Yaşam

Avrupa’da kuraklığın 5 beklenmeyen etkisi

Bu makale, The European Sting'in Dünya Ekonomik Forumu ile yaptığı işbirliği sayesinde Avrupa'da kuraklığın 5 beklenmeyen etkisini konu alıyor.

Avrupa’da yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyen kuraklığın 5 beklenmeyen etkisi… Bu makale, The European Sting’in Dünya Ekonomik Forumu ile yaptığı işbirliği sayesinde Avrupa’da kuraklığın 5 beklenmeyen etkisini konu alıyor. Kuraklık insanları, ekonomiyi nasıl etkiler? Avrupa’da kuraklık nedeniyle ortaya çıkan beklenmedik etkiler

Avrupa’da kuraklığın 5 beklenmedik etkisi

Dünyada genelinde rekor kıran sıcaklıklar farklı bölgelerde kayıtlara geçiyor. Avrupa, yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyen uzun süreli sıcak hava ve sıcak hava dalgaları yaşıyor.

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık, soğutulamayan nükleer santrallerden nehir yataklarında keşfedilen patlamamış 2. Dünya Savaşı bombalarına kadar, kuraklık sadece bir su kıtlığından daha fazlasını ifade ediyor.

İklim değişikliği hız kesmeden devam ederken, Afrika’dan Çin ve İngiltere’ye kadar tüm dünyada kuraklık ilan ediliyor. Etiyopya, Somali ve Kenya’da dört yıl üst üste ortalamanın altında yağış alan 18 milyondan fazla insan şiddetli açlıkla karşı karşıya.

Uzun süreli sıcak hava ve sıcak hava dalgaları, orman yangınları arazileri kavurduğu ve mahsul kıtlığı tahmin edildiği için daha gelişmiş ülkelerde geçim kaynaklarını olumsuz etkiliyor.

Ancak kuraklığın Avrupa’nın bazı bölgelerinde farklı beklenmedik etkileri de var.

1. Fransa’da tuz üretimi

Fransa, 8 Ağustos’ta mahsulün sadece yarısının ‘iyi veya mükemmel durumda’ olmasıyla birlikte mısır üretimini etkileyen, tarihin en kötü kuraklığını yaşıyor.

Ancak sıcaklıklar tuzlu suyun buharlaşmasını da hızlandırdı, yani ülkenin Guerande bölgesindeki tuz çiftçileri, su tuzlu bataklıklardan buharlaştıkça kristallerde oluşan Fleur de Sel’in (deniz tuzu) rekor üretimine sahipler.

Fransa’daki üreticiler bu yılki rekoltenin yıllık ortalama 1,3 tonun neredeyse iki katı olabileceğini söylüyor.

2. Ren Nehri’nde nakliye gecikmeleri

Almanya’da yağış olmaması, ana nakliye arteri Ren nehrinin çok düşük bir seviyeye düşmesine neden oldu ve bu nedenle daha az yük taşınabiliyor. Bu da gecikmelere ve daha yüksek maliyetlere yol açıyor.

Ren, Almanya’nın endüstriyel merkezinden geçerek İsviçre Alplerinden Kuzey Denizi’ne kadar tahıldan kimyasallara ve kömüre kadar her şeyi taşır. Ancak karaya oturmamak için tekneler artık yalnızca %30-40 kapasiteye kadar yükleyebiliyor.

Ekonomistlere göre, aksama ülkenin ekonomik büyümesini yarım puan kadar etkileyebilir.

3. Kuraklık elektrik üretimini etkiler

Bir enerji krizinin ortasında, kuraklık da güç kaynağı üzerinde baskı oluşturuyor. BBC’ye göre, elektrik üretmek için suya dayanan hidroelektrik üretimi İspanya’da %44 ve genelde %20 düştü.

Nükleer santralleri soğutmak için de suya ihtiyaç var – ve Guardian’a göre nehirler çok alçak ve sıcak olduğu için Fransa’daki bazı nükleer santraller üretimi azaltmak zorunda kaldı.

4. İtalya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bir bomba

Nehirler ve göller kurudukça, düşen su seviyeleri, Mantua (İtalya’nın kuzeyindeki Lombardiya bölgesinde, 3 yapay gölle çevrili bir şehir) yakınlarındaki İtalya’daki Po Nehri yatağında patlamamış bir İkinci Dünya Savaşı bombası da dahil olmak üzere daha önce su altında kalmış eserleri açığa çıkarıyor.

Ortaya çıkan tehlike nedeniyle yaklaşık 3.000 yerel sakin tahliye edildi – ve nehir ve yakındaki yollar ve demiryolu üzerindeki trafik durduruldu – böylece bomba çıkarılabilir ve ardından kontrollü bir patlamayla imha edilebilir.

5. Kurumuş barajlardaki antik kalıntılar

Bu arada, İspanya’da Barselona yakınlarındaki kurumuş bir barajda, dokuzuncu yüzyıldan kalma Romanesk bir kilise hala bozulmamış olarak yeniden ortaya çıktı.

Reuters drone görüntüleri, Madrid’in doğusundaki Buendia rezervuarında bir köyün ve hamamların kalıntılarının yeniden ortaya çıktığını gösterdi.

Belki de hepsinden şaşırtıcı olanı, merkezi Caceres eyaletindeki Valdecanas rezervuarında İspanyol Stonehenge olarak adlandırılan tarih öncesi bir taş çemberin ortaya çıkmasıdır.

Guadalperal’ın Dolmen’i olarak bilinen düzinelerce megalitik taş çemberinin MÖ 5000’e kadar uzandığına inanılıyor ve arkeologlar tekrar sular altında kalmadan önce onu incelemek için yarışıyorlar.

İspanyol Stonehenge olarak adlandırılan taş çember, 1926’da Alman arkeolog Hugo Obermaier tarafından keşfedilmişti, ancak alan 1963’te Francisco Franco’nun diktatörlüğü altındaki bir kırsal kalkınma projesinde sular altında kaldı.

Kaynak : weforum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün