Dualarİslam

Berat Kandilinde yapılacak ibadetler, okunacak dualar

Berat Kandilinde yapılacak ibadetler ve Berat gecesi okunacak dualar, tesbihler, zikirler. Berat Kandili duası nasıl? Berat gecesi namazı

Berat Kandilinde yapılacak ibadetler ve Berat gecesi okunacak dualar, Berat Kandili duası nasıldır? Berat Kandilinde Peygamber efendimiz ne yapardı? Kandil namazı nasıl kılınır? Berat kandili orucu tutulur mu? Berat Kandili Orucu nasıl ve ne zaman tutulur? Berat Gecesi kılınan nafile namaz

Ramazan aynının müjdecisi, mübarek üç aylar içerisinde bulunan, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamına gelen “2024 Berat Kandili, Hicri Şaban Ayı’nın 15. gecesi 24 Şubat 2024 Cumartesi’yi 25 Şubat Pazar gününe bağlayan gece idrak edilecek.

24 Şubat 2024 Cumartesi gecesi mübarek kandil gecelerinden biri olan Berat Kandilinde hangi dualar okunur ve nasıl ibadet edilir? Bu geceyi ibadetle, dualarla geçirmek isteyen Müslümanlar için yapılması gereken bazı ibadetler ve okunması gereken dualar, Berat Kandilinde yapılacak ibadetler, okunacak dualar ve zikirler, tesbihler, kandil gecesi kabul olan dilek duaları

Peki Berat Kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? Bu gece hangi ibadetler edilmeli? İşte Berat Kandilinde yapılması tavsiye edilen ibadetler ve dualar ve zikirler, Berat Kandili orucu, Berat Kandili duaları ve Berat gecesi namazı…

Kandil Gecesi

2024 yılı Üç Aylar içerisindeki idrak edeceğimiz Miraç Kandilinden sonra üçüncü kandil olan Şaban Ayı’nın 15. gecesi Berat Kandili için Müslümanlar bu özel gün ve geceyi daha verimli geçirmek istiyorlar. Allah’ın rahmetinin ve bereketinin en bol olduğu gecelerden biri olan Berat Kandilinde oruç tutmanın yanı sıra bol bol istiğfarda bulunmak ve dua etmek gerekiyor.

İslam dininde bu mübarek gece duaların edileceği, zikirlerin ve tesbihlerin yapılacağı ve kaza namazı ve nafile namaz ibadetlerinin yerine getirileceği önemli, faziletli ve mağfiret kapılarının açıldığı müstesna gecelerden birisidir. Recep ayında yapılan dua kabul edilir, günahlar affedilir.

Bu mübarek gece duaların edileceği, zikirlerin ve tesbihlerin yapılacağı ve kaza namazı ve nafile namaz ibadetlerinin yerine getirileceği önemli, faziletli ve mağfiret kapılarının açıldığı müstesna gecelerden birisidir.

Üç Aylar Duası

Hazreti Peygamber Efendimiz (s.a.v) 3 aylar yaklaştığı zaman, Müslümanlara ve ümmetine şu şekilde dua etmesini öğütlemiş ve kendisi de bu duayı yapmıştır;

اَللّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَان

“Allahümme barik lenâ fi Recebin ve Şaban. Ve belliğnâ Ramazân.”

“Allahım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)

Yine Kandil gecelerinde ve mübarek günlerde okunacak olan Peygamberimiz bizlere şu duayı tavsiye etmiştir;

“Allah’ım! Sen affedicisin, Kerîm’sin, affetmeyi seversin, beni de affet.” (Tirmizî, Deavât, 84.)

Allah buyurdu ki: “Ey Âdemoğlu! Günahın, bulutlar kadar olsa da istiğfar ettiğin takdirde günahının çok oluşuna bakmam, affederim.” (Tirmizi, Deavât, 109)

Ali imran Suresi 8. Ayet Okunuşu ve Meali

رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ

Türkçe Okunuşu: Rabbenâ lâ tuziğ kulûbenâ ba’de iz hedeytenâ veheb lenâ min ledunke rahmeh(rahmeten), inneke entel vehhâb(vehhâbu). (Ali imran 8. Ayet)

Anlamı: Rabb’imiz! Verdiğin hidayetten sonra kalplerimizi saptırma. Bize katından rahmet bağışla. Çünkü bağışlayıcı olan yalnız Sen’sin.

Berat Kandilinde yapılacak ibadetler

Berat Kandili ve Gecesi Neler Yapılmalı, nasıl ihya edilmeli?

Berat gecesine özel ibadet bulunmasa da, gündüzünde oruçlu olmak, geceyi nafile ve kaza namazlar ile eda etmek çok faziletli ve sevaptır. Bu mübarek kandil gecelerinde şu ibadetleri yapılması tavsiye edilmiştir:

  • Bol bol zikir, evrad ü ezkarda (zikir ve tesbih) bulunmak.
  • Mü’minlerle helalleşmek; rızaları alınması.
  • Küs ve dargın olanlar barıştırılır; gönüller alınır; kederli yüzler güldürülür.
  • Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmelidir.

Yapılacak İbadetler

1. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Salavat okunmalı; Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli, Peygamberimizin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza ve nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Allahu Teala’nın yarattığı nimetler, verdiği ihsanlar, başımıza gelen dertler ve musibetler düşünülmeli, ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nedir? gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde tefekkür halinde olmalıdır.

5. Geçmiş hayatın muhasebesi yapılması, şimdiki zamanın geleceğin iman ve İslamiyet cihetiyle plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Birbirine dua edilmeli, Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

8. Kul hakları gözetilmeli, Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

9. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

10. Bu gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan şahsen veya cemaaten okunmalı.

11. Va’z ü nasihat dinlenmeli; Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli;

12. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

13. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; dualarımızda vesile edinilerek ve manevî iklimlerinde  Hakk’a niyazda, duada bulunulmalı.

14. Kabir ziyaretleri yapılmalı: Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

15. Akraba ziyaretleri, sıla-i rahim yapılmalı; Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat ziyaret edilerek veya telefon, faks yahut e–mail ile tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

16. Oruç tutulmalı; Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

Berat Kandili Orucu

Şaban ayının 15. gecesi yani bu yıl Berat kandilini idrak edeceğimiz, 6 Mart 2023 Pazartesi günü, oruç tutarak geçirmek isteyen Müslümanlar, gece sahura kalkarak nafile oruç için niyet ederek gündüzünde oruç tutabilirler. Berat gecesinin gündüzü oruç tutmak İslam alimleri tarafından müstehap (faziletli ve sevaplı) görülmüştür.

Hadiste şöyle buyurmaktadır:

Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim” der. (İbn Mace, İkâmetü’s-Salât, 191)

Bu gecenin önemi ve fazileti hakkında bir başka hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır;

“Cebrail aleyhisselam gelip, “Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir” dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, bid’atçi, içkici, faizci ve zaniyi affetmez.” (Taberani )

Berat Kandili Orucuna nasıl niyet edilir?

Sahura kalkıldığında oruç tutmak için niyet ederken, “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir. Niyet, yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir.

Berat Kandilinde Okunacak Dualar

Böyle güzel anlamlı ve fazileti yüksek gecelerde Allahu Teala lütuf ve ihsanını bol bol vereceğinden içimizden geldiği şekilde, gücümüzün yettiği nispette ihlasla dualar edilmeli, dilimizden Allah kelamı ve zikri düşürmemeye çalışılmalıdır.

Hem Mübarek üç aylar hürmetine hemde idrak ettiğimiz Berat Kandili gecesi hürmetine ihsanın ve ikramın bol olduğu bu manevi iklimde ahiret hazırlığı için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.

Aişe (ra) ayrıca, bir keresinde Peygamber (sav)’in bu gece secdede o kadar uzun süre kaldığını, korktuğunu ve hayatta olduğundan emin olmak için ayağına dokunduğunu rivayet etmiştir.

Hazreti Peygamber ayağını hareket ettirdi ve onun şu duayı okuduğunu duydu:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ، وَبِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ، وأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ، لَا أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ، أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ

Okunuşu: “Allahümme e’ûzü bi rızâke min sehatike ve bi muâfâtike min ‘ukûbetike ve e’ûzü bike minke lâ uhsi senâen ‘aleyke ente kema esneyte ‘ala nefsike.”

Anlamı: “Allah’ım! Öfkenden (gazabından) rızana; Azabından (cezandan) affına sığınırım. Senden yine sana sığınırım. Sana övgüyü saymakla bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin.” (Muslim, Ebu Davud, İbn Mace, An-Nesa’i, Sahih-i Tirmizi, Muhammed Nâsırüddin el-Elbânî, İbn Mace)

Not: Bu dua Sahih’tir ve diğerleri arasında İmam Beyhakî’nin eserlerinde bulunabilir. Peygamber (sav)’in secdede ve vitir namazından sonra okuduğu rivayet edilir. 15 Şaban’da okunması âlimler tarafından makbul kabul edilmiştir.

Peygamber (sav), Aişe (ra)’ye de şöyle buyurmuştur: “Allah, Şaban ayının ortasının gecesi en alt semaya iner ve Benî Kelb (Arap kabilesi ki büyük koyun sürüleriyle ünlüdür), koyunlarının kıl sayısından fazlasını bağışlar.” (İbn Mace)

Son olarak Peygamber (sav), bu gecede, güneşin batmasından sabaha kadar Allah kullarına sorar:

“Benden bağışlanma dileyen var mı, onu bağışlayayım? Kendisine rızık vermem için benden rızık isteyen var mı? Acı çeken var mı ki onun acısını dindireyim?” (İbn Mace)

Berat Gecesi yapılacak ibadetler kapsamında herkes istediği, bildiği, ezberlediği zikri, tesbihi yapabileceği gibi biz burada Müslümanlarca devamlı şekilde okunan, fazileti ve sevabı bakımından hadis ve rivayetlerle açıklanan bazı tesbih, dua ve zikirleri derledik.

Kelime-i Tevhid 

“Lâ ilâhe illallah” zikri okumak fazileti, sevabı bakımından oldukça önemlidir. Hem dile kolay hem de Peygamberimizin ifadesiyle

İmân, yetmiş küsur derecedir. En üstünü “Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka ilah yoktur)” sözüdür.

Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resulullah”

لَا اِلَهَ اِلَّا اللهْ مُحَمَّدُ الرَّسُولُ اللهْ

Anlamı: “Allah’tan başka ilah yoktur. Hz. Muhammed (aleyhissalatü vesselam) da Onun Resulüdür” demektir. Tecvide göre okununca “Muhammedür-resulullah” denir.

Çokça Salavat okumak

“Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed”

Tevbe İstiğfar Etmek

Berat Kandilinde, Mübarek gün ve gecelerde, Allah’ın affının ve merhametinin sağnak sağnak yağdığı özel kandil gecelerinde yapmış olduğumuz hatalardan, işlediğimiz günahlardan pişmanlık duymak, Allah’tan af ve mağfiret dilemek için “Estağfirullah” zikri.

Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur;

“Tövbe ediniz! Allah’a kasem olsun, ben günde yetmiş kere Allah’a tövbe ve istiğfar ediyorum.” (Buhâri, Daavât, 3; Tirmizi)

Tevbe İstiğfar Duası

“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe’l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ, innehû, hüve’t-tevvâbü’r-rahîm.”

Evrad ü Ezkar (Tesbih ve zikir)

Her Müslümanın dilinden düşürmemesi gereken, dualar ve zikirlerin yanı sıra böyle gecelerde tavsiye edilen, dilde kolay, sevap ve fazilet bakımından Allah katında değerli olan zikirler ve tesbihler

Mizanda en ağır gelen beş (5) kelime

“Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber”

Anlamı: Allah bütün noksan sıfatlardan münezzehtir, bütün hamdler ona mahsustur. Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür

“Sübhânallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu Ekber”,

– Her türlü zorluk ve sıkıntıda okunan en kuvvetli ve tesirli bir zikir

Hasbunallahu ve ni’mel vekil nimel Mevla ve ni’me’n nasîr

“Allah bize yeter, O ne güzel vekildir. O ne güzel vekil, ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır.”

“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm” 

Anlamı: Allah’ın kudret ve gücünden başka kudret ve güç yoktur, sadece Yüce ve Büyük olan Allah’ın yardımıyla elde edilir.

– “İki söz vardır ki onlar dile hafiftir­ler, terazide ağırdırlar; Rahman olan Allah’a sevimlidirler,

Bunlar: Sübhânellâhi ve bihamidihî, Sübhânellâhil’azîm.” (Buhari, Kitâbu’d-Daavât, 65)

Anlamı: Allah’a hamd ederek O’nu noksanlıklardan tenzih ederim, Yüce Al­lah’ı tenzih ederim

– Sabah-akşam 3 defa okunması tavsiye edilmiş olan “Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdi ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim.”

Anlamı: Allah’ın yüce ismine sığınana yerde ve gökte hiç bir şey zarar veremez! O, her şeyi işitir ve her şeyi bilir.

Allah bu gecenin bereketinden faydalanmayı nasip etsin. Günahlarımızı bağışlasın, rızkımızı artırsın ve bizi maddi ve manevi her türlü sıkıntıdan kurtarsın. Allah bize ve tüm Müslüman âlemine Şaban’ı mübarek kılsın ve bizi Ramazan’a ulaştırmayı nasip etsin, amin!

Benzer Konular 

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün