildikleri şekliyle yerine getirilir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 40). Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usûlüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 360). Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilmesi bu ibadetin rüknüdür” açıklamasında bulundu.

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu yaptığı açıklamasına şu şekilde devam etti;

Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir (Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).

Allah Teâla’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da müslümanın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 454, 463). Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz (Serahsî, el-Mebsût, XII, 13).

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün