GündemYaşam

10 Temmuz Dünya Hukuk Günü 2023

Dünya Hukuk Günü ne zaman? Türkiye’de ne zaman kutlanıyor? Hukuk Günü Tarihçesi nedir? Hukuk ve adalet kelime anlamı nedir? Türkiye'de şu an yargı ne durumda?

Dünya Hukuk Günü ne zaman? Türkiye’de ne zaman kutlanıyor? Hukuk Günü Tarihçesi nedir? Hukuk ve adalet kelime anlamı nedir? Hukuk ne demek? Hukuk Günü’nü neden kutlarız? Hukuk Günü’nü kim icat etti? Hukuk devleti deyiminin anlamı nedir? Dünya Avukatlar Günü Ne Zaman 2023?

Türkiye’de şu an yargı ne durumda? En son Hukukun Üstünlüğü Endeksine göre Türkiye kaçıncı sırada? Dünya’dan Hukuk Günü tarihleri ve bilgileri… ve 10 Temmuz Dünya Hukuk Gününde kullanabileceğiniz güzel mesajlar, alıntılar ve sözler

Bugün 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü. Türkiye’de 55 yıldır kutlanan Hukuk Günü, ilk defa 1967 yılında kutlanmaya başlandı. Günümüzde herkesin ihtiyacı haline gelen hukuk kavramı, büyük küçük herkesin üzerinde önemli durması gereken bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya Hukuk Günü

10 Temmuz 1967’de Cenevre’de düzenlenen Hukuk Yoluyla Dünya Barışı konferansları dolayısıyla Türkiye’de bakanlar kurulu kararı ile 10 Temmuz günü Dünya Hukuk Günü olarak ilan edildi. Hukuk Günü ülkemizde ilk defa 1967 yılında kutlanmaya başlandı ve 55 yıldır kutlanıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi bu özel gün de hukukun üstünlüğünü, demokratik ve adaletli bir devlet anlayışını ön plana çıkarmayı amaçlanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri Hukuk Günü’nü her yıl 1 Mayıs’ta kutlar. Amerikan Barolar Birliği 1957 yılında Kanun Günü fikrini senatoya sundu ve 1958 yılında Başkan Dwight D. Eisenhower her yıl 1 Mayıs’ta kutlanmasına karar veren Hukuk Günü’nü ilan etti.

Her yıl 10 Temmuz tarihinde kutlanan Dünya Hukuk Günü 2023 yılında 10 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor. Her yıl 5 Nisan, günü ise Avukatlar Günü olarak kutlanıyor.

Hukuk Ne Demek?

Hukuk kelimesi dilimize Arapça kökenli “hak” kelimesinden gelir. Birey, toplum ve devletin hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütününe hukuk denir.

TDK’ya Göre Hukuk Sözlük Anlamı 

Toplum düzenini sağlayan ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze.

“Hukuk daima adetlerin peşinden gider, önüne geçmez.”- P. Safa

Bu yasaları konu alan bilim:

“Kaldı ki, böyle bir hareket, milletler arası hukuka taban tabana zıttı.”- Y. K. Karaosmanoğlu.

Yasaların ceza ile ilgili olmayıp alacak verecek gibi davaları ilgilendiren bölümü.

Haklar.

(mecaz) Ahbaplık, dostluk.

Adalet Nedir?

Adaletin tanımı nedir?

Adalet kelimesinin anlamı; adil muameleyi desteklemek ve tazminat almak için yasa, namus veya standartlar tarafından verilen gücün kullanılmasıdır. Hakların hukuk veya hakkaniyet kurallarına göre kurulması veya belirlenmesi, tarafsız, hak edildiği şekilde ödül veya ceza ile doğru, adil veya yasal olanı korumak için yetki ve gücün yerine getirilmesidir.

Adalet, polisin, hakimlerin ve mahkemenin çalışmalarında olduğu gibi yasanın korunması nosyonunu içerir. Adalet kavramının arkasında denge kavramı vardır, insanların doğru, adil ve uygun olanı almasıdır.

Adâlet, davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, adil hüküm vermek gibi anlamlara gelir.

Doğruluk ise; gerçeğe, gerçekliğe veya akla uygunluktur. Adaletli olmak, adil davranmayı gerektirir.

Dünya Hukuk Günü

Hukukun Üstünlüğü Endeksi 2021

Hukukun üstünlüğünü ölçen ve dünya çapında uzmanlar tarafından hazırlanan Dünya Adalet Projesi (World Justice Project – WJP) “2021 yılı Ülkelerde Hukukun Üstünlüğü Endeksi” raporuna göre Türkiye 139 ülke arasında 117’nci sırada yer alıyor. Endekste Türkiye’nin Meksika, Angola ve Mali gibi ülkelerin gerisinde kaldığı görülüyor.

Bunun yanı sıra “yönetimdeki şeffaflık” başlığında Türkiye, Afganistan’ın hemen üstünde yer alarak 139. ülke arasından 107’inci sırada kendine yer aldı. Ayrıca, Türkiye “temel haklar” konusunda 133’üncü sırada yer alarak sondan 8’inci sıraya yerleşti.

Türkiye yolsuzlukla mücadele konusunda ise 134 ülke arasında 69’uncu sırada yer aldı.

Hukukun üstünlüğünde ilk 10’da Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Lüksemburg, Avusturya ve İrlanda yer aldı.

Türkiye, geçtiğimiz yıl 128 ülke içinde 107. sırada yer alırken 2021 yılında 139 ülke içinde 117.sırada yer buldu.

Diğer göstergeler ise 139 ülke arasında Türkiye’nin sıralaması şu şekilde;

  • Yolsuzluğun olmaması 69
  • Açık Hükümet 107
  • Temel Haklar 133
  • Düzen ve Güvenlik 83
  • Düzenleyici uygulamalar 119
  • Sivil adalet 113
  • Ceza adaletinde 103

Hukuk Devleti ne demek?

Hukukun üstünlüğü, tüm kişi, kurum ve kuruluşların “kamuya şeffaf şekilde açıklanan ve eşit olarak uygulanan, bağımsız olarak yargılanan ve uluslararası insan hakları ilkeleriyle uyumlu” yasalara karşı sorumlu olduğu bir ilkelerdir. Hukuk devleti, hükümet gücünün kullanımının kanunla sınırlandığı bir anayasal devlettir.

Hukuk devleti, hükümet gücünün kullanımının kanunla sınırlandığı bir anayasal devlettir.

Hukukun üstünlüğü ilkesine dayanan Hukuk devleti; sınırları içerisinde kamu erkinin değişmezlik ve süreklilik temeline dayalı olarak değer ve hukuk düzenine bağlı olduğu bir devlet şeklidir. Mutlakiyetçi devletlerden farklı olarak devlet gücü, vatandaşları keyfi uygulamalardan korumak amacıyla yasalar yardımıyla tanımlanır.

Modern anlayış temelindeki bir hukuk devleti bunun dışında maddi anlamda adaletli bir düzenin yaratılması ve korunmasını hedefler. Nesnel değer yargıları bireylerin öznel haklarından farklı olarak, belirlenmiş prensipler aracılığıyla kanun koyucunun sınırlanması işlevi görürler.

Hukuk Günü Mesajları ve Sözleri

“İnsansız adalet olmaz. Adaletsiz insan olur mu? Olur, olmaz olur mu? Ama, olmaz olsun”  – Özdemir Asaf

Güçlünün hukukunun değil, hukukun gücünün hakim olduğu bir Türkiye dileklerimizle..

Bağımsız bir yargı, adil bir gelecek için hukuk arayışımıza devam edeceğiz. Güçlünün değil, haklının yanında olan tüm hukuk emekçilerinin Hukuk Günü kutlu olsun.

Hukukun üstünlüğünü benimseyen her koşulda adaletin yerini bulması için çabalayan hak ve adaletten yana olan hukukçuların Hukuk Günü kutlu olsun.

“İstiklal, İstikbal, Hürriyet; her şey adaletle kaimdir.” – M. Kemal Atatürk

Toplum hukuksuz var olamaz. Hukuk, toplumun bağıdır: onu yapan, koruyan ve bir arada tutan şeydir. Bu aslında sivil toplumun özüdür. – Joseph P. Bradley

Hukuka saygı istiyorsak, önce hukuku saygıdeğer hale getirmeliyiz. – Louis D. Brandeis

Yasayı çiğnemeniz gerekiyorsa, bunu iktidarı ele geçirmek için yapın: diğer tüm durumlarda ona uyun. – Julius Sezar

Yasa akıldır, tutkudan bağımsızdır. – Aristo

Hukuk, kamu vicdanıdır. – Thomas Hobbes

Hiçbir şey bir devleti kendi kanunlarını ihlal etmekten daha hızlı yıkamaz. (Thomas Clark) – Dünya Hukuk Gününüz kutlu olsun.

Adaletsiz bir yasanın kendisi bir şiddet türüdür. – Mahatma Gandhi 

“Hukukta, masraftan başka hiçbir şey kesin değildir.”

“Halkın iyiliği en büyük yasadır.” – Marcus Tullius Cicero

Müslüman ülkelerdeki adaleti sorduklarında, Onlara Hz. Ömer öldü deyin! Tüm hukuk çalışanlarımızın ve hukukçuların, avukatlarımızın Dünya Hukuk Günü kutlu olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün