SağlıkYaşam

2024 Dünya Hipnoz Günü ve Hipnozun Tarihçesi

Hipnoz ne anlama geliyor? Hipnozu ilk kim ve kaç yılında buldu? Hipnoz nedir ne işe yarar? Gerçek hayatta hipnoz var mıdır? Hipnoz yapan kişiye ne denir? Hipnotize olunca ne olur? Hipnoz ile unutmak mümkün mü?

Dünya Hipnoz Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden böyle bir gün var? Dünya Hipnoz Günü’nün amacı nedir, neden kutlanıyor? Dünya Hipnoz gününü kim başlattı, neden ilan edildi? Hipnozun Tarihçesi

Hipnoz ne anlama geliyor? Hipnozu ilk kim ve kaç yılında buldu? Hipnoz nedir ne işe yarar? Gerçek hayatta hipnoz var mıdır? Hipnoz yapan kişiye ne denir? Hipnotize olunca ne olur? Hipnoz ile unutmak mümkün mü? Mesmerizm ve Hipnoz arasındaki fark nedir?

Dünya Hipnoz Günü

Dünya Hipnoz Günü her yıl 4 Ocak’ta kutlanıyor. Karmaşık bir konu olsa da, sertifikalı bir hipnozcu tarafından uygulanan hipnozun pek çok yönden faydalı olabileceği inkâr edilemez. Bu gün, hipnozu çevreleyen yaygın yanlış anlamaları ve korkuları ortadan kaldırmaya hizmet ediyor. 

Hipnoz bir beceridir ve bunu doğru yapmak için derslere veya tonlarca pratiğe ihtiyacınız olabilir. Eğitimli bir terapist veya sağlık uzmanı tarafından yürütülen hipnoz, güvenli, tamamlayıcı ve alternatif bir tıbbi tedavi olarak kabul edilir. Hipnoterapi şifadır ve Dünya Hipnoz Günü’nde birçok hipnozcu bu günü kutlamak için ücretsiz seanslar sunar.

Hipnoz hakkında neye inanıyorsunuz? Bu bir gerçek mi yoksa efsane mi? Hipnoz ve ne hakkında olduğu dair doğru bilgileri öğrenmek için bu gün oldukça iyi bir fırsat sunabilir.

Dünya Hipnotizma Günü ve Hipnozun Tarihi

Batı biliminde hipnozun kökeni 1770’e kadar uzanıyor. 23 Mayıs 1734’te doğan Franz Anton Mesmer, Viyana ve Paris’teki hastalarını tedavi etmek için hipnozu bir terapi biçimi olarak kullanan bir Alman doktordu. Mesmer’in yöntemi diğer tıp pratisyenlerinin ilgisini çekti ve ona onun adından sonra mesmerizm adını verdiler.

Hayvan manyetizması kavramı, bilimsel bir temeli olmadığı için on yıl sonra reddedildi. Ancak birçok klinisyen, Mesmer’in hastaların birçok semptomunu iyileştirdiği gerçeğinden etkilenmişti. Mesmer’i takip eden en önemli klinisyenlerden biri, Yunanca “uyku” kelimesinden türetilen ‘hipnoz’ ve ‘hipnotizma’ kelimelerini icat eden İskoç göz doktoru James Braid’di.

Modern bilim daha sonra hipnozun uyku ile ilgili olmadığını kanıtladı, ancak hipnoz ve uykunun ortak noktalarından biri, dış odağımızı geliştirmesidir.

Ne yazık ki hipnoz, okültist (din ve bilimin kapsamı dışında kalan doğaüstü inançlar) bir uygulamayla karıştırıldı ve bastırıldı.

2004 yılında Kurul Sertifikalı Hipnozcu Tom Nicoli ve Dünya Hipnoz Günü Komitesi, hipnotizma uzmanlarını insanları eğitmeye ve hipnozun gerçek faydalarını ve hipnoz hakkındaki gerçekleri tanıtmaya motive etmek için ayinlere başladı. İlk ayin, hipnozun sağlığımızda oynayabileceği role dair kanıt, ücretsiz danışmanlık ve farkındalık sağlayan efsaneleri yıkan olayları başlattı.

4 Ocak Dünya Hipnoz Günü, hipnozun faydalı olduğunu vurgular. Bu gün, hipnotizma hakkındaki yanlış anlamaları düzeltmeye, ortadan kaldırmaya ve onu olduğu gibi yararlı bir yardımcı olarak gerçekten benimsemeye teşvik etmeyi amaçlar.

Kişi hipnoz altındayken, çevrede var olan gerçek uyaranlarla bariz bir çelişki içinde olsa bile hipnozcunun rehberliğiyle uyum içinde görür, hisseder, koklar ve algılar. Hipnozun bariz sonuçları duyusal değişikliklerdir, kişinin hafızası ve öz-farkındalığı rehberlikle değiştirilir ve bu rehberliğin etkileri (hipnoz sonrası) kişi uyandıktan sonra bile hissedilebilir.

Gerçek anlamda Hipnoz hayat değiştiren bir fırsattır. Tabiri caizse birinin hayatında yeni bölümler yazmasının bir başka yoludur.

Dr. Jack Gibson, 2005 yılında ölen İrlandalı bir cerrrah ve hipnoterapistti. Kariyerinin çoğunu hipnoterapi kullanarak psikosomatik bozuklukları tedavi ederek geçirdi.

İlk Dünya Hipnoz Günü 2006’da gerçekleşti ve Dr. Jack Gibson’ın onuruna adanmıştı. Hollywood ve popüler edebiyat sayesinde hipnozla ilgili ortaya çıkan sayısız zararlı efsaneyi ortadan kaldırmak amacıyla kuruldu.

Hipnotizma ‘zihin kontrolü’ ile ilgili değildir ve birine normalde yapmayacağı bir şeyi yaptırmanın hiçbir yolu yoktur ve bunlar Dünya Hipnotizma Günü’nün tersine çevirmeye çalıştığı yanlış kanılardan sadece birkaçıdır.

2024 Dünya Hipnoz Günü Ne Zaman?

Hipnozun gerçeklerini ve faydalarını tanıtmak, aynı zamanda hakkındaki mitleri ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmayı amaçlamak için her yıl 4 Ocak Dünya Hipnoz Günü olarak kutlanmaktadır.

  • 2024 – 4 Ocak Perşembe
  • 2025 – 4 Ocak Cumartesi
  • 2026 – 4 Ocak Pazar
  • 2027 – 4 Ocak Pazartesi

Hipnoz Ne Demek?

Hipnoz, geliştirilmiş odaklanma ve konsantrasyona izin veren değiştirilmiş bir farkındalık durumu ve artan gevşemedir. Buna hipnoterapi de denir. Hipnoz genellikle bir sağlık uzmanının rehberliğinde sözlü tekrar ve zihinsel görüntüler kullanılarak yapılır. Bu duruma hipnoz denir ve bunu başkası için yapabilen kişi hipnozcudur.

Hipnotizma veya Hipnoz terimi, eski Yunanca ὑπνος hypnos, “uyku” ve -ωσις – osis son ekinden veya ὑπνόω hypnoō , “uyutmak” (aorist hypnōs) ekinden türetilmiştir

Hipnoz ciddi bir terapi türüdür ama aynı zamanda eğlenceli de olabilir. Eğlenceli hipnoz türleri arasında sahne hipnozu, parti hipnozu ve arkadaşlarla rahat ama güvenli hipnoz girişimleri yer alır.

Günümüzde profesyoneller psikoterapide hipnozu kullanıyor. Kullanılan tedavilerden bazıları şunlardır:

  • kaygıyı azaltmak
  • fobileri tedavi etmek
  • kilo vermeye bir yaklaşım
  • kötü alışkanlıkları bırakmak (sigara içmek gibi)
  • uykuyu iyileştirmek
  • sıcak basması

Mesmerizm Nedir?

“Mesmerize” teriminin kökeni, 18. yüzyılda Viyana’da mesmerizm adı verilen terapötik bir hareket kuran bir doktor olan Franz Anton Mesmer’den gelmektedir. Franz Anton Mesmer tezinde, vücutta gezegenlerin çekim kuvvetine tepki veren görünmez bir sıvının varlığını öne sürmüştür. insan sağlığının bu görünmez sıvı ile gezegenler arasındaki etkileşimden etkilendiğini söylemiş ve teorisine “hayvan yerçekimi” adını vermiştir.

  • Mesmerizm: bir kişiyi trans benzeri bir duruma sokmak için kullanılan bir tekniktir.
  • Hipnotizma: bir kişinin telkinlere veya komutlara çok kolay yanıt verdiği bir duruma girmesine neden olma uygulamasıdır.

Mesmerizmin psikosomatik durumlar için etkili olduğu düşünülmektedir. Hipnotizma veya Hipnoz, uyumsuz davranış koşulları için etkilidir.

Günümüzde “mesmerizm” kelimesi genellikle “hipnoz” ile eşanlamlı olarak işlev görmektedir.

Hipnoz nasıl bir duygu?

Hipnoz daha çok hayal kurmaya ya da yoğun bir iş gününden sonra birkaç dakika hoş bir şekilde rahatlamaya benzer.

Herkes hipnotize edilebilir mi?

Kısmen evet. Herkes bir dereceye kadar hipnotize edilebilir, ancak bazıları diğerlerinden daha kolay hipnotize edilebilir.

Hipnotize etmek zor mu?

Hipnotize edilmek isteyen bir insanı hipnotize etmek her zaman kolay değildir. Popüler yanılgıların aksine, hipnotizma zihin kontrolü veya mistik güçler değildir. Bir Hipnozcu genel olarak, çoğunlukla kişinin gevşemesine ve trans durumuna ya da uyanma uykusuna girmesine yardımcı olan bir rehberdir.

Bir çalışma, nüfusun yaklaşık yüzde 10’unun yüksek oranda hipnotize edilebilir olduğunu öne sürüyor. Nüfusun geri kalanının hipnotize edilmesi mümkün olsa da, uygulamaya daha az açık olmaları muhtemeldir.

Sonsuza kadar hipnoza saplanıp kalabilir miyim?

Bir kimsenin hipnotik bir transa girip sonsuza kadar uyuyabileceğine dair hiçbir gösterge yoktur. Bu birçok efsaneden biridir.

Ancak Hipnoz veya Hipnoterapi veya Hipnotik telkinin etkileri ömür boyu sürebilir. Örneğin, hipnoz kalıcı bir değişikliğe neden olabilir ve deneyimlere göre, Sigarayı Bırakma Hipnozu, insanların %98’e varan oranlarda ilk seansta başarılı olduklarını ortaya koymaktadır.

Hipnoz yapmak caiz mi?

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanan bilgilere göre ‘hipnoz’ ve ‘hipnotizma’ ile tedavide bir mahsur görülmemektedir.

İslam dini sağlığın korunmasına büyük önem vermiş, hastalık durumunda tedavi cihetine gidilmesini istemiştir. Tabibin hâzik (mahir/uzman) olması, mahremiyete riayet etme ve zaruret olmadıkça haramla tedavi olmama gibi bazı genel ilkeler dışında tedavi için özel şartlar veya belli bir yöntem belirlememiştir. Bu noktada meşru olmak şartıyla tedavinin şeklinin kişiye, zamana ve mekâna göre farklılık arz etmesi doğal karşılanmıştır.

Buna göre hipnoz ile tedavinin caiz olması için, bu uygulamanın tıbben bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmesi halinde, hastanın tedaviye rıza göstermesi ve hipnozu uygulayacak kişinin konunun uzmanı olması gerekmektedir. Zira bilimsellikten uzak bazı hipnoterapi yöntemlerinin fayda yerine birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceği de ifade edilmektedir. Bu şartlara riayet edilmesi halinde hipnoz ile tedavi olmakta dinen bir sakınca görülmemektedir.

Dünyanın en iyi Hipnoz Uzmanı kimdir?

Amerikalı Hollywood Kevin Stone, Usta Hipnozcu ve Kurul Onaylı Hipnoterapisttir. Hipnoz konusunda 1 numaralı küresel uzman ve otoritenin yanı sıra Amerika’nın En Güvenilir ve Ödüllü Hipnoz Uzmanı olarak tanınmaktadır.

Hayvanlar hipnotize edilebilir mi?

Bazı hayvanlar diğerlerinden çok daha kolay olmasına rağmen, çoğu hayvan türü hipnotize edilebilir. Tavuklar, hipnotize edilebilen açık ara en basit hayvanlardır, ancak kediler, köpekler, atlar ve inekler de hipnoz konuları olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Hipnoz Hakkında 5 Şaşırtıcı Gerçek

Hipnoz uykuyu iyileştirir; Uyku hipnozunun uykusuzluk çeken insanlara yardım ettiği ve uykuyu yeterince iyileştirdiği kanıtlanmıştır.

Kişi hipnoz sırasında uyanıktır. Bir kişinin hipnoz sırasında bir tür uykuya daldığı, ancak hastaların hipnoz altındayken tamamen uyanık kaldığı yaygın bir yanılgıdır.

Ortalama bir insan günde en az iki kez hipnoz yaşar ve günlük örnekler arasında oraya arabayla gittiğinizi hatırlamadan hedefinize ulaşmak, bir kitabın sayfasını okurken bölge dışına çıkmak veya bilinçsizce saatlerce bir televizyon programına bu kadar dalmak sayılabilir.

Hipnoz kaygıyı azaltır. Hipnoterapinin stres, korku ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Hipnoz anestezi olarak kullanılabilir. Hipnoz, kişinin duyusal hissi hissetmesine izin verirken, hassas acı deneyimini ortadan kaldırabilir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün