Gündem

Uluslararası ‘Şiddete Hayır’ Günü 2023

Uluslararası 'Şiddete Hayır' günü ya da Dünya Şiddetsizlik Günü nedir, ne zaman kutlanır? Mahatma Gandhi'nin kaçıncı doğum yıldönümünü kutluyoruz? Neden 2 Ekim'i kutluyoruz?

Uluslararası ‘Şiddete Hayır’ günü ya da Dünya Şiddetsizlik Günü nedir, ne zaman kutlanır? Mahatma Gandhi’nin kaçıncı doğum yıldönümünü kutluyoruz? Neden 2 Ekim’i kutluyoruz? İşte Dünya şiddetsizlik gününün tarihi ve tarihçesi… Ve Gandhi’nin unutulmaz, güzel ve anlamlı sözleri

Bugün, “şiddetsizlik” kavramını öne çıkarmaya yardımcı olan Hintli aktivist Mahatma Gandhi’nin 154. doğum gününü ve bu toplumsal tepki biçiminin geçen yüzyılda tüm dünyada yarattığı muazzam etkiyi kutluyoruz.

Uluslararası ‘Şiddete Hayır’ Günü

Mahatma Gandhi, sosyal adalet ve eşitsizlikler gibi yerli halkın medeni hakları için mücadele etti. Hindistan’ın İngiliz Yönetimine karşı şiddet içermeyen hareketinin lideriydi ve aynı zamanda Sivil İtaatsizlik Hareketi’ni yönetti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 15 Haziran 2007’de ilan edilen Uluslararası Şiddetsizlik Günü (International Day of Non-Violence), Hindistan özgürlük hareketi lideri Mahatma Gandhi’nin doğum günü anısına her yıl 2 Ekim’de kutlanmaktadır.

Bununla birlikte UNESCO tarafından Kasım 2019’da oybirliğiyle Kasım ayının ilk Perşembe günü Uluslararası – Siber Zorbalık da Dâhil Olmak Üzere – Okullarda Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir.

Uluslararası Şiddetsizlik Günü Neden Önemli?

Mohandas Karamchand Gandhi ile özdeşleşen “Şiddetsizlik” terimi geçen yüzyılda o kadar sık ​​kullanıldı ki anlamı yeni biçimler aldı. Genellikle pasifizm ile eşanlamlı olduğuna ve aynı zamanda dünya çapındaki gruplar tarafından savaşa katı bir şekilde muhalefet etmek yerine sosyal değişim için bir güç olarak benimsenmiştir. BM, eğitim ve farkındalık yoluyla, bugün sahip olduğumuz şiddetsizliğin birçok biçimini paylaşmayı umuyor.

“Şiddetsizlik”, altında birkaç kategori bulunan geniş bir şemsiye terimdir. Abluka ve oturma eylemleri gibi işbirliği ve şiddet içermeyen müdahaleler de birçok dünya ülkesinde daha fazla eşitsizlikleri ve haksızlıkları göstermek için başarıyla kullanıldı. Tüm bu çabalar, fikirlerin barışçıl bir şekilde yayılmasına yol açtı.

Küreselleşme bize daha üretken bir küresel ekonomi sağladı ama aynı zamanda çözülmesi gereken daha karmaşık sorunlara da yol açtı. Bu sorunların şiddete dönüşmesini engellemek için şiddetsizlik fikirlerini ve başarı öykülerini yaymak çok önemli olacaktır.

Şiddetsizlik Tanımı

Şiddet içermeyen direniş olarak da bilinen şiddetsizlik ilkesi, sosyal veya politik değişim sağlamak için fiziksel şiddetin kullanımını reddeder. Genellikle “sıradan insanların siyaseti” olarak tanımlanan bu toplumsal mücadele biçimi, sosyal adalet kampanyalarında dünyanın her yerindeki kitleler tarafından benimsenmiştir.

Şiddetsizlik teorisinin temel ilkelerinden biri, yöneticilerin gücünün nüfusun rızasına bağlı olduğu ve bu nedenle şiddetsizliğin, halkın rızasını ve işbirliğini geri çekerek bu gücü baltalamaya çalışmasıdır.

Şiddet içermeyen eylemin üç ana kategorisi vardır:

  • Yürüyüşler ve nöbetler dahil olmak üzere protesto ve ikna
  • Direniş
  • Ablukalar ve işgaller gibi şiddet içermeyen müdahaleler.

Bugün Gandhi’nin sözlerine kulak verin ve “dünyada görmek istediğiniz değişim olun”.

İsveçli sanatçı Carl Fredrik Reuterswärd’ın “Şiddetsiz” (veya “Düğümlü Silah”) heykeli BM Ziyaretçiler Meydanı’nda sergilenmektedir.

Gandhi ve şiddetsizlik mücadelesi

Mahatma Gandhi’nin adı ırk, din ve ulus-devlet sınırlarını aşan ve 21. yüzyılın en etkili sivil itaatsizlik sesi olarak ortaya çıkmıştır. Dünya, Gandhi’yi yalnızca şiddet içermeyen ve üstün hümanizm pratiğine olan tutkulu bağlılığı için değil, aynı zamanda kadınları ve erkekleri kamusal yaşamda, siyasi fikirlerde ve hükümet politikalarında ve ortaklarımızın umut ve dileklerinde test ettiğimiz bir ölçüt olarak hatırlıyor.

Mahatma Gandhi Sözleri

Barışçıl bir lider olarak maneviyatı, saf kalbi ve şiddete karşı çıkan felsefesi ile ömrünü doğruluğu bulmaya adamış, sosyal eşitsizlikler ile mücadele etmiş Gandhi’nin unutulmaz ve güzel sözleri

Yoksulluk şiddetin en kötü biçimidir.

Şiddetsizlik güçlülerin silahıdır.

“Şiddetsizlik insanlığın emrindeki en büyük güçtür. İnsan zekasının tasarladığı en güçlü imha silahından daha güçlüdür”

Şiddetsizlik ve gerçek birbirinden ayrılamaz ve birbirini varsayar.

“Dünyada görmek istediğin değişim ol”

Siz kendi elinizle teslim etmedikçe, kimse kendinize olan saygınızı elinizden alamaz.

Bir insanı, ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Eğer uyumuyor da uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz nafiledir.

Göze göz, dişe diş düşüncesi bütün dünyayı kör edecek.

Zayıf insanlar affedemezler. Affetmek güçlülere has bir özelliktir.

Güç fiziki kapasiteden değil, boyun eğmeyen iradeden gelir.

Düşüncede, sözde ve eylemde tamamen şiddet içermeyen olacak kadar asla güçlü olamayabiliriz. Ancak şiddetsizliği hedefimiz olarak tutmalı ve ona doğru güçlü bir ilerleme kaydetmeliyiz.

Altın prangalar demir olanlardan çok daha kötüdür.

Şiddet göstermeme, inancımın birinci maddesidir. Aynı zamanda o, benim itikatımın da son maddesidir.

Önce önemsemezler, sonra gülerler, sonra kıskanırlar, en sonunda ise yenilirler.

Özgürlük hiçbir zaman “her istediğini yapma izni” anlamı taşımamıştır.

Mahatma Gandi

Dinler aynı noktada birleşen farklı yollardır. Aynı amaca ulaşacak olduktan sonra ayrı yollar seçmemizin ne önemi olabilir?

“İnsanlığa olan inancını kaybetmemelisiniz. İnsanlık bir okyanustur; bazı damlalar kirli diye okyanus kirlenmez.”

Bir insanı, ancak gerçekten uyuyorsa uyandırmak mümkündür. Ama, eğer uyumuyor da uyku taklidi yapıyorsa, dünyanın bütün gayretlerini sarf etseniz, nafiledir.

Sayısal çoğunluk önemli değildir, yanında “Allah” olan kişi zaten çoğunluk demektir.

Zayıf insanlar affedemezler. Affetmek güçlülere has bir özelliktir.

Bencilliğin gözü perdelidir.

Kaynak
BM Uluslararası 'Şiddete Hayır' Günü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün