Dualar

Hz. Yusuf Peygamberin Duası

Hz. Yusuf Peygamberin Duası. Kuran-ı Kerim'de geçen Hz. Yusuf (aleyhisselam)'ın kuyuda ve zindanda iken okuduğu duası ve anlamı. Hz. Yusuf as hapisten çıkmak için okuduğu dua nedir?

Hz. Yusuf Peygamberin Duası. Kuran-ı Kerim‘de geçen Hz. Yusuf (aleyhisselam)’ın kuyuda ve zindanda iken okuduğu duası ve anlamı, Kur’an-ı Kerim’de Yusuf Suresinde geçen Hazreti Yusuf Aleyhisselamın fitne ve iftiralara karşı okuduğu duanın Arapça, Türkçe okunuşu ve meali

Hz. Yusuf as hapisten çıkmak için okuduğu dua nedir? Kuyuya atılan peygamber kimdir? Hazreti Yusuf kuyudan nasıl kurtuldu? Hz. Yusuf Peygamberin duasının fazileti ve önemi nedir?

Hz. Yusuf Peygamberin Duası

Yusuf Aleyhisselam, kardeşleri tarafından kıskançlık sebebiyle bir kuyuya atılmış, buradan geçen bir kervan tarafından bulunmuş, Mısır’a götürülüp köle olarak satılmıştır. Çok güzel ve sevimli olan Hz. Yusuf ’u Mısır Hazine bakanı olmuştur. Bakanın evinde yaşarken bakanın eşi Zeliha, Hz. Yusuf ’a ahlâksız teklifte bulunur. Yusuf Peygamber kabul etmeyince de kendisine iftira etmiştir. (Yûsuf, 12/4-57)

Yusuf peygamberin duasında şu hususların öne çıktığını görüyoruz:

Allah’ın haram kıldığı bir fiili işlememek için hapse girmeyi göze alan Hz. Yusuf, haram fiilden ancak Allah’ın yardımı ile kurtulmanın mümkün olduğunu dile getiriyor ve bu konuda Allah’tan yardım istiyor. Allah da onu bu kötülükten koruyor. (Yûsuf, 12/24)

Hakkında yapılan iftiralara boyun eğmeyen Hz. Yusuf aleyhisselam, iradesine hakim olarak iftiralar sebebiyle zindana (hapse) atılmıştır.

Hz. Yusuf’un zindanda iken okuduğu dua ise Kuran-ı Kerim’in Yusuf Suresinde geçen 33. ayetinde bahsedilmektedir.

قَالَ رَبِّ السِّجْنُ اَحَبُّ اِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَن۪ٓي اِلَيْهِۚ وَاِلَّا تَصْرِفْ عَنّ۪ي كَيْدَهُنَّ اَصْبُ اِلَيْهِنَّ وَاَكُنْ مِنَ الْجَاهِل۪ينَ 

Okunuşu: Kâle rabbi-ssicnu ehabbu ileyye mimmâ yed’ûnenî ileyh(i) ve-illâ tasrif ‘annî keydehunne asbu ileyhinne veekun mine-l câhilîn(e)

Anlamı: “Yûsuf dedi ki, “Rabbim! Zindan bana bunların benden istediklerinden daha iyidir. Eğer onların bana kurdukları tuzağı boşa çıkarmazsan, onlara meyleder ve cahillerden olurum!” (Yûsuf, 12/33)

Mısır’da hazine bakanı olduktan sonra, Allah’ın kendisine verdiği mülkü ve ilmi itiraf ediyor, kendisinin velisi ve yardımcısı olduğunu dile getiriyor ve Allah’tan Müslüman olarak ölmeyi ve sâlihlerin arasına dâhil etmesini istiyor.

Daha sonra Hapisten kurtulup Mısır’a Hazine bakanı olunca Allah’a olan şükrünü ifade etmek için şu duayı yapmıştır:

رَبِّ قَدْ اٰتَيْتَن۪ي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَن۪ي مِنْ تَأْو۪يلِ الْاَحَاد۪يثِۚ فَاطِرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ اَنْتَ وَلِيّ۪ فِي الدُّنْيَا وَالْاٰخِرَةِۚ تَوَفَّن۪ي مُسْلِماً وَاَلْحِقْن۪ي بِالصَّالِح۪ينَ 

Okunuşu: “Rabbi kad âteytenî minel-mülki ve ‘allemtenî min te’vîlil-ehâdîsi fâtıras-semâvâti vel-ardı ente veliyyî fiddünyâ vel-âhıreti teveffenî müslimevve elhıknî bissâlihîn.”

Anlamı: “Ey Rabbim! Sen bana dünya mülkünden nasip verdin ve bana rüyaların tabirinden bir ilim öğrettin. Ey gökleri ve yeri yoktan var eden Rabbim! Benim velim sensin, benim canımı müslüman olarak al ve beni sâlih kulların arasına kat!” (Yûsuf, 12/101)

Unutmamak gerekir ki, bu duayı kardeşleri tarafından ihanete uğradıktan, köle olarak satıldıktan, haksız yere hapsedildikten ve en tepeye çıktıktan sonra yapıyor. Sürekli gelişme, daha fazlasına ulaşma, daha iyi olma süreci, sonu gelmeyen ve Hz. Yusuf’un içselleştirdiği bir ders gibi görünen bir yolculuktur.

Yusuf peygamberin duası kaç kere okunmalı?

İslam alimleri, bu mübarek duayı, rızık ve bereket için okuyabileceğimiz gibi, maddi sıkıntılardan kurtulmak ve borçlarımızı eda etmek için de Yusuf Suresinin 33. ve 101. ayetlerini okuyabileceğimizi ifade ederler.

Bu duayı başarı ve muvaffakiyet, sıkıntılardan, musibet ve hastalıklardan kurtulmak amacıyla 9 defa okunursa, Allah’ın izniyle kalbinizde bir ferahlık ve genişlik hissetmeye başlayabilirsiniz. Bundan sonraki hayatınızda daha başarılı işler çıkarmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Hz. Yusuf (as) Kimdir?

Yusuf (aleyhisselam) ismi Kuran’da geçen bir peygamberdir. Hz. Yakup Peygamberin 12 oğlu arasında en çok sevdiği evladıdır. Hz. Yakup’un tüm çocukları arasında, peygamberlik vazifesi Hz. Yusuf’a verilmiştir. Annesinin ismi Rahil’dir. Kur’an-ı Kerim’de de 12. surenin ismi Yusuf Suresidir. Hz. Yusuf’un kıssası ve hayat hikâyesi Kur’an’da Yusuf Suresinde yer bulmuştur. Bu kıssa “Ahsenü’l-kasas” (kıssaların en güzeli) olarak ifade edilmiştir.

Bu hadise Kuran-ı Kerim’in 12. sure olan Yusuf Suresinde müstakil olarak detaylıca anlatılmaktadır. Bu sureye Yusuf Aleyhisselam’ın kıssası anlatıldığı için Kuran-ı Kerim’de “Ahsenü’l-kasas” (kıssaların en güzeli) olarak bilinmektedir. İslam âlemi için mühim bir yere sahip olan bu kıssada aynı zamanda öğüt verici bilgiler yer almıştır.

Hz. Yusuf Züleyha ile evlenmiş midir?

Hz. Yusuf, kardeşleri tarafından kuyuya atılmıştır. Hizmetinde bulunduğu Züleyha ile nefis imtihanı geçirmiştir. Daha sonra senelerce zindan da kalmıştır.

Züleyha validemizin âkıbeti ve Hz. Yusuf’la evlenip evlenmediği Kur’ân-ı Kerim’de sarahaten yer almadığı gibi, Rasûlullah Efendimimizin (s.a.v.) hadislerinde de geçmez.

Bu yazılar da ilgilinizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün