Gündem

2020 Yılında Yaşanan Önemli Olaylar ve Gelişmeler

2020 Yılında yaşanan önemli olaylar, felaketler, sevinçler, ödüller, ölen Türk ünlüler, vefat eden ünlü isimler, sanatçılar listesi ve kronolojik sırası.

2020 Yılında yaşanan önemli olaylar, felaketler, sevinçler, ödüller, ölen Türk ünlüler, vefat eden ünlü isimler, sanatçılar listesi ve kronolojik sırası. 2020 yılında hafızalarda yer edinen, yangınlardan sel baskınlarına, depremlerden doğal afetlere ve salgın hastalıklara kadar 2020 yılında neler oldu, neler yaşandı? 2020’de Google’da  en çok neler arandı?

2020 insanlığın çehresini değiştiren bir yıl olarak tarihe geçti. Bir yıl boyunca yaşadığımız acısıyla tatlısıyla, gerek mutlu eden gerekse hüzünlendiren en önemli gelişmeler, haberler, yaşanmış olaylar, etkinlikler, yapılan genel seçimler, istifalar, verilen ödüller. Ay ay, tarih tarih sırasıyla 2020 yılında meydana gelen önemli gelişmeler ve haberler başlıkları

2020 Yılı Nedir?

1 Ocak 2020 Çarşamba günü itibariyle başlayan 2020 yılı Miladi takvime göre 3. Milenyumun 20. yılıdır.

2020 senesi, küresel sosyal ve ekonomik bozulmaya, etkinliklerin toplu olarak iptal edilmesine ve ertelenmesine, dünya çapında karantina sürecine ve 1929’da başlayan Büyük Buhran’dan bu yana, en büyük ekonomik durgunluğa yol açan ve devam eden COVID-19 pandemisi tarafından büyük ölçüde etkilendi.

ABD’de 25 Mayıs’ta meydana gelen George Floyd’un öldürülmesi olayı, dünya genelinde ırkçılık karşıtı protestoların fitilini ateşledi

Ayrıca Birleşmiş Milletler raporuna göre, salgın nedeniyle 2020 yılı, en az gelişmiş ülke ekonomileri için son 30 yılın kötü yılı olarak belirlendi.

2020 yılı ne ilan edildi?

2020 yılı UNESCO ve BM tarafından ne yılı olarak ilan edilmiştir? 2020 yılı ne yılı seçildi? 

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020 yılının Patara Yılı ilan edildiğini duyurdu.
  • Birleşmiş Milletler (BM), Büyük Türk bilgini ve filozof Farabi’nin doğumunun 1150. yıl dönümü dolayısıyla 2020’yi Dünya Farabi yılı ilan etti.
  • UNESCO tarafından 2020 yılı Bilge Tonyukuk Yılı olarak ilan edilmiştir. Bilge Tonyukuk ilk Türk yazar ve ilk Türk tarihçisidir.
  • Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2020 yılı Kazak şair Abay Kunanbayoğlu yılı ilan edildi.
  • Birleşmiş Milletler 2020’yi Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı olarak ilan etti. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından da Hemşire ve Ebe Yılı olarak belirlenmişti.
  • Hırvatistan’ın Rijeka ve  İrlanda’nın Galway şehirleri Avrupa Kültür Başkenti oldu.
  • Özbekistan’ın Hive şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu. 2019’da ise Türk Dünyası Kültür Başkenti Kırgızistan’ın Oş şehri idi.
  • UNESCO tarafından Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan ve Özbekistan’ın desteğiyle, Tonyukuk Yazıtı’nın dikilişinin 1300. yılı kutlandı.

2020 Yılında Yaşanan Önemli Olaylar

Yaşanan önemli gelişmeler, 2020’de dünyayı sarsan olaylar

Dünya geneline yayılmaya devam eden Covid-19 salgını hiç şüphesiz 2020’nin ilk 6 ayına damgasını vuran gelişme oldu. 2020 yılı yalnızda ilk 75 günde bile pek çok olumsuz gelişmeye sahne olmuştu. İşte 2020 yılında tarihleriyle yaşadığımız en çok gündeme yansıyan olaylar

Ocak

Dünya’da ve Türkiye’de meydana gelen hafızalara kazanan 2020 yılı Ocak ayında gerçekleşen olaylar listesi

Avustralya’daki orman yangınları

25 kişi öldü, 1,25 milyar hayvan telef oldu

2020 yılının başlarından itibaren tartışmasız en çok konuşulan olayı Avustralya’da aylardır devam eden ve bir türlü kontrol altına alınamayan orman yangınları oldu. 2019 yılının Temmuz ayından Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde başlayan orman yangınları, 2020’nin Mart ayına kadar sürdü. 8 ayın sonunda söndürülebilen yangınlarda 28 kişi hayatını kaybetti, 8 milyon hektarlık orman ve yeşil alan yok oldu, milyarlarca canlı öldü.

1 Ocak – 2019-2020 Hong Kong protestoları gerçekleşti. Protestocular, bir milyondan fazla insanın katıldığını iddia eden organizatörlerle yıllık yeni yıl yürüyüşüne katıldı.

2 Ocak – Tayvan’ın Yeni Taipei şehrinde Sikorsky UH-60 Black Hawk tipi helikopter düştü. Aralarında Tayvan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Shen Yi-ming’in de aralarında bulunduğu 8 kişi öldü.

3 Ocak – Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin, Bağdat’ta düzenlediği suikast sonucunda İranlı general Kasım Süleymani ve Iraklı asker Ebu Mehdi el-Mühendis öldürüldü. Süleymani’nin öldürülmesi sonrası İran’da 3 gün ulusal yas ilan edilirken, cenazesinde çıkan izdiham ve olaylarda 50’yi aşkın kişi yaşamını yitirdi.

2020 Altın Küre Ödülleri

5 Ocak – 77.si düzenlenen 2020 Altın Küre Ödülleri Los Angeles’ta sahiplerini buldu.

  • En İyi Film – Drama kategorisinde Sam Mendes’in yönettiği 1917, Müzikal veya Komedi kategorisinde ise Quentin Tarantino’nun yönettiği Bir Zamanlar Hollywood’da seçildi.
  • En İyi Erkek Oyuncu – Drama’da Joker’deki rolüyle Joaquin Phoenix, Müzikal veya Komedi’de Rocketman’deki rolüyle Taron Egerton seçildi.
  • En İyi Kadın Oyuncu – Drama’da Judy’deki rolüyle Renée Zellweger, Müzikal veya Komedi’de The Farewell’deki rolüyle Awkwafina ödülün sahibi oldu.

5 Ocak – Hırvatistan’da gerçekleşen başkanlık seçimleri ikinci turunda Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi’nin desteklediği 2011-2016 yılları arasında başbakanlık görevinde bulunan Zoran Milanović oyların %52,66’sını alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Bir önceki devlet başkanı Kolinda Grabar-Kitarović, oyların %47,34’ünü elde etti.

6 Ocak – Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının (MİT) yeni binası Etimesgut, Ankara’da açıldı.

9 Ocak – TOI 1338-b adı verilen nadir, dairesel bir gezegen keşfedildi.

11 Ocak – Tayvan’da başkanlık seçimi yapıldı. Mevcut başkan Tsai Ing-wen yeniden seçildi.

14 Ocak – Windows 7 ve Windows Server 2008 için genişletilmiş destek sona erdi.

15 Ocak – Türkiye Anayasa Mahkemesi, wikipedia’nın erişim engelini kaldırdı.

2020 Elazığ depremi

24 Ocak – Elazığ, Sivrice’de meydana gelen 6.8 şiddetinde deprem meydana geldi. 41 kişi öldü.

28 Ocak – ABD başkanı Donald Trump ve İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, Trump Barış Planı’nı açıkladı.

30 Ocak – COVID-19 pandemisi: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalığın salgınını Uluslararası Öneme Sahip Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etti (bu önlem 2009’dan beri altıncı kez uygulanıyor).

31 Ocak – Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit): İngiltere AB’den ayrıldı. Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden ayrıldı.

Şubat

4-5 Şubat – Van çığ faciası: Van, Bahçesaray’da çığ altında kalan vatandaşları kurtarmaya giden askerler ve kurtarma ekipleri de üzerlerine düşen çığın altında kaldı. Olayda 41 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi yaralandı.

2193 sefer sayılı uçuş: İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Hava Yolları uçağı, Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişi sırasında pistten çıkarak parçalandı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 179 kişi yaralandı.

6 Şubat – Hakkında azil soruşturması açılan ABD Başkanı Donald Trump, Senato’da yapılan oylamayla yöneltilen tüm suçlardan suçsuz bulundu. Böylece Trump, hakkında azil soruşturması açıldıktan sonra ABD Senatosu’nda aklanan üçüncü Başkan oldu.

19 Şubat – 2020 Hanau saldırısı: Almanya’nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde iki nargile salonunu hedef alan iki silahlı saldırıda fail dahil 11 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

21 Şubat – İran’da genel seçimler yapıldı.

23 Şubat – 2020 İran-Türkiye depremleri: İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nin Hoy ilinde meydana gelen 5.8 Mw ve 5.9 büyüklüğündeki depremlerde İran’da 75 kişi yaralandı, Van’da ise 10 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı.

2020 İdlib saldırısı

27 Şubat – İdlib’te Suriye Hükûmeti tarafından Türk konvoyuna saldırı sonucu 33 asker şehit oldu. 32 asker yaralandı.

27 Şubat – Türkiye, Suriyeli mültecilere Avrupa’ya gitmeleri için sınır kapılarını açtı. 27 Şubat’da gerçekleşen İdlib saldırısı sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla değişen politika kapsamında hudut kapılarının mültecilere açıldığı açıklandı. Açıklamanın ardından başta Sureyeli, Iraklı ve Afgan mülteci ve göçmenler Edirne üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan’a doğru yola çıktı.

Mart

1 Mart – Türkiye, Bahar Kalkanı Harekâtı’nı başlattı.

2 Mart – Yahoo! Zaman Kapsülü açıldı.

5 Mart – Türkiye ile Rusya arasında devlet başkanları seviyesinde İdlib görüşmesi gerçekleşti.

8 Mart – İtalya’da, Koronavirüs’ün yayılmasını durdurmak için tüm ülke kırmızı bölge ilan edildi.

11 Mart – Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs hastalığı’nı küresel pandemi ilan etti.

11 Mart – Sağlık Bakanlığı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk kez koronavirüs vakasına rastlanıldığını açıkladı.

17 Mart – 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021’e ertelendi.

18 Mart – 2020 Eurovision Şarkı Yarışması koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021’e ertelendi.

24 Mart – 2020 Yaz Olimpiyatları koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021’e ertelendi.

30 Mart – 2020 Rusya-Suudi Arabistan petrol fiyat savaşı: Brent petrol fiyatı varil başına %9 düşerek Kasım 2002’den bu yana en düşük seviye olan $23’a düştü.

Nisan

2 Nisan – Doğrulanmış COVID-19 vakalarının sayısı dünya çapında 1 milyonu geçti.

14 Nisan – ABD başkanı Donald Trump, ABD’nin koronavirüs pandemisini ele alma ve Çin ile ilişkisine ilişkin bir soruşturma bekleyen Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) finansmanını askıya aldığını duyurdu.

15 Nisan – 2020 Fransa Bisiklet Turu pandemi nedeniyle Ağustos ayına ertelendi.

23 Nisan – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlandı.

Mayıs

22 Mayıs – Pakistan’da yolcu uçağı düştü, 97 kişi öldü.

25 Mayıs – Amerika Birleşik Devletleri, Minneapolis kentinde 20 Amerikan doları sahte banknot ihbarı için gelen polislerden biri olan beyaz polis memuru Derek Chauvin’in kelepçeli şekilde yere yüzüstü yatırdığı Afro-Amerikalı şüpheli George Floyd’un boynuna 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle bastırarak ölümüne neden oldu. ABD’de George Floyd’un öldürülmesi dünya genelinde ırkçılık karşıtı protestoların fitilini ateşledi

Haziran

23 Haziran – Meksika’da 7.5 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.

Temmuz

7 Temmuz – Mustafa Şentop yeniden TBMM başkanı seçildi.

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi

10 Temmuz – Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya’nın idaresinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek camii olarak ibadete açılması kararını imzaladı ve karar resmî gazetede yayımlandı.

20 Temmuz – Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), “Hope” (umut) adını verdikleri uzay aracı Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezinden H2-A roketiyle fırlatıldı. BAE, Kızıl gezegen’de (Mars) hava durumu ve iklimi üzerinde çalışmalar yapmak için gönderdiği uzay mekiğini kendi mühendisleriyle tasarladı.

24 Temmuz – Ayasofya Camii’nde 86 yıl sonra ilk namaz kılındı, Ayasofya’daki ilk hutbe de Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından okundu. Kılınan ilk Cuma namazına yaklaşık 350 bin kişi katıldı.

Ağustos

4 Ağustos 2020 Beyrut patlamaları, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Beyrut Limanı’nda bir depoda bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitrat infilak etti; 154 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı. Kentte büyük hasar meydan geldi.

11 Ağustos – Koronavirüs salgınına karşı ilk aşı, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından tescillendi.

21 Ağustos – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de yapılan sondaj faaliyetleri sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfedildiğini açıkladı.

25 Ağustos – Van’da yapımı tamamlanan Ahlat Köşkü, Malazgirt Zaferi’nin 949. yıl dönümü etkinlikleri sırasında açıldı.

31 Ağustos – Okullar, pandemi nedeniyle uzaktan eğitim ile açıldı.

Eylül

17 Eylül – Türkiye’nin ilk uçan arabası olarak tanıtılan Cezeri, Teknofest Gaziantep’te havalandı.

27 Eylül – 2020 Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmaları başladı.

Ekim

2020 Ekim ayında gerçekleşen önemli olaylar ve gelişmeler

8 Ekim – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde yer alan ve 46 yıldır kapalı olan “Hayalet Şehir” olarak da anılan Kapalı Maraş bölgesinin bir bölümü kademeli olarak halkın kullanımına açıldı.

13 Ekim – Microsoft Office 2010 için genişletilmiş desteğe son verildi.

20 Ekim – Expo 2020 fuarı Dubai’de açıldı.

30 Ekim – İzmir Depremi; Ege Denizi’nde Merkez üssü Seferihisar açıkları olan saat 14.51’de 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 114 kişi hayatını kaybetti, 107 kişi enkazdan kurtarıldı ve 1035 kişi yaralandı.

Kasım

3 Kasım Amerika Birleşik Devletleri’nin, 59. başkanlık seçimleri yapıldı.

4 Kasım – Amerika Birleşik Devletleri, iklim değişikliği tehdidine karşı küresel tepkiyi güçlendirmek için 2015’te hazırlanan Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekildi.

6 Kasım – “Futbolda Şike” davasında eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi “şike” ve “teşvik primi” suçlarından beraat etti.

7 Kasım – Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım günü yapılan başkanlık seçiminin ardından Demokrat Parti adayı Joe Biden, Cumhuriyetçi rakibi Başkan Donald Trump ile farkı açarak kazanan Joe Biden, ABD’nin seçilmiş 46. Başkanı oldu.

8 Kasım – Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da Ermeni güçlerin kontrolündeki Şuşa kentinin işgalden kurtarıldığını açıkladı.

8 Kasım – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, resmi Instagram hesabından istifa ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan 27 saat sonra (9 Ekim’de) Albayrak’ın istifasının kabul edildiği açıklandı.

10 Kasım – Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Rusya ve Azerbaycan liderleriyle Dağlık Karabağ’daki savaşı bitirecek anlaşmayı imzaladığını duyurdu.

10 Kasım – Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan atandı.

11 Kasım – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’la mücadelede ön saflarda yer aldıkları gerekçesiyle 2021 yılını tüm dünyada “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan etti.

13-15 Kasım – Dokuz yıl aradan sonra Formula 1 yarışlarının 14. etabı “Formula 1 DHL Turkish Grand Prix 2020”, İstanbul Kurtköy’deki İstanbul Park pistinde gerçekleştirildi. 15 Kasım’da yapılan yarışta Mercedes takımı pilotu Lewis Hamilton 1. oldu. Hamilton, böylece 7. şampiyonluğuna ulaştı. Hamilton böylece, Formula 1’in efsane pilotlarından Michael Schumacher ile şampiyonluk sayılarını eşitledi.

18 Kasım – Pfizer ve BioNTech, yan etkiler olmaksızın % 95 genel etkili COVID-19 aşısı üzerinde denemeleri tamamladı.

23 Kasım – Türkiye’den Libya’ya insani yardım amacıyla giden Roseline-A adlı Türk gemisi, Yunanistan’ın güneybatısında, Avrupa Birliği’nin (AB) İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurulduğu ortaya çıktı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından aynı gün, Roseline-A adlı Türk gemisinin Türkiye’nin izni olmadan durdurulması, gemiye çıkılması ve geminin aranması nedeniyle AB, İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı’na nota verildi.

48. Uluslararası Emmy Ödülleri

24 Kasım – International Academy of Television Arts & Sciences’ın önderliğinde New York’ta gerçekleştirilen törenle International 48. Uluslararası Emmy Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Responsible Child filmindeki performansıyla Billy Barratt kazanırken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Play filmindeki rolüyle Emma Bading’in oldu.

24 Kasım – Bülent Arınç, 2019 yılından beri üyesi olduğu Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulundan istifa etti. Katıldığı bir televizyon programında yaptığı yorumlarla dikkat çekmişti. Arınç’ın Ak Parti üyeliği ise devam ediyor.

Aralık

5 Aralık – Dünyaca ünlü Amerikan TIME dergisi Aralık ayındaki kapağını 2020 yılına ayırdı. Time Dergisi, 14 Aralık’ta yayımlanacak sayısının kapağına “2020” yılını taşıdı. 2020’nin üzerine kırmızı çarpı işareti atılan kapakta yazının altında ise “Şimdiye kadarki en kötü yıl” ifadesi yer aldı. Film eleştirmeni Stephanie Zacharek’in ‘2020 Bizi haddinden fazla test etti. Buradan nereye gidiyoruz?’ makalesine yer verdi.

9 Aralık – Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından 2020 yılı özel ödülü, şeffaflığın sağladığı sosyal hesap verebilirlik ve erişilebilir karar alma anlayışı ile örnek bir yönetim sergileyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a verildi.

Kurumsal kategoride 2020 Şeffaflık Ödülü, Küresel salgın, şeffaflığın yaşamsal önemini çarpıcı bir biçimde ortaya koyan Türk Tabipleri Birliği’ne, Medya kategorisinde ise araştırmacı gazeteci Bahadır Özgür ödüle layık görüldü.

AB Liderler Zirvesi ve Türkiye’ye yaptırım

10-11 Aralık’ta düzenlenen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar genişletilip, sondaj çalışmalarından sorumlu kişi ve firmaların listeye eklenmesi kararlaştırıldı.

14 AralıkTam Güneş tutulması yaşandı. Arjantin ve Şili’den net şekilde görülen 2020’nin son tam güneş tutulması olayı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Tutulma sırasında gün ortasında hava karardı.

ABD’den Türkiye’ye CAATSA yaptırımı

14 Aralık – Avrupa Birliği’nin yaptırım kararının üzerinden henüz 3 gün geçmişken, benzer bir açıklama ABD’den geldi. Washington, Rusya’dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

25 Aralık – Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu Olay Tv kapandı.

28 Aralık – Asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

2020 yılında vefat eden ünlü isimler

2020’de ölen Türk ve yabancı ünlüler, sanatçılar listesi

2020 yılı içerisinde pek çok ünlü isim vefat etti. Gerek sinema dünyasından gerekse siyasetten bir çok kişi hayatını kaybetti. 2020’de aramızdan ayrılan bu ünlü isimlerin ölümü, sevenleri ve yakınları için oldukça hüzünlü ve üzüntücü olmuştur. Dünyada ve Türkiye’de vefat eden, bir çok tanınmış, ünlü isim bulunmaktadır. Bu kişilerin ölüm tarihleri ve ölüm sebepleri şu şekildedir.

Ocak

3 Ocak – İran’a bağlı Kudüs gücü generali Kasım Süleymani, ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği suikast sonucunda öldürüldü. (d. 1957)

14 Ocak – Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve oyuncu Recep Aktuğ, akciğer (KOAH) hastalığı nedeniyle İstanbul’da 65 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1954)

17 OcakEski Başbakan Bülent Ecevit ‘in eşi, Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi’nin kurucusu ve ilk başkanı Rahşan Ecevit, 97 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. (d. 1923)

20 Ocak – Türk sanayici ve çevre aktivisti, “Toprak Dede” adıyla bilinen TEMA Vakfı kurucu Onursal başkanı Hayrettin Karaca,

İstanbul’da 97 yaşında vefat etti. (d. 1922)

25 Ocak – Ermeni asıllı Türk boksör ve antrenör Garbis Zakaryan, 90 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1930)

26 Ocak – Amerikalı ve NBA efsane basketbolcusu Kobe Bryant, Kaliforniya’da bir helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Şubat

5 Şubat – Amerikalı oyuncu ve film yapımcısı Kirk Douglas, Kaliforniya’da evinde 103 yaşındayken öldü
(d. 1916)

25 Şubat – Türk şair, yazar ve yayıncı Muzaffer İlhan Erdost, 87 yaşında vefat etti. (d. 1932)

25 Şubat – Eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Mısır’ın başkenti Kahire’de 91 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1928)

Mart

4 Mart – Kocatepe Camisi emekli imam hatibi, ünlü hafız ve mevlithan İsmail Coşar ile eşi, Ankara’nın Polatlı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. (d. 1950)

9 Mart Türk siyasetçi, eski Adalet ve Çalışma Bakanı Şevket Kazan, hayatını kaybetti.  (d. 1933)

20 Mart Türk sinema oyuncusu, şarkıcı ve Müslüm Gürses’in eşi Muhterem Nur, 87 yaşında İstanbul’da vefat etti. (d. 1932)

21 Mart –Türk oyuncu, sunucu ve dublaj sanatçısı Levent Ünsal, geçirdiği kalp krizi sonucu, 56 yaşında yaşamını kaybetti. (d. 1965)

Nisan

14 NisanBağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş, koronavirüs KOVİD-19 nedeniyle tedavi gördüğü hastane hayatını kaybetti. (d. 1947)

27 Nisan Türk modacı Nur Yerlitaş, tedavi gördüğü hastanede 64 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1955)

Mayıs

3 Mayıs Türk ilahiyatçı, yazar, program yapımcısı ve sunucusu Ömer Döngeloğlu, Koronavirüsten 52 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. (d. 1968)

31 Mayıs – Türk yazar, şair, akademisyen ve filozof Oruç Aruoba, vefat etti. (d. 1948)

Haziran

9 Haziran Türk sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, senarist ve tiyatrocu Ayşegül Atik, geçirdiği kalp krizi nedeniyle Muğla’nın Bodrum ilçesinde 72 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1948)

Temmuz

14 Temmuz Türk Roman ve oyun yazarı Adalet Ağaoğlu, Ağaoğlu, çoklu organ yetmezliği sebebiyle 90 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1929)

17 Temmuz Türk drag queen, şarkıcı ve sunucu Seyfi Dursunoğlu, bilinen sahne adıyla Huysuz Virjin, 87 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1932)

Ağustos

9 Ağustos – Türk spor spikeri ve sunucu Emre Gönlüşen, tedavi gördüğü kolon kanseri nedeniyle 42 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1978)

31 Ağustos Türk dizi, sinema oyuncusu Haldun Boysan, Maria ile Mustafa dizisinin çekimleri için gittiği Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde kalp krizi nedeniyle 62 yaşında öldü. (d. 1958)

Eylül

9 Eylül – Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Halil Kumova, bir film çekimi için bulunduğu Malatya’da rahatsızlanması sonucu, ağır zatürreye bağlı solunum yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede 64 yaşında yaşamını yitirdi. (d. 1956)

Ekim

27 Ekim Türk ressam, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, 1974 yılında ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ ve diğer TV yapımlarında rol alan, Bizimkiler dizisi ile hafızalara kazınan Hikmet Karagöz, 73 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1946),

30 Ekim – Mesut Yılmaz vefat etti. Bir süredir akciğer kanseri teşhisiyle tedavi altında bulunan, Anavatan Partisi’nin bir dönem Genel Başkanı ve Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, 72 yaşında hayatını kaybetti. (d. 6 Kasım 1947)

30 Ekim – Ünlü program ve Fenerbahçe tv sunucusu Dilay Kemer, kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. (d. 1988)

Kasım

1 Kasım Türk hukukçu ve siyasetçi Eski AK Parti milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Covid-19 dolayısıyla tedavi gördüğü hastanede 65 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1955)

6 Kasım Türk müzisyen, besteci, piyanist ve yorumcu Timur Selçuk, 74 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1946)

25 Kasım – Futbol tarihinin efsane ismi, Arjantinli teknik direktör ve eski futbolcu Diego Maradona, geçirdiği kalp krizi nedeniyle 60 yaşında Arjantin’de vefat etti. (d. 1960)

Aralık

29 Aralık – İtalyan asıllı Fransız moda tasarımcısı Pierre Cardin, 98 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1922)

2020 Nobel ödülünü kazananlar

2020 Nobel ödülü madalyası. Nobel ödülü kime, kimlere verildi?

  • 2020 Nobel Tıp Ödülü – 5 Ekim’de Hepatit C virüsünün keşfine katkıda bulunan 3 bilim insanı
  • Amerikalı bilim insanları Harvey J. Alter ve Charles M. Rice ile İngiliz viroloji uzmanı Michael Houghton’a verildi.
  • 2020 Nobel Fizik Ödülü – 6 Ekim’de Nobel Fizik Ödülü uzaydaki kara delikleri araştıran üç bilim insanı Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea M. Ghez‘e verildi.
  • 2020 Nobel Kimya Ödülü – Nobel Kimya Ödülü ilk kez iki kadına verildi. 7 Ekim’de Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna, gen biçimlendirme teknolojisindeki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülünü paylaşan ilk kadınlar oldu.
  • 2020 Nobel Edebiyat ödülü 8 Ekim’de ABD’li şair Louise Glück’e verildi.
  • 2020 Nobel Barış Ödülü – İsveç’te 16 Ekim’de düzenlenen törende Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak faaliyet gösteren Dünya Gıda Programı oldu.
  • 2020 Nobel Ekonomi Ödülü – 12 Ekim’de ABD’li akademisyenler Paul Milgrom ve Robert Wilson’a verildi.

12 Hayvanlı 2020 Takvimi

12 Hayvanlı Takvim, Asya’da, özellikle Çinliler ve Türki halklar tarafından yaygın olarak kullanılmış bir takvimdir. Ayrıca Japonlar, Koreliler, Vietnamlılar, Moğollar ve Mançular da değişik versiyonlarını kullanmışlardır.

Çinliler ve Asya kıtasının büyük bir çoğunluğu 12 Hayvanlı Takvimine göre 25 Ocak itibariyle Domuz yılına veda edip Fare yılına geçiş yaptı.

2020’de Google’da neler arandı?

2020’de Google’da en çok aradığımız kelimeler geçirdiğimiz yılın güzel bir özeti gibi. Google tarafından açıklanan 2020 yılının arama trendlerine göre en çok merak ettiğimiz ve araştırdığımız kelimeler ve isimler şöyle;

  • En çok aranan kelimeler; EBA, Dolar Kaç TL, Corona Virüsü, Deprem, Zoom
  • Dizi; Sadakatsiz, Mucize Doktor, Masumlar Apartmanı, Sen Çal Kapımı, Alev Alev
  • İsimler; Fahrettin Koca, Berat Albayrak, Ebru Şallı, Ellen Page, Alaattin Çakıcı
  • Nasıl Konuları; HES Kodu Nasıl Alınır, Zoom Programı Nasıl Kurulur, 1000 TL Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır, Uzaktan Eğitim Nasıl Oluyor, Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir
  • Tarif Konuları; Ekmek, Pide, Aşure, Çökertme Kebabı, Ramazan Pidesi
  • Kaybettiklerimiz; Kobe Bryant, Pınar Gültekin, Nur Yerlitaş, Aytaç Yalman, Aleyna Çakır

Dünya genelinde ise 2020’de yükselen Trend aramalar da ise, ‘neden’ kelimesiyle başlayan aramalar daha çok yapıldı.

Bu aramalarda, Koronavirüs ilk sırada yer alırken, seçim sonuçları, Kobe Bryant, koronavirüs güncellemesi, koronavirüs belirtileri, Joe Biden, Hindistan, Yeni Zelanda, Adı neden covid-19, NBA neden ertelendi, okullar neden kapalı, Avustralya neden yanıyor, gökyüzü neden turuncu, siyahların hayatı neden önemlidir, empati neden önemlidir, demokrasi neden önemlidir, insanlar neden hayal eder ise listedeki diğer aramaları oluşturdu.

Bu yıl “Nasıl arkadaş olunur?” sorusu, “Nasıl fenomen olunur?” sorusundan daha fazla arandı. 2020’de daha önce hiç olmadığı kadar çok “Uykusuzluk” arandı. “Nasıl yardım ederim?” sorusu tüm dünyada hiç olmadığı kadar çok arandı.

İlgili Diğer Konular 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün