Gündem

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl dönümü

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyet'in ilanının 100. yıldönümü kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı nedir? 29 Ekim hangi gün, kaç gün tatil?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Cumhuriyet’in ilanının 100. Yıl dönümünü  kutladığımız Cumhuriyet ne demek ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedir? 29 Ekim ne zaman ve nasıl bayram ilan edildi? Bu sene 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ne zaman, hangi güne denk geliyor? 28 Ekim yarım gün tatil mi? 29 Ekim resmi tatil kaç gün? 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramı kaç gün resmi tatil olacak? 29 Ekimin kaçıncı yılı 2023? Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri nelerdir, 29 Ekim’de neler yapılır?

Cumhuriyet’in ilanının 100. Yıldönümünü kutlayacağımız bu sene ve Türkiye’nin her köşesinde coşku ile kutlanan bu özel gün için son hazırlıklar devam ediyor. Peki Cumhuriyet Bayramı ne demek? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına kaç gün kaldı? Resmi kutlama yapılacak mı? Cumhuriyet Nedir, ne zaman kutlanır? Bu yıl Cumhuriyet’in ilanının kaçıncı yılı kutlanacak? 29 Ekim 1923 tarihinde ne oldu? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı neden kutlanır? Cumhuriyet Bayramı’nda hangi etkinlikler yapılıyor?

Cumhuriyet Ne Demek?

Cumhuriyet kelimesi, dilimize Arapça “Cumhur” kelimesinden geçmiştir. Cumhur; halk, ahali, büyük kalabalık demektir ve toplu bir halde bulunan kavim yahut milleti ifade etmek için kullanılmaktadır.

Cumhuriyet, halka dayanan, gücünü halktan alan bir devlet şeklini ifade eder. Bu anlamda cumhuriyet, iktidarın millete ait olduğu bir sistemdir. Bu sebeple cumhuriyette egemenlik bir kişiyi veya zümreye değil, toplumun bütün kesimlerine aittir.

Cumhuriyet, milletin egemenliğinin kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. Atatürk bu kavramı “Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur.” sözü ile dile getirir. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Cumhuriyeti ilan etmesi ile bugün ülkemizde Resmi olarak Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

1925 yılında çıkarılan bir kanunla Cumhuriyet’in ilanı günü yeni Türk Devletinin bayramı ilan edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku‘nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

29 Ekim

“Efendiler yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözünün hikayesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Efendiler yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz sözünü 28 Ekim 1923 günü Çankaya’da söylemiştir.

Mustafa Kemal Paşa, 28 Ekim (Teşrinievvel) 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Çankaya Köşkü’nde arkadaşları için Latife Hanım’a bir sofra hazırlattı.

İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa, Kemalettin Sami Bey’in de yer aldığı akşam yemeğinde yaşananları Mustafa Kemal Paşa, Nutuk’ta şöyle anlatıyor:

“Gece olmuştu… Çankaya’ya gitmek üzere Meclis binasından ayrılırken, koridorlarda beni beklemekte olan Kemalettin Sami ve Halit Paşa’lara rastladım. Ali Fuat Paşa, Ankara’dan hareket ederken bunların Ankara’ya geldiklerini o günkü gazetede ‘Bir Uğurlama ve Bir Karşılama’ başlığı altında okumuştum. Daha kendileriyle görüşmemiştim. Benimle konuşmak üzere geç vakte kadar orada beklediklerini anlayınca, akşam yemeğine gelmelerini, Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa vasıtasıyla kendilerine bildirdim. İsmet Paşa ile Kazım Paşa’ya ve Fethi Bey’e de Çankaya’ya benimle birlikte gelmelerini söyledim. Çankaya’ya gittiğim zaman, orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey’lerle karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum.

Yemek sırasında: ‘Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz’ dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program tespit ettim ve arkadaşları vazifelendirdim. Yaptığım programın ve verdiğim talimatın uygulanışını göreceksiniz.”

Cumhuriyetin ilan edildiği gün neler oldu?

29 Ekim 1923 Pazartesi günü Mustafa Kemal Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde Cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Cumhuriyet Bayramı kaç gün tatil?

Her yıl resmi tatil olarak kutlanan milli bayramımızın bu sene 100. yıl dönümü Pazar gününe denk geliyor. Bu kapsamda resmi tatil 28 Ekim Cumartesi günü saat 13.00’ten itibaren başlayacak. Vatandaşlar dilerlerse Cuma günü yıllık izinlerinden kullanarak hafta sonu ile birleştirerek toplamda 3 gün tatil yapabilecek…

29 Ekim toplu taşıma ücretsiz mi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan kararla 2023 Ekim ayı itibarıyla, resmi tatil ve bayramlarda ücretsiz ulaşım hakkından sadece kişiselleştirilmiş istanbulkart kullanıcıları faydalanacak.

İBB’nin daha önce duyurduğu uygulama ilk olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleşecek. Anonim kart kullananlar, göçmen ve turistler ücretsiz geçiş yapamayacak. Ayrıca kişiye özel hale gelen tüm İstanbulkart sahipleri, İBB’nin duyurduğu kampanyalardan faydalanabilecek.

Ayrıca İstanbul’ dışında çeşitli bir çok kentte geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında toplu taşıma hizmeti ücretsiz olması bekleniyor.

29 Ekim’de okullar tatil olacak mı?

2023 Cumhuriyet Bayramı hafta sonu tatiline denk geldiğinden Cumhuriyet Bayramı tatili 28 Ekim Cumartesi 13.00’de başlayıp 29 Ekim Pazar akşamı sona erecek. Dolayısıyla 29 Ekim Bayram tatili tam gün olmak üzere hafta sonu ile birlikte 2,5 gün tatil yapılabilecek ve okullar da tatil olacak.

29 Ekim resmi tatil mi?

Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun’un 1. maddesinde şu ifade bulunmaktadır.

“1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.”

30 Ekim 2023 Pazartesi Okullar Tatil Mi?

Yarın okullar tatil mi? 30 Ekim’de okul var mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan “30 Ekim Pazartesi okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerimizin 1 günlüğüne tatil edilmesi kararı aldığımızı bildirmek isterim.” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyetin ilanı ve Önemi

Cumhuriyet Bayramı ne zaman ilan edildi?

Osmanlı Devleti, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı’nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu’da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde

verdiği Milli Mücadele, 1923 yılında milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı.

Bu süreçte, “Büyük Millet Meclisi” adıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922’de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.

27 Ekim 1923’te İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923’te Meclis’e sundu.

Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Cumhuriyetin ilanı, Ankara’da 101 pare top atışı ile duyurulur ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlanır.

Bayram Kabul Edilmesi

Cumhuriyet ilan edildiği sırada henüz 29 Ekim günü bayram ilan edilmemiş, kutlamalar konusunda bir düzenleme yapılmamıştı; 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günündeki şenlikleri halk kendiliğinden organize etti. Ertesi yıl, 26 Ekim 1924 tarihli 986 numaralı kararname ile Cumhuriyet’in ilanının 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmasına karar verildi. 1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet’in ilanı kutlamalarının başlangıcı oldu.

2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekaletince (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir.

Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan’da karara bağlandı; 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edildi.

628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, Cumhuriyet’in milli bir bayram olarak kutlanması resmi bir hüküm şekline geldi. Cumhuriyetin ilan edildiği gün, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde resmî bir bayram olarak kutlanmaya başladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim “Ulusal Bayram” 

Hükümet 27 Mayıs 1935’te milli bayramlar hakkında yeni bir düzenleme yaparak ülkede kutlanan bayramları ve içeriklerini yeniden belirledi. Daha evvel Meşrutiyet’in ilan günü olan Hürriyet Bayramı ile Saltanatın kaldırılış günü olan Hâkimiyet Bayramı milli bayramlar arasından kaldırılarak kutlanmasına son verildi. Cumhuriyet’in ilan edildiği gün 29 Ekim “Ulusal Bayram” olarak ilan edildi ve devlet adına yalnız o gün tören yapılması karara bağlandı.

2023 Yılı Cumhuriyet Bayramı Ne Zaman?

Bu yıl 100. yıl dönümünü kutlayacağımız Milli bayramlarımızdan olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim 2023 Pazar günü kutlanacak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün