Tarihte Bugün

3 Mayıs Tarihte Bugün

3 Mayıs Tarihte Bugün yaşanan önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar bugün doğanlar ve ölenler, kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

3 Mayıs Tarihte Bugün yaşanan dünyada ve Türkiye’de önemli ve tarihi, dini ve siyasi olaylar bugün doğan ve ölen ünlüler, 3 Mayıs olayları kronolojik sırası ile bulabilirsiniz.

3 Mayıs’ın anlam ve önemi nedir? Bugün doğanlar ve ölenler, yaşanmış tarihi olaylar, toplumsal haberler, bugün hangi gün ve ne günü? Bugün günlerden ne? 3 Mayıs’ta ne oldu? 3 Mayıs özel bir gün mü? 3 Mayıs ne günü? 3 Mayıs’ta ne kutlanır? Bugünün önemi ne? Dünyada ve Türkiye’de 3 Mayıs Tarihte Bugün ne oldu sayfamızdan okuyabilirsiniz.

3 Mayıs Haberleri, Önemli Gündem Başlıkları

  • Türkçülük Günü
  • Dünya Astım Günü
  • Dünya Basın Özgürlüğü Günü
  • Dünya Elektrik-Elektronik Mühendisleri Günü
  • Sakarya’nın Kaynarca ilçesinden Yunan birliklerinin geri çekilişi (1921)
  • Şeyh Şâban-ı Veli ve Kastamonu Evliyâlarını Anma Haftası
  • Fâtih Sultan Mehmed Hân’ın vefâtı (1481)
Günün Sözü: “Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: “O Benim içindir. Onun mükafatını bizzat Beni veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır.” (Buhari – Hadis-i Şerif)

3 Mayıs Tarihte Bugün Ne Oldu?

Tarihte Bugün Olan Toplumsal Haberler ve Olaylar

1481 – İstanbul’un fatihi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed), 1481’de Anadoluya doğu yenir bir sefere çıktığı sırada Gebze yakınlarında Hünkar çayırındaki ordugahında 49 yaşında hayatını kaybetti. Fatih Sultan Mehmet Türbesi; İstanbul Fatihteki, Fatih Camii haziresinde bulunmaktadır.

Ölüm nedeni hakkında ayağında çıkan Gut hastalığından dolayı veya zehirlendiği de rivayet edilir.

1494 – Jamaika bulundu… Kristof Kolomb, yolculuğunun sonunda ilk kez bir kara parçası gördü; buraya sonradan Jamaika adı verilecektir.

Fenerbahçe Spor Kulübü kuruldu.

1907 – İstanbul’un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde Nurizade Ziya Bey, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından Fenerbahçe Spor Kulübü kuruldu.

1920 – TBMM’nin ilk Bakanlar Kurulu oluşturuldu. İcra Vekilleri Heyeti, Mustafa Kemal Başkanlığında ilk toplantısını yaptı.

1934 – Kayseri Uçak Fabrikası’nda yapılan ilk parti altı avcı uçağından biri, 50 dakikalık bir uçuşla, Kayseri’den Ankara’ya geldi.

Türkkuşu Okulu Açıldı

1935 – Türk Hava Kurumu bünyesinde, “Türkkuşu” adıyla kurulan uçuş okulu faaliyete geçti. Türk Hava Kurumu (THK) bünyesindeki uçuş okulu olan Türkkuşu, Atatürk tarafından, Ankara’da kuruldu. Paraşüt okulunun ilk müdürü Rusya’da paraşütçülük eğitimi alan Abdurrahman Türkkuşu oldu.

1937 – Amerikalı yazar Margaret Mitchell’in yazdığı Rüzgar Gibi Geçti romanı, Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazandı.

Türkçülük Bayramı

1944 – 3 Mayıs Olayları anıldı ve Türkçülük Bayramı ilan edildi. Türkçülük Günü, 3 Mayıs 1944 tarihinin anıldığı gün olarak kutlanmaktadır.

3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayişi”ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçüler Günü adını almıştır.

1947 – Japonya’da, II. Dünya Savaşı sonrasında yeni hazırlanan Japon Anayasası yürürlüğe girdi.

1950 – Ali Naci Karacan’ın kurduğu, Milliyet gazetesi yayın hayatına başladı.

1951 – Demokrat Parti, Meclis Grubunda din eğitiminin genişletilmesi istendi.

Gima kuruldu.

1956 – Türkiye’nin kamu iktisadi teşekkülü ve ilk ulusal süpermarket zinciri olan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Şirketi Gima kuruldu. Gima, Türkiye’de ilk kez taksitli alışveriş dönemini başlatmıştır.

1960 – Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel, Hükümeti uyarmak için, Millî Savunma Bakanı Ethem Menderes’e mektup gönderdi.

1968 – Paris Sorbonne Üniversitesi’nde çıkan isyan, 1 aydan fazla sürdü ve Fransa’nın geneline yayıldı. Sonuçta Meclis feshedildi, pek çok sivil ve polis hayatını kaybetti.

1969 – Yargıtay Başkanı İmran Öktem’in Ankara Maltepe Camii’nde yapılan cenaze töreninde; kalabalık bir grup, cenaze namazının kılınmasını engellemeye çalıştı ve cami görevlileri, görevlerini yerine getirmekten kaçındı.

1972 – Ankara-İstanbul seferini yapan DC-9 tipi “Boğaziçi” adlı yolcu uçağı, 61 yolcu ve 5 mürettebatı ile birlikte, dört eylemci tarafından Sofya’ya kaçırıldı.

1972 – Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip ve günlük olarak yayınlanan siyasi Ortadoğu Gazetesi yayın hayatına başladı.

1973 – Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago şehrinde bulunan, günümüzde ABD’nin ikinci ve dünyanın sekizinci en yüksek gökdeleni Willis Kulesi inşaatı tamamlandı.

İlk Spam Mesaj

1978 – Tarihte ilk kez bir bilgisayar ağı üzerinden yığın mesaj gönderildi. Sonradan spam adı verilecek olan bu ticari reklam mesajları, ABD’de o zaman kullanılan Arpanet ağı üzerindeki her adrese gönderilmişti.

İngiltere’nin ilk kadın başbakanı

1979 – Birleşik Krallık’ta yapılan genel seçimlerde, daha sonra ‘Demir Leydi’ lakabını alacak olan Margaret Thatcher liderliğindeki Muhafazakâr Parti seçimi kazandı. Bu seçimler sonucunda Thatcher Avrupa’nın ve Birleşik Krallık’ın ilk kadın başbakanı oldu.

1986 – Çernobil

nükleer kazası sonrası oluşan radyoaktif bulutların, Türkiye’ye de ulaştığı ve bazı bölgelerde radyasyonun yedi kat arttığı açıklandı.

1989 – Türkiye Kupası çeyrek final 2. maçında, Fenerbahçe, 3-0’lık skorla, ilk yarı geriye düştüğü Galatasaray maçından, ikinci yarı, 4-3’lük galibiyetle ayrıldı.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü

1993 – Birleşmiş Milletler, 20 Aralık 1993’te, her yıl 3 Mayısın, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.

1997 – Flash TV, İstanbul stüdyosu silahlı bir grup tarafından basıldı.

2008 – Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin yayınladığı bir rapora göre, 2007 yılında 65 gazeteci öldürüldü. Geçen 15 yılda öldürülen yaklaşık 500 gazetecinin, sadece 75’inin katilleri bulundu. Rapora göre, dünyada gazeteciler için en tehlikeli bölgeler; Irak, Sierra Leone ve Somali oldu.

2012 – Yabancılara mülk satışına olanak sağlayan, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

2012 – Norveçli ressam Edvard Munch’un “Çığlık” adlı tablosu, New York’ta yapılan müzayedede rekor fiyatla 119 milyon 922 bin 500 dolara alıcı buldu.

2016 – Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ömer Döngeloğlu vefat etti

2020 – Bir süredir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gören, Türk ilahiyatçı, yazar, program yapımcısı ve sunucusu Ömer Döngeloğlu, Koronavirüsten 52 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Döngeloğlu’nun cenazesi Edirnekapı 15 Temmuz Şehitliği’ne defnedildi.(d. 1 Ocak 1968)

2023 – Gülşen’in imam hatiplilere yönelik sözleri gerekçe gösterilerek açılan davada 10 ay hapis cezası verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı.

2023 – Hizbullah Terör Örgütü yöneticisi olmaktan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Mehmet Emin Alpsoy’un cezası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırıldı.

Mayıs Ayı Takvimi

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10 – 11 – 12 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 20 – 21 – 22 – 23 – 24 – 25 – 26 – 27 – 28 – 29 – 30 – 31

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün