Gündem

9 Ekim Dünya Posta Günü 2023

Dünya Posta Günü ne zaman? Dünya Posta Gününü neden kutlarız? 2022 Dünya Posta Günüün teması nedir? İşte Dünya Posta Günü tarihçesi ve önemi hakkında az bilinen birkaç ilginç gerçek

Dünya Posta Günü ne zaman? Dünya Posta Günü’nü neden kutlarız? 2023 Dünya Posta Günü teması nedir? DSÖ, Dünya Posta Günü’nü ilan etti mi? 9 Ekim Dünya Posta Günü’nü nasıl kutlarız? Türkiye’de ilk postane ne zaman kuruldu? Dünya Posta Günü 2023: Tarihçesi ve önemi hakkında az bilinen birkaç ilginç gerçekler…

Bu elektronik iletişim çağında, kişisel bir mektup almanın basit zevkini unutmak kolay olabilir. Birinin yazma, adresleme, damgalama ve posta kutusuna götürme zahmetine girmesi fiziksel bir şeydir.

John Lennon bir keresinde “hayat, sen başka planlar yapmakla meşgulken başına gelenlerdir” demişti. Ve koşuşturmaca dünyasında, sevdiklerimize ulaşmak için zaman ayırmak iyidir. Posta servisi bunu yapmamıza izin veriyor – hızlı, verimli ve aynı zamanda uygun bir fiyata!

Dünya Posta Günü

Kişisel mektuplardan ve önemli belgelerden e-ticaret ve çevrimiçi alışveriş paketlerine kadar, posta hizmetleri her şeyle ilgilenir.

Dünya Posta Birliği’nin (UPU) kuruluş yıl dönümü olan 9 Ekim, her yıl Dünya Posta Günü olarak kutlanıyor. UPA, 1874 yılında İsviçre’de kuruldu. Dünya genelinde posta sistemleri yüzyıllardır çalışıyor.

Dünya Posta Birliği, (Union postale universelle, Universal Postal Union – UPU) kuruluşu olan 9 Ekim tarihini Dünya Posta Günü olarak ilan etmiştir.

Dünya Posta Günü ilk olarak 1969’da Japonya’nın Tokyo kentindeki UPU Kongresi’nde kutlandı. Shri Anand Mohan Narula adlı bir Hint delegasyonu tarafından sunuldu ve o zamandan beri posta hizmetlerinin önemini vurgulamak için tüm dünyada 9 Ekim tarihi Dünya Posta Günü kutlanıyor.

Her yıl, UPU’nun 192 üye ülkesi, evrensel postanın önemini ve Dünya Posta Birliği’nin (Universal Postal Union – UPU) topluma ve küresel ekonomiye katkılarını belirtmek için Dünya Posta Günü’nü kutlar. Ülkeler özel pul sergileri düzenlemekte ve yeni posta girişimleri başlatmaktadır.

Dünya Posta Günü’nün amacı, posta sektörünün insanların ve işletmelerin günlük yaşamlarındaki rolü ve ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkısı konusunda farkındalık yaratmaktır.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan kutlamalar, üye ülkeleri Posta Hizmetlerinin rolü ve faaliyetleri hakkında halk ve medya arasında ulusal ölçekte daha geniş bir farkındalık yaratmayı amaçlayan program faaliyetleri yürütmeye teşvik etmektedir.

Dünya Posta Günü teması

2022 yılındaki Dünya Posta Günü’nün teması UPU tarafından “Post for Planet” yani “Gezegen için Gönderi” olarak belirlendi.

Yaratıcılığı ve yenilikçiliği dünyanın COVID-19 pandemisinin pençelerinden kurtulmasına yardımcı olan küçük bir grup insana hepimiz şükran borçluyuz mesajıyla bu yılki etkinlikler Dünya Posta Birliği (UPU) tarafından düzenleniyor.

Posta ağı, dünya çapında 650.000’den fazla ofis ve 5,3 milyon personelden oluşmaktadır. Sektördeki çalışanların tüm sıkı çalışmaları ve özverileri bu gün takdir edilmekte ve ödüllendirilmektedir.

“Dünya Posta Günü’nde posta çalışanlarının toplumlarımıza ve ekonomilerimize paha biçilmez katkılarını takdir ediyoruz. Milyonlarca işçinin milyarlarca postayı yüzbinlerce postaneden taşımasını içeren geniş posta ağı, dünya çapındaki toplulukları birbirine bağlayarak toplumlarımıza örülmüştür. ” – BM Genel Sekreteri’nin Mesajı

Dünya Posta Birliği – Uluslararası posta reformu

(Universal Postal Union)

Buharlı geminin ve demiryolunun ortaya çıkışı, daha hızlı uluslararası posta hizmetleri için fırsat sağladı ve ticaretin genişlemesi, bu tür tesislere olan talebin artmasına neden olmuştu.

Paris’te 15 ülkenin katılımı ile 11 Mayıs 1863 tarihinde ilk defa bir “Posta Konferansı” düzenlenmiş ve bu Konferans daha sonra “Dünya Posta Birliği” fikrini doğurmuştur.

Ancak 1868’de, Kuzey Almanya Konfederasyonu’nun posta müdürleri tarafından genel bir posta birliği için bir plan ortaya atıldı. Sonunda, Uluslararası Posta kongresi 15 Eylül 1874’te Bern’de toplandı.

Aralarında Türkiye’nin de kurucu üye olarak bulunduğu, Mısır ve ABD dışında tamamı 22 devletin tam yetkili temsilcileri İsviçre’nin Bern kentinde “Dünya Posta Birliği”’nin esaslarını tespit etmiş ve bu esaslar 9 Ekim 1874 tarihinde “Genel Posta Birliğinin Kurulmasına Dair Antlaşma” imzalandı.

Bu unvan 1878’de Evrensel Posta Birliği (UPU) olarak ve temel antlaşmanın adı Evrensel Posta Sözleşmesi şekilde değiştirildi.

Birlik hızla büyüyerek 10 yıl içinde üye sayısını 55’e çıkardı. 1914’te Çin kabul edildiğinde, neredeyse tüm bağımsız ülkeleri kapsıyordu.

Evrensel Posta Birliği (UPU), 1 Temmuz 1948 yılından itibaren Birleşmiş Milletler’in bir uzmanlık örgütü olarak faaliyet göstermektedir. Bu vesile ile de Birleşmiş Milletler Teşkilatının bir ihtisas organı olan ve ülkemizin de üyesi bulunduğu bugün itibariyle 192 üyeli Dünya Posta Birliği kurulmuştur.

9 Ekim Dünya Posta Günü

UPU’nun tam anlamı nedir?

Evrensel Posta Birliği (UPU), dünya çapında posta hizmetlerini organize etmeyi ve geliştirmeyi ve bu alanda uluslararası işbirliğini sağlamayı amaçlayan Birleşmiş Milletler’in uzman kuruluşudur.

Dünya Posta Birliği nerede?

1874’te kurulduğu İsviçre’nin başkenti Bern’deki UPU’yu herkes ziyaret edebilir. Ayrıca Washington DC’deki Smithsonian Müzesi’nde UPU ile ilgili kapsamlı bir sergiyi ve ulusal ve uluslararası posta ve pullarla ilgili sergileri ziyaret edebilirsiniz.

Evrensel Posta Birliği (UPU), merkezi İsviçre’nin Bern kentinde bulunan, dünya çapındaki en eski ikinci uluslararası kuruluştur (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, ITU’dan sonra).

Türkiye’de Posta Teşkilatı

Türkiye’de ise ilk posta teşkilatı 23 Ekim 1840 tarihinde Postahane-i Amire olarak açılmıştır.

1843 yılında telgrafın icadıyla birlikte 11 yıl sonra ülkemizde de telgraf hizmeti başlamış, bu hizmeti disipline etmek üzere 1855 yılında ayrı bir Telgraf Müdürlüğü kurulmuştur.

1871 yılında ise Posta Nazırlığı ile Telgraf Müdürlüğü birleştirilerek Posta ve Telgraf Nezaretine dönüştürülmüştür.

1876 yılında uluslararası posta nakli şebekesi kurulmuş, 1901 yılında ise koli ve havale işleminin kabulüne başlanmıştır.

23 Mayıs 1909 tarihinde ilk manüel telefon santralının İstanbul’da hizmete verilmesinden sonra Posta ve Telgraf Nezareti, Posta, Telgraf ve Telefon Nezareti haline dönüştürülmüştür.

1913 yılında ise adı Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü olmuştur. 2013 yılında yapılan özelleştirme ile adı Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’ne dönüştürülmüştür.

Dünya Posta Günüyle İlgili İlginç Gerçekler

İngilizce “Post”, Türkçe “Posta” kelimesi, bir yolcunun çantasına veya paketine atıfta bulunan bir Orta Çağ İngilizcesi kelimesinden gelir.

Mısır’da bulunan bilinen ilk posta belgesi, MÖ 255’ten kalmadır. Ancak o zamandan önce bile, neredeyse her kıtada krallara ve imparatorlara hizmet eden haberciler şeklinde posta hizmetleri vardı.

1840 yılında İngiliz Sir Rowland Hill, dünyanın ilk posta pulunu tanıttı. Penny Black, bir kamu posta sisteminde kullanılan dünyanın ilk yapışkanlı posta puluydu. İlk olarak 1 Mayıs 1840’ta Büyük Britanya’da yayınlandı.

15 Eylül 1974’te ilk Posta Konferansı düzenlendi. 22 ülkeden temsilciler, uluslararası bir posta birliği planlamak üzere İsviçre’nin Bern kentinde bir araya geldi.

İlk e-posta (elektronik posta email) 1971’de Ray Tomlinson tarafından kendisine gönderildi. Tomlinson’ın gönderdiği ilk e-posta bir testti, test mesajları tamamen unutulabilirdi. Tomlinson onu önemsiz, “QWERTYUIOP” gibi bir şey olarak tanımlamıştı.

Posta Kodu ya da ZIP Code (İngilizce: Zone Improvement Plan code), Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi (USPS) tarafından 1963 yılında kullanılmaya başlandı. ZIP – Zone Improvement Plan; Türkçe Bölge İyileştirme Planı anlamına gelir.

Birleşmiş Milletler, dünyada posta pulu basmasına izin verilen bir ülke veya bölge olmayan tek kuruluştur. Ayrıca ABD doları, İsviçre frangı ve Euro olmak üzere üç farklı para biriminde pul basan tek posta kurumudur. İlk Birleşmiş Milletler pulları, 1951’de 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nde ABD doları cinsinden basıldı. BM pulları, Birleşmiş Milletler’in ve onun örgütler ailesinin amaçlarını ve başarılarını gösteriyordu.

Dünyanın en iyi posta hizmetleri, 2021 (World of Statistics)

1. İsviçre 2. Almanya 3. Avusturya 4. Japonya 5. Fransa 6. Hollanda 7. ABD 8. İngiltere 9. Kanada 10. Singapur 25. Çin

41. Türkiye 48. Brezilya 50. Hindistan 52. Kolombiya 55. S Arabistan 62. Pakistan 77. Fas 143. Bangladeş

Dünya Posta Günü Ne Zaman 2023?

2023 yılında ise Dünya Posta Günü 9 Ekim Pazartesi gününe denk geliyor.

  • 2023 – 9 Ekim Pazartesi
  • 2024 – 9 Ekim Çarşamba
  • 2025 – 9 Ekim Perşembe
  • 2026 – 9 Ekim Cuma

Dünya Posta Günü’nde birçok ülke yeni posta ürünleri veya yeni hizmetleri tanıtıyor. Ürünler yeni pullar, zarflar, işaretli paketler gibi ürünler olabilir. Diğer etkinlikler arasında posta pulu koleksiyonu sergileri, seminerler ve atölye çalışmaları yer alır. Tişörtler ve rozetler de dahil olmak üzere özel hediyelik eşyalar dağıtımı yapılır. Dünyanın dört bir yanındaki bazı Posta kuruluşları, posta çalışanlarını iyi hizmet sundukları için ödüllendirir.

Benzer Konular 

Kaynak
Dünya Posta Birliği (UPU)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün