GündemYaşam

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü 2023

Dünya Tasarruf Günü ne zaman, hikayesi ve tarihçesi nedir? 2023 Dünya Tasarruf Günü Teması ne oldu? Tasarruf etmek neden önemlidir?

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedir? 2023 Dünya Tasarruf Günü Teması ne oldu? Tasarruf günü neden önemlidir ve neden kutlanır? 31 Ekim ne günü? Tasarruf Günü neden 31 Ekim’de kutlanıyor? Tasarrufu nasıl teşvik edersiniz? Tasarruf Gününün anlamı, Tarihçesi, etkinlik ve kutlamaları.

Peki 2023 Dünya Tasarruf Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Dünya Tasarruf Günü ile ilgili yazı, güzel ve anlamlı sözleri 

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü

Bugün Dünya Tasarruf Günü! Neredeyse bir asır önce yüksek bir yaşam standardı elde etmek ve ekonomiyi güvence altına almak için tasarrufu teşvik etmek amacıyla kuruldu. Tasarruf Günü, insanların birikimlerini yastık altından çıkartıp bir bankada değerlendirme fikriyle tanıştırmak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Dünya Tasarruf Günü, 31 Ekim 1924 tarihinde İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen 1. Uluslararası Tasarruf Bankası Kongresi (Dünya Tasarruf Bankaları Derneği) toplantısında kuruldu. İtalyan Profesör Filippo Ravizza, kongrenin son gününde bu günü “Uluslararası Tasarruf Günü” olarak ilan etti.

Tasarruf Kongresi kararlarında, Dünya Tasarruf Günü’nün tüm dünyada tasarrufların teşvikine ve toplumların hayatına yerleştirilmesine ayrılan bir gün olması gerektiğine karar verildi. Dünya genelindeki Tasarruf bankaları ve 1935 yılında ise bazı Türk bankaları, tasarrufları teşvik etme çabalarında okulların, din adamlarının yanı sıra kültür, spor, meslek ve kadın derneklerinin de desteğiyle çalışmalar başlattı.

Her yıl kutlanan Tasarruf Günü, tasarruf ruhunu kapsayan farklı bir temaya sahiptir. Bu temalar, daha fazla insanı tasarruf alışkanlığını kazanmaya teşvik ediyor. Aynı şekilde, bankalar ve diğer finans kuruluşları, insanların daha fazla tasarruf etmesine ve anlamlı yatırımlar yapmasına yardımcı olan çeşitli planlar geliştirmiştir.

Dünya Tasarruf Günü aynı zamanda çocukları tasarrufa yönlendirmeyi amaçlayan bir gündür. Bu nedenle tarih boyu kullanılan kumbaralar her zaman iyi bir fikir olmuştur, çünkü çocuklar ne kadar tasarruf ettiklerini anladıklarında bir zenginlik duygusu oluşur. Ve dürüst olalım, yetişkinler bile kumbara fikrini sever!

Tarihçesi

Muhtemelen daha önce hiç duymamış olsanız bile 1924 yılından itibaren her yıl 31 Ekim günü, Dünya Tasarruf Günü olarak kutlanmaktadır. 29 ülkenin katılımıyla tasarruf düşüncesini dünya kamuoyuna ve bunun ekonomi ve bireyle olan ilişkisini akla getirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla ortaya çıkmıştır.

Tasarrufun ülke ekonomileri ve insanlar için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak ve toplumlar tasarrufa teşvik etmek amacıyla 1924 yılında Milano’daki Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi vesilesiyle World Savings Banks Institute (WSBI-Dünya Tasarruf Bankaları Enstitüsü) adlı bir enstitü kurulmuştur. İkinci Dünya Savaşı’na kadar Uluslararası Tasarruf Bankaları Enstitüsü’nün merkezi Milano’da bulunuyordu.

Bu kurum 1988’de Avrupa Tasarruf Bankaları Grubu olarak yeniden adlandırıldı.

Tarih boyunca sıklıkla kullanılan tasarruf ifadesi, daha yüksek bir yaşam standardı elde etmek ve ekonomiyi güvence altına almak için para biriktirmektir. Örnekler arasında, 1921’de ilk ulusal tasarruf gününün kutlandığı İspanya’da gösterilebilir. Almanya gibi diğer ülkelerde, 1923’teki çalkantılı Alman para reformundan bu yana toplumun tasarruflara olan güveni yeniden tesis edilmek zorunda kalmıştı.

Dünya genelinde Tasarruf Günü genellikle 31 Ekim’de düzenleniyor, bu günün resmi tatil olduğu ülkeler dışında, amaç bankaların açık olması, böylece insanların birikimlerini hesabına aktarabilmeleri.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Dünya Tasarruf Günü gelişmeye devam etti. Bugün dünyanın her yerindeki ülkeler bu günü kutlamaya devam ediyor.

  • Bugün birçok insan Dünya Tasarruf Günü’nü önemsemiyor veya unutuyor, çünkü ABD ve Batı ülkelerinde kutlanan Cadılar Bayramı ile çakışıyor.
  • Almanya’da Dünya Tasarruf Günü, bazı eyaletlerde resmi tatil olduğu için (Reform Günü) 30 Ekim’den önceki son iş gününde düzenlenmektedir.

Dünya Tasarruf Günü Teması

Uluslararası Tasarruf Bankası Kongresi tarafından 2023 Dünya Tasarruf Günü teması, “Yarını tasarruflarla fethedin” (Conquer your Tomorrow) olarak belirlenmiştir.

Gelecek için para biriktirmek için pek çok neden var. Gelecek sadece emeklilik zamanı olmak zorunda değil – gelecek yarın.

Yarın ya da bundan otuz yıl sonra olarak tanımlanan gelecek için yeterince tasarruf etmek çok önemlidir.

Maaştan maaşa yaşamak, şaşırtıcı bir şekilde, sadece daha düşük gelir elde edenlerin başına gelen bir şey değil, aynı zamanda bir bütçe oluşturamayan ve onu takip edemeyen, tasarruf hedefleri yapıp onlara ulaşmanın yanı sıra, herkesin başına gelen bir şey.

Tasarruf için önemli adımlar arasında bir bütçe yapmak, harcamalarınızı gözden geçirmek ve hanenizin nakit akışını anlamak yer alır.

Diğer önemli adımlar arasında istekler ve ihtiyaçlar arasında ayrım yaparak tasarruf etmenin yollarını aramak ve çocuklar için bir örnek oluşturmak yer alıyor.

Peki Tasarruf etmeye başlamak için en iyi zaman hangisi? Cevap basit, tatbikî şu an.

Tasarruf nedir ve neden önemlidir?

WSBI’ın açıklamasında tasarruf, “ulusun ve toplumun, sonuçta tüm insanlığın medeni gelişimi için her bir bireyin edinmesi gereken bir erdem ve alışkanlık” olarak tanımlanmıştır.

Okullar, geleceğin tüketicilerinin bilinçlendirilmesi konusunda en güvenilir alanlardan biridir. Tasarruf eğitimi, parayı akıllıca harcamak ve geleceğe yönelik belirsizlik ve olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmaktan ibaret değil, tasarruf eğitimi aynı zamanda “paranın tasarruf edilmesinin önündeki tüm engel ve kötü alışkanlıklara karşı çıkmanın ve bunlarla mücadelenin” de anlatılmasıdır.

Başlangıçta çok basit gibi görünse de, bir tasarruf hesabına küçük miktarlarda para yatırarak para biriktirmenin iktisadi kalkınma ve kişisel refah üzerinde çok büyük etkisi vardır. Tasarruf, bireyleri hastalık, işsizlik ve buna benzer ekonomik zorluk dönemlerine karşı hazırlıklı tutar. Ekonominin bütünü için ise bankaların kredi vermelerini kolaylaştıran bir unsurdur.

Finansal krizi de hesaba kattığımızda tasarruf, bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin de sosyal ve ekonomik durumlarının güvence altına alınmasını sağlayan sürdürülebilir bir çözüm sunar.

Dünyanın birçok ülkesinde işsizlik ve yoksulluk oranlarının yüksek olması nedeniyle, yoksul insanların birikimlerinin önünde pek çok engel bulunuyor. Bu nedenle, insanları işsizlik, hastalık, sakatlık veya yaşlılık sırasında ihtiyaç duyulduğu şekilde para biriktirmeleri için eğitmek ve teşvik etmek gerekir.

Tasarrufun Önemi

Tıpkı egzersiz gibi, tasarruftan en iyi şekilde yararlanmak için olumlu alışkanlıklar geliştirmelisiniz. Tasarruf ettikçe tasarruf alışkanlığınızı geliştirirsiniz. Daha fazla para biriktirme alışkanlığı, harcama alışkanlıklarınızı analiz etme kararlılığına sahip olmak ve ardından yaşamınız boyunca düzenli olarak takip etmek anlamına gelir.

  • Ani gelir kaybı, tıbbi harcamalar, büyük ev onarımları vb.
  • Her yıl eğitim ücretleri artıyor, bu nedenle eğitiminiz için para biriktirmek önemlidir.
  • Bir gün işten emekli olacaksınız ve bu nedenle artık işinizden alamayacağınız geliri değiştirmek için birikime ihtiyacınız olacak.
  • Lüks arabalar alıp tatile gitmek istiyorsanız, tasarruf etmek önemlidir.
  • Daha büyük bir peşinat için tasarruf etmek, hayalinizdeki evi satın almayı kolaylaştıracaktır.
  • Tasarruf, acil durumlara hazırlanmanıza yardımcı olur.

Tasarruf örnekleri nelerdir?

Tasarruf, harcanmayan gelir veya ertelenmiş tüketimdir. Tasarruf yöntemleri, örneğin bir mevduat hesabına, bir emeklilik hesabına, bir yatırım fonuna veya nakit olarak kenara para yatırmayı içerir. Tasarruf aynı zamanda yinelenen maliyetler gibi harcamaların azaltılmasını da içerir.

Tasarruf, Ekonomide daha geniş anlamda, acil tüketim için kullanılmayan herhangi bir geliri ifade eder. Tasarruf otomatik olarak faizi kapsamaz.

Para Biriktirmek Neden Zor?

  • Artan Konut, Eğitim, Sağlık ve Çocuk Bakımı Maliyetleri
  • Borç yükünün fazla olması
  • Yeterli Gelir Elde Etmemek
  • Harcamalarınızı Takip Etmemek
  • Ceplerinize Zarar Veren Sosyal Aktivite
  • Tasarrufa Öncelik Vermeme
  • Mali Cehalet
  • Yaşam Tarzı Enflasyonu
  • Öğrenmek veya tasarruf etmek istememek
Dünya Tasarruf Günü

Dünya Tasarruf Günü ile ilgili Güzel ve Anlamlı Sözler

Damlaya damlaya göl olur.

Sakla samanı, gelir zamanı.

Ayağını yorganına göre uzat.

Ak akçe kara gün içindir.

Lüzumsuzsa söndür.

İşten artmaz, dişten artar

En iyi tasarruf zamanı iyi kullanmaktır

Enerji savurganlığı bütçemizi eritir.

En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir.

Üretimde süreklilik, enerjide tutumla olur.

Yaya gidilecek yere otomobille gitmeyelim.

Enerji daha güçlü atılımlar için birikimdir.

Damlaya (bilgi yelpazesi.net) damlaya göl olur.

Gereksiz harcanan enerji, kaybedilen emektir.

Tasarruf üzerine alıntılar

“Harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin; bunun yerine biriktirdikten sonra kalanını harcayın.” – Warren Buffett

“Tasarruf edilen bir kuruş, kazanılan iki kuruşa bedeldir… (vergilerden sonra) ” – Randy Thurman

“Unutmayın! Tasarruf, yatırımın ön şartıdır.” – Campbell McConnell

2023 Dünya Tasarruf Günü Ne Zaman? Hangi Gün?

Bu yıl Dünya Tasarruf Günü 31 Ekim 2023 Salı günü kutlanacak.

  • 2023 – 31 Ekim Salı
  • 2024 – 31 Ekim Perşembe
  • 2025 – 31 Ekim Cuma
  • 2026 – 31 Ekim Cumartesi

İşte Dünya Tasarruf Günü’nde önem taşıyan bazı faktörler:

Finansal Okuryazarlık: İnsanları tasarruf, bütçeleme ve basiretli finansal karar alma kavramlarını anlamaya teşvik eden Dünya Tasarruf Günü, finansal okuryazarlığın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Tasarruf Kültürünü Teşvik Edin: Gençlere beklenmedik harcamalar ve gelecekteki ihtiyaçlar için para biriktirme ihtiyacını öğretmek, tasarruf kültürünü teşvik eder.

Finansal Stresin Azaltılması: Para biriktirmek, finansal açıdan bir güvenlik ağı görevi görür ve öngörülemeyen finansal sorunlar karşısında kaygıyı ve gerginliği azaltır.

Ekonomik Büyümenin Desteklenmesi: Bireysel tutumluluk, işletmelere ve altyapıya yapılan yatırımlar için mevcut para miktarını artırır ve bu da ekonominin büyümesine yardımcı olur.

Kaynak Link: World Savings Day web sitesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün