Gündem

10 Kasım Atatürk’ü anma günü ve Atatürk haftası

10 Kasım Atatürk'ü anma günü ve Atatürk haftası nedir? 2023 Atatürk haftası ne zaman kutlanır? 10 Kasım'da ne oldu? Anlam ve Önemi nedir?

10 Kasım Atatürk’ü anma günü ve Atatürk haftası nedir? 2023 Atatürk haftası ne zaman kutlanır? 10 Kasım’ın Anlam ve Önemi. 10 Kasım 2023 resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor?

Bu yıl Atatürk’ün ölümünün kaçıncı yıl dönümü? Atatürk ne zaman ve nasıl öldü? Atatürk ne zaman toprağa gömüldü? Mustafa Kemal nerede yatıyor? 10 Kasım’da istiklal marşı okunur mu? 10 Kasımda resmi tatil var mı? 10 Kasım’da Bayrak Töreni Nasıl Yapılır? 10 Kasım’da bayraklar ne zaman göndere çekilir? 10 Kasım resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 10 Kasım resmi tatili ne zaman kaldırıldı?

Vatandaşlar, öğrenciler ve veliler 10 Kasım ile ilgili araştırma yapıyor, anlamını ve önemini merak ediyor. 10 Kasım tarihinde her sene anma etkinlikleri düzenleniyor. Vatandaşlar yurdun dört bir yanında düzenlenen etkinliklere katılıyor, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgilerini dile getiriyorlar.

10 Kasım ve Atatürk’ün vefatı ile ilgili araştırılan bilgiler bu yılda gündemde yerini alıyor. 10 Kasım ve Atatürk’e dair merak edilen tarih tarih, ayrıntılı tüm detaylar ve kısa Atatürk’ten alıntı sözler ve Atatürk sözleri…

10 Kasım Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin matem günü olan 10 Kasım’da hayatını kaybetmiştir. 10 Kasım 1938 günü saat 9’u 5 geçe 57 yaşında hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına her yıl 10 Kasım günü çeşitli etkinlikler düzenlenerek ulu önder sevgi, saygı ve özlemle anılır.

2023 yılı için 10 Kasım Cuma gününe denk gelmektedir.

10 Kasım’ın Anlam ve Önemi Nedir?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de ebediyete intikal etmesi, Türk milletini derin bir üzüntüye boğmuş, Türk halklarını da derinden etkilemiş, dünya üzerinde geniş bir yankı uyandırmıştır.

10 Kasım 09:05’de Ne Oldu?

Atatürk’ün hastalığı ve vefatı

Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlık durumu 1937 yılından itibaren bozulmaya başladı, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri artmıştı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle durduruluyordu.

Kendisine 1938 yılı başlarında karaciğer sirozu teşhisi konuldu. Avrupa’dan doktorlar getirildi. Türk ve yabancı doktorların tedavileri sonuç vermedi. 15 Ekim 1938 tarihinden, ölümüne kadar hekimliğini yapanlardan biri Mehmet Kâmil Berk’ti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybetti.

10 Kasım Atatürk’ü anma günü

Atatürk’ün vefatı 10 Kasım günü çeşitli etkinliklerle anılır. Cumhuriyet’i bize miras bırakan Büyük Önder’e duyulan saygı ve hasreti anmak ve anlatmak, Mustafa Kemal’in yurtseverliğini, inkılap ve ilkelerini, onun hatırasını yaşatmak için 10 Kasım Atatürk’ü anma günü olarak kutlanır.

Türk halkı tarafından Ata’mızın aramızdan ayrıldığı gün, Anıtkabir ziyaret edilir, Ankara’da resmi tören yapılır. Türkiye’de saat 9’u 5 geçe, yaşam durur ve bayraklar yarıya indirilir.

10-16 Kasım haftası;

Büyük önder Atatürk’ün vefat ettiği 10 Kasım’ı içine alan, her yıl 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak kutlanır. Bu hafta, hayatı boyunca varlığını Türk varlığına armağan eden, Türk milletini ve Türk topraklarını işgalcilerden kurtulmasında önemli rol üstlenen, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı hafta olarak bilinir.

Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası

Atatürk’ün Türk bayrağına sarılı tabutu 16 Kasım 1938 günü Dolmabahçe Sarayı’nın büyük tören salonunda bir katafalk üzerine konularak halkın ziyaretine bırakılmıştı.

19 Kasım 1938 günü Dolmabahçe’den top arabasına konularak törenle Sarayburnu rıhtımına, buradan Zafer torpidosu aracılığıyla Yavuz gemisine nakledilmiştir. Bu gemi ile İzmir’e getirilmiş, yine Zafer torpidosuna nakledilerek karaya çıkarılmıştır.

Cenaze, saat 20.30’da özel trenle Ankara’ya gönderilmiş, 20 Kasım 1938 günü saat 10.00’da başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, milletvekilleri, devlet ve ordu ileri gelenleri tarafından İstasyonda törenle karşılanmıştır.

Atatürk’ün tabutu trenden alınarak top arabasın konulmuş, büyük bir törenle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilerek Meclis önünde hazırlanan katafalk’a yerleştirilmiştir.

Ata’nın naaşı, 21 Kasım 1938 günü geçici kabir olarak ayrılan Etnografya Müzesi’ne getirilmiş ve burada hazırlanan mermer bir lâhdin üzerine konulmuştur.

Tabut 10 Kasım 1953’de büyük bir törenle AnıtKabir’e nakledilmiştir. Atatürk’ün fani vücudu burada, vatan toprağında yatmaktadır.

Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır. – Mustafa Kemal Atatürk

2023 yılı Atatürk’ün ölümünün kaçıncı yıl dönümü?

Bugün Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. yıldönümü anılmaktadır.

10 Kasım’da Bayrak Töreni Nasıl Yapılır?

10 Kasım’da istiklal marşı okunur mu?

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kutlamaları bayrak törenleri ilgili yönetmelik maddesine göre uygulanır.

Milli Eğitim Bakanlığı Bayrak Törenleri Yönergesi

9. Madde

  1. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım günü yapılacak törende Bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile direğin sağ ve solunda Bayrağa dönük olarak bulunan diğer iki öğrenci, Bayrak indirilmeden önce hazır ol duruşunda Bayrağı selamlar.
  2. Törene katılanlar saat 9.05’te siren, komut veya boru sesi eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. Varsa boru ile “Ti“ işareti verilir.

10 Kasım saygı duruşu kaç dakikadır?

Saygı duruşu süresi, 10 Kasım’da iki dakika, diğer törenlerde ise bir dakikadır.

10 Kasım’da hangi bayraklar yarıya indirilir?

10 Kasım’da bayrak yarıya iner mi? Yarıya indirilen Bayrak ne zaman göndere çekilir?

(3) Saygı duruşunun bitimi ile başlayan İstiklal Marşı eşliğinde direkte çekili bulunan Bayrak, İstiklal Marşı süresince ağır ağır yarıya kadar indirilir. İstiklal Marşı’nın bitimi, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin ‘rahat’ komutu ile bayrak töreni tamamlanır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Bayrak hiç bir zaman, Anıtkabirdeki bayrak 10 Kasım dışında yarıya indirilemez.

10 Kasım’da ulusal yas nedeniyle İstiklal Marşı eşliğinde direğin yarısına kadar indirilen Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tekrar göndere çekilir.

10 Kasım resmi tatil mi?

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü okullar, bankalar ve üniversiteler, PTT ve kargolar tatil mi? 

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım resmi tatil kapsamında değildir. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de 10 Kasım resmi tatil olarak kabul edilmemektedir ve 10 Kasım resmi bayram değildir. 1988 yılında ise 10 Kasımlarda yas tutma âdeti kaldırılmıştır.

Resmi tatil kapsamında olmayan 10 Kasım günü, 2023 yılında Cuma gününe denk geliyor. Dolayısıyla bu yıl da 10 Kasım’da kamu kurum ve kuruluşları, özel iş yerleri ve okullar açık olacak ve faaliyetine devam edecek. 10 Kasım Cuma günü okullar açık olacak. Öğrenciler diğer günlerde olduğu gibi 10 Kasım’da da aynı saatte okula gidecek.

Atatürk Haftası Etkinlikleri

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te yaşamını yitiren, Türkiye’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal yastır.

Türkiye genelinde, 10 Kasım günü saat 09.05’te çalan siren sesleriyle birlikte 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilir.

Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye’deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir.

Anıtkabir’de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Resmi Törenler

Atatürk’ün vefatı, tüm Türkiye’de 1939 yılından itibaren günümüze kadar her yıl çeşitli törenlerle anılmaktadır. 1939 yılından 1960 yılına dek düzenlenen anma programlarında yas hep ön planda olmuştur. 1960 yılından itibaren ise Atatürk için bir gün yas tutulmaya devam edilmekle birlikte 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak adlandırılmıştır.

Atatürk’ün vefatı ile ilgili olarak “milli yas” ya da “milli matem” gibi kavramlar ilk defa onun ölümüyle birlikte, 10 Kasım 1938’de kullanılmaya başlanmıştır. Ancak yas tutma geleneği, resmi törenlerde 1939’dan 1988’e kadar 50 yıl kadar devam etmiş, 1988 yılında ise 10 Kasım günlerinde yas tutma geleneği kaldırılmıştır.

Anıtkabir’de düzenlenen törenler

Başkent Ankara’daki törenler Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Meclis Başkanı, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve diğer devlet erkânın katılımıyla Anıtkabir’de gerçekleştiriliyor.

Tören, Anıtkabir Aslanlı Yol’da yürüyüşle başlar. Yürüyüşün ardından Cumhurbaşkanı, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyar. Saat 09.05’te devlet erkânı iki dakikalık saygı duruşunda bulunur ve İstiklâl Marşı okunur. Törenin ardından Anıtkabir Özel Defteri imzalanır.

Anıtkabir Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığına bağlıdır. Askeri kontrol ve denetimler, Türk Silahlı Kuvvetlerindeki mevcut esaslara göre yapılır.

2524 sayılı Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun’a göre yayınlanan Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmeliğin “Törenler” başlıklı 35. maddesinde; “Anıtkabir’de, ancak Atatürk’e saygı için çelenk konabilir, tören düzenlenebilir. Başka amaçlarla; tören, yürüyüş ve gösteri düzenlenemez, çelenk konamaz. Anıtkabir’in manevi varlığına yakışmayan her türlü tavır, hareket, söz, yazı ve davranışlara izin verilmez” hükmü yer almaktadır.

36. madde; Anıtkabir’de İstiklal Marşı dışında marş ve müzik çalınmaz. Ses ve ışık gösterileri ise Anıtkabir Komutanlığınca belirlenecek saatlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılacak protokol esaslarına göre yapılır.

Dolmabahçe Sarayı’nda 10 Kasım Törenleri

İstanbul’da, resmî ve askerî erkân ile sivil toplum örgütlerinin, öğrencilerin ve halkın katıldığı Atatürk’ü anma törenleri bazı yıllar Atatürk’ün vefat ettiği İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın 71 numaralı odasında düzenlenir.

Saat 09.05’te başlayan siren sesi eşliğindeki iki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunur. Törenden sonra Saray ziyaretçilere açılır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği Harem Bölümü’ndeki 71 No’lu oda 10 Kasımlarda on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Dolmabahçe Sarayının önemi

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, Vişnezade Mahallesi’nin deniz kıyısında yer alan Dolmabahçe Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün son günlerini geçirdiği yerdir. Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını gözlerini yummuştur.

Okullarda düzenlenen bayrak törenleri

Okullarda düzenlenen 10 Kasım Atatürk’ü Anma günü törenleri, okul önündeki Türk bayrağının  yarıya indirilmesiyle gönderin sağında ve solunda bayrağa dönük olarak duran iki diğer öğrencinin, “hazır ol”da bayrağı selamlamasıyla başlar. Saat 09.05’te gelen siren veya boru sesi eşliğinde bazı okullarda meşaleler yakılır ve öğrenciler ve öğretmenler iki dakikalık saygı duruşunda bulunur.

10 Kasım haricindeki saygı duruşlarında bu süre bir dakikadır. Saygı duruşunun ardından Atatürk hakkında çeşitli bilgilendirici yazı ve günün anlam ve önemine göre şiirler okunur. Gönderde çekili duran bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde ağır ağır yarıya indirilir. Marşın bitimi ve görevli öğretmenin “rahat” komutu ile bayrak töreni tamamlanır.

Tören boyunca Atatürk Büstü’nün sağ ve sol yanında biri kız, diğeri erkek iki öğrenci tarafından saygı nöbeti tutulur. Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tekrar göndere çekilir.

Mülki idarelerin düzenlediği törenler

Türkiye genelinde pek çok il ve ilçede valilik ve kaymakamlıklar tarafından düzenlenen Atatürk’ü anma törenleri kapsamında, sabah saatlerinde kamu görevlileri ve yerel halkın katılımıyla Atatürk anıtına çelenk bırakılır.

Saat 09.05’te gelen siren sesiyle iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirilir. Törenden sonra günün anlam ve önemini anlatan yetkililer veya görevli kişiler tarafından konuşmalar yapılır, oratoryolar, şiir ve müzik dinletileri gibi etkinlikler düzenlenir. Ve Ayrıca bölgede varsa daha önceden düzenlenen Atatürk ile ilgili sergi açılışları ve gösterimleri yapılır.

Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir. – Mustafa Kemal Atatürk

2023 Atatürk haftası ne zaman?

Atatürk Haftası ne zaman kutlanır? 2023 Atatürk Haftası Hangi Tarihler Arasındadır?

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği 10 Kasım’ı kapsayan 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası, 2023 yılı itibariyle 10 Kasım Cuma günü başlar, 16 Kasım Perşembe günü sona erer.

Atatürk’ten Sözler

Ben diktatör değilim. Benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar, evet, bu doğrudur. Benim arzu edip de yapamayacağım bir şey yoktur. Çünkü ben zorâki ve insafsızca hareket etmesini bilmem. Bence diktatörlük, diğerlerini râm edendir. Ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim. (1935-04, Atatürk’ün İzmir basın toplantısı – Atatürk’ten Düşünceler (kitap). Ankara: ODTÜ Yayıncılık. s. 170.)

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik geçici Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu “ben” kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni yaşam ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur! (1933 Hamdullah Suphi Tanrıöver, Yerli Yabancı 80 İmza Atatürk’ü Anlatıyor, s. 183)

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün