EğitimYaşam

Dünya Öğrenciler Günü 2023

Dünya Öğrenciler Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Öğrenci Günü var mı? Dünya Öğrenciler Günü neden önemlidir? 15 Ekim Dünya ne günü? Ebubekir Zeynelabidin Abdülkelam kimdir?

Dünya Öğrenciler Günü nedir, ne zaman kutlanıyor? Öğrenci Günü var mı? Dünya Öğrenciler Günü neden önemlidir? 15 Ekim Dünya ne günü? Ebubekir Zeynelabidin Abdülkelam kimdir? APJ Abdul Kalam’ın doğum gününde ne kutlanır? Dünya Öğrenciler Günü’nün tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı?

Dünya Öğrenciler Günü

Dünya Öğrenci Günü her yıl 15 Ekim’de kutlanır ve ilk okuldan üniversite öğrencileri için önemli bir gündür. Bu gün, eski Hindistan cumhurbaşkanı Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam ya da Türkçe adıyla Ebubekir Zeynelabidin Abdülkelam’ın doğum gününü anıyor. APJ Abdul Kalam, 15 Ekim 1931’de Hindistan’ın Pamban Adası’ndaki Rameswaram hac merkezinde Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Büyük bir zaferle 18 Temmuz 2002’de Hindistan Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanı oldu. Beş yıllık görev süresi boyunca Abdülkelam, halk tarafından derinden sevildi ve sevgiyle “Halkın Başkanı” olarak anıldı.

Dünya Öğrenci Günü ilk olarak 2010 yılında Abdülkelam 79 yaşındayken kutlandı. İlk kutlamadan sonraki yıllarda özellikle her yıl Hindistan’da, Kelam’ın öğrencilere ve eğitime yönelik çabalarını takdir etmek için ulusal olarak kutlandı ve daha sonra dünya genelinde kutlanmaya başlandı. Bununla birlikte, BM henüz 15 Ekim’i Dünya Öğrenciler Günü olarak resmen ilan etmedi.

Tarihçesi

Dünya Öğrenci Günü 15 Ekim’de kutlanır çünkü tarih Hindistan’ın eski cumhurbaşkanı merhum Dr. APJ Abdul Kalam’ın doğum günüdür. Ancak tatilin kökenini çevreleyen tartışmalar var.

BM tarafından tanınan Uluslararası Günler ve Haftalar listesinde Dünya Öğrenci Günü yer almamaktadır. Bu bağlamda bazı kaynaklar şu anda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gözlemlendiğini iddia etse de, bu gerçeğe işaret eden hiçbir kanıt yoktur. Gerçekte, 15 Ekim’de BM tarafından gözlemlenen tek uluslararası gün, Uluslararası Kırsal Kadın Günü’dür.

Gerçek şu ki BM, Abdul Kalam’ın doğum gününü Dünya Öğrenciler Günü olarak ilan etmedi. Ayrıca BM Bilgi Merkezi Ulusal Enformasyon Sorumlusu Rajiv Chandran’ın BM’nin hiçbir zaman böyle bir gün ilan etmediğini belirtti. Bununla birlikte, Dünya Öğrenci Günü, Abdülkelam’ın Hindistan’ın eğitim sektörü üzerindeki etkisini tanımayı amaçlamaktadır.

Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam, 15 Ekim 1931’de Hindistan’ın Pamban Adası’ndaki Rameswaram hac merkezinde Tamil Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan’daki prestijli kurumlardan biri olarak kabul edilen Tamil Nadu’da Saint Joseph’s College, Tiruchirappalli’den fizik derecesi ile mezun oldu.

Havacılık ve uzay mühendisliği okuduğu Madras Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı Havacılık Geliştirme Kurumu’na katıldı. Bir bilim adamı olarak parlak ve şanlı bir kariyer yaşadı ve 1990’larda Hindistan’ın en ünlü nükleer bilimcisi oldu.

Bir bilim insanı olarak kariyeri boyunca Abdülkelam, “Hindistan’ın Füze Adamı” olarak tanındı. Balistik füzeler geliştirmek ve araç teknolojisini fırlatmak için çalışırken tarih yazdı. Ayrıca 1998’de Pokhran-II nükleer testlerinde büyük bir rol oynadı.

Abdülkelam, 18 Temmuz 2002’de Hindistan Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı süre boyunca halkın kalbine dokundu. Beş yıllık görev süresi boyunca çok sevildi ve “Halkın Başkanı” olarak anıldı. Başkanlık sonrası çeşitli yüksek kurumlarda ders verdi.

Shillong’daki Hindistan Yönetim Enstitüsü’nde misafir profesördü; Hindistan Bilim Enstitüsü, Bangalore’un onursal üyesi; ve Hindistan Uzay Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü’nün rektörlüğünün yanı sıra diğer birçok pozisyonda görev yaptı. Abdülkelam, 40 üniversiteden alanındaki üstünlüğünü gösteren yedi fahri doktora daha aldı.

Ölümü de en çok sevdiği şeyi “öğretmenliği” yaparken oldu. 27 Temmuz 2015’te Shillong’daki Hindistan Yönetim Enstitüsü’nde bir konferans verirken kalp krizi geçirdi ve Bethany Hastanesinde 83 yaşında vefat etti.

APJ Abdul Kalam Hakkında

  • Onun anlayışlı dersleri ve öğretmeye olan bağlılığı, öğrencilere büyük ölçüde kendilerinin en iyi öğrenciler olmaları için ilham verdi.
  • Her zaman geleceğin öğrencilerin olduğuna ve ülkenin her alanda yeni başarı zirvelerine taşıyacak ilerici beyinlere sahip olduğuna inandı.
  • Kendisini her şeyden önce bir öğretmen rolüne adamış bir şekilde tanımladı.
  • Öğrencileri kendi konularında yetkin kılmaktan sorumlu oldukları için öğretmenlerin toplumun kurucuları olduklarını nasihat etti.
  • Öğrencilere yaşam için bir vizyon sağlamayı ve yaşamları boyunca uygulamaları gereken temel değerlerin önemini telkin etmeyi her zaman vurguladı.
  • Abdülkelam, tüm hayatını eğitime ve öğrencilerin refahına adadı.

Öğrenci Günü’nün Önemi ve Amacı

Dünya Öğrenci Günü, eski Hindistan Devlet Başkanı Dr. APJ Abdul Kalam’ın doğum günü olduğu için önemli bir olay olarak kabul ediliyor. Bu günün önemli sayılmasının diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Eğitimin önemini bir kez daha vurgular.
  • Temel Eğitim Hakkını tanıma günüdür.
  • Dr. APJ Abdul Kalam’ın parlak çalışmasını anıyor,
  • Bu günde, Abdülkelam’ın öğrencilere öğretmeye olan düşkünlüğü hatırlanır.

A.P.J. Abdul Kalam’ın ilham veren 5 Sözü

“İlk zaferinizden sonra dinlenmeyin çünkü ikincisinde başarısız olursanız, daha fazla ağız, ilk zaferinizin sadece şans olduğunu söylemek için bekliyor.”

“Hayallerinin gerçekleşmesi için önce hayal etmelisin.”

“Mükemmellik sürekli bir süreçtir ve bir tesadüf değildir.”

“Geleceğinizi değiştiremezsiniz ama alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz ve alışkanlıklarınız kesinlikle geleceğinizi değiştirecektir.”

“Başarısız olursan asla pes etme çünkü başarısızlık ‘öğrenmede ilk deneme’ demektir.”

Dünya Öğrenciler Günü Ne Zaman?

Uzay bilimcisi, öğretmen ve eski Başkan Dr. APJ Abdul Kalam’ın doğum yıldönümünde her yıl 15 Ekim Dünya Öğrenci Günü kutlanır. Bu gün, tüm gençlere, danışmaya ve tartışmaya ihtiyaç duyan birçok konu hakkındaki bilgilerini ve anlayışlarını sergilemeleri için harika bir fırsat sunan bir gündür.

  • 2023 – 15 Ekim Pazar
  • 2024 – 15 Ekim Salı
  • 2025 – 15 Ekim Çarşamba
  • 2026 – 15 Ekim Perşembe

Bu gün Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak tanınmasa da her yıl 15 Ekim’de Hindistan’da ve artık günümüzde bir çok ülkede büyük bir coşkuyla kutlanır.

17 Kasım Uluslararası Öğrenci Günü

1939’da Çekoslovakya topraklarında Nazi güçleri tarafından sekiz öğrenci ve bir profesörün yargılanmadan tutuklanması ve idam edilmesiyle başlayan olayların anısına Prag’daki öğrenci protestocuların cesaretini anmak amacıyla her yıl 17 Kasım Uluslararası Öğrenci Günü olarak kutlanır. Uluslararası Öğrenciler Günü, her yıl 17 Kasım’da kutlanan öğrenci aktivizmine adanmış özel bir gündür.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün