Gündem

30 Ağustos Zafer Bayramı Nedir ve Neden Kutlanır?

30 Ağustos Zafer Bayramı 101. yıl dönümü. Zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesinin tarihçesi ve önemi, Zafer Bayramı Sözleri

Bu yıl 101. yıldönümünü kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramı Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Peki 30 Ağustos önemi nedir ve niçin kutlanır? 30 Ağustos 1922’de Ne Oldu? Zafer bayramı ne zaman kutlanır? 30 Ağustos Zaferi nasıl kazanıldı? Zafer Bayramı ne demek? Zafer Bayramı ne zaman ilan edildi? 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın kaçıncı yıl dönümü 2023? Zafer Bayramı etkinlikleri nelerdir, belli oldu mu?

Zaferler ayı Ağustos

Her milletin tarihinde önemli günler, haftalar ve aylar vardır. Tarihi şeref ve şanla, kahramanlık ve zaferlerle dolu aziz milletimizin anılmaya ve kutlamaya değer sayısız gün ve aylarının yanında bir ay vardır ki bu, kahramanlıkların destanlaştığı, bizi biz yapan, bizi tarih yapan zaferlerimizin ayı Ağustos’tur.

30 Ağustos Zafer Bayramı

1922 yılı 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 101. yılını kutluyoruz…

İlk kez 1924 yılında Afyon’da kutlanan 30 Ağustos günü, 1926 yılından itibaren Zafer Bayramı olarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan resmi, ulusal bir bayramıdır.

1071 tarihinde Malazgirt’te başlayan şanlı yürüyüş, karşılaşılan tüm zorluklara rağmen kazanılan zaferlerin ardından, Cumhuriyetimizin kuruluşu ile taçlanmış, 30 Ağustos zaferi de milletimizin şanlı zaferlerinden birisi olmuştur.

ZAFER BAYRAMI NEDİR?

30 Ağustos tarihi neden önemli?

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi ve ulusal bir bayramıdır.

Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

30 Ağustos Zafer Bayramı ne zaman, hangi güne denk geliyor?

2023 yılı itibariyle kutlayacağımız Zafer Bayramı 30 Ağustos Çarşamba gününe denk geliyor. Resmi olarak Mayıs 1935 yılında kutlama kararı alınan Zafer Bayramı ve ilk defa resmi olarak 1935 yılında 30 Ağustos Zafer Bayramının 13. yıl dönümü kutlanmıştır.

Büyük Taarruz 30 Ağustos Zafer Bayramı Tarihi neden önemlidir?

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçleri Anadolu’dan atmak için son ve kesin darbeyi vurmayı düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını Haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü.

Büyük Taarruz Ağustos ayının 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır.

30 Ağustos Zafer Bayramı İlk kutlama

30 Ağustos günü, ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için 2 yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı.

Çal Köyü’nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, milli ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi’nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.

Başkumandan Zaferi 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu’nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir.

Aynı yıl, dönemin Savunma Bakanı Recep Peker’in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Ancak 1930’ların ortalarına kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçekleşen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni yapılmamıştır.

Tayyare Bayramı

Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini “Tayyare Bayramı” olarak adlandırmıştır.

Zafer Bayramı için özellikle 1960’lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır. 30 Ağustos, Türkiye’de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur; ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır.

Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmaybaşkanı’nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlanmış; bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkomutan sıfatıyla kutlamalara ev sahipliği yaptığı 2011 yılından itibaren değişmiştir.

30 Ağustos Zaferinin Kazanılmasına Etki Eden Değerlerimiz

30 Ağustos Zaferinin kazanılmasına etki eden değerlerimiz Milli ve manevi birlik ve beraberliğimiz, vatan ve bayrak sevgimizdir. Türk milletinin ve Türk ordusunun üstün başarısı, yılmaması ve üstün inancı sayesinde zafer kazanılmıştır.

30 Ağustos 1922 tarihinde ne oldu?

30 Ağustos 1922 yılında Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferi ile işgal güçleri düşmanlarını kesin olarak yendik.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 20 Temmuz 1922’deki oturumda Mustafa Kemal Paşa’ya dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verildi. Mustafa Kemal, taarruz kararını Haziran ayında almış ve hazırlıklar gizli yürütülmüştü.

Büyük Taarruz Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

– Türk ve Yunan orduları Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinde karşı karşıya geldi.

– Yunan ordusu büyük yenilgiye uğradı, düşman püskürtüldü.

– Zafer kesin olarak Türk ordusunun oldu.

– Bütün bir inançla, azimle ve güçle kazanılan bir zaferdir.

– 26 Ağustos’ta başlamış ve 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanmıştır.

– Şanlı Türk ordusu kendi bir kez daha göstermiştir.

– İstiklal harbinin son büyük savaşı, hareketi Başkomutanlık Meydan Muharebesi’dir.

– Türkler’in asla yenilmeyeceğini Yunan ordusu ve tüm dünya bir kez daha anladı.

– Yunan’lılar topraklarımızdan sonsuza dek atılmıştır.

– Her yıl 30 Ağustos’u bayramla kutlarız.

30 Ağustos, sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün