Gündem

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü 2023

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun! Hayvan severler için bugün yılın en önemli günü. Hayvan Hakları Günü Nedir? Dünya Hayvanlar Gününe özel ilginç bilgiler

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun! Hayvan severler için bugün yılın en önemli günü. Hayvan Hakları Günü Nedir? 4 Ekim 2023 Dünya ne günü? Dünya Hayvanları Koruma Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Türkiye’de Hayvanları Koruma Derneği ne zaman kuruldu? Hayvanların sahip olduğu haklar nelerdir? Hayvan haklarını korumak için neler yapmalıyız? Dünya Hayvanlar Gününe özel ilginç bilgiler

Bazı günler gerçekten de tüm dünya için özeldir. Çünkü onlar bizim nihai varlığımız insanlık hakkında mesaj veriyorlar. Ve “dünya hayvanlar günü” gibi bir gün, etrafımızdaki hayvanlara karşı sorumluluğumuzun güzel bir hatırlatıcısını oluşturur.

Dünya Hayvan Günü, refah standartlarını iyileştirmek için hayvanların statüsünü yükseltmeyi amaçlayan küresel bir sosyal harekettir. Kutlama türü, ayrı ülkeler, dinler, siyasi ideolojiler ve inançlar için farklılık gösterebilir. Ama içsel duygular, neden onlara eşit sevgi ve şefkat vermeye çalıştığımız hiç değişmiyor.

Hayvanlar, insanların birbirleriyle iletişim kurduğu geleneksel şekilde konuşamazlar ama kendi adlarına konuşamayan hayvanlara hepimizin seslerini duyurabileceğimiz bir gün var. 4 Ekim’de dünyanın dört bir yanından insanlar, Dünya Hayvanlar Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Gezegenin herhangi bir köşesinde, hangi ülkeyi keşfettiğiniz önemli değil, hayvanlar sürekli olarak bölgenin kültürü üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacaktır.

Dünya Hayvanları Koruma Günü

Gün neredeyse 100 yıl önce mütevazı bir şekilde Hayvanları Koruma Günü başladı, ancak bugün hareket, dünyayı tüm hayvanlar için daha iyi bir yer haline getirmek için küresel bir güç haline geldi.

Hayvanları korumak insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve onların daha iyi koşullarda beslenmelerini ve barınmalarını sağlamak amacıyla Hayvan Koruma Birliği’ni kuruldu.

Bu kurum bilinen ilk hayvan koruma kurumudur. Aynı amaçla Hollanda’da Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu kuruldu ve 4 Ekim hayvanları koruma günü ilan edildi. Biz de her yıl 4 Ekimde Hayvanları Koruma Günü’nü kutluyoruz.

Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır. worldanimalday.org.uk’a göre, bu günü kutlamanın misyonu “bir hayvanın statüsünü yükseltmek için dünya çapında hayvan standartlarını iyileştirmek” olarak tanımlanmıştır.

Hayvanseverler, hayvan sorunlarını ve hastalıklarını iyileştirmek için yıl boyu özveri ile çalışıyor. Bugün birçok ülkede hayvan hastaneleri kurulmuş, veterinerler hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları hastalıklardan korumak için aşı yapılıyor.

Tarihçesi

Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular.

Dünya Hayvanlar Günü, Alman yazar ve Mensch und Hund/Man and Dog dergisinin yayıncısı Heinrich Zimmermann’ın Berlin’deki ilk kutlamayı düzenlediği 1925 yılına kadar uzanıyor. İlk Dünya Hayvanlar Günü etkinlikleri 24 Mart 1925’te Berlin’de Spor Salonunda düzenledi. Böylece ilk kez 24 Mart’ta Berlin’de kutlandı.

Bu ilk etkinliğe 5.000’den fazla kişi katıldı. Etkinlik aslen Ekolojinin koruyucu azizi Assisili Aziz Francis’in bayram günü ile aynı güne gelmesi amacıyla 4 Ekim için planlanmıştı. Maalesef mekan o gün müsait değildi. Etkinlik daha sonra 1929’da ilk kez 4 Ekim’e taşındı.

Heinrich Zimmermann her yıl Dünya Hayvanlar Günü’nün tanıtımı için yorulmadan çalıştı. Nihayet, Mayıs 1931’de, İtalya’nın Floransa’daki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi’nin bir kongresinde, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün evrensel hale getirilmesi önerisi oybirliğiyle kabul edildi.

1931 yılında İtalya’nın Floransa kentinde düzenlenen Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi, dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere oybirliğiyle 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

15 Ekim 1978’de Paris’te Uluslararası “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi” ilan edildi. Bu bildirge ile hayvanlar gene de kurtarılmış değillerdi ama böylece bu canlılara karşı insanların bazı vicdani sorumlulukları olduğuna dikkat çekiliyordu.

Türkiye’de Hayvanları Koruma Derneği

Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği (İstanbul Himaye-i Hayvanat Cemiyeti), 1908 yılında II. Meşrutiyetin ilanından sonra yeni Osmanlı hükümetinin Batılılaşma programının etkisiyle kuruldu.

Cumhuriyetin ilanıyla dernek 6 Mart 1924 tarihinde yurt çapında “Himaye-i Hayvanat Cemiyeti” adıyla yeniden yapılandı ve yıllar içinde Türk dilinin sadeleşme ve özleşme evreleriyle bugünün Türkiye Hayvanları Koruma Derneği’ne dönüştü.

Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de hayvan koruma grupları için bir üyelik kuruluşu olan Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu (WFA)’nu oluşturdular.

Türkiye’de Hayvan Hakları Federasyonu veya kısaca HAYTAP, doğanın korunması ve hayvan hakları konusunda faaliyet gösteren çeşitli derneklerin bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum örgütüdür. 1908 yılında kurulmasıyla birlikte sistemli ve düzenli olarak hayvan sorunlarıyla ilgilenmiştir.

Zamanla daha başka farklı Dernekler kuruldu, Hayvanları Koruma konusunu önemi gittikçe daha bilinir hale geldi. İnsanlar yıllardır hayvanlara karşı yapılan haksızlıkların farkına vararak onları korumak istiyorlardı.

Hayvanları Koruma Günü

Dünya Hayvanlar Gününe Özel Bilinmeyen İlginç Gerçekler

4 Ekim tarihi aynı zamanda ekoloji ve hayvanların koruyucu azizi Assisi’li Aziz Francis’in bayram günü olarak da bilinir. Bayram günü, Katolik ve Anglikan kiliselerinin hayvanları kutsayan törenler düzenlemesi için geleneksel bir gündür.

Efsaneye göre, Aziz Francis hayvanlarla konuşabiliyordu, bu yüzden hayvanlarla çevrili sayısız sanat eserinde tasvir ediliyor. Aziz Francis, 1181 veya 1182’de doğdu ve 3 Ekim 1226 gecesi öldü.

4 Ekim’de tüm dünyada sosyal medyada #WorldAnimalDay trendleri; Her yıl 1000’den fazla etkinlik düzenlenmektedir. Dünya Hayvanlar Günü, Andorra ve Avustralya’dan Amerika Birleşik Devletleri ve Zimbabve’ye kadar 70’den fazla ülkede 90 gönüllü elçiye sahiptir.

Köpekbalıklarının insanlardan korkması, bizim onlardan korkmamızdan çok daha fazladır. Araştırmalara göre her yıl yaklaşık 100 milyon köpekbalığının insanlar tarafından öldürüldüğünü göstermektedir. Florida Doğa Tarihi Müzesi’nin Uluslararası Köpekbalığı Saldırı Dosyasına göre, köpekbalıkları her yıl yaklaşık altı insanı öldürüyor.

Japonya her yıl hamile dişiler de dahil olmak üzere 330’dan fazla minke balinasını öldürüyor. Norveç ve İzlanda da balinaların öldürülmesine izin veriyor. Minkeler okyanusun en güzel canlıları arasındadır. Deniz Memelilerini Koruma Yasası ile korunmaktadırlar.

  • Denizatı ömür boyu çiftleşir ve seyahat ederken birbirlerinin kuyruğunu tutarlar.
  • Bir karidesin kalbi kafasında bulunur.
  • 188 desibel ile mavi balina, herhangi bir hayvanın en yüksek sesini çıkarabilir.
  • Bir kaplanın derisinin de çizgileri vardır ve her desen bir parmak izi kadar benzersizdir.
  • Flamingolar normalde beyazdır. Tuzlu su, karides ve yosun onları pembeye çevirir.

Dünya Hayvanlar Günü Nasıl Kutlanır?

Bu hayvanlar için özel bir gün olduğundan, onu gururla kutlamanın yaratıcı yollarını keşfetmemiz gerekiyor. İşte faydalı, anlamlı ve güzel kutlama fikirlerinden bazıları;

  • Hayvanların refahı için bir şeyler bağışlayabilirsiniz.
  • Topluluk grupları, gençlik grupları, koşu kulüpleri, hayvan refahı örgütleri vb. ile gönüllü çalışabilirsiniz.
  • Kasıtlı olarak bir şeyler yapabilir ve görüntüleri sosyal medyada #worldanimalday hashtag’i ile yayabilirsiniz. Bu, halk arasında farkındalığın artmasına yardımcı olur.
  • Ayrıca evcil hayvanlarınızla ilgilenebilir ve bakımını yapabilirsiniz.
  • Evcil hayvan sahiplenin veya yakınınızdaki başıboş hayvanları her gün besleyin.
  • Çevrimiçi veya çevrimdışı atölye çalışmaları, seminerler veya kampanyalar aracılığıyla dünyayı eğitebilirsiniz.
  • Hayvanlara ihtiyaç duyan ürünleri onlara zarar vermeyen ürünlerle değiştirmeye çalışabilirsiniz.
  • Her gün evcil hayvanlarınızla eğlenin ve vakit geçirin, yılda en az iki kez düzenli kontrolleri için veterinere götürün.

Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen 14 maddeden oluşan Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre genel olarak hayvan hakları şu şekildedir;

  1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
  2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.
  3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
  4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
  5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
  6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
  7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
  8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
  9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
  10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
  11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
  12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
  13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
  14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Hayvanları seven, insanları daha içten sever. Hayvan dostları mutlu olmayı sevgide arar. Hayvanları koruyalım. Hayvanlara eziyet etmeyelim. Hayvanları sevelim. Onlara yardımcı olalım.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün