Yaşam

5 Nisan Avukatlar Günü 2023

Dünya Avukatlar Günü nedir, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Türkiye’de Avukatlar Günü neden 5 Nisan’da kutlanıyor? Avukat gününün anlamı nedir?

Dünya Avukatlar Günü nedir, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Türkiye’de Avukatlar Günü neden 5 Nisan’da kutlanıyor? Avukat gününün anlamı nedir? Avukat nedir, ne iş yapar? Dünya genelinde Avukatlar Günü aynı tarihte mi kutlanıyor? Neden farklı günlerde kutlanır? 5 Nisan özel bir gün mü? 5 Nisan’da ne kutlanır? Dünyada ve Türkiye’de 5 Nisan Dünya ne Günü? 

Türkiye’de her yıl nisan ayında kutlanan Avukatlar Günü, 2023 yılında ne zaman, hangi gün merak ediliyor. Bu özel günde, hukuk ve adalet için mücadele veren, adalet, insan hakları, hukuk devleti ve demokrasinin savunucuları olan avukatlar için çeşitli mesajlar ve sözlerle kutlanıyor. Peki, 2023 Avukatlar Günü ne zaman?

Avukatlar Günü

Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü ve İstanbul Barosu’nun doğum günü… Anayasa ile güvence altına alınan ve dolayısıyla kamusal bir hak olan savunma hakkının tek temsilcisi olan hukukçuların Avukatlar Günü, Türkiye genelinde her yıl 5 Nisan’da kutlanıyor.

İstanbul Barosu, 5 Nisan 1878 tarihinde kurulmuştur. İstanbul’da dava vekilliği yapan 63 kişi; 5 Nisan 1878 Cuma günü İstanbul’da ilk Genel Kurul toplantısı yapmıştır. Toplantıyı en yaşlı dava vekili Kostaki Sardeneski açmış ve Genel Kurul Cemiyeti Daimelerini seçerek İstanbul Barosu Başkanlığına Alexandre Meriem Kouli getirilmiştir.

İstanbul Barosu’nun ikinci Genel Kurulu 1880 yılında yapılmıştır. Bu toplantı sonunda başkanlığa Rus asıllı Fransuva Rosolato başkan seçilmiştir. Rosolato, altı yıl başkanlık yapmıştır. 1886 yılında yapılan Genel Kurul sonunda ise başkanlığa Mehmet Reşit getirilmiştir.

Cumhuriyet döneminin ilk kadın avukatı 1925 yılında Hukuk Fakültesini bitiren Süreyya Ağaoğlu olmuştur. İstanbul Barosuna 1928 yılında kaydolan ilk kadın avukat ise Beyhan Nil’dir.

İstanbul Barosu, merkezi İstanbul’da bulunan, gönüllü bir barodur ve Türkiye Barolar Birliği üyesidir. 6 Ocak 2023 itibariyle İstanbul Barosu 59 bin 449 üyeye sahiptir. Üyelerin 30 bin 731’i kadın, 28 bin 718’i ise erkek avukattan oluşuyor.

  • Dünya tarihinde en eski hukuk kavramına yapılan ilk atıflar M.Ö. 3000 önce eski Mısır’ın hakikat, denge, düzen, hukuk ve adalet ideallerini içeren Maat kavramlarına kadar izlenebilir. Eski Mısır Maat kavramı, ‘düzen’, ‘uyum’, ‘doğruluk’ ve gerçek tanık çağrışımlarını içerir.
  • 1869 İlk Amerikalı Kadın Avukat Sadece 21 yaşının üzerindeki beyaz erkeklerin avukat olabildiği bir zamanda, Arabella Mansfield Iowa barosuna kabul edilmiştir.
  • 21 Ağustos 1878’de Amerikan Barolar Birliği, hukuk fakültelerinin akreditasyonu, avukatlar için etik standartların tanımlanması ve hukukun üstünlüğünü ilerletme yoluyla hukuk mesleğini desteklemek ve savunmak için kurulmuştur.
  • Ülkemizin ilk Kadın Avukatı Süreyya Ağaoğlu, 5 Aralık 1927’de Ankara Barosu’na kaydolmuştur.

Teknik bir terim olarak avukat, esas olarak Roma hukukundan türeyen hukuk sistemlerinde kullanılmaktadır. Avukat, hukuku uygulayan kişidir. Bir avukatın rolü, farklı yasal yargı alanlarında büyük farklılıklar gösterir.

Avukat nedir, ne iş yapar?

Küresel olarak Avukat tanımı; hak, hukuk ve yasa işlerinde isteyenlere yol gösteren, mahkemeler, devlet örgütleri ya da özel kuruluşlar önünde başkalarının hakkını savunmayı meslek edinmiş olan ve bunun için yasaların gerektirdiği koşulları taşıyan kimsedir.

Bazen avukatlar, kötü bir şöhrete sahip olabilirler ama onlar toplumun işleyişi ve adalet sistemi için çok önemlidirler.

Türkiye’de ilk Kadın Avukat kimdir?

Ülkemizde avukat olan ilk kadın Süreyya Ağaoğlu’dur. Stajını Ankara’da yapmıştır. Türkiye’nin ilk kadın avukatı ve kadın hakları savunucularından Süreyya Ağaoğlu 1921 yılında, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başvuran ilk kız öğrenci olarak fakültenin kız öğrencilere açılmasında önemli ve öncü rol oynadı.

Süreyya Ağaoğlu: “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, ‘Şimdi bana anlat bakalım. Avukat nedir?’ dedi. ‘Efendim, Avukatın manası bana göre Hakkı müdafaa eden insan’ dedim. ‘Hayır’ dedi. ‘Güzel sözlerle Hakkı Müdafaa eden insandır’ dedi.”

1925’te bu fakülteden mezun olduktan sonra Ankara’da Şurayı Devlet Tanzimat Dairesi’nde çalıştı. 5 Aralık 1927’de Ankara Barosu’na kaydoldu. 1928’de serbest avukatlık ruhsatını alarak, “Türkiye’nin ilk kadın avukatı” unvanının sahibi oldu ve hayatı boyunca avukatlık mesleğini sürdürdü. 1936 yılında Ankara Barosu’ndan naklen İstanbul Barosu’na kaydedildi.

Türkiye’de Avukatlar Günü ne zaman 2023?

İstanbul Barosu, 5 Nisan 1878 tarihinde kurulmuştur. Aynı tarih Türkiye Barolar Birliği’nin 15-16 Mayıs 1987 tarihli genel kurulunda Avukatlar Günü olarak kabul edilmiştir.

Bu yıl ise Avukatlar Günü (Lawyers’ Day) 5 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor.

  • 2023 – 5 Nisan Çarşamba
  • 2024 – 5 Nisan Cuma
  • 2025 – 5 Nisan Cumartesi günü
  • 2026 – 5 Nisan Pazar günü
  • 2027 – 5 Nisan Pazartesi

Dünya genelinde farklı isim ve günlerde kutlanan Avukatlar Günü, örneğin Amerikalı iletişim uzmanı Steve Hughes tarafından 2008’de Ulusal Avukatlara Nazik Olun Günü olarak yaratıldı. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 Nisan Şaka Günü ile Vergi Günü arasına denk geldiği için tatili Nisan ayının ikinci Salı günü (bu yıl 11 Nisan

) kutlamayı seçti.

Hindistan’da Avukatlar Günü, halk arasında Madhu Babu veya Madhu Barrister olarak bilinen İngiliz dönemi Oriya avukatı Madhusudan Das’ın doğum yıldönümünü anmak için her yıl 28 Nisan’da Hindistan Odisha’da kutlanıyor.

Dünyada en çok avukat nerede?

Amerika Birleşik Devletleri. Küresel olarak kişi başına düşen avukat sayısı söz konusu olduğunda, Amerika Birleşik Devletleri kolayca başı çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde kişi başına düşen avukat sayısı diğer ülkelerden daha fazladır. ABD’de 1.26 milyon avukat var.

Nasıl avukat olunur, Avukat olmak için ne gerekiyor?

Avukat olabilmek için hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra ilgili baroya başvurularak yasal ve zorunlu olan avukatlık stajına başlanmalıdır. Staj sonunda yapılacak olan mülakatta başarılı olunmalıdır. Avukatlık stajını yapmak isteyen aday, Baroya dilekçe ile başvurur. Avukat olmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Avukatlık tamamen bir kamu hizmetidir.

Kimler avukatlık yapamaz?

Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, irtikap, nicelikli zimmet, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlardan hüküm giymiş veya herhangi bir suçtan dolayı hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişilerin avukatlık yapabilmeleri mümkün değildir.

Adalet Heykeli Anlamı Nedir?

Adalet Heykeli, açık görüşlü olarak onurlandırılan Yunan tanrıçası Themis’e ve adalet erdemini temsil ettiği için onurlandırılan Roma tanrıçası Justicia’ya dayanmaktadır. Gözleri bağlı çünkü adalet tarafsızdır ve bir kişinin görünüşüne veya diğer dış etkilere dayanmamalıdır.

Adalet Heykeli (İngilizce : Lady Justice), adil bir sonuç elde etmek için adaletin “tutku veya önyargı olmadan” sağlanması gerektiğini sembolize etmek için gözleri bağlı olarak tasarlanmıştır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün