GündemSözler

21 Eylül Dünya Barış Günü 2024

Bugün Dünya Barış Günü veya Uluslararası Barış Günü. 21 Eylül tarihinde kutlanan uluslararası Dünya Barış Günü hakkında merak edilenler

Dünya Barış Günü veya Uluslararası Barış Günü (International Day of Peace) nedir, neden kutlanır? Dünya barışını sağlamak neden önemlidir? Dünya kaç yıl barış içinde yaşadı? Uluslararası Barış Gününü kim oluşturdu? 2024 Barış gününü nasıl kutlarız? İlk Nobel Barış Ödülünü kim aldı? Dünyanın en barışçıl ve huzurlu ülkesi neresi? 21 Eylül tarihinde kutlanan uluslararası Barış Günü hakkında merak edilenler

Her yıl Dünya Barış Günü 21 Eylül tarihinde tüm dünyada kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu gün 24 saat için dünya genelinde şiddetsizlik ve ateşkesi gözlemleyerek barış şartlarını güçlendirmeye adanmış bir gün ilan etmiştir.

21 Eylül Dünya Barış Günü

(World Peace Day)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981 yılındaki toplantısında Eylül ayının üçüncü haftası Salı gününü “Uluslararası Barış Günü” olarak ilan etmiştir. Daha sonra 7 Eylül 2001 tarihinde toplanan Genel Kurul’un aldığı karar ile 21 Eylül tarihi Barış Günü olarak kararlaştırılmıştır.

Uluslararası Barış Günü, Birleşmiş Millet tarafından dünya barışına ve özellikle insani yardım erişimi için bir savaş bölgesinde geçici bir ateşkesin neden olabileceği gibi, savaş ve şiddetin yokluğuna adanmıştır.

BM resmi sitesinde bu yıl dünya genelinde yaşadığımız pandemi sürecine dikkat çekerek, kimsenin birbiriyle düşman olmadığını aksine ortak düşmanımızın sağlığımızı ve yaşam biçimimizi tehdit eden, hızla yayılan COVID-19 virüsü olduğunu ifade etti.

Dünya Barış Günü Hikâyesi

Uluslararası Barış Günü, 1981 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu. Yirmi yıl sonra, 2001’de Genel Kurul, Barış Günü kapsamında şiddet içermeme ve ateşkes dönemi olarak olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul’un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül’ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Dünya Barış Günü 1 Eylül mü 21 Eylül mü?

Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül birçok ülke tarafından “Dünya Barış Günü” olarak ilan edilmiştir.

1 Eylül 1939 tarihinde 20. yüzyılın en kanlı savaşını başlatan Nazi orduları Polonya’ya saldırarak bir dünya savaşının başlamasına, bu süreçte milyonlarca kişinin ölümüne ve sakat kalmasına sebep olmuşlardı. 1 Eylül Dünya Barış Günü dünyaya barışın önemini bir kez daha hatırlatıyor.

II. Dünya Savaşı’nın başlamasının 50. yılında, eskiden Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan etmiştir.

7 Eylül 2001 tarihli Birleşmiş Milletler Kararı ile 21 Eylül tarihi Barış Günü olarak kararlaştırılmıştır.

Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.

Dünya Barış Günü Teması

Birleşmiş Milletler tarafından her yıl şiddetsizlik ve ateşkes gözlemleyerek barış ideallerini güçlendirmeye adanmış bir gün olarak farklı bir tema ile kutlanan Uluslararası Barış Günü için 2023 Teması: “Barış için Eylemler: Küresel Hedeflere yönelik tutkumuz” olarak belirlendi.

Bu yılki tema, barışı teşvik etme yönündeki bireysel ve kolektif sorumluluğumuzun bilincinde olan bir eylem çağrısıdır. Barışı teşvik etmek , Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG’ler) gerçekleştirilmesine katkıda bulunur ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılması, herkes için bir barış kültürü yaratacaktır.

Gerçek barışa ulaşmak, silahları bırakmaktan çok daha fazlasını gerektirir. Tüm üyelerin gelişebileceklerini hissettikleri toplumların inşasını gerektirir. İnsanların ırklarına bakılmaksızın eşit muamele gördüğü bir dünya yaratmayı içerir.

BM Genel Sekreter António Guterres’in dediği gibi:

“Irkçılık her toplumda kurumları, sosyal yapıları ve gündelik hayatı zehirlemeye devam ediyor. Kalıcı eşitsizliğin itici gücü olmaya devam ediyor. Ve insanları temel insan haklarını inkar etmeye devam ediyor. Toplumları istikrarsızlaştırıyor, demokrasileri baltalıyor, hükümetlerin meşruiyetini aşındırıyor ve… ırkçılık ile cinsiyet eşitsizliği arasındaki bağlantılar şüphe götürmez.”

Barışın sağlanmasında hepimize görev düşüyor. Ve ırkçılıkla mücadele, katkıda bulunmanın çok önemli bir yoludur.

Irkçılığı içimize yerleştiren yapıları ortadan kaldırmak için çalışabiliriz. Eşitlik ve insan hakları hareketlerini her yerde destekleyebiliriz. Hem çevrimdışı hem de çevrimiçi olarak nefret söylemine karşı konuşabiliriz. Eğitim ve telafi edici adalet yoluyla ırkçılık karşıtlığını destekleyebiliriz.

Şefkat ve empatinin şüphe ve nefreti yendiği bir dünya mümkün. Gerçekten gurur duyabileceğimiz bir dünya.

Uluslararası Barış Günü ne zaman kutlanır?

Çatışmayı sona erdirmek ve barışı teşvik etmek için çok çalışan ve çalışmaya devam edenlerin çabalarını takdir etmeyi kutluyoruz. 2024 yılında Dünya Barış Günü: 21 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.

  • 2024 – 21 Eylül Cumartesi
  • 2025 – 21 Eylül Pazar
  • 2026 – 21 Eylül Pazartesi
  • 2027 – 21 Eylül Salı

Barışın var olduğu bir dünyada hayat daha iyidir ve bugün, dünyayı daha barışçıl bir yer haline getirmek, her birimizin bireysel olarak neler yapabileceğini öğrenmek için barışı sağlayanları ve barışı koruyanları tebrik ediyoruz.

Dünya barış günü kutlu olsun. Savaşsız bir Dünya’da yaşama umudumuz kaybolmasın.

Dünyanın en barışçıl ülkesi

Dünya genelinde 163 ülkenin barışçıllık seviyesini ölçen 2020 Küresel Barış Endeksi geçtiğimiz yıl Haziran ayında yayımlandı. Araştırmaya göre dünya genelinde barış azaldı, Türkiye ise 150’nci sırada yer aldı.

İzlanda, Küresel Barış Endeksi’ne göre 2008 yılında dünyanın en barışçıl ülkesi seçildi ve bu unvanı bugün hala elinde tutuyor.

Listede puanlama sistemine göre İzlanda’dan sonra ise Yeni Zelanda, Portekiz, Avusturya ve Danimarka geldi.

Küresel Barış Endeksi (Global Peace Index) listesinde barışın en az bulunduğu ülke ise Afganistan oldu. Listenin sonunda ayrıca Suriye, Irak, Güney Sudan ve Yemen de yer aldı.

21 Eylül Dünya Barış Günü

İlk Nobel Barış Ödülü

Barış Ödülü, her yıl Norveç Kralı’nın huzurunda, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta Oslo’da Norveç Nobel Komitesi tarafından verilir. Diğer ödüllerden farklı olarak Barış Ödülü bazen bir kişiye değil, bir kuruluşa veya birden fazla kişiye verilir.

İlk Nobel Barış Ödülü, 1901’de “Uluslararası kardeşlik, daimi orduların kaldırılması veya azaltılması ve barış kongrelerinin düzenlenmesi ve tahkim için yaptığı ömür boyu çalışmaları için” Henry Dunant ve Frédéric Passy’e verildi.

Dünya Barış Günü Mesajları

Dünya Barış Günü sözleri, 21 Eylül Barış Günü mesajları

“Yurtta sulh, Cihanda sulh” ilk defa Mustafa Kemal Atatürk tarafından 20 Nisan 1931’de dile getirilmiştir… Bu duygularla Dünya Barış Günü Kutlu olsun.

Dünya barış günü kutlu olsun. Savaşsız bir Dünya’da yaşama umudumuz kaybolmasın.

Irk, din, dil, fikir, zevk ve sınıf farklılıklarımızın gerçek zenginliğimiz olduğunu unutmadan saygı, sevgi, anlayış ve hoşgörü içinde bir gelecek adına 21 Eylül Dünya Barış Günü kutlu olsun…

Dünya Barış Günü Tüm Dünya’ya Sevgi, Barış ve Huzur Getirsin…

Barışın günü olmasın, her gün barış olsun…

Çocuğun gördüğü düştür barış. Ananın gördüğü düştür barış. Ağaçlar altında sevdalıların sevda sözleridir barış.

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiirdir barış. Dünya barışı için Renk, Dil, Irk demeden Halaya hep birlikte Tutuşalım… Çocuklara bırakacağımız en değerli mirastır BARIŞ.

Barış egemen olsun. Her şeyin başı barış, BARIŞ olmadan dünya huzur bulamaz… 21 Eylül Dünya Barış Günü dünyaya ve vatanımıza BARIŞ getirsin.

Ünlülerden Barış ile ilgili Sözleri

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır. – Yaşar Kemal

Barış zamanında oğullar babalarını toprağa verirler savaş zamanında ise babalar oğullarını toprağa verirler. – Herodot

İlle de barış diyorum. İnsanlığımızı kaybetmeden bir an önce barış diyorum. İnsanın hiçbir amacı onurlu bir barıştan daha değerli değil. – Sezen Aksu

Barış antlaşmaları fethin doğasından gelir; ancak böyle iki tarafta asilce boyun eğmiş olur ve hiçbir taraf kaybetmez. – William Shakespeare

Bizim düşüncemize göre uluslararası siyasi güven ortamının gelişimi için, ilk ve en önemli şart milletlerin hiç olmazsa barışı koruma fikrinde, samimi olarak birleşmesidir. – Atatürk

Dış siyasetimizde başka bir devletin hukukuna tecavüz yoktur. Ancak hakkımızı, hayatımızı, memleketimizi, namusumuzu, savunuyoruz ve savunacağız. – Atatürk

Yurtta barış, dünyada barış için çalışıyoruz. – Atatürk

Barış milletleri refah ve mutluluğa eriştiren en iyi yoldur. – Atatürk

Renk, din, dil, ırk ayırmadan, farklılıklarımızın zenginlik ve güzellikle kabul edildiği, kimsenin kimseden üstün olmadığı, savaşsız, sömürüsüz, çıkarsız, huzurun ve barışın egemen olduğu, kardeşçe yaşayacağımız bir dünya dileğiyle.

Tüm dünya için mutlak barışın hakim olduğu güzel ve aydınlık günler diliyor, Dünya Barış Günü’nü kutluyoruz.

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine… 21 Eylül Dünya barış günü kutlu olsun.

Hoşgörü ve sevginin egemen olduğu bir dünya diliyoruz. 21 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun.

Savaşların olmadığı, çocukların güldüğü; barışın, eşitliğin ve özgürlüğün hakim olduğu bir dünya dileğiyle; Dünya Barış Günü kutlu olsun.

İlgili Diğer Konular

Kaynak
BM Barış Günü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün